Kulttuuri­matkat

Keväinen puutarhamatka Italian kraatterijärville

Ajankohta
5.5. - 12.5.2024
Kesto
8 päivää
Kohde
Italia, Rooma
Hinta
1998 €
Varaa matka

Puutarhojen kukkaloistoa ja palatseja renessanssin ajoilta nykypäivään

Lähde keski-Italian kraatterijärvien lumoaviin maisemiin ihastumaan eurooppalaisen puutarhakulttuurin 2000-vuotiseen tarinaan, Välimeren auringon, kosteuden ja vulkaanisen maaperän hellimiin renessanssi- ja barokkipuutarhoihin sekä paavien ja ruhtinaiden palatseihin.  

Matkanjohtajana toimii Silja Tuominen, joka on jo vuosikymmeniä asunut Roomassa. Silja tuntee Italian kuin omat taskunsa ja onkin pitkään opastanut suomalaisia. Hän on asiantuntija niin historian, kulttuurin kuin gastronomiankin alalla.

Matka toteutetaan yhteistyössä Matka-Rasila Oy:n kanssa.

Varaa matka

Lisätietoja ja varaukset myös sähköpostilla ilmoittautumiset@kontiki.fi

Hintaan sisältyy

 • Finnairin lennot suorat Helsinki – Rooma – Helsinki
 • yksi ruumaan laitettava laukku ja yksi käsimatkatavara
 • 7 yön majoitus matkaohjelmassa mainituissa hotelleissa
 • buffet-aamiainen
 • lentokenttäkuljetukset kohteessa
 • matkaohjelmassa mainitut retket ja sisäänpääsymaksut
 • matkaohjelmassa mainitut ruokailut viineineen: 7 ateriaa
 • Silja Tuomisen opaspalvelut kohteessa

Lisämaksusta

 • 1-hengen huone 320 €
 • ennakkoon varatut istumapaikat lennoilla
 • muut palvelut

Matkanjohtaja

Silja Tuominen

Valmistuttuani Helsingin Kauppakorkeakoulusta kauppatieteiden maisteriksi ajauduin matkailualalle. Opiskeluaikana olin jo työharjoittelussa Dublinissa ja Wienissä, jossa jatkoin puolisen vuotta myös yliopistossa. Aurinkomatkojen edustajana aloitin Itävallasta, Jugoslaviasta ja Thaimaasta päätyen Italiaan, jossa löysin humanistin sieluni. Taidehistoria, yleinen ja kirkkohistoria sekä arkeologia muo... Lue lisää

Majoitus

Useita hotelleja

Hotel Mini Palace ****

Via S. Maria Della Grotticella 2/B, 01100 Viterbo

Moderni hotelli Viterbon vanhankaupungin tuntumassa. Huoneissa ilmastointi, tv, minibaari, hiustenkuivaaja ja wifi.

 

Hotel Castel Vecchio ****

Viale Pio XI 23, 00040 Castel Gandolfo

Albanon kraatterijärven äärellä sijaitseva viihtyisä hotelli, josta on kävelymatka paavien kesäkaupunki Castel Gandolfon historialliseen keskustaan. Huoneissa ilmastointi, tv, hiustenkuivaaja ja wifi.

 

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden matkatoimistosta riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Matkan hinta edellyttää ryhmän minimikoon täyttymistä. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd / Kon-Tiki Sport Travel Oy, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv, SMAL 39610) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä. Erityisehdot myös verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyva-tietaa/kon-tiki-toursin-erityisehdot/.

Lue räätälöidyn ryhmämatkan erityisehdot ennen matkan varausta
Tulosta matkaohjelma

Matkaohjelma

sunnuntai 5.5. - sunnuntai 12.5.2024

5.5. sunnuntai | Helsinki – Rooma – ViterboCastello Ruspoli di Vignanello  (L)

Finnairin suora lento Helsinki-Rooma klo 7.40-10.15. Suomalainen paikallisopas Silja Tuominen on ryhmää vastassa Rooman lentokentällä. Lähdemme bussillamme kohti keskiaikaista paavien kaupunkia Viterboa. Seuraamme aluksi Tyrrhenanmeren rannikkoa kuuluisien etruskikaupunkien Cerveterin ja Tarquinian ohitse sisämaahan ja saavumme perille noin puolentoista tunnin ajomatkan jälkeen. Majoitumme aivan keskiaikaisen kaupunginmuurin ulkopuolelle Mini Palace hotelliin (4 yötä). Yhteisen lounaan ja pienen lepotuokion jälkeen lähdemme runsaan puolen tunnin matkan päähän Vignanellossa sijaitsevaan Castello Ruspoliin. Linna ja sen italialainen puutarha oli 1500-luvulla paavillisen Farnese-suvun hallussa ja siirtyi sitten vuonna 1704 Ruspolin suvulle, jonka kesäpalatsina se yhä toimii. Vierailemme 1600-luvulla rakennetussa ja hiljattain restauroidussa palatsissa ja sen puutarhassa, jota pidetään yhtenä Euroopan merkittävistä renessanssipuutarhoista.

6.5. maanantai | Centro Botanico Moutanin Pionipuutarha – Paavien kylpylät  (A, L)

Aamiaisen jälkeen lähdemme vierailemaan vajaan puolen tunnin matkan päässä Monti Cimini vuorten rinteillä Vitorchianossa sijaitsevassa Centro Botanico Moutanissa, jossa on kiinalaisten pionien laajin kokoelma koko maailmassa. Noin 15 hehtaarin suuruisella alueella kasvaa yli 200.000 sekä ruoho- että puuvartisia pioneja. Erilaisia lajeja on noin 600, harvinainen kiinanpensaspioni (Paeonia rockii) kukkii toukokuun alussa. Vierailun jälkeen rentoudumme Viterbon lähellä sijaitsevan Terme dei Papin ulkona olevalla 2000 neliön rikkivesialtaalla, jonka lämpötila on 34 astetta. Lazion tuliperäisten kylpylävesien parantavan vaikutuksen tunsivat jo etruskit ja roomalaiset, kuten myöhemmin paavi Nikolaus V, joka rakennutti 1450-luvulla itselleen palatsin voidakseen nauttia niistä. Ennen yhteistä hotelli-illallista teemme pienen kävelykierroksen vanhaan kaupunkiin.

7.5. tiistai | Palazzo del DragoBolsenan kraatterijärvi – Bagnoregio (A, I)

Viterbon pohjoispuolella puolen tunnin matkan päässä sijaitseva Bolsenan järvi on Euroopan suurin ja syvin kraatterijärvi, joka muodostui 300 000 vuotta sitten Monti Volsini -tulivuoren purkautumisen seurauksena. Itärannalla sijaitsevan Bolsenan läpi kulki Roomasta Firenzeen ja myöhemmin Ranskaan johtanut pyhiinvaellustie Via Cassia. Vierailemme keskiaikaisessa Pyhän Cristinan kirkossa, kuuluisan Bolsenan messun tapahtumapaikassa (1263), jolloin pyhästä ostiasta alkoi vuotaa verta. Tästä muistona vietetään yhä kaikkialla 11.6. Corpus Domini juhlaa, jonka kunniaksi Bolsenan pääkatu kukitetaan kukkamatolla.  Tapahtumasta on säilynyt Rafaellon kuuluisimpia maalauksia (v. 1512) Vatikaanimuseossa. Vanhan kaupungin sydämessä kohoava 1500-luvun Palazzo del Drago on edelleen ruhtinas Ferdinando Del Dragon yksityisasunto. Vierailemme palatsin neljässä freskojen koristelemassa salissa, järvimaisemaan avautuvassa loggiassa, kappelissa ja puutarhoissa. Palatsin vieraina ovat olleet mm. paavi Paavali III ja monet muut 1500-luvun merkkihenkilöt, myöhemmin mm. ranskalainen maalari Balthus. Palatsi on restauroitu sen kärsittyä merkittäviä tuhoja toisessa maailmansodassa. Tunnin pituisen opastetun kierroksen jälkeen nautimme aperitiivit palatsin vieraina. Iltapäivällä jatkamme kohti Bagnoregion ns. ”kuolevaa kaupunkia”, jonka maanjäristys erotti nykyisestä keskuksesta vuonna 1695. Jatkuvan eroosion rapauttamalla tuffikielekkeellä sijaitsevaan Civitaan johtaa ainoastaan kävelysilta, mutta tämä ei estä elämän jatkumista turismin tarjoamin mahdollisuuksin. Yhteinen hotelli-illallinen.

8.5. keskiviikko | Villa Lante di Bagnaia – Palazzo Farnese di CaprarolaVicon kraatterijärvi (A, I)

Historiallisen Kirkkovaltion alueella sijaitsee poikkeuksellisen runsaasti palatseja ja puutarhoja. Merkittävimpiä ovat Villa Lante Bagnaiassa ja Palazzo Farnese Caprarolassa. 1500-luvun jälkipuoliskolla rakennetun Villa Lanten neljän hehtaarin alueelle levittäytyvä puutarha on maan tunnetuimpia renessanssipuutarhoja. Suihkulähteet virtaavat kolmen alaspäin viettävän terassin kautta. Puutarha valittiin vuonna 2011 Italian kauneimmaksi. Valtion edustustiloina toimivissa freskoin koristelluissa tiloissa on kuvattu viime aikoina useita elokuvia, mm. paavien ja Medicien elämästä.  Caprarolan maalauksellista keskusta hallitseva Palazzo Farnese oli tärkeimpiä kansainvälisen politiikan tapaamispaikkoja 1500-luvulla, jolloin paavi Paolo III toimi rauhan neuvottelijana Espanjan Kaarle V ja Ranskan Frans I välillä. Kardinaali Alessandro Farnesen 1500-luvulla teettämät puutarhat jakautuvat palatsin takana levittäytyvään italialaiseen renessanssipuutarhaan ja sen yläpuolelle rinteeseen kohoavaan englantilaiseen puutarhaan, jota voitiin käyttää myös metsästykseen. Palaamme illansuussa Viterboon Vicon kraatterijärven ja Cimini-vuorten rinteellä sijaitsevan San Martino al Ciminon kylän kautta. Se rakennettiin 1600-luvulla Rooman Piazza Navonan stadionin pohjakaavaa jäljitellen. Keskellä kohoaa Sisterssiläisluostarin kirkko 1200-luvulta. Yhteinen hotelli-illallinen.  

9.5. torstai | Braccianon ja Albanon kraatterijärvet – Ninfan puutarha – Castel Gandolfo (A, I)

Aamupäivällä lähdemme ylittämään tuliperäisen Cimini-vuoren kastanjametsien peittämiä rinteitä kohti läheistä Braccianon kraatterijärveä ja Rooman tasankoa. Jatkamme kuivatetulle suomaalle (Agro Pontino eli Pontiset suot) syntyneeseen Ninfan puutarhaan. Keskiajalla syntyneen paikkakunnan kukoistus päättyi 600 vuoden jälkeen 1382 valtataisteluun ja sen tuomaan lopulliseen tuhoon. Raunioiden keskellä kukoistavasta puutarhasta saa kiittää botaniikasta kiinnostunutta Caetanien paavillisen suvun jälkeläistä ja hänen 1920-luvulla aloittamaansa alueen kuivattamista ja raunioiden restaurointia. Hanketta edisti seudun poikkeuksellinen mikroilmasto. Opastetun puutarhakierroksen jälkeen jatkamme tuliperäisille Albanolaisvuorille, jossa sijaitseee paavin kesäkaupunki Castel Gandolfo kauniin Albanon kraatterijärven jyrkällä reunalla. Majoitumme läheiseen, järvelle avautuvaan hotellimme Castel Vecchio (3 yötä). Yhteinen hotelli-illallinen. 

10.5. perjantai | Landrianan puutarhat – Giacomo Manzùn museo – Paavin kesäpalatsi Castel Gandolfo (A, I)

Aamupäivällä suuntaamme runsaan puolen tunnin ajomatkan päähän lähellä Thyrrenianmeren rannikkoa sijaitseviin Landrianan puutarhoihin. Ne levittäytyvät yli 10 hehtaarin alueelle, jonka nykyinen omistaja hankki 1950-luvulla. Rikkaruohojen vallassa ollut hyödytön alue maisemoitiin englantilaisen puutarha-arkkitehdin Russel Pagen asiantuntemuksella. Lavinia Taverna jatkoi lisäämällä puutarhaan erilaisia lajeja, kuten kanervakasveja, hortensioita, vanhoja eli historiallisia ruusuja, kamelioita jne. Hän myös jakoi puutarhan 30 eri ”huoneeseen”, niin että jokaisena ajankohtana jossain osassa on kukkivia kasveja.   Noin puolentoista tunnin opastetun kierroksen jälkeen tutustumme Ardean keskustassa olevaan hienoon Giacomo Manzùn museoon, jossa näemme tunnetun pronssitaiteilijan runsaat veistoskokoelmat. Iltapäivällä vierailemme vielä läheisessä Paavin kesäpalatsissa ja sen täydellisesti hoidetussa italialaisessa puutarhassa. Hotelli-illallinen. 

11.5. lauantai | Villa Adriana – Villa d’Este (A, L)

Ajamme bussillamme vajaan tunnin kohti historiallista, Apenniinien rinteellä kohoavaa Tivolin kaupunkia. Pysähdymme vierailemaan Rooman tasangolla levittäytyvässä, toista sataa hehtaaria laajassa Villa Adrianassa, keisari Hadrinauksen ainutlaatuisessa kesäpalatsissa (120-l. jKr.) Antiikin aikainen ihanne ravita sielua arkkitehtuurin ja luonnon harmonialla innoitti renessanssiajan villoja ja niiden puutarhoja. Siellä saattoi nauttia niin sanotusta otiumista, eli antaa mielen vapautua arkipäivän puuhista. Lounaan jälkeen vierailemme Tivolin keskustassa olevassa 1500-luvun Villa d’Estessä, jonka mahtavat suihkulähteet innoittivat Franz Lisztiä säveltämään teoksen Les jeux d’eau à la Villa d’Este. Täällä alkoi renessanssipuutarhojen kausi, joka levisi ympäri Eurooppaa.  

12.5. sunnuntai | Villa Adriana – Villa d’Este (A)

Aamiaisen jälkeen lähdemme vajaan tunnin matkan päähän Rooman lentokentälle, josta Finnairin suora lento Helsinkiin klo 10.40-15.05. 

Ateriat

A=aamiainen, L=lounas

Lennot

5.5. AY1761  Helsinki – Rooma 07.40- 10:15
12.5. AY1762  Rooma – Helsinki  10.40- 15.05

Ruokavaliot

Mahdolliset ruoka-ainerajoitteet tulee esittää matkavarauksen yhteydessä. Huomioithan, että matkan ryhmäruokailut on tilattu ennakkoon ja erikoisruokatoivomuksia ei aina voida toteuttaa. Lähetämme tiedot ruoka-ainerajoitteista etukäteen kohteisiin, mutta toiveiden toteutumista emme voi taata.

Matkaohjelman soveltuvuus

Matkaohjelmat vaativat normaalia yleiskuntoa ja pääsääntöisesti matkustajan tulee kyetä liikkumaan itsenäisesti ilman apua. Osaan vierailukohteista on mahdollisuus tutustua vain jalkaisin ja reiteillä voi olla portaita ja korkeuseroja. Mikäli matkustaja tarvitsee matkalle avustajan, on hänen hankittava ja kustannettava avustaja itse. Matkanjärjestäjän edustaja/matkanjohtaja/opas ei voi toimia matkustajan henkilökohtaisena avustajana. Lisäksi matkustajan on ilmoitettava jo ennen varauksen tekemistä esteettömyydestään ja neuvoteltava matkalle osallistumisesta. Myöskään dementiasta tai muusta muistisairaudesta kärsivä ei turvallisuussyistä voi osallistua matkalle ilman henkilökohtaista avustajaa.

Maksuehdot

Ennakkomaksu 400 euroa maksetaan varauksen yhteydessä. Loppumaksu maksetaan 8 viikkoa ennen lähtöä.

Peruutusehto

Ennakkomaksun jälkeen kuluton peruutus ei ole mahdollinen.

 • Jos matka peruutetaan viimeistään 90 vrk ennen matkan alkua, peruutuskulut ovat toimistokulut 160 €/henkilö.
 • 89 vrk – 55 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat ennakkomaksun suuruiset.
 • 54 vrk – 15 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta.
 • 14 vrk ennen matkaa tai myöhemmin peruutetusta matkasta peritään peruutuskuluina 100 % matkan hinnasta.

Hinnat perustuvat 30.6.2023 voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin. Matkan toteutuminen edellyttää ryhmän minimikokoa 13.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa. Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento -tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä ja jotka löytyvät verkkosivuiltamme.

Kuvia

Keväinen puutarhamatka Italian kraatterijärville kuvia

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna