Lähde ainutkertaiselle matkalle Juha Hiltusen mukana tutustumaan Torinon käärinliinan historiaan. Pyhän Johannes Kastajan katedraalissa Torinossa säilytetään pellavakangasta, jossa uskotaan näkyvän ristiinnaulitun miehen hahmon. Monien vaiheiden jälkeen vuonna 1578 käärinliina siirrettiin Torinoon. Jännittävä ja mieleenpainuva matka taittuu Torinon käärinliinan jalanjäljissä Italiassa, Ranskassa ja Sveitsissä.
Harvinainen, erikoislaatuinen ja unohtumattomia kokemuksia tarjoava kiertomatka mahtaviin Alppimaisemiin ja Pohjois-Ranskan romanttiselle maaseudulle. Historian havinaa runsaudensarvella annosteltuna, muualla Euroopassa ei kohtaa yhtä tiivistetysti maanosamme merkittävimpien kulttuurivirtausten, uskonnollisten vaikutteiden ja poliittisten interaktioiden näyttämöä kuin täällä. Mm. ritariromantiikka, skolastiikka ja renessanssi ammensivat täältä keskeisimmät vaikutteensa.
Kuuluisaa ”Torinon käärinliinaa” säilytettiin eri paikoissa vv. 1225 – 1578. Sitä ennen se oli ollut vuosisatojen ajan mm. Konstantinopolissa, mistä se neljännen ristiretken yhteydessä kulkeutui Länsi-Eurooppaan. Käärinliinan pitkäaikaisin omistajataho oli Savojien ruhtinassuku, jotka hallitsivat suurta osaa läntisiä alppimaita. Tällä oli merkittävä poliittis-kaupallinen etu, sillä heidän maidensa kautta veivät tärkeimmät tiet ja vuorisolat läntiseen Eurooppaan. Tullien ym. sopimusten kautta heistä tulikin upporikkaita ja sen näkyvänä merkkinä ovat yhä heidän satumaiset linnansa Italian Piemontesta Sveitsiin ja Ranskan Alpeille. Savojit olivat kuuluja myös syvästä uskonnollisuudestaan ja ikäänkuin sen majakkana he osoittivat kunnioitusta omistamalleen Käärinliinalle, jota he pitivät varmuudella Jeesuksen hautavaatereliikkinä. Sen säilytyspaikaksikin kelpasi vain hallintopalatsien yhteyteen rakennettu komea katedraali. Sellainen on Chambéryssä ja Torinossa.
Torinon käärinliina on 4,3 x 1.1 m kokoinen pellavakangasliina, johon on piirtynyt selkeä vainajakuva 30–40 vuotiaasta miehestä etu- ja selkäpuolelta liinan ollessa taiteltuna alastoman ruumiin päälle. Vainajan piirteet ja kidutusjäljet täsmäävät hätkähdyttävästi Jeesuksen kärsimyskuvan kanssa, mistä johtuen sitä on pidetty hänen mahdollisena hautaliinanaan kahden vuosituhannen takaa.
Liinaa on tutkittu kaikin mahdollisin tieteen keinoin jo yli sadan vuoden ajan, mutta täyttä varmuutta sen aitoudesta ei tähän mennessä olla saatu. Yhä kehittyneemmät tutkimusmenetelmät viimeisten vuosien aikana ovat kuitenkin tuoneet merkittäviä lisätodisteita sille, että se olisi aito hautaliina ajanlaskumme alun Palestiinasta. Lisäksi vanhoista luostareista ja jopa Vatikaanin salaisista arkistoista on löydetty dokumentteja, jotka vahvistavat sen kulkureittejä ja säilytyspaikkoja esim. Balkanilla ja Länsi-Euroopassa. Sellaiset matkamme kohteet kuten esim. Ray-sur-Saône ja Montfort ovat näitä paikkoja, joiden identifiointi Käärinliinan historiaan on varmentunut vasta aivan viime vuosina. Niissä eivät ole vierailleet edes monet alan tutkijatkaan, eivätkä ne ole yleisiä turistikohteita. Meillä onkin ainutlaatuinen ”ensitilaisuus” käydä katsomassa mitä niistä löytyy.
Räätälöimme ryhmällesi sopivan ohjelman toiveidenne mukaan. Matkaohjelmaehdotus:
Saapuminen Milanoon Malpensan lentokentälle, jossa vastassa opas/tulkkimme (suomi/ruotsi/italia/ranska/englanti) ja bussi. Matka kohti Torinoa alkaa. Iltapäivällä vierailemme Torinon ulkopuolella olevalla vuorella, jonka laella sijaitsee yksi Piemonten maamerkeistä, vanha Sacra di San Michlen luostari ja kirkko. Illalla Juha kertoo tulevien päivien ohjelmasta.
Aamupäivällä tutustumme Duomo di Torinoon eli Torinon katedraaliin, jossa Käärinliinaa säilytetään. Se on kuorin läheisyydessä alttarin alle sijoitetussa argonkaasulla suojatussa kaapissa, josta se vain hyvin harvoin otetaan esiin. Liinan historiaan tutustumme lähellä olevassa Torinon käärinliina -museossa. Museon johtaja on Prof. Bruno Barberis, joka on vieraillut myös Suomessa (mm. Savonlinnan ja Jyväskylän näyttelyiden yhteydessä pidetyissä seminaareissa). Mikäli hän on paikalla, saanemme parhaan opastuksen aiheeseen. Lopuksi käymme tutustumassa katedraaliin yhteyteen kuuluvaan Palazzo Realeen eli Torinon linnapalatsiin, jonka Savoijit rakennuttivat. Heistä tuli myös Italian kuninkaita. Toinen yö Torinossa.
Aloitamme päivämatkamme aamuvarhain ja nousemme Alpeille. Kuljemme mm. kauniin Aostan laakson kautta, joka oli Savoijien historian ydinalueita. Ranskan puolelle siirrymme mahtavan Mont Blancin tunnelin kautta, ja tulemme illansuussa Chamberyyn, joka oli Savoijien pitkäaikainen pääkaupunki ennen Torinoa. Majoittuminen hotelliin. Mikäli aika sallii, Juha pitää alustuksen Käärinliinan historiasta Savojien aikana.
Tänään tutustumme Chamberyn nähtävyyksiin, aamupäivällä Château de Ducs de Savoie’een eli Savojien hienoon linnapalatsiin kaupungissa sekä sen yhteydessä sijaitsevaan Sainte Chapelleen eli Pyhään kappeliin, jossa Käärinliinaa säilytettiin. Siellä sattui vuonna 1532 kuuluisa tulipalo, joka vaurioitti Käärinliinaa jättäen siihen isot palojäljet. Iltapäivällä jatkamme matkaa kohti pohjoista ja ajamme mm. Annecyn kautta, jossa on hieno Savojien linna. Illaksi saavumme Sveitsiin ja asetumme Geneveen, joka kuului aikoinaan myös Savojien valtapiiriin. Siellä vuonna 1453 allekirjoitettiin virallinen sopimus Käärinliinan luovutuksesta Vergy-suvulta Savoijeille.
Aamulla ajamme takaisin Ranskaan, Besançonin kaupunkiin, jossa tehdään tutustumiskierros. Besançonissa oli jo ennen roomalaisia merkittävä kylä-ja kauppakeskus, minkä merkitys vuosisatojen kuluessa vain kasvoi. Se oli myös yksi Länsi-Euroopan ensimmäisiä kristillisen lähetystyön sillanpääasemia. Kaupunki sijaitsee Doubs-joen hevosenkenkämutkassa ja on kerrassaan upea paikka. Siellä on myös mahtava kivilinnake, jonka vallituksilla kävelemme. Juha pitää illalla hotellissa luennon Käärinliinan historiasta näissä maisemissa.
Aamupäivällä lähtö kohti Saint-Hippolyte-sur-Doubsin pikkukaupunkia, jonka kirkossa Käärinliinaa säilytettiin vv. 1418 – 49. Täältä se siirtyi Alppimaita hallitsevien Savojien omistukseen (aina vuoteen 1983 saakka). Iltapäivällä ajo Montignyn kylään, jossa sijaitsee Château de Montfort eli Montfortin linna. Linna on raunioina, mutta paikka on maalauksellinen vierailukohde. Yhteinen illanvietto Besançonissa päivällisen ja mukavan seurustelun merkeissä.
Ajamme Besançonista aamulla Roche-suvun omistamaan Ray-sur-Saônen linnakartanoon, jossa käärinliinaa säilytettiin vv. 1225 – 1354, uusimpien tutkimusten mukaan. Sen säilytyskirstukin on yhä tallella linnatornissa. Tämän jälkeen matkaamme lännemmäksi ja pysähdymme kuuluisalle pikku paikkakunnalle – Lirey – jossa Käärinliinaa ensimmäisen kerran varmennetun historian mukaan näytettiin julkisesti (1355). Besançonista kotoisin oleva Roche-suvun perijätär Jeanne de Vergy toi Käärinliinan myötäjäislahjana Lireyhin, missä hän sulhonsa Geoffrey de Charnyn kanssa oli rakennuttanut sille kollegiaattikirkon. Käärinliina veti puoleensa runsaasti pyhiinvaeltajia paikkakunnalle, mitä puolestan aiheutti kateutta Troyesin piispassa. Mutta edes piispan paaville lähettämä valituskirje ja väittämät reliikin epäaitoudesta eivät estäneet näytöksiä. Piispa olisi tarvinnut pyhiinvaeltajien rahoja kipeästi mahtavan Troyesin katedraalin kunnostustöihin, siitä kaiketi närästys. Matkamme vierailukohteena tällä seudulla ovatkin Lireyn pikkukirkko ja Troyesin katedraali. Troyesissä myös yövymme.
Päivä Pariisissa. Valittavana kaksi retkeä:
Pariisin kaupunkikierros sisältäen pääsylipun Riemukaareen (kesto 3 tuntia)
Louvren museovierailu kesto 2 tuntia (ilman kuljetusta)
Mahdollista tehdä Versaillesin retki ennen lentokentälle menoa.
Kotiinpaluu illalla.