Ryhmämatkojen myyttejä murtamassa

Kuka pelkää ryhmämatkaa?

Stereotyyppinen seuramatka saattaa kuulostaa monen korvaan jopa kammottavalta ajatukselta. Pitäisikö tosiaan lomallakin istua bussissa jonkun ihan tuntemattoman vieressä? Entä onko pakko jonottaa tuntikaupalla katsomaan kaikkien tuntemaa museota, kun samassa kaupungissa olisi mahdollisuus päästä myös eturivin paikoille ainutlaatuiseen teatteriesitykseen? Onko ruoka- ja viinimatkalla pakko maistella ainostaan viinejä? Onko pakko ajaa matkan varrella sijaitsevien pienpanimon ja omenatilan ohi?

Ryhmämatkojen myyttien murtaja

Meidän mielestämme vastaus yllä esitettyihin kysymyksiin on ei. Älä anna valmismatkojen määrittää unelmiesi lomaa, sillä ansaitset kyllä parempaa. Tässä artikkelissa murramme muutamia ryhmämatkailuun liittyviä myyttejä, sillä Kon-Tikilaisilla on valtavasti kokemusta ainutlaatuisten ryhmämatkojen räätälöinnistä. Kokemuksemme mukaan parhaat reissut ovat aina niitä jotka on laadittu reissuporukan omien intohimojen pohjalta. Ryhmämatkatuotannostamme vain noin 25 % näkyy julkisesti sillä olemme erikoistuneet ainutlaatuisiin teemamatkoihin, jotka suunnitellaan ja toteutetaan suoraan yhdistysten, yritysten ja muiden yhteisöjen matkavastaavien kanssa. 97,7% asiakkaistamme suosittelisi matkojamme, joten taidamme tehdä ainakin jotain oikein, joten käydäänpä sitten itse asiaan.

Kuulostavatko seuraavat väitteet ja myytit ryhmämatkoista tutuilta?

  1. Joudun matkaamaan tuntemattomien kanssa.
  2. En voi vaikuttaa matkan sisältöön.
  3. Ryhmämatka = massaturismi.
  4. Äkkilähtö on parempi vaihtoehto.
  5. Mieluummin teen itse ja säästän.

1. Reissussa tuiki tuntemattomien kanssa

Osa karsastaa ajatusta seuramatkoista pelätessään ajatusta siitä, että matkalla joutuu viettämään aikaa tuiki tuntemattomien ihmisten kanssa, ilman yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Tottahan se tietenkin on, että esimerkiksi villieläinten bongaajat ja klassisen musiikin ystävät hakevat lomamatkoiltaan hieman eri sisältöä. Mutta hätä ei ole tämän näköinen, sillä…

Ryhmä ihmisiä rannalla

Haluaisitko olla reissussa tuiki tuntemattomien kanssa? Photo by sergio souza on Unsplash

MYYTTI MURRETTU: Ryhmämatkan voi toteuttaa myös ihan omalle porukalle ja täysin oman poppoon kiinnostuksen kohteiden mukaan. Esim. yhdistykselle, kaveriporukalle tai harrastusryhmälle. Näin ollen intohimoiset tilkkutäkkiharrastajat, jotka ovat kiinnostuneita myös paikallisen lammastilan villalangantuotannosta pääsevät nauttimaan omalle porukalleen räätälöidystä reissusta kun taas joogaaville lintubongareille voidaan luoda täysin omanlaisensa matka. Jos puolestaan rohkaiset mielesi ja uskaltaudut lähtemään mukaan valmiille ryhmämatkalle saatat jopa yllättää itsesi positiivisesti ja mikä parasta saada uusia samanhenkisiä ystäviä!

2. Kankea ja kaavamainen – aina sama matka kaikille ryhmille

Perinteinen seuramatka mielessään moni varmasti kuvittelee, että kaikki ryhmämatkat ovat aina kankeita ja kaavamaisesti suunniteltuja. Usein luullaan, että kaikki ryhmämatkat ovat valmiiksi suunniteltuja settejä, joissa vain päivämäärät muokataan kunkin ryhmän mukaan. Moni myös luulee, että omatoimimatkailu on ainoa tapa päästä pintaa syvemmälle ja vierailla juuri omia intohimoja vastaavissa kohteissa. Tyypilliseen suomalaiseen tapaan ajatellaan ”Eikai sitä nyt kehtaa oppaalle edes ehdottaa pientä kiertotietä tapaamaan puolituttua paikallista viininviljelijää matkanvarrella, kun kerran kyydissä on kymmenittäin muita matkaajia joiden kiinnostuksen kohteista ei ole hajuakaan.” Pakettimatkoilla tämä lienee totta, mutta omalla porukalla matkatessa on puolestaan helpompi suunnitella matkaohjelma ennalta ja sisällyttää vaikka se visiitti pienpanimoon matkan varrelta.

MYYTTI MURRETTU: Oman porukan ryhmämatkalla ei suinkaan tarvitse mahtua yhteen muottiin. Ryhmällesi räätälöidyn reissun matkaohjelman visioinnissa vain taivas on rajana. Jokaisen ryhmän tarpeet ovat erilaisia ja siksi myös ohjelma laaditaan kunkin porukan toiveiden mukaan. Ammattimaiset matka-asiantuntijamme ovat apunasi niin ideoinnissa kuin myös realiteettienkin määrittämisessä. Tuo siis rohkeasti villitkin ajatuksesi esille heti suunnitteluvaiheessa. Vuosien kokemuksella osaamme kertoa mitä kannattaa harkita tarkkaan matkaohjelmassa ja mikä puolestaan toimii todistetusti.

Ainutlaatuisen ryhmänkerääjäkonseptimme ansiosta sinun tehtäväsi on visioida ja unelmoida. Voit käyttää inspiraation lähteenä esimerkiksi valmiita matkaideoitamme tai voit myös lähteä liikkeelle täysin puhtaalta pöydältä. Kon-Tikin myyntipäällikkö on henkilökohtaisesti apunasi suunnittelusta ryhmämatkan toteutukseen asti.

3. Pelkkää massaturismia?

Ryhmämatka sanana saattaa ymmärrettävästi tuoda mieleesi ensimmäisenä bussilastillisen turisteja vyölaukkuineen ja selfie-keppeineen. Perinteinen stereotypia ei onneksi kuitenkaan aina pidä paikkaansa. Valveutuneena matkailijalla sinulla on valta ja vapaus valita myös matkatoimisto, joka vie teidät massaturismikohteiden ulkopuolelle. Esimerkiksi hyvinvointimatkoille, tiedematkoille tai autenttisia paikallisia elämyksiä kokemaan voitte lähteä itse valitsemaanne kohteeseen.

Ryhmämatka Kanadassa

Niagaran putokset Kanadassa. Photo by Shlomo Shalev on Unsplash

MYYTTI MURRETTU: Kerätessäsi oman porukan unelmiesi ryhmämatkalle voit itse määrittää ryhmän koon ja vierailukohteet valitaan toiveidenne mukaan, eikä niiden suinkaan tarvitse olla kohteen tunnetuimpia nähtävyyksiä. Ei myöskään ole mikään pakko kerätä puoltasataa matkaajaa – etenkään jos kohteenne on eksoottisempi tai vähemmän tunnettu. Paras hinta-laatusuhde saadaan, kun matkustajien vähimmäismäärä Eurooppaan suuntautuvilla matkoilla on yleensä 20 hlöä ja kaukokohteisiin 10 hlöä.

Myös valmista ryhmämatkaa valitessasi voit löytää löhölomaaurinkorantakohteiden lisäksi monipuolisempia matkoja, joiden matkassa pääset tutustumaan myös harvinaisempiinkin kohteisiin. Esimerkiksi erikoistuneilla luonto- ja lintumatkoilla sekä maa- ja metsätalousmatkoilla vieraillaan ainutlaatuisemmissa kohteissa ja paikallisten toimijoiden tiloilla, joihin ei välttämättä pääsisi tutustumaan omatoimisesti.

Ryhmämatka luonnon rauhaan näkymä järvelle

Omalla porukalla omaa rauhaa. Photo by G-R Mottez on Unsplash

4. Äkkilähtö on paras lähtö

Miksi suunnitella ennalta kun voi vaan klikata äkkilähtötarjoukset auki ja antaa kohtalon viedä mennessään?

MYYTTI OSITTAIN TOTTA: Toisille halpa hinta ja spontaani matkakohteen valinta on paras konsti ottaa irtiotto arjesta. Jos kuitenkin kaipaat reissultasi enemmän, niin hyvissä ajoin omalle porukalle laadittu teemamatka on sopivampi valinta. Ryhmämatkaprojekti kestää usein yli puoli vuotta jolloin lennot, majoitukset, kuljetukset, ruokailut sekä teemaan sopivat ohjelmat saadaan suunniteltua juuri teidän toiveidenne mukaisesti. Jos esim. fanittamallanne urheilujoukkueella on ottelu tai suosikkibändillänne konsertti valitsemassanne matkakohteessa voimme rakentaa muun matkaohjelman sen ympärille.

5. Itse tehty on aina paras

Näin matkailublogien, videoiden ja online-karttapalveluiden aikakaudella inspiraatiota ja matkasuunnitelmia on entistä helpompi löytää ja suunnitella omatoimisesti. Miksipä et siis tekisi kaikkea ihan itse?

itsetehty käsityö

Itse tehty vai itse suunniteltu? Photo by Artem Maltsev on Unsplash

MYYTTI OSITTAIN TOTTA:  Suunnitellessasi reissua omatoimisesti omalle porukalle löydät varmasti helposti tietoa netistä esimerkiksi etäisyyksistä ja matka-ajoista sekä aktiviteeteista. Mutta muistatko ottaa huomioon sesongin mukaiset keliolosuhteet tai paikalliset aukioloajat? Kannattaako galleriavisiittiin varata aikaa yksi vai kaksi tuntia? Entäs pysähdykset matkan varrella kun kahvihammasta kolottaa tai hotelli helpotus kutsuu – kauankohan siihen kuluu aikaa 20 hengen poppoolta? Ehtiikö kaikki kaupungin kohokohdat nähdä yhdessä päivässä, vai kannattaisiko keskittyä muutamaan itselle tärkeimpään ja jättää aikaa myös rentouttavalle illalliselle? Kaikkiin tämän tyyliset kysymykset ovat matka-asiantuntijoille arkipäivää, joten säästät huomattavasti aikaa ja vaivaa, niin etukäteen kuin myös paikan päällä, kun käännyt suosiolla heidän puoleensa.

Kun olet hyvissä ajoin liikkeellä ja tiedät mitä haluat, voit saada paljon enemmän irti matkasta suunnittellessasi sen yhdessä asiantuntijan kanssa. Maailmalta löytyy paljon paikkoja, jonne omatoimiset matkailijat eivät edes pääse, mutta ammattilaisten avulla aukeaa hämmästyttävän kiinnostavia ovia matkakohteissa.

Sinä visioit unelmareissun – me toteutamme sen

Pidätkö matkustamisesta? Tunnetko mukavia ihmisiä, joiden kanssa haluaisit matkalle? Tiedätkö jo milloin, minne ja minkä kokoisella porukalla haluatte lähteä matkalle? Kerro siis toiveesi Kon-Tikin asiantuntevalle myyntipäällikölle. Olemme kehittäneet todistetusti toimivan ryhmänkerääjä-konseptin jossa yhteistyö rullaa.

Tutustu myös aiemmin julkaisemiimme vinkkeihin siitä miten ryhmämatka käytännössä syntyy ja kokeneiden ryhmänkerääjien neuvot ensimmäisen ryhmämatkan järjestämiseen.

Me Kon-Tikillä teemme säännöllisesti asiakastyytyväisyyskyselyjä sillä haluamme kuunnella asiakkaitamme ja kehittää yhteistyötä entistäkin sujuvammaksi. Vuoden 2019 tyytyväisyyskyselyssä ryhmänkerääjäasiakkaamme arvostivat etenkin yhteistyön sujuvuutta tutun myyntipäällikön kanssa, asiakaspalvelun laatua sekä ryhmämatkojen laatua. Ryhmänkerääjiien mielestä on helppoa ja mukavaa olla yhteydessä omaan myyntipäällikköön, kun hänet voi tavoittaa niin puhelimitse kuin sähköpostillakin. Laadukkaiden matkojen kulmakivenä ovat asiantuntevat matkanjohtajat/oppaat matkakohteissa ja reissuilla mukana.

 

Article main photo by Georgiana Avram on Unsplash

"Matkalukemista" aihealueittain

Innostu

Baijerilainen joulu

Innostu Maista Vinkit
...

¡Buen Camino!

Innostu Inspiroidu Tutustu

*Camino kantaa * Caminon henki * Caminon ihmeet*
Mikä on...

Kypros - erikoinen Välimeren saarivaltio

Innostu Inspiroidu Tutustu

Saari mihin rakkauden- ja kauneuden jumalatar nousi meren vaahdosta, missä...

Taidematka Anfieldille

Innostu Tutustu Vinkit

Liverpool on suurelle yleisölle tuttu jalkapallosta, Beatlesista, cask-olut pubeista, scouse-aksentista...

Inspiroidu

Papal general audience

Inspiroidu Vinkit

Hyvällä ennakoinnilla, vähällä vaivalla ja yllättävän usein aika pienellä kustannuksella...

Toimarin tutkimusmatkat Afrikassa, osa 2

Inspiroidu

Huhtikuisen Itä-Afrikan kierokseni, Etiopia-Kenia-Uganda-Ruanda-Kongo, toinen gorillasafari tapahtui Kongossa. Kerron tästä...

Toimarin tutkimusmatkat Afrikassa, osa 1

Inspiroidu

Kon-Tikissa toteutamme matkateemoja laidasta laitaan. Eräs perinteinen bravuurimme on luonto-...

Montenegro yllättää

Inspiroidu Maista

Montenegro – tuo pieni vuoristoinen maa Adrianmeren rannalla, joka jää...

Maista

Baijerilainen joulu

Innostu Maista Vinkit
...

Montenegro yllättää

Inspiroidu Maista

Montenegro – tuo pieni vuoristoinen maa Adrianmeren rannalla, joka jää...

Kokkaile kotona lyonilaisherkkuja

Heikki Ursin Maista

Erityisesti vanhankaupungin Bouchon Lyonnais paikallisravintolat tarjoavat nimenomaan Lyonin omia herkkuja....

Herkku Georgiasta - hachapuri

Lasse Koivunen Maista

Hachapuri on yksi georgialaisen keittiön kuuluisimpia ja suosituimpia herkkuja. Yksinkertainen...

Tutustu

¡Buen Camino!

Innostu Inspiroidu Tutustu

*Camino kantaa * Caminon henki * Caminon ihmeet*
Mikä on...

Kypros - erikoinen Välimeren saarivaltio

Innostu Inspiroidu Tutustu

Saari mihin rakkauden- ja kauneuden jumalatar nousi meren vaahdosta, missä...

Taidematka Anfieldille

Innostu Tutustu Vinkit

Liverpool on suurelle yleisölle tuttu jalkapallosta, Beatlesista, cask-olut pubeista, scouse-aksentista...

Dublinista Atlantille ja takaisin

Innostu Inspiroidu Tutustu Vinkit

Teksti ja kuvat: Matti Sovijärvi, Finnish-Irish Society

Meitä oli sekava, mutta...

Vinkit

Papal general audience

Inspiroidu Vinkit

Hyvällä ennakoinnilla, vähällä vaivalla ja yllättävän usein aika pienellä kustannuksella...

Suuntana Anfield - vinkkejä matkaa suunnittelevalle

Vinkit

Projektipäällikköämme Ottoa haastateltiin Suomen Liverpoolin kannattajien fanzineen, Norwegian Woodin, Helmikuun...

Baijerilainen joulu

Innostu Maista Vinkit
...

Taidematka Anfieldille

Innostu Tutustu Vinkit

Liverpool on suurelle yleisölle tuttu jalkapallosta, Beatlesista, cask-olut pubeista, scouse-aksentista...

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun