Kiertomatkat

Botswanan safarimaailma

Kohde
Botswana
Pyydä tarjous

Botswanan safarimaailma

Lähde mukaan ainutlaatuiselle Botswanan safarille luonto-oppaamme kanssa!

Botswanan tasavallan historia on yhtä pitkä kuin äiti Afrikan. Leimansa maalle ovat antaneet kansainvaellukset ja muuttoliikkeet. Alueella pisimpään ovat vaikuttaneet entiset busmannit – sanit.

Botswana edustaa Afrikan safarimatkailun ja luonnontarkkailun aatelia.  Maailman tunnetuimpien kansallispuistojen joukossa olevat Moremi ja Chobe voivat hyvin. Siitä kertovat mm. vahvat petokannat sekä eläinten terve ulkonäkö. Moremin alueella tavataan mm. afrikanvillikoiria, jotka ovat edelleenkin uhanalainen laji Afrikassa.

Tänään Botswana on afrikkalaisittain mukavan vauras maa.
Kansanmusiikilla ja radiolla on maassa tärkeä merkitys. Tiesitkö, että televisio tuli Botswanaan vasta vuonna 2000. Matkalukemiseksi suositellaan Mma Ramotswen jännittäviä salapoliisikertomuksia.

Botswanan Kalaharin puoliaavikko tarjoaa toisenlaisia safarielämyksiä. Tutustut mm. riistansuojelualueeseen ja Nxai Panin villielämään, joka on osa Makgadikgadin suola-allasta. Deception laaksossa ja Keski-Kalaharin riistansuojelualueella sinulla on hyvät mahdollisuudet nähdä gebardi tai leijona.

Kalaharin puoliaavikko on varsinkin helmi–maaliskuussa täynnä elämää. Suola-altailla on sateiden jälkeen valtavia flamingoparvia ja alueen läpi kulkee myös maailman laajin seeprojen massavaellus.
Valmistaudu kokemaan jotain uutta ja erilaista. Ainutlaatuinen safariohjelma vie sinut kesyttämättömän Kalaharin parhaille puistoalueille Botswanan keskiosiin. Mukana matkalla on oma safariauto ja henkilökunta, joka pitää hyvää huolta ryhmän viihtyvyydestä. Yöpymiset teltoissa.

Alla matkaohjelma ehdotuksemme, jota voidaan muokata ryhmänne toiveiden mukaan.

 

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Päivä 1. Matkapäivä

Lento Helsingistä lähtee kohti Botswanaa.

Päivä 2. Johannesburg – Maun

Saapuminen Johannesburghiin ja jatkolento Mauniin. Vastaanotto ja kuljetus Maun Lodgeen. Informaatiotilaisuuden jälkeen mahdollisuus tutustua omin neuvoin  majapaikan ympäristöön. Myös mahdollisuus omakustanteiseen lentosafariin Okavangon ylle. Majoitus Maun Lodgessa ja päivällinen.

Päivä 3. Moremi – Xakanaxa

Aamiaisen jälkeen alkaa itse safari. Aamulla kiepautamme mahdollisesti Maunin keskustaan, jossa mahdollisuus tehdä viimeisiä tarvikeostoksia. Ajomatka Moremiin ja siellä ensimmäiseen leiripaikkaamme Xakanaxaan. Moremiin saapumisen jälkeen nautimme pic-nic -lounaan puistossa. Loppupäivä ajellaan hiljakseen kohti leiriä tarkkaillen ympäröivää luontoa. Saavumme iltapäivän päätteeksi valmiiksi pystytettyyn telttaleiriin ja vähitellen soljumme Afrikan mystiseen henkeen. Nautimme illallisen leirinuotion äärellä.

Päivä 4. Xakanaxa

Aikainen herätys ja lähtö aamusafarille. Autossa olemme noin 4–5 tuntia tarkkaillen ympärillä olevan luonnon menoa. Meillä on hyvä mahdollisuus havaita savannikoira, joka on nykyisin harvinainen eteläisessä Afrikassa. Ajelun aikana pysähdymme aamukahville. Leiriin palaamme hieman ennen puolta päivää. Nautimme lounaan, jonka jälkeen vapaata oleskelua teltta-alueella. Iltasafarille lähdemme noin klo 14.30. Teemme veneretken mutkittelevia jokia pitkin Okavangon suistoalueelle. Suihkut ovat käytettävissä jokaisena päivänä, yleensä palatessamme illalla leiriin. Iltasafari huipentuu ’sundowneriin’, johon kuuluu kylmä juoma, kaunis auringonlasku ja Afrikan omaleimainen tunnelma. Illaksi palataan leiriin ja leirinuotiolle illalliselle.

Päivä 5. Xakanaxa – Khwai River

Aamiaisen nautittuamme siirrymme  safariautoon ja ajamme kohti Khwai-joen aluetta, joka  sijaitsee Moremin pohjois-portin alueella. Khwai-joki on Okavangon viimeisiä jokisuistoja itään ja sisämaata kohti. Alue on Khwai-yhteisön omistuksessa olevaa maata eikä se kuulu Moremin puistoon.

Päivä 6. Khwai

Täällä tapaamme samat eläimet kuin joen toisella puolella Moremissa. Joki, jonka eläimet helposti ylittävät, on noin 25 metriä leveä. Päivittäiset  aamuajelut  – tauko ja  jälleen iltapäivällä tien päälle ja  maastoretkelle. Saapuminen illaksi leiriimme, joka sijaitsee  Khwai-joen lähellä ja yöpyminen. 

Päivä 7. Khwai

Kevyen aamupalan jälkeen retki Khwain lähiympäristöön ja sitten paluu leiriin, jossa nautimme vankemman aamiaisen. Pakkaamme  tavaramme ja jätämme hyvästit Khwaille . Matkamme jatkuu pohjoiseen kohti Savutia. Etenemme normaalin päivärutiinin merkeissä Savutiin, joka on seuraava leiripaikkamme.  Ajomatka on suhteellisen pitkä mutta pysähtelemme aina tarpeen mukaan kuvaamaan ja  seuraamaan luonnon tapahtumia. Jossain mukavassa kohteessa nautimme keittiöhenkilökunnan valmistamia retkieväitä.
Ohitamme matkalla Mababe painanteen, joka  oli aikoinaan suuri järvi. Nykyisin kesäkuukausien aikana valtavat seepralaumat vaeltavat Choben  pohjoisosasta Magkadigadi-pannulle Savutin ja  Mababen kautta. Savuti on ollut  kuiva vuodesta 1980 lähtien, mutta vuodesta  2009 alkaen se on saanut maan liikkeiden ansiosta kosolti vettä ja  Savuti on osiltaan veden peitossa ja tälle  kosteikkoalueelle on virrannut ajan myötä  myös isoja eläinlaumoja mm. norsuja. Yöpyminen Savutin eksklusiivisessa villissä kosteikkomaisemassa.

Päivä 8. Savuti

Aamu- ja iltapäivä safarit Savutin alueella. Lähdemme  tapamme  mukaan jo auringon nousun aikaan seuraamaan villieläinten menoa. Yritämme  löytää kissapetoja, mm. leijonia ja gepardeja.  Alueen kivikkoisella seudulla  liikuskelee myös harvinaisempi kalliohyppijä (antilooppi), jonka saatamme  nähdä päiväretkillä. Paluu leiriin. Normaalit  leiritoiminnot  pimeän tulon jälkeen.

Päivä 9.  Savuti – Chobe

Aamiaisen jälkeen jatkamme matkaa kohti Pohjoisessa sijaitsevaa Chobea. Ajomatka on pitkä ja leiriin saavutaan vasta iltapäivällä. Kaikkina siirtopäivinä ajot ovat suhteellisen hitaita johtuen upottavista hiekkateistä. Siirtymätaipaleet ovat koko ajan luonnontarkkailua, safariajelua parhaimmillaan ja tien poskeen pysähdytään aina kun jotain mielenkiintoista ilmaantuu oppaiden näköpiiriin. Matkan varrella voi nähdä mitä vain, vaikkapa tietä ylittävän leijonan, jota usein päästään kuvaamaan läheltä. Saavumme leiriin iltapäivällä.

Päivä 10. Chobe

Kokopäivä Chobessa. Safariajelua sekä jokiristeily jos sitä ei tehty eilen. Choben villielämä on eräs eteläisen Afrikan runsaimmista mitä tulee  norsuihin, virtahepoihin ja lintuihin. Näkemistä ja kuvaamista riittää tässä Botswanan toiseksi suurimmassa kansallispuistossa. Paluu illaksi leiriimme.

Päivä 11. Chobe – Kasane – Viktorian putoukset

Aamiaisen  jälkeen jätämme  leirimme ja siirrymme Kasanen kaupunkiin. Jätettyämme  jäähyväiset  Botswanan toimijoille, nousemme  pikkubussiin, joka  kuljettaa ryhmämme  Zimbabwen puolella olevaan Victorian Falls´n kaupunkiin, jonka välittömässä läheisyydessä kuuluisat putoukset jylisevät. Majoitus Kingdom-hotellissa tai vastaavassa.
Loppupäivä omaa  ohjelmaa. Ei ruokailuja.
Viktorian kaupunki ja sen lähiympäristö tarjoavat  useita mielenkiintoisia ravintoloita ja eräs niistä, The Boma, on sen verran suosittu, että halukkaiden on syytä varata pöytä etukäteen. Ravintolaan mahtuu huippusesongin aikana noin 230–300 vierasta. Boman tilat ovat mukavasti porrastettu eri tasanteille, joissa monipuolinen ruokatarjonta tapahtuu erilaisista noutopöydistä. Yöpyminen hotellissa.

Päivä 12. Viktorian putoukset – Johannesburg

Lento Johannesburgiin, josta on jatkolento.

Päivä 13. Kotiinpaluu

Saavumme Helsinkiin monta kokemusta rikkaampina!

Hyvä tietää safarista

Miten leirissä ”eletään” ja minkälaisten ruokapatojen varassa olemme retken aikana?
Päivärytmi safarilla: herätys aamusarastuksen aikaan, kevyt aamiainen, safariajelu, kahvipaussi, takaisin leiriin ja lepoa, tukeva lounas, vapaata aikaa, iltapäiväsafari alkaa noin klo 15.30, safarin päätteeksi sundownerit, leirinuotio, virvoitusjuomia, viiniä, olutta ja mukavia juttuja, illallinen, leirinuotio ja petiin menon aika.

Ruokailut ovat tärkeä osa matkaa ja siihen on kiinnitetty erityistä huomiota, sillä muita ruokapaikkoja ei lähistöllä ole tarjolla. Keittiön valikoima on mahdollisimman monipuolista. Mukana matkaa paikallinen ammattikokki, joka loihtii päivittäin muonavarastostaan mitä mielenkiintoisimpia aterioita. Kasvissyöjät on otettu huomioon, samoin muut erikoisruokavaliot. Aamiaiset ovat runsaat ja lounas on sopivan tuhti. Iltaruokailut ovat aina leirissä ja aterioiminen Afrikan villissä luonnossa, kauniisti katetussa pöydässä on päivän päätteeksi mieluisa kokemus. Afrikan yö, keskustelua päivän tapahtumista ja ympärillä oleva villin luonnon intensiivinen läsnäolo luovat unohtumattoman tunnelman, jolle ei vertaa löydy.

Ateriat eivät rajoitu pelkästään illallisiin, vaan safareillamme on täysihoito. Varhaiset aamiaiset ovat kevyitä, joissa on tarjolla leipää, muroja, teetä, kahvia ja hedelmiä. Aamusafarin jälkeen nautitaan tukevampi aamiainen.

Vuoden ajankohdasta riippuen aamujen lähdöt ovat noin klo 6.30–7 aikoihin, jolloin puistoissa sallitaan ajaminen.

Puistojen välisten siirtojen aikana matkustetaan ”safarireittejä” pitkin ja kaikki siirtymiset itsessään ovat safaria. Siirtymiseen seuraavalle alueelle varataan lähes koko päivä ja usein lounaat nautitaan matkan varrella milloin missäkin hyvässä havaintopaikassa. Oppaat valitsevatkin taukopaikoiksi alueen, jossa voimme ruuan lisäksi nauttia ”villin luonnon esityksestä”.

Tähtihetkiä luvassa leirinuotion äärellä; olemme keskellä villeintä Afrikkaa luonnon helmassa nauttien jännittävistä safaritarinoista, yön äänistä sekä hyvästä seurasta. Safariretken aikana leirissä tarjoillaan alkoholipitoisia (viinejä ja olutta) sekä alkoholittomia juomia. Usein viinien ystäville Etelä-Afrikkalaisten viinien löytäminen ”tapahtuu” leirinuotiolla. Varaamme hyvin aikaa ennen illallista sekä illallisen jälkeen rentouttavaan yhdessäoloon.

”Elämä” safarilla irrottaa takuuvarmasti kiireisen kulkijan arjen kiireestä.

 

 


Kuvia

Botswanan safarimaailma kuvia

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun