Suuntana Anfield - vinkkejä matkaa suunnittelevalle

Vinkkejä futismatkan suunnitteluun Liverpool-fanin näkökulmasta

Projektipäällikköämme Ottoa haastateltiin Suomen Liverpoolin kannattajien fanzineen, Norwegian Woodin, Helmikuun 2024 numeroon

 

TEKSTI: Petri Kuikka

 

Perusvinkit ensikertalaiselle

 

Pitkään jalkapallo- ja urheilumatkoja järjestäneellä Kon-Tiki Toursin myyntipäälliköllä Otto Lylyllä on muutamia perusohjeita ensimmäistä kertaa Anfieldille lähtevälle Pool-fanille. Pelipäivä voi aina siirtyä, joten esimerkiksi lentojen kohdalla maltti on valttia eikä kannata ostaa heti ensimmäisiä halpoja lentoja niin, että menolento Englantiin on perjantaina ja paluu Suomeen jo sunnuntaina. Pahimmillaan ottelu voi siirtyä maanantai-iltaan.

 

 • Reissu kannattaa suunnitella niin, että mahdollinen ottelusiirto vaikuttaa matkaan mahdollisimman vähän.

 

Kaikilla matkustajilla ei luonnollisestikaan ole mahdollisuutta olla töistä niin pitkään, että pystyisi varaamaan lennot perjantai-tiistai -akselille mikä sinällään olisi se kaikkein varmin vaihtoehto. Lyly arvioi, että tyypillisin aikataulu on lentää perjantaiaamuna Manchesteriin ja ottaa paluulento maanantai-illaksi Helsinkiin.

 

 • Lennot kannattaa lyödä kiinni vasta siinä vaiheessa kun pelipäivä varmistuu. Ellei sitten halua olla perillä kolmea päivää.

 

Varsinkin halpojen lentolippujen kohdalla siirtäminen ei ole mahdollista eikä lentoyhtiötä kiinnosta, jos Liverpoolin pelipäivä on siirtynyt.

 

Myös europelien päivät on hyvä ottaa matkasuunnittelussa huomioon.

 

 • Nyt kun tällä kaudella Liverpool pelaa Mestareiden liigan sijaan ”torstailiigaa” niin tuskin sen Valioliiga-ottelut ovat torstaiottelun jälkeen kovinkaan usein lauantaina , pohtii Lyly.

 

Ensimmäistä kertaa Liverpooliin lähtevät asiakkaat kysyvät matkanjärjestäjältä aivan perusjuttuja kuten miten he pääsevät Liverpooliin, kun lentävät ensin Manchesteriin.

 

 • Se on kenties yleisin kysymys. Lentokentältä menee paikallisjuna Liverpooliin noin tunnin välein ja kannattaa ostaa meno-paluu -lippu. Hinta on noin 20 puntaa.

 

Lippujen trokaus luo tarjontaa

 

Lippujen saaminen ei ole seuran kautta mitenkään helppoa, sillä kysyntä on niin kovaa. Silti netistä löytyy sivustoja, joilla tarjotaan lippuja käytännössä kaikkiin peleihin. Hinnat ovat toki selvästi korkeampia kuin ”virallisia kanavia pitkin”: esimerkiksi kuluvan kauden kotiavaukseen Bournemouthia vastaan lippuja löytyi 150 eurosta ylöspäin, kun vastaavasti  ManU-pelin hinnat heinäkuun loppupuolella lähtivät vajaasta 400 eurosta aina reiluun tonniin asti.

 

Lippujen saannin vaikeuden ja toisaalta verkkokaupoista löytyvän runsaan tarjonnan välisen ristiriidan selittää Otto Lylyn mukaan varsin yksinkertainen asia.

 

 • Ukkelit myyvät eteenpäin kausikorttejaan ja omia lippujaan. Niitä siellä myydään.

 

Jos lipun ostaa joltain satunnaiselta lippusivustolta, siihen liittyy omat riskinsä.

 

 • Sen mitä olen tarinoita kuullut niin asiakkaalle 300 eurolla lippunsa myynyt kaveri voikin saada paremman tarjouksen ja myykin lipun hänelle. Asiakas saa rahat takaisin, mutta lippua hänellä ei ole, sanoo Otto Lyly.

 

Hän kertoo kuulleensa edellä kerrotun kaltaisia tarinoita usemmasta lähteestä.

 

 • Voi siis käydä niin, että matkaa varten on hankittuna lentoliput ja majoitus, mutta ottelulippua ei kuitenkaan ole.

 

Ottelulippujen hankkiminen on kannattajien suurin haaste

 

Ylipäätään Suomesta Liverpooliin matkaavien futisfanien suurin yksittäinen jännityksen aihe ovat otteluliput ja niiden saaminen – varsinkin nyt, kun enää harvoin kyse on fyysisistä paperilipuista. Turvallisuus ja varmuus lipun saamisesta ovat keskeisiä asioita.

 

Myös virallisia matkoja järjestävillä matkatoimistoillakin tilanne on osin jännittävä.

 

 • Mekin saamme liput yleensä vasta otteluviikolla. Jos matsi on lauantaina, meille ne tulevat monesti vasta torstaina tai jopa perjantaina. Kyllä sähköpostit laulavat otteluviikoilla, kun odotellaan milloin se ottelulippu oikein tulee, nauraa Lyly.

 

Aikaisemmin virallisia ottelupaketteja myyvät matkatoimistot lähettivät asiakkailleen postitse perinteisiä paperilippuja, mutta nykyään seurojen väliset käytännöt vaihtelevat.

 

 • Liput tulevat joko sähköpostilla PDF:nä ja ne tulostetaan asiakkaalle tai ne ladataan kännykkään. Liverpool on siirtynyt aika pitkälti nimenomaan mobiililippuihin.

 

Otto Lyly sanoo, että LFC:n virallisina yhteistyökumppaneina toimivien Kon-Tiki Toursin kaltaisten matkatoimistojen valmiiden lippu- ja hotellipakettien ostamista puoltaa ennen kaikkea turvallisuus.

 

 • Varmuus siitä, että saa sen ottelulipun ja homman helppous. Ja koska itsekin olen Liverpoolin ”punaisia” ja tunnustan väriä, minä ryöstän Pool-faneja paljon vähemmän kuin Manu-faneja, hän lupaa naurahtaen.

 

Lyly ei usko, että lippujen saaminen Liverpoolin kotipeleihin helpottuu yhtään, vaikka Anfield Roadin puoleisen päätykatsomon laajennus valmistuukin tälle kaudelle.

 

 • Kysyntä lipuille on niin kovaa, koska seura on niin suosittu. Jos Anfield vetäisi sen noin 100.000 katsojaa, sitten tilanne varmasti paranisi.

 

Hinnat vaihtelevat myös ostohetken mukaan

 

Kokeneemmat Liverpool-matkaajat tietävät, että lentolippujen, hotellivarausten ja mahdollisten matkapakettien hankkimisessa myös ajankohdalla on väliä. Nopeat syövät hitaat tässäkin asiassa.

 

Lylyn mukaan hintaero lipuissa voi olla satoja euroja riippuen ostohetkestä. Jos valmiin lippu- ja hotellipaketin hankkii esimerkiksi heinäkuussa, on se paljon edullisempi kuin esimerkiksi kaksi viikkoa ennen ottelua. Näitä samoja lippuja ostavat kaikki muutkin kuin suomalaiset Liverpool-fanit. Silloin kun lippuja vielä on, ne ovat edullisempia ja mitä lähemmäs pelipäivää mennään, sen kalliimpia ne ovat.

 

Esimerkkinä Lyly kertoo, että heinäkuun alkupuolella Kon-Tiki Toursin tarjoama hospitality-lippu ja kahden yön majoitus neljän tähden hotellissa ja kahden hengen huoneessa aamiaisineen lähtee reilusta 500 eurosta ylöspäin.

 

 • Majoituksessa meillä on kiintiöitä joka peliviikonlopulle ja meidän firman osalta hotellien hinnat pysyvät samoina. Lennotkin kallistuvat lähempänä matkaa. Mitä aikaisemmin on liikkeellä, sitä edullisemmilla hinnoilla selviää. Futismatkoillahan on juuri se ongelma, että me emme tiedä varmasti sitä matsipäivää esimerkiksi ensi keväälle.

 

Paketin hintaan vaikuttaa myös se, mitä joukkuetta vastaan Liverpool pelaa. Kalleimmat paketit ovat paikallispeli Evertonia vastaan sekä ottelut Manchester Unitedin ja Cityn kanssa sekä tällä hetkellä vahvassa nosteessa oleva Arsenalin kohtaaminen.

 

 • Chelsea ei ole enää lähellekään niin kallis kuin voisi kuvitella. Kaikkiin muihin peleihin paketteja saa edullisemmin.

 

Hospitality-lippujakin on erilaisia ja se näkyy myös asiakkaan kukkarossa.

 

 • Edullisimmissa vaihtoehdoissa paikka on päätykatsomossa Anfield Roadin päädyssä. Tai sitten sitten se on keskellä Kenny Dalglish Standilla ja silloin lippu on vähän tyyriimpi. Siihen saattaa sisältyä myös ruokaa tai sitten ei.

 

Kalliimmissa hospitality-lipuissa saattaa bonuksena olla myös jonkun entisen Liverpool-pelaajan läsnäolo ja tarinointi omasta urastaan.

 

 • Varsinkin jos kyseessä on ”once in a lifetime” -juttu niin onhan se siistiä käydä siellä patsastelemassa jonkun vanhan starban kanssa.

 

Vaikka reissun rakentaisikin edullisimpien vaihtoehtojen mukaan, ihan halpaa lystiä futismatkailu Englantiin ei kuitenkaan ole.

 

 • Kun joku kysyy mitä reissu Liverpooliin maksaa tai jos Lontoon jengejä menee katsomaan, niin sanon aina, että kyllä siihen aina se tonni menee. Sen jälkeen se on plus/miinus satasia. Ja tuohon noin tonniin kuuluu lennot, hotelli ja ottelulippu.

 

Kaikki kilpailut tarjolla

 

Otto Lyly sanoo, että hän joutuu aika harvoin myymään “eioota” Anfieldin matkasta haaveilevalle. Joskus lipun hinta nousee niin kalliiksi, että asiakas nostaa itse kädet pystyyn ja sanoo, ettei “ole tuollaista hintaa valmis maksamaan”.

 

Matkatoimistonkaan näkökulmasta uhkapeli lippujen suhteen ei ole viisasta bisnestä.

 

 • Emme mekään osta riskillä itsellemme kiintiötä peleihin. Me käytämme virallisia jälleenmyyjiä, joita Liverpoolillakin on Englannissa useita.

 

Kon-Tiki Toursin kautta järjestyvät liput myös Liverpoolin muihin peleihin – oli kyseessä sitten FA Cup, Carabao Cup tai Eurooppa-liiga. Näihin peleihin myös lippujen hinnat ovat yleensä selvästi edullisempia kuin Valioliigassa.

 

 • Heti kun tiedetään, että peli on niin pari tuntia siitä niin minä voin taikoa siihen paketin. Turisteja on silloin Anfieldilla vähemmän kun niitä pelejä pelataan yleensä keskellä viikkoa ja turistit ovat tavallisesti viikonloppukansaa.

 

Lylyn mukaan kun häneen on yhteydessä Liverpooliin matkustamisen merkeissä, kannattaa ehdottomasti mainita kuuluvansa Suomen Liverpool-kannattajien yhdistykseen.

 

 • Katson silloin hinnat erikseen ja aina kun asiakas on lähdössä Liverpooliin, kyselen aina tarkemmin siitä, että onko aikaisemmin tullut käytyä ja tarvitseeko jotain vinkkejä. Itse olen käynyt Liverpoolissa kenties kymmenen kertaa. Sen perusteellakin jotain tietää jo kaupungista.

 

Lennoissakin on vaihtoehtoja – Manchester yleisin

 

Ottelulippujen ja hotellien hintojen lisäksi lennot Suomesta Englantiin vaikuttavat luonnollisesti futismatkaajan kukkaroon. Nykyisin yksinkertaisin ja yleisin reitti matkata Liverpooliin on lennot Helsingin ja Manchesterin välillä.

 

 • Edullisinta se ei ole. Lontoonkin kautta pääsee, mutta sitten siihen tulee päälle junaliput välillä Lontoo-Liverpool-Lontoo. Eivät nekään ilmaisia ole. Lontoosta saa laittaa sen noin sata puntaa junalippuihin, arvioi Otto Lyly.

 

Välilaskullisia yhteyksiä on hänen mukaansa olemassa SAS:silla Tukholman tai Kööpenhaminan kautta. Amsterdamin kautta pääsee KLM:llä. Lufthansalla on puolestaan useita yhteyksiä Munchenin tai Frankfurtin kautta. Ne tulevat monesti edullisemmiksi kuin Finnairin suorat lennot.

 

 • Toisaalta vaikka Finnairin suora lento Manchesteriin maksaa sen satasen enemmän, haluaako sitten kahden päivän reissusta kuluttaa kolme tuntia suuntaansa ekstraa? Vaakakupissa on aika ja raha.

 

Kuluvalle kaudelle uusi reittivaihtoehto suoraan Liverpooliin löytyy Rovaniemeltä, kun Ryanair aloittaa loka-marraskuun taitteessa lennot kaupunkien välillä.

 

Asiakas on kuningas

 

Kon-Tiki Toursin urheilumatkojen projektipäällikkönä työskentelevän Otto Lylyn mukaan matkapaketit voidaan rakentaa täysin asiakkaiden toiveiden mukaisiksi.

 

 • Jos Liverpool pelaa viikonloppuna Lontoossa esimerkiksi West Hamia vastaan ja viikolla on vuorossa kotipeli Anfieldilla, matkapaketti on vain tekemistä vaille valmis.

 

Lontoon Valioliiga-seuroista Lutonin ja Brentfordin peleihin ottelulippujen saaminen on kaikille toimijoille lähes mahdotonta.

 

 • Mutta Palace ja Fulham ovat itse asiassa tosi helppoja ja Poolin matseihinkin saa lippuja tosi hyvään hintaan. Samoin West Ham, jolla on aivan liian iso stadion fanbaseen nähden. Sinne saa kaikkiin peleihin tosi edullisesti lippuja.

 

Lylyn mukaan vieraspelit Lontoossa ovat ihan hyvä vaihtoehto nähdä Merseysiden punaiset livenä.

 

 • Varsinkin jos matkaan lähtee daamin kanssa, sillä he tuppaavat tykkäämään Lontoosta enemmän kuin Liverpoolista. Aika moni elää sellaisessa harhassa, että Lontoo on Liverpoolia makeempi paikka, hän nauraa.

 

Fulhamin kotipyhättö Craven Cottage on hyvä vaihtoehto Liverpool-kannattajalle.

 

 • Siellä toinen pääty eli Putney End on perinteisesti niin sanottu neutraali katsomo. Itse olen käynyt siellä kolme kertaa Fulham-Liverpool ja se pääty on ihan punainen.

 

Kon-Tiki Toursin kautta onnistuvat myös isompienkin ryhmien tai työpaikkaporukoiden pyhiinvaellusmatkat Liverpooliin.

 

 • Meidän kautta saa siis isompiakin lippumääriä.

TEKSTI: Petri Kuikka

 

 

 

"Matkalukemista" aihealueittain

Innostu

Baijerilainen joulu

Innostu Maista Vinkit
...

¡Buen Camino!

Innostu Inspiroidu Tutustu

*Camino kantaa * Caminon henki * Caminon ihmeet*
Mikä on...

Kypros - erikoinen Välimeren saarivaltio

Innostu Inspiroidu Tutustu

Saari mihin rakkauden- ja kauneuden jumalatar nousi meren vaahdosta, missä...

Taidematka Anfieldille

Innostu Tutustu Vinkit

Liverpool on suurelle yleisölle tuttu jalkapallosta, Beatlesista, cask-olut pubeista, scouse-aksentista...

Inspiroidu

Montenegro yllättää

Inspiroidu Maista

Montenegro – tuo pieni vuoristoinen maa Adrianmeren rannalla, joka jää...

¡Buen Camino!

Innostu Inspiroidu Tutustu

*Camino kantaa * Caminon henki * Caminon ihmeet*
Mikä on...

Kypros - erikoinen Välimeren saarivaltio

Innostu Inspiroidu Tutustu

Saari mihin rakkauden- ja kauneuden jumalatar nousi meren vaahdosta, missä...

Dublinista Atlantille ja takaisin

Innostu Inspiroidu Tutustu Vinkit

Teksti ja kuvat: Matti Sovijärvi, Finnish-Irish Society

Meitä oli sekava, mutta...

Maista

Baijerilainen joulu

Innostu Maista Vinkit
...

Montenegro yllättää

Inspiroidu Maista

Montenegro – tuo pieni vuoristoinen maa Adrianmeren rannalla, joka jää...

Kokkaile kotona lyonilaisherkkuja

Heikki Ursin Maista

Erityisesti vanhankaupungin Bouchon Lyonnais paikallisravintolat tarjoavat nimenomaan Lyonin omia herkkuja....

Herkku Georgiasta - hachapuri

Lasse Koivunen Maista

Hachapuri on yksi georgialaisen keittiön kuuluisimpia ja suosituimpia herkkuja. Yksinkertainen...

Tutustu

¡Buen Camino!

Innostu Inspiroidu Tutustu

*Camino kantaa * Caminon henki * Caminon ihmeet*
Mikä on...

Kypros - erikoinen Välimeren saarivaltio

Innostu Inspiroidu Tutustu

Saari mihin rakkauden- ja kauneuden jumalatar nousi meren vaahdosta, missä...

Taidematka Anfieldille

Innostu Tutustu Vinkit

Liverpool on suurelle yleisölle tuttu jalkapallosta, Beatlesista, cask-olut pubeista, scouse-aksentista...

Dublinista Atlantille ja takaisin

Innostu Inspiroidu Tutustu Vinkit

Teksti ja kuvat: Matti Sovijärvi, Finnish-Irish Society

Meitä oli sekava, mutta...

Vinkit

Suuntana Anfield - vinkkejä matkaa suunnittelevalle

Vinkit

Projektipäällikköämme Ottoa haastateltiin Suomen Liverpoolin kannattajien fanzineen, Norwegian Woodin, Helmikuun...

Baijerilainen joulu

Innostu Maista Vinkit
...

Taidematka Anfieldille

Innostu Tutustu Vinkit

Liverpool on suurelle yleisölle tuttu jalkapallosta, Beatlesista, cask-olut pubeista, scouse-aksentista...

Dublinista Atlantille ja takaisin

Innostu Inspiroidu Tutustu Vinkit

Teksti ja kuvat: Matti Sovijärvi, Finnish-Irish Society

Meitä oli sekava, mutta...

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna