Lyon - Ranskan gastronominen pääkaupunki

Ranskan gastronominen pääkaupunki Lyon on todellakin maineensa veroinen. Lyonissa on paras antautua ranskalaisuudelle. Asua hurmaavan sokkeloisessa hotellissa, jota suku isältä pojalle johtaa ylpeydellä. Käydä kiihkeää lounaskeskustelua kastikevaihtoehdoista ja antautua kaikkialta tulviville reseptisuosituksille. Tilata lasi samppanjaa ja haaveilla – mistäpä muusta kuin tulevasta illallisesta.

Ranskassa asuva paikallisopas Minna Larkovirta rakastaa erityisesti Lyonin keskustan läpi virtaavien Rhônen ja Saônen jokivarsien tunnelmaa ja maisemaa. Historia tuntuu elävänä Fourvièren kukkulalta alas Lyonin vanhaan kaupunkiin. Lyonissa ollessaan Minna haluaa ehdottomasti ihailla taidetta ja myös lyonilaista silkkiä, jota alettiin valmistaa jo 1500-luvulla. Hyvä käyntikohde on Charité-kadulla oleva kangasmuseo, Musée des Tissus sekä Lyonin kuuluisa taidemuseo Musée des Beaux Arts.

Lyonin historia Ranskan gastronomisena pääkaupunkina juontaa juurensa keskiajalta. Lyonissa järjestettiin neljä kertaa vuodessa kansainväliset markkinat, koska sijainti kahden joen välissä tarjosi tähän erinomaiset puitteet. Gourmet-pääkaupungin Lyonista tekivät 1800-luvulla paikalliset naiskokit Les Mères lyonnaises, joista Mère Brazier sai vuonna 1933 kolme Michelinin tähteä.

Gourmet-matkailua Bocuse d’Or -kilpailun alkulähteillä

Tunnetuin lyonilaisista keittiömestareista on kuitenkin Monsieur Paul, keittiötaidon paavi. Paul Bocuse perusti vuonna 1987 Bocuse d’Or -kilpailun, joka on yksi maailman arvostetuimmista kulinaristisista kilpailuista. Lyonissa varataan aina aikaa Paul Bocusen Halleille, Lyonin gastronomian temppelille. 60 kauppiasta esittelee parhaista paikallisista raaka-aineista valmistettuja tuotteitaan, jotka ovat maailman gourmet-harrastajien ja -ammattilaisten arvostamia erikoisuuksia. Hallien yhteydessä on myös ravintoloita ja kahviloita, joissa gourmet-turistit nautiskelevat mielenkiintoisista mauista iltamyöhään asti.

Lyon on monipuolinen ruoan mekka. Entisen silkkiteollisuuskaupungin kutojat olivat raskaan työn tekijöitä, joten ruokavalioon kuuluivat muun muassa erilaiset makkarat Petit Jésus ja Jésus, veripalttu, sisäelimet sekä juustot Cervelle de Canut, Saint Marcellin ja Saint Félicien. Hienostuneiden gourmetravintoloiden vastapainona lyonilaiset arvostavat tätä yksinkertaista, tuoreista raaka-aineista valmistettua maukasta perusruokaa. Sitä tarjotaan edelleen paikallisissa bouchoneissa ja toreilla.

Paikallisoppaan vinkit Lyonin ruokakulttuurin helmistä

“Lyonissa menen illalliselle bouchonravintolaan. Bouchon nimi on tullut siitä, että hevosmiesten piti aikoinaan saada hevosensa kiinnitettyä harjausta varten – bouchonner. Sen jälkeen he menivät vieressä olevaan bouchoniin syömään. Tilaan mielelläni esimerkiksi quenelles eli haukipullia katkarapuvoikastikkeella. Sen kanssa maistuu lasi paikallista punaviiniä – vaikkapa Côteaux Lyonnais tai joku muu Côte de Rhônen viini. Quenellejä odotellessa (ne ovat vähintään 30 minuuttia uunissa) tilaan “cervelle de canut”, valko- ja ruohosipulilla terästettyä tuorejuustoa leivän päälle. Lyonilaisen illallisen kruunaa talon oma tarte aux pralines eli sokeroitu mantelipiirakka. Makuelämys on taivaallinen.

Bouchoneissa aistii lämpimän ja kodikkaan tunnelman. Paikallisten vilkkaan puheensorinan lomassa tunnen pääseväni irti arjesta – pian huomaankin keskustelevani naapuripöytien asiakkaiden kanssa. Hyvään bouchoniin on mentävä jo alkuillasta, koska paikat täyttyvät hetkessä. Ahdasta on – se kuuluu asiaan ja tunnelma on korkealla!”

Herahtiko vesi kielelle?

Tutustu näihin herkullisiin lyonilaisresepteihin ja kokkaile maailman makuja kotona.


Minna Larkovirta

Minna Larkovirta

Minna on lähes 20 vuotta Ranskassa asunut Ranskan valtion virallinen opas. Asiakkaamme ovat hänen kanssaan kokeneet Ranskaa laajalti – Normandiasta Rivieralle. Työ vie Minnaa usein Versaillesissa olevan kodin ulkopuolelle. Lyon on ehdottomasti yksi Minnan suosikkikohteita – sekä ruokaan liittyvän että kulttuuritarjonnan vuoksi.

Tutustu tarkemmin Minnaan

"Matkalukemista" aihealueittain

Innostu

Baijerilainen joulu

Innostu Maista Vinkit
...

¡Buen Camino!

Innostu Inspiroidu Tutustu

*Camino kantaa * Caminon henki * Caminon ihmeet*
Mikä on...

Kypros - erikoinen Välimeren saarivaltio

Innostu Inspiroidu Tutustu

Saari mihin rakkauden- ja kauneuden jumalatar nousi meren vaahdosta, missä...

Taidematka Anfieldille

Innostu Tutustu Vinkit

Liverpool on suurelle yleisölle tuttu jalkapallosta, Beatlesista, cask-olut pubeista, scouse-aksentista...

Inspiroidu

Toimarin tutkimusmatkat Afrikassa, osa 2

Inspiroidu

Huhtikuisen Itä-Afrikan kierokseni, Etiopia-Kenia-Uganda-Ruanda-Kongo, toinen gorillasafari tapahtui Kongossa. Kerron tästä...

Toimarin tutkimusmatkat Afrikassa, osa 1

Inspiroidu

Kon-Tikissa toteutamme matkateemoja laidasta laitaan. Eräs perinteinen bravuurimme on luonto-...

Montenegro yllättää

Inspiroidu Maista

Montenegro – tuo pieni vuoristoinen maa Adrianmeren rannalla, joka jää...

¡Buen Camino!

Innostu Inspiroidu Tutustu

*Camino kantaa * Caminon henki * Caminon ihmeet*
Mikä on...

Maista

Baijerilainen joulu

Innostu Maista Vinkit
...

Montenegro yllättää

Inspiroidu Maista

Montenegro – tuo pieni vuoristoinen maa Adrianmeren rannalla, joka jää...

Kokkaile kotona lyonilaisherkkuja

Heikki Ursin Maista

Erityisesti vanhankaupungin Bouchon Lyonnais paikallisravintolat tarjoavat nimenomaan Lyonin omia herkkuja....

Herkku Georgiasta - hachapuri

Lasse Koivunen Maista

Hachapuri on yksi georgialaisen keittiön kuuluisimpia ja suosituimpia herkkuja. Yksinkertainen...

Tutustu

¡Buen Camino!

Innostu Inspiroidu Tutustu

*Camino kantaa * Caminon henki * Caminon ihmeet*
Mikä on...

Kypros - erikoinen Välimeren saarivaltio

Innostu Inspiroidu Tutustu

Saari mihin rakkauden- ja kauneuden jumalatar nousi meren vaahdosta, missä...

Taidematka Anfieldille

Innostu Tutustu Vinkit

Liverpool on suurelle yleisölle tuttu jalkapallosta, Beatlesista, cask-olut pubeista, scouse-aksentista...

Dublinista Atlantille ja takaisin

Innostu Inspiroidu Tutustu Vinkit

Teksti ja kuvat: Matti Sovijärvi, Finnish-Irish Society

Meitä oli sekava, mutta...

Vinkit

Suuntana Anfield - vinkkejä matkaa suunnittelevalle

Vinkit

Projektipäällikköämme Ottoa haastateltiin Suomen Liverpoolin kannattajien fanzineen, Norwegian Woodin, Helmikuun...

Baijerilainen joulu

Innostu Maista Vinkit
...

Taidematka Anfieldille

Innostu Tutustu Vinkit

Liverpool on suurelle yleisölle tuttu jalkapallosta, Beatlesista, cask-olut pubeista, scouse-aksentista...

Dublinista Atlantille ja takaisin

Innostu Inspiroidu Tutustu Vinkit

Teksti ja kuvat: Matti Sovijärvi, Finnish-Irish Society

Meitä oli sekava, mutta...

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun