Elämysmatkat

Intian lintu- ja luontomatka

Intian lintu- ja luontomatka

Matkan aikana maisemat vaihtelevat Himalajan henkeäsalpaavista lumihuipuista alueen elämänvirran, Gangesin laakson alavien tasankojen ja kosteikkojen kautta Ranthambhoren tiikeripuiston rosoisiin kallioihin ja jyhkeisiin sal-puumetsiköihin. Näin myös lintujen ja eläimien lajikirjo on melkoinen. Kuvausmahdollisuudet ovat vertaansa vailla. Intian valtauskonnon, hindulaisuuden myötä suurin osa intialaisista on kasvissyöjiä, ja sen ansiosta Intiassa lintuja ja eläimiä ei metsästetä. Siksi ne ovat pääasiassa kesyjä ja hyvin lähestyttäviä. Jopa yli 350 lintulajin lisäksi matkalla on erinomaiset mahdollisuudet nähdä maaginen ja erittäin uhanalainen bengalintiikeri, leopardi ja paljon muita nisäkäslajeja. Luonnon ihmeiden lisäksi tutustumme yhteen maailman seitsemästä ihmeestä, Taj Mahalin hautamausoleumiin Agran kulttuurikaupungissa. Siirtymillä kohteesta toiseen pääsemme myös seuraamaan intialaisen maaseudun ja kaupunkien hulinaa. Ja intialainen ruokahan on tietysti jo kokemus sinänsä!

Harvinaisen tiikerin puolesta matkustaminen ei ole huonompi idea. Komea bengalintiikeri on eläinmaailman kiistaton kuningas. Sen silmissä on päättäväinen, kesytön katse. Tiikerin valtava koko tekee lähtemättömän vaikutuksen, mutta siitä huolimatta vartalo on notkea ja voimakas ja käynti sulavan pehmeää. Siksi se on kautta vuosituhansien ollut ihailun ja kunnioituksen kohde, mutta valitettavasti myös metsästyksen kohde. Matkustamalla Intian kansallispuistoihin tuet taloudellisesti paikallisten puistojen toimintaa ja rohkaiset siellä työskenteleviä ihmisiä jatkamaan taistelua salametsästystä vastaan. Luontomatkailu on työllistänyt tuhansia ihmisiä eri puolilla maailmaa ja samalla kääntänyt viisareita taaksepäin uhanalaisten eläinten eduksi.

Retkeily ja sen intensiteetti sovitellaan ryhmän toiveiden mukaan. Retkeilemme pääsääntöisesti kävellen teitä ja polkuja pitkin, kävelymatkojen ollessa hyvin kohtuullisia. Osassa puistoja (tiikeripuistot: Corbett ja Ranthambore) liikkuminen on mahdollista ainoastaan autoilla, eikä retkeilyä kävellen sallita. Osa retkistä vuoristossa on hieman haastavampia, mutta kokonaisuudessa fyysisesti vaativia kävelyitä ei juuri ole.

Retkeilykohteista Kumeria, Corbett ja Nainital ovat Delhistä n. 300 km pohjoiseen. Etenkin Nainital on jo melko vuoristoista, ja Himalaja näkyy paikoin hienosti. Chambal, Bharatpur ja Ranthambhore sijaitsevat Delhistä lounaaseen–etelään. Eli käytännössä reissu jakaantuu pohjoisen viikkoon ja etelän viikkoon. Jokaisessa kohteessa vietämme kaksi yötä, paitsi Nainitalissa viivymme kolme yötä. Kaksi yötä matkustamme yöjunalla. Yöjunat ovat varustelultaan hyviä, kussakin hytissä on 4 laveria (ylä- ja alapedit) ja käytävälle on verho / lukittava ovi. Ja onhan intialainen juna jo kokemus sinänsä!

 

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

1. päivä Saapuminen Intiaan
Varhain aamulla kone laskeutuu Delhiin. Suoraan kentältä aloitamme lähes koko päivän kestävän, noin 300 km ajon kohti pohjoista ja Kumeriaa Corbettin kansallispuiston kupeessa. Matkalla mm. ylitämme Intian elämänvirran, Gangesin pääuoman latvan. Jo ensimmäisenä iltapäivänä yritämme yhtä Intian harvinaisimmista talvehtijoista, kaikkien Intian-kävijöiden toivelajia, iibisnokkaa (Ibisbill), Kosi -joella lähellä Ramnagarin kaupunkia. Tosin onnea sen näkemiseen tarvitaan. Myös kalliokiipijöitä (Wallcreeper) talvehtii joen kivikoissa. Muita mahdollisia eksoottisia lajeja ovat mm. jokihyyppä (River Lapwing), valtavan kokoinen aasiankeisarikalastaja (Crested Kingfisher) sekä joki- (Plumbeous Redstart) ja virtaleppälinnut (White-capped Water Redstart).

2. päivä Kumeria
Koko päivä on retkeilyä paikallisoppaan johdolla majoituksen ympäristössä. Väriä maisemaan tuovat mm. mustaotsanakkeli (Velvet Nuthatch) ja karmiinimedestäjä (Crimson Sunbird). Päivän mittaan teemme pari retkeä bussilla läheisille jokiuomille, joissa mahdollisia lajeja ovat mm. ja pitsihaarapyrstö (Spotted Forktail, kuvassa), isonokkarastas (Long-billed Thrush), kala- (Brown Fish Owl) ja vuorikalahuuhkaja (Tawny Fish Owl), keisarisarvinokka (Great Hornbill) ja lukuisia eri tikkalajeja.

3. päivä Kumeria – Corbett
Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Corbettin kansallispuistoa. Corbettin kansallispuisto on Intian ensimmäinen kansallispuisto. Se perustettiin jo vuonna 1936 uhanalaisen bengalintiikerin suojelemiseksi ja nimettiin kuuluisan metsästäjän, luonnonsuojelijan, kirjailijan ja luonnontieteilijän Jim Corbettin mukaan, jolla oli tärkeä rooli puiston perustamisessa. Nykyään puiston alue kattaa jopa 1318 km², johon kuuluu 521 km² ydinalue (itse puisto) ja 797 km² puskurialue. Turisteille on avattu vain osa puistosta. Corbettin portilla vaihdamme kulkupelimme avojeeppeihin, eli Gypsyihin, joilla liikumme seuraavat pari päivää puiston sisällä. Reilun 30 kilometrin matka majapaikkaamme, keskellä puistoa sijaitsevaan Dhikalaan, kulkee sal-puumetsiköiden hallitseman puiston halki ja matkalla luonnollisesti pysähtelemme koko ajan lintuja ja eläimiä katselemaan ja kuvaamaan. Hyvällä onnella voimme päästä ”tiikerijahtiin” jo ensimmäisenä iltapäivänä!

4. päivä Corbett
Koko päivä retkeilyä Corbettin kansallispuistossa. Ennen aamiaista käveleskelemme taas majoituksen ympärillä ja ihmettelemme mm. joka puolella rätiseviä idänpikkusieppoja (Taiga Flycatcher). Corbettin lajistoon kuuluu mm. aromerikotka (Pallas’s Fish-eagle), pikkukalakotka (Lesser Fish-eagle), harjakotka (Crested Serpent-eagle), ja lokotka (Changeable Hawk-eagle), kalmokorppikotka (Red-headed Vulture) ja munkkikorppikotka (Black Vulture). Muita päivän mahdollisia lajeja ovat esim. massiivinen isohelmitikka (Great Slaty Woodpecker) sekä lukuisat muut tikkalajit, riemunkirjava viherharakka (Common Green Magpie ja pieni, mutta pippurinen himalajanhaukkanen (Collared Falconet, kuvassa). Lintujen lisäksi myös eläimet ovat erittäin kesyjä ja meidän pitäisi päästä katselemaan ja kuvaamaan useita kaurislajeja ja villisikoja. Sekä aamulla että iltapäivällä lintujen lisäksi tarkkailemme intensiivisesti myös kaikkia mahdollisia merkkejä tiikeristä, sillä myös sen näkemiseen Corbettissa on hyvät mahdollisuudet.

5. päivä Corbett – Nainital
Lähdemme kohti koillista ja Nainitalin kaupunkia Himalajan esivuoriston juurella, n. 2000 m korkeudella. Alkumatkan kuljemme tasaista maaseutua, mutta pian tie alkaa mutkitellen nousta ylöspäin. Puusto muuttuu havupuuvoittoisemmaksi ja ilmasto kirkkaammaksi ja kuulaammaksi. Lintuja pysähtelemme katselemaan eri korkeuksilla ajan sallimissa puitteissa.

6. päivä Nainital, Sattal ja Pangot
Nämä 2,5 päivää retkeilemme Nainitalin ympäristössä, paikoin upeissa vuoristomaisemissa. Päivien retkikohteisiin kuuluu mm. Pangot, mistä avautuu henkeäsalpaavat maisemat maailman katolle, lumihuippuisille Himalajan vuorille. Näkyvyyden ollessa hyvä näkyy myös kaksi lähes 8000 metrin korkuista huippua, Nanda Devi ja Trishul. Hieman alempana sijaitsevaa Sattalin aluetta luonnehtivat seitsemää järveä (Sattal = seitsemän järveä) ympäröivät metsäiset rinteet, purouomat ja maatalousympäristöt tiheine pusikkoineen, jotka houkuttelevat useita Himalajan erikoisuuksia talvehtimaan. Nainitalin alueen mahdollisia lajeja ovat mm. parta (Lammergeier)- ja himalajankorppikotka (Himalayan Griffon) sekä varsin monta muuta himalajan-alkuista lajia, mahtijalokotka (Mountain Hawk-eagle), useat naurutimalilajit, louhikko- (Rufous-breasted Accentor) ja himalajanrautiainen (Altai Accentor), kultasinipyrstö (Golden Bush-robin), rubiinisatakieli (Siberian Rubythroat). Näiden kahden päivän jälkeen meillä pitäisi joka tapauksessa olla listoillamme huima kattaus toinen toistaan eksoottisempia ja värikkäämpiä Himalajan lajeja.

7. päivä Nainital – Kathgodam – yöjuna Delhiin
Retkeilemme vielä päivän Nainitalin upeissa maisemissa. Illaksi siirrymme Kathgodamin kaupunkiin ja rautatieasemalle, missä hyppäämme junaan ja ilmastoituihin makuuvaunuihin kohti Delhiä ja Agraa.

8. päivä Delhi – Agra – Chambal Safari Lodge
Joudumme vaihtamaan junaa ja asemaa hyvin aikaisin aamulla Delhissä. Aamiaisen nautimme junassa Delhin ja Agran välillä. Vähän ennen Agraa päivä valkenee paljastaen maisemien muuttuneen vuoristosta laajoihin viljelytasankoihin. Hyvällä onnella näemme yhden matkamme kohdelajeista, saruskurjen (Sarus Crane, kuvassa), jo junasta.

9. päivä Chambal Safari Lodge – Chambal river
Tänään teemme veneretken Chambal-joelle. Tilanteesta riippuen retki ajoittuu joko aamu- tai iltapäivään. Retki kestää kolmesta neljään tuntia ja ajomatka lähtöpaikkaan noin tunnin. Lisäksi teemme retken aluetta ympäröiville viljelysalueille mm. saruskurjen etsintään. Chambalin mahdollisia lajeja ovat mm. intiansaksinokka (Indian Skimmer), mustavatsa-(Black-bellied Tern) ja jokitiira (River Tern), mustapäälokki (Pallas’s Gull), intianhyyppä (Yellow-wattled Lapwing), sepelpöllönen (Collared Scops Owl), saruskurki, aasiansatulahaikara (Black-necked Stork), intianpikkulepinkäinen (Bay-backed Shrike). Eläimistä meidän pitäisi päästä näkemään krokotiileja, gaviaaleja ja hyvällä onnella myös äärimmäisen uhanalaisia gangesinjokidelfiinejä. Päivällinen ja majoitus Chambal Safari Lodgessa.

10. päivä Chambal Safari Lodge – Agra – Bharatpur
Aamulla starttaamme kohti Agraa ja Taj Mahalia. Opastettu vierailu mausoleumiin kestää pari tuntia. Tämän jälkeen nautimme lounaan. Tässä vaiheessa on myös mahdollisuus tuliaisostoksille, mikäli ryhmä niin haluaa. Lounaan jälkeen jatkamme kohti Bharatpuria ja Keoladeo Ghanan kansallispuistoa. Matkalla tutustumme vielä Intian kulttuuriin ja historiaan vierailemalla Fatehpur Sikrin linnoituksella. Toki myös lintuihin paneudumme ajan sallimissa puitteissa.

11. päivä Bharatpur, Keoladeo Ghanan kansallispuisto
Koko päivä retkeilyä Keoladeo Ghana National Parkissa paikallisoppaan johdolla. Puistossa ei saa ajaa autoilla, joten liikumme jalkaisin tai pyörärikshoilla. Lounaalle palaamme hotelliimme. Mahdollisia lajeja ovat mm. aasianiibis- (Painted Stork) ja pikkujalohaikara (Intermediate Egret) ja monet muut haikaralajit, suohyyppä (White-tailed Lapwing) sekä lukuisat muut kahlaajalajit, keisari- (Eastern Imperial Eagle) ja kiljukotka (Greater Spotted Eagle), oranssirastas (Orange-headed Thrush), harmaahuuhkaja (Dusky Eagle Owl). Lisäksi hyvällä onnella pääsemme näkemään valtavan pythonin.

12. päivä Bharatpur – Ranthambhore
Aamulla jätämme taaksemme Keoladeon lintuisat kosteikot ja siirrymme Bharatpurin kaupungin toiselle puolelle kokonaan erilaiseen ympäristöön: aromaisen kuivalle viljelystasangolle. Alueen kohdelajeja ovat mm. intianaavikkojuoksija (Indian Courser, savannihietakyyhky (Chestnut-bellied Sandgrouse ja useat taskulajit. Iltapäiväksi siirrymme Bharatpurin rautatieasemalle, missä hyppäämme taas junaan, tällä kertaa kohti Ranthambhoren kansallispuistoa. Junamatka kestää kolmisen tuntia.

13. päivä Ranthambhore
Aikaisin aamulla, vielä pimeyden vallitessa, starttaamme ensimmäiselle tiikerisafarille kansallispuiston sisälle. Pääpaino tulee tietysti olemaan tiikerin etsimisessä, mutta myös lintuja ja muita eläimiä näkee monipuolisesti. Lajeista mainittakoon vaikkapa intiankorppikotka (Indian Vulture), harmaafrankoliini (Grey Francolin) ja puistosinisieppo Tickell’s Blue Flucatcher). Kesyt huppuviidakkoharakat (Rufous Treepie) voivat syödä vaikka kädestä. Safari kestää noin puolille päivin, jolloin palaamme takaisin majapaikkaamme. Vietämme muutaman tunnin siestan, jonka jälkeen starttaamme uudelle, iltapäivän kestävälle tiikerisafarille puistoon.

14. päivä Ranthambhore – yöjuna Delhiin
Aamulla meillä on vielä kolmas tiikerisafari. Puistossa on eri reittejä, jotka arvotaan aina ennen porttien avautumista. Näin ollen meidän ei todennäköisesti tarvitse samoja teitä ajella useampaan kertaan. Iltapäivällä teemme linturetken jonnekin lähimaastoon, esimerkiksi Soorwalin patojärvelle. Illaksi palaamme vielä takaisin majapaikkaamme päivälliselle, jonka jälkeen lähdemme Sawai Madhopurin asemalle odottelemaan yöjunaa Delhiin.

15. päivä Delhi – Helsinki
Saavumme Delhiin aikaisin aamulla. Nautimme aamiaisen hotellissa lentokentän läheisyydessä. Tämän jälkeen onkin enää vuorossa siirtyminen kentälle kotimatkaa varten.

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna