Peru on kiehtonut matkailijan mieltä aina. Salaperäisen kaiun omaavaa maata ympäröivät Brasilia, Chile, Ecuador, Kolumbia ja Bolivia. Maan länsipuolella avautuu mahtava Tyynimeri. Lähes puolet maan 30 miljoonasta asukkaasta ovat intiaaneja. Kon-Tiki aloitti Perun matkat lähes 30 vuotta sitten ja jatkamme samalla tiellä edelleen.
Intiaanikulttuurilla on Perussa tuhansia vuosia vanhat perinteet. Jo ennen inkojen aikaa maassa oli kukoistava Chavinin kuningaskunta. Inkojen valtakunta syntyi 1200-luvulla ja se oli laajimmillaan 1400-luvulla. Inkojen pääkaupunki oli Cusco. Vallanperimyksestä kiistelevien veljesten sisällissota muutama vuosi ennen espanjalaisten tuloa oli heikentänyt valtakuntaa. Kun espanjalainen konkistadori Francisco Pizarro saapui 180 miehensä kanssa Peruun vuonna 1531 alkoi siitä Inkavaltion tuho. Espanjalaiset teloittivat Atahualpan vuonna 1533, kaksi vuotta myöhemmin Pizarro perusti Liman ja tuhosi inkojen pääkaupungin Cuscon.
Vuonna 1542 perustettu varakuningaskunta hallitsi Espanjan siirtokuntia koko Etelä-Amerikassa. Peru itsenäistyi vuonna 1822 ollen viimeinen Espanjan tukikohdista.
Machu Picchu on Perun matkailun pilari ja eräs maailman suosituimmista nähtävyyksistä, onhan se myös yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Andien vuoriketju jakaa Perun kahdeksi täysin erilaiseksi puoliskoksi. Manun kansallispuiston suojelualue tarjoaa kulttuuria, luontoa, patikointia ja vertaansa vailla olevia elämyksiä.
Matkaehdotuksia Peruun
Olemme koonneet tähän ehdotuksia vierailukohteista Perussa, joita voimme käyttää pohjana rakentaessamme juuri teidän ryhmällenne sopivaa matkaohjelmaa. Suosittuja kohteita Perussa ovat Cusco, Machu Picchu, Amazonin sademetsät, Titicaca-järvi ja Lima.
Matkaehdotus 1
Saapuminen Limaan, kuljetus hotellille, jossa kokoonnumme pieneen tiedotustilaisuuteen ja käymme kävelyllä. Tervetuloillallinen.
Teemme kierros kaupungilla ja vierailemme mm. kuuluisassa Larco Herreran -museossa. Lounaan nautimme kaupungilla. Loppupäivä on vapaa. Illalla menemme Tyynenmeren rannalle nauttimaan Tyynenmeren antimista ja ympärillä pauhaavasta meren äänestä.
Aikainen aamiainen ja siirtyminen Liman lentokentälle, josta aamulento Cuscoon, entiseen inkavaltakunnan pääkaupunkiin. Majoitumme Cuscon keskustassa. Loppupäivä vapaata ja rauhallista oleilua, sillä olemme saapuneet noin 3500 metrin korkeuteen merenpinnasta. Välttääksemme ikävää vuoristotautia (soroche), on järkevää levätä hetki ja kulkea hiljakseen, etenkin ylös alas johtavia mäkisiä katuja ja kujia, joita Cuscossa riittää. Yöpyminen.
Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla Andien mutkaisille teille, kohti historiallista Pyhää Laaksoa. Vuoristotie Cuscosta alas Pyhään laaksoon mutkittelee Intiaanikylien ja viljelmien lomitse. Laskeudumme pikkuhiljaa maalauksellista reittiä laaksoon, jossa maissipellot täplittävät maisemaa. Maissi on perulaisten pyhä ruoka ja se kukoistaa Pyhässä laaksossa, samoin monet eri perunalajit. Laskeudumme noin 3000 metriin meren pinnan yläpuolella, ja saavumme hotelliimme Posada del Inkaan, joka on ollut Kon-Tikin majapaikka yli 20 vuotta matkalla Machu Picchuun.
Aamiaisen jälkeen vierailemme Ollantaytambon raunioilla, jossa sen aikaisen kivenleikkaustyön jälki on ehkä hienointa, mitä matkallamme nähdään. Torstaisin Pisacin kylässä pidetään markkinat. Intiaanit saapuvat vuoristosta myymään tuotteitaan ja mm. käsitöiden valikoima markkinoilla on ylitsepursuavaa. Mikäli markkinat kiinnostavat varaamme torivierailulle tunnin pari aikaa. Palaamme Posada del Inka Sonestan suojiin ja valmistaudumme seuraavan aamun junamatkaan Machu Picchuun. Nautimme vielä viimeisen illan rauhaisasta, puutarhamaisesta hotelliympäristöstä, jota reunastavat Andien jylhät rinteet. Illallinen.
Aamiaisen nautittuamme lähdemme bussilla Ollantaytambon rautatieasemalle, josta nousemme Machu Picchuun johtavaan junaan. Junamatkan aikana rata laskee pikkuhiljaa noin 600 metriä alaspäin kohti esiviidakkoa. Kapearaiteisen radan vieressä kiemurtelee Urubamba-joki, joka virtaa voimallisesti Amazonasin altaaseen. Seuraava vaikuttava yöpymiskohteemme Inka Terra hotelli on rakennettu Urubamba-joen välittömään läheisyyteen. Pienen tauon jälkeen lähdemme lähellä olevalta Aguas Calientesin asemalta pienillä busseilla ylös Machu Picchun rauniokaupunkiin. Bussimatka kiemurtelee kahdeksikkokuvioita (Hiram Binghamin tie) vuoren reunamassa. Parikymmentä minuuttia kestävä ajomatka runsaan kasvillisuuden pehmentäessä jyrkähköä maisemaa on oma luku sinänsä.
Saavuttuamme perille, seuraa opastettu kierros raunioilla. Korkeutemme Machu Picchussa on noin 2490 metriä meren pinnasta. Eteemme aukeaa pysähdyttävä näky, luontoon täydellisessä harmoniassa rakennettu rauniokaupunki, jossa on kauan sitten asuttu, mutta on edelleen arvoitus ketkä paikkaa ovat hallinneet ja miksi tällainen paikka on sittemmin hylätty. Nykyisin matkailijat miehittävät raunioalueen esittäen samoja ihmetyksiä ja kysymyksiä, joiden parissa tutkijat ja arkeologit painivat vuodesta toiseen.
Inka Terra lodgemme on nähtävyys sinänsä ja se tarjoaa yllin kyllin virikkeitä puutarhamaisessa ympäristössään. Luontopolkuja, orkideoita, eksoottisia lintuja, solisevia pikkupuroja, lähteitä ja kauniita rakennuksia. Inka Terra on listattu maailman sadan parhaimman lodgetyyppisen majoituksen joukkoon. Illallinen.
On aika jättää jäähyväiset paratiisimaiselle paikalle ja jatkaa matkaa. Nousemme junaan ja palaamme Cuscoon. Cuscossa voit suorittaa viimeiset tuliaisostokset – täällä kukkaro kevenee ja laukun paino lisääntyy. Ei ruokailuja.
Tänään tutustumme Cuscon päänähtävyyksiin. Paljon raunioita ja paikallisen oppaan luentoja. Sacsayhuamanin vaikuttava sahanteräkuvioinen (siksak) kivimuodostelma pysähdyttää ja ihmetyttää uljaudellaan. Kivi on Cuscossa kova sana. Monet maanjäristykset, tulipalot, espanjalaisten yritykset hakata kivi alas eivät tainnuttaneet kaupunkia. Sen selkä on kestänyt ja niin on seinäkin. Kivi on läsnä kaikkialla ja suurin kivi Andit on kaikkialla edessä ja takana, siitä ei päästä eroon vasta kuin viidakossa. Palaamme myöhään iltapäivällä hotelliin ja loppuilta on vapaata.
Lento Puerto Maldonadoon. Laskeudumme Amazonasilla sijaitsevaan pikkukaupunkiin, joka toimii porttina matkalla Reserva Amazonica -lodgelle. Jokiretki majapaikkaamme ja olemme pian perillä viidakon uumenissa. Viidakossa on täysihoito. Ensimmäinen retki tehdään lounaan jälkeen iltapäivällä, jolloin pahin kuumuus on selätetty. Paluu illaksi majapaikkaamme.
Nousemme päivittäin hyvin varhain viidakkoretkille ja yleensä lodgen ohjelmat keskittyvät varhaisiin aamuihin ja iltapäiviin, jolloin sademetsässä tapahtuu. Keskipäivän kuumimmat hetket vietämme lodgen suojissa tai sitten teemme omia pikkuretkiä vaikkapa lähellä sijaitsevalle puunlatvustopolulle. Paikka on lintutarkkailijoiden ja valokuuvajien toivekohde. Reserva Amazonica-lodgen reunamilla sijaitsee alueen ainoa lintutorni, josta voit tarkailla, mitä ylä- ja alamaailmoissa tapahtuu.
Aamiainen ja vapaaehtoinen aamukävelyretki viidakon poluilla. Sen jälkeen pakkaamme tavaramme ja palaamme vesiteitse takaisin Puerto Maldonadoon, josta lennämme Limaan. Kuljetus ja kirjoittautuminen hotelliin.
Aamiainen. Kotiinlähtöpäivä. Sitä ennen kruunaamme matkamme vierailemalla maailmankuulussa Kultamuseossa, Museo del Orossa. Loppupäivä on omistettu omalle ohjelmalle.
Matkaehdotus 2
Osallistu laadukkaalle aktiivilomalle, jossa kävelyn lisäksi tutustumme huimaavissa maisemissa Perunhistoriaan, kulttuuritaustoihin sekä pyörähdetään matkan loppupäässä vielä viidakossa. Limassa vietämme päivän tutustuen mm. kaupungin kuuluisaan Kultamuseoon.
Cusco on entisen inkavaltakunnan pääkaupunki, joka on retkemme ensimmäinen kohde. Cuscossa orientoidumme muutaman päivän ajan ohueen ilmaan, ennen laskeutumista 500 metriä alempana sijaitsevaan Pyhään laaksoon, jossa ”aklimatisoituminen” jatkuu vielä pari päivää 3000 metrin korkeudessa ennen itse varsinaista, keskitasoa vaativampaa patikkaretkeä, 3200–3900 metrin vaihtelevissa korkeuksissa.
Matkan pääteema on 4 päivän patikkaretki kuuluisalla Inkapolulla Cuscon läänissä. Muinainen reitti jalkaisin Machu Picchuun on yksi Kon-Tikin kestosuosikeista. Vaellusretki kuuluisaa inkapolkua pitkin, jota aikoinaan jo esi-inka-ajan ja inka-ajan ihmiset käyttivät yhdystienä sademetsäalueelle, on aikamatka muinaisuuteen.
Vaellus on vaativa: aloitamme reitin 3000 metrin korkeudesta nousten sitten yli 4000 metriin. Täältä laskeudumme muutaman päivän aikana 2400 metrin korkeudella sijaitsevaan Machu Picchuun.
Inkapolun päätteeksi viivymme pari päivää Aguas Calientesin kylässä sijaitsevassa upeassa Machu Picchu Pueblo -hotellissa, nykyisin nimeltään Inkaterra, joka on listattu maailman 100 parhaan lodge-tyyppisen hotellin joukkoon. Hotelli on kuuluisa mm. orkideapuutarhoistaan. Hotellista on noin 15 minuutin kävelymatka kuumille lähteille, jotka sijaitsevat Aguas Calientasin kylän läheisyydessä. Yksi kokonainen päivä vaelluksen jälkeen on omistettu Machu Picchun rauniokaupunkiin tutustumiseen. Tämä päivä on vapaapäivä ja sen voi kukin viettää haluamallaan tavalla maailman kahdeksanneksi ihmeeksi luokitellussa kohteessa.
Palaamme kuuluisalla kapearaiteisella junaradalla Cuscoon, josta lennämme Amazonin viidakkoalueelle. Reserva Amazonica on eräs Amazonasin mielenkiintoisista kohteista. Reserva Amazonicassa on mm. mahdollisuus tehdä kävely puunlatvustoon rakennetulla polulla. Lennämme Cuscosta Puerto Maldonadoon, josta jatkamme jokiveneillä Reserva Amazonica -lodgeen. Vietämme sademetsän siimeksessä kolmisen päivää. Puerto Maldonadosta jatkamme suoraan Limaan, josta lennämme seuraavana iltana kotiin.
HUOM: vaelluslupia Inkapolulle on nykyisin vaikeampi saada sillä nykyisten tiukkojen sääntöjen mukaan niitä myönnetään vain 50 kpl päivää kohti, joten luvat vaellukselle on syytä varata ajoissa.
Pidätämme oikeuden muutoksiin.