Kiertomatkat

Madagaskarin luonto- ja lintumatka

Madagaskarin luonto- ja lintumatka

”Madagaskarista voin sanoa, että se on luonnontarkkailijan luvattu maa!” – Joseph Philibert Commerson, 1771 Intian valtameren lounaisnurkassa sijaitseva Madagaskarin saari on maailman neljänneksi suurin. Puolitoista kertaa Suomen kokoinen maa sijaitsee vain 400 kilometrin päässä Itä-Afrikan rannikolta. Madagaskarin luonto- ja lintumatkalla kierretään jättisaaren tärkeimmät lintukohteet reilun kahden viikon aikana. Pääkaupunki Antananarivo eli Tana maan keskellä on risteysasema, josta suunnataan niin etelään kuin itäänkin.  Saarella tavatuista 300 lintulajista pesimälajeja on 220, ja näistä puolet on endeemejä – niitä ei näe missään muualla kuin Madagaskarilla.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Madagaskarin linnut ovat aivan oma lukunsa, eikä lintujen nimeäjillä ole ollut vaikeuksia lajinimiä keksiessään: laitetaan vain eteen ”Madagascar” niin hyvä tulee. Tässä alkajaisiksi: Madagascar Teal, Madagascar Grebe, Madagascar Kestrel, Madagascar Rail, Madagascar Snipe, Madagascar Kingfisher, Madagascar Starling, Madagascar Wagtail jne. Yhteensä Madagascar-alkuisia nimiä on 34.

Matkalla nähdään mm. Andasibe-Périnetin luonnonsuojelualue, Mantadian kansallispuisto, Berentyn suojelualue saaren eteläosassa. Berenty on kuulu makeistaan ja alueen linnustoon kuluu monia erikoisuuksia. Toliaran ympäristön lintupaikat saaren kuivalla lounaiskolkalla: Ifatyn piikkipuumetsä (spiny forest) ja lähiympäristön kosteikot. Sitten jatketaan matkaa bussilla Zombitsen kansallispuistoon ja edelleen Isaloon, joka on kuuluisa erikoisista kalkkikivimuodostumista. Matka jatkuu Ranomafanan kansallispuistoon, jossa tutustutaan vuoristosademetsän lajistoon. Ranomafanasta matkamme jatkuu Tanaan, josta aikanaan palaamme kotiin. Matkalla nähdään paljon lintuja unohtamatta makeja. Koetetaan tunnistaa lajilleen kaikki eteen tulevat makit, ja koska lajeja on noin 100, niin haastetta riittää. Tunnetuin Madagascarin makeista on Indri, laulava maki – sen yrittään nähdä Périnetissä.

Matkaohjelma

Matka kohti Madagaskaria alkaa.

Päivät 1 ja 2
Mantadian kansallispuisto ja Andasibe-Perinet sijaitsevat itäisellä sademetsävyöhykkeellä. Mantadia on kuulu Ground-Rollereista, ja yritetään löytää Pitta-like-, Rufous-headed-, Short-legged-, ja Scaly Ground-Rollerit. Muita lajeja ovat mm. Madagascar Flufftail, Madagascar Blue-Pigeon, Madagascar Pygmy-Kingfisher ja Madagascar Starling.
Perinetin metsäisiltä kukkuloilta etsitään Red-breasted, Red-fronted ja Blue Coua sekä säkenöivä Velvet Asity ja erikoinen, kiipeilevä Nuthatch Vanga.
Tunnetuin Madagaskarin makeista on Indri, laulava maki. Muita Perinetin erikoisia makeja ovat Eastern Woolly Lemur, Crossley’s Dwarf Lemur ja kääpiömäinen Goodman’s Mouse Lemur. Makeja voit koettaa nähdä yöllisillä kävelyillä. Perinet on myös kuulu kirkasvärisistä sammakoista, kameleonteista ja gekoista.

Päivät 3-6
Varhaisen aamiaisen jälkeen suunnataan Tanaan. Lento Fort Dauphiniin lähtee klo 10.50, josta jatketaan bussilla Berentyn suojelualueelle. Berenty on yksityinen suojelualue jossa tutustutaan paitsi isoon valikoimaan makeja, myös erikoisiin lintuihin. Toivelistalla ovat niin Giant Coua kuin Torotoroka Scops Owl ja White-browed Owl. Muita alueen toivelintuja Madagascar Cuckoo-hawk, Madagascar Sparrowhawk, Hook-billed Vanga ja Madagascar Sandgrouse. Berentyn galleriametsät tarjoavat viileän varjon polttavalta auringolta kun kuljetaan suojelualueen poluilla. Berentyn makeista tunnetuin lienee Dancing Sifaka Lemur, joka on toivelistalla hyvin korkealla! Tutustutaan myös Anjapolon piikkikasvimetsään, jonka lajistossa on omat erikoisuutensa, kuten Grey Lovebird ja Running Coua. 

Päivät 7-8
Fort Dauphin-Toliara-Ifaty. Aamiaisen jälkeen lennetään Toliaraan ja jatketaan bussilla Ifatyyn. Itaty on tunnettu piikkipuita kasvavista metsistään. Lajisto ja maisemat ovat Madagaskarin puitteissakin poikkeuksellisia kaktusmaisine kasveineen ja pulleine baobab-puineen. Ensimmäisenä aamuna etsitään puoliautiomaan erikoisuuksia, kuten Running Couaa, Thamnornis Warbleria ja Lafresnaye’s Vangaa. Vaikeammin löydettäviä toivelajeja ovat Sickle-billed Vanga, Sub-desert Mesitti ja elegantti Long-tailed Ground-Roller. Ifatyn ympäristössä nähdään myös joitakin yleisiä endeemejä, kuten Madagascar Bee-eater, Madagascar Lark ja Madagascar Cisticola.

Päivä 9
Ifaty-Toliara-Ranohira. Aamiaisen jälkeen suunnataan Andataboon, hyvin kuivaan ja karuun elinympäristöön, jossa kohdelajeina ovat mm. Verreaux’s Coua ja Red-shouldered Vanga, laji joka löydettiin vasta 90-luvulla. Matka jatkuu halki savannin ja pensaikkomaan, jotka ovat saaren eteläosan tyypillistä maisemaa. Zombitsen kansallispuistossa pysähdytään jaloittelemaan ja koetetaan löytää alueen erikoinen linyu, Appert’s Greenbulin. Appert´s Greenbul (suomeksi tulearantetraka), jota tavataan vain kolmelta erilliseltä metsäalueelta, mutta Zombitse on paras paikka lajin näkemiseen. Muita lajeja tässä kuivassa metsässä ovat mm. Giant Coua, Madagascar Cuckoo Roller ja Rufous Vanga. Iltapäivällä saavutaan Ranohiraan (Isalo) joka on kuulu hiekkakivikallioistaan ja kosteista jokivarsimetsistään.

Päivä 10
Ranohira (Isalo)-Ranomafana. Aamuretken jälkeen päivästä suurin osa kuluu matkustamiseen kun siirrytään Isalosta saaren keskiylängön yli itäisen sademetsävyön alueelle, Ranomafanan kansallispuistoon. Päivän aikana koetetaan löytää Madagascar Partridge ja jos onni on todella myötä, myös harvinainen suohaukka, Reunion Harrier.

Päivä 11
Ranomafanan kansallispuisto. Retkeillään poluilla ja teillä ja koetetaan löytää “keskikorkeuksien” erikoisuuksia, joista suurin osa on endeemejä: Brown Mesite, Henst’s Goshawk, Pollen’s Vanga ja Yellow-browed Oxylabes. Suunnataan myös ylemmäs, Vohipararan alueelle, josta etsitään hyvin paikallista lintua, Yellow-bellied Sunbird Asity. Tältä alueelta on myös löydettävissä Cryptic Warbler, joka piilotteli täällä tieteellistä kuvausta 90-luvulle asti, ennen kuin se keksittiin. Ranomafanan kosteikoilla on mahdollisuus nähdä myös Meller’s Duck, Madagascar Snipe ja Gray Emutail. Ranomafanassa on 12 lajia makeja – koetetaan nähdä niistä edes muutama.

Päivä 12
Ranomafana-Antsirabe-Tana-Pariisi. Aamiaisen jälkeen ajetaan Antsiraben kaupungin kautta Tanaan, josta lentomatka kotia kohtia.

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun