Kulttuuri­matkat

Ruoka- ja muuta kulttuuria renessanssin aikana ja nyt

Ajankohta
15.10. - 21.10.2023
Kesto
7 päivää
Kohde
Italia, Modena
Hinta
2185 €

Kulttuuria renessanssin aikana ja nyt

Ainutlaatuinen kulttuuri- ja ruokamatka suuntautuu ihastuttavaan Modenaan ja sen ympäristöön. Tutustumme renessanssiajan maalaustaiteeseen ja veistoksiin sekä kuulemme mielenkiintoisia tarinoita sen ajan taiteilijoista ja kirjailijoista. Makuhermoja ja vatsaa hellimme aidoilla italialaisilla herkuilla, joita on valmistettu vankkumattomalla ammattitaidolla vuosisatojen ajan. Tämä matka tarjoaa nautintoja kaikille aisteille.

Matkanjohtajana toimii Silja Tuominen, joka on jo vuosikymmeniä asunut Roomassa. Silja tuntee Italian kuin omat taskunsa ja onkin pitkään opastanut suomalaisia. Hän on asiantuntija niin historian, kulttuurin kuin gastronomiankin alalla.

Matka toteutetaan yhteistyössä Matka-Rasila Oy:n kanssa.

Soita ja kysy lisää puh: 09 466 300

Hintaan sisältyy

  • Finnairin suorat reittilennot Helsinki – Milano – Helsinki, turistiluokassa
  • ohjelman mukainen majoitus kahden hengen huoneissa aamiaisella
  • ohjelman mukaiset ateriat: 6 x lounas ruokajuomineen
  • ohjelman mukaiset kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut
  • viininmaistajaiset
  • Silja Tuomisen opaspalvelut kohteessa

Lisämaksusta

  • 1-hengen huone 370 €
  • ennakkoon varatut istumapaikat lennoilla
  • muut palvelut

Matkanjohtaja

Silja Tuominen

Valmistuttuani Helsingin Kauppakorkeakoulusta kauppatieteiden maisteriksi ajauduin matkailualalle. Opiskeluaikana olin jo työharjoittelussa Dublinissa ja Wienissä, jossa jatkoin puolisen vuotta myös yliopistossa. Aurinkomatkojen edustajana aloitin Itävallasta, Jugoslaviasta ja Thaimaasta päätyen Italiaan, jossa löysin humanistin sieluni. Taidehistoria, yleinen ja kirkkohistoria sekä arkeologia muo... Lue lisää

Majoitus

Hotel Canalgrande

Corso Canalgrande 6,
41121 Modena (MO)

Palatsihotelli, jonka sijainti on erinomainen Modenan kävelykeskustan pääkadun varrella. Hotelli on sisustettu perinteiseen tyyliin ja koristeltu ainutlaatuisilla freskoilla.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden matkatoimistosta riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Matkan hinta edellyttää ryhmän minimikoon täyttymistä. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd / Kon-Tiki Sport Travel Oy, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv, SMAL 39610) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä. Erityisehdot myös verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyva-tietaa/kon-tiki-toursin-erityisehdot/.

Lue räätälöidyn ryhmämatkan erityisehdot ennen matkan varausta
Tulosta matkaohjelma

Matkaohjelma

sunnuntai 15.10. - lauantai 21.10.2023

15.10. sunnuntai | Helsinki – Milano/Malpensa – Modena

Lähtö Finnairin suoralla reittilennolla AY1751 Milanoon klo 08.00. Saapuminen klo 10.05 Malpensan kentälle, josta lähdemme ajamaan oppaamme Silja Tuomisen kanssa Emilia-Romagnan maakunnan vauraaseen kulttuurikaupunkiin Modenaan (238 km, n. 2,5 tunnin ajomatka). Matkan varrella pidämme kahvitauon. Modenaan saavuttuamme majoitumme 1500-luvulla rakennettuun palatsihotelliin Hotel Canalgrande, joka sijaitsee kävelykeskustan pääkadun varrella.

16.10. maanantai | Italian gastronomiaa juustoista viineihin (A, L)

Aamupäivällä vierailemme Reggio Emilian maineikkaassa juustolassa (Caseificio 4 Madonna) perehtymässä parmigianon valmistukseen. Kierroksen jälkeen maistelemme balsamietikalla ja marmeladilla maustettuja eri juustovuosikertoja. Keskipäivällä pääsemme tutustumaan Modenan perinteiseen balsamietikkaan Acetaia Malpighin kellareissa. Tuottajan vuodesta 1850 jatkunut toiminta on tehnyt ns. ”jumalten nektarin” tunnetuksi koko maailmassa. Sen valmistaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä: tuote tulee vaihtaa tietyin välein aina pienempiin, eri puulaaduista valmistettuihin tynnyreihin vähintään 12 vuoden ajan. Lopuksi saamme maistella eri vuosikertoja ja ostaa halutessamme talon tuotteita. Jatkamme lounaalle vajaan puolen tunnin matkan päähän historialliseen Osteriaan, jonka toiminta juontaa juurensa nykyisen perheenpään esi-isien vuonna 1862 perustamaan kestikievariin, vuosisatoja vanhaan balsamietikkaperinteeseen ja sen hyödyntämiseen aterioinnin eri vaiheissa. Päivän päätteeksi suuntaamme Cantina della Voltan viinikellariin. Tilan erikoisuus on samppanjamenetelmällä valmistettu Lambrusco viini, jonka rypäle on tyypillinen Emilia Romagnan alueen tuote. Esittelykierroksen jälkeen maistelemme eri viinejä. Palaamme illansuussa hotelliin.

17.10. tiistai | Galleria Estense – Ferrarin Maranello – Pavarottin hauta (A, L)

Ferraralainen Esten suku hallitsi Modenaa 1200-luvulta lähtien, aluksi Ferrarasta käsin, kunnes Modenasta tuli herttuakunnan pääkaupunki vuonna 1598. Keski-Italiassa poliittisesti merkittävä Modenan suurherttuakunta liittyi yhdistyvän Italian kuningaskuntaan vuonna 1859. Aamupäivällä vierailemme Galleria Estensessä, jonka vaikuttava kokoelma maalaustaidetta, veistoksia, soittimia ym. välittää mielikuvan renessanssihovin elämästä puoli vuosituhatta sitten. Jatkamme bussilla Maranelloon, Ferrarin maailmaan. Näemme Ferrarin koeajoradan ja päärakennukset sekä nautimme lounaan kilpa-ajajien kantaravintolassa. Seiniä koristelevat kypärät, pokaalit ja valokuvat kertovat vuosikymmenien sankareista. Paluumatkalla poikkeamme Luciano Pavarottin haudalla Montalessa. Iltapäivä on vapaa aikaa kierrellä keskustan liikkeissä tai vierailla Enzo Ferrarin museossa.

18.10. keskiviikko | Este-suvun hovi Ferrarassa – ”Oppinut, rikas ja lihava” Bologna (A, L)

Asukkaidensa viihtyisäksi kokema Ferrara sijaitsee Pojoen laakson viljelyalueen sydämessä. Paavin vuonna 1322 Este-suvulle sinetöimän investituuran ansiosta sinne kehittyi seuraavalla vuosisadalla loistelias hovi, joka tuki renessanssin taitelijoita ja kirjailijoita. Samoihin aikoihin kun eurooppalaiset rantautuivat Uudelle Mantereelle ja Välimeren merkitys maailman keskiönä alkoi vähetä, Ferrara kukoisti yhtenä humanistisen kulttuurin keskuksista. Suuri osa historiallisen keskustan vanhoista rakennuksista on edelleen pystyssä. Castello Estense, 1300-luvulla rakennettu vallihaudan ympäröimä linna sijaitsee keskustan ytimessä, ja sitä vastapäätä kohoaa romaaninen katedraali vuodelta 1135. Ferraran renessanssin rakennustaide vaikutti urbanistiikan kehitykseen: tämä ja herttuallisten palatsien vastuullinen sijoittaminen luontoon olivat perusteita kaupungin vuonna 1999 saamaan Unescon tunnustukseen. Näemme maanjäristyksen tuhojen jälkeen peruskorjatun Palazzo Schifanoian, jonka seiniä koristavat, vuoden 12 kuukautta kuvaavat freskot kertovat renessanssihovin elämästä. Lounaan jälkeen lähdemme noin puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Emilia-Romagnan pääkaupunkiin Bolognaan. Roomalaiset perustivat paikalle 2000 vuotta sitten siirtokunnan (Bononia), jonka rakenteen voi edelleen tunnistaa Bolognan nykyisessä pohjakaavassa. Bolognalle on myönnetty kaksi Unesco-arvoa, vuonna 2006 Musikaalisen luovuuden kaupunkina ja vuonna 2021 Pylväskäytävien kaupunkina. Katuja reunustavia katettuja pylväskäytäviä on yhteensä 62 km, niistä vanhimmat on rakennettu 1000-luvulla. Pysähdymme kaupungin muureille, ja sieltä lähdemme kävelykierrokselle pylväskäytäviä ja kapeita katuja pitkin kohti Piazza Maggiorea ja siellä kohoavaa Pyhän Petroniuksen kirkkoa. Vierailemme Italian vanhimmassa yliopistossa, Alma Mater Studiorum, joka perustettiin vuonna 1088. Nykyisen yliopistorakennuksen seiniä koristelee 4000 arvokasta sukuvaakunaa, jotka kertovat kaikkialta Euroopasta saapuneista opiskelijoista – niiden 360 vuoden aikana, jolloin rakennus on ollut toiminnassa. Vierailemme myös 1637 perustetussa anatomian luentosalissa (Teatro Anatomico), joka rakennettiin uudelleen vuoden 1944 pommitusten aiheuttamien tuhojen jälkeen. Rossinin oopperan ensiesityspaikka vuonna 1842 on nimetty sävellyksen mukaan Stabat Mater –saliksi, jossa promovoidaan yhä kunniatohtoreita.  Kiertelemme tutustumassa kaupunkiin herkkukauppakujilla ja viimeistä muotia esittelevissä ostosgallerioissa. Samalla voimme ihailla Santo Stefanon aukiota kiertävien pylväskäytävien sopusointuisuutta. Palaamme illaksi Modenaan.

19.10. torstai | Maallista ja taivaallista Parmassa (A, L)

Vaikutusvaltaisen Farnese-suvun paavin Paavali III ja Espanjan hallitsijan Kaarle V luoma Parman suurherttuakunta säilytti itsenäisyytensä Italian yhdistymiseen saakka. Napoleonin toinen puoliso, Itävallan Marie Louise hallitsi Parmassa rakastettuna herttuattarena kuolemaansa asti 1847. Parman ”ruokalaaksolle” myönnettiin vuonna 2015 Italian ensimmäinen Gastronomisen luovuuden Unesco-arvo. Italian suurimpana gastronomian aarteena usein mainitussa kaupungissa sijaitsee myös Euroopan elintarvikevirasto (European Food Safety Agency) ja ALMA eli kansainvälinen Haute Cuisine -kokkikoulu. Aamupäivällä tutustumme Parman kinkun valmistukseen sen tarkoin määritellyllä tuotantoalueella (DOP) Langhiranon seudulla Parman lounaispuolella. Yksi parhaita noin 150 tuottajan joukossa on 30 vuotta alalla toiminut perheyritys, jonka tuotantolaitoksessa vierailemme. Parman kinkun ohella siellä valmistetaan myös salamituotteita. Noin puolen tunnin esittelyn jälkeen syömme lounaan, jonka alkupaloina saamme maistella talon herkkuja. Iltapäivällä ajamme Parman keskustaan, jossa teemme kävelykierroksen. Kaupungin sydämessä näemme arvostetun Teatro Region, joka toimii mm. Giuseppe Verdin oopperoiden näyttämönä, Romaanista tyyliä edustava Tuomiokirkko ja sitä vastapäätä sijaitseva Kastekappeli eli Battistero muodostavat hienon ja rauhallisen kokonaisuuden. Kahdeksankulmainen kastekappeli rakennettiin 1100–1200-luvuilla. Sen seinät ja kupoli ovat kauttaaltaan freskojen peitossa. Myös kolmea sisäänkäyntiä koristelevat keskiajan merkittävän marmorimestarin Antelamin raamatunaiheiset reliefit. Palaamme illansuussa hotelliin.

20.10. perjantai | Gonzaga-suvun renessanssihovi Mantovassa (A, L)

Po-joen sivuhaaran Mincion ympäröimä Mantova oli renessanssiajan rikkaimpia herttuakuntia lähes 400 vuoden ajan. Vuoteen 1700 hallinneen Gonzaga-suvun miniä Isabella d’Este oli renessanssin merkittävimpiä naisia, ja hänen aikanaan 1500-luvulla Mantova kohosi taiteiden ja kulttuurin alalla huippuunsa. Uuden ajan elintason mittarina ovat siitä lähtien toimineet kulinaristiset nautinnot. Nykyisin Mantovan historiallinen keskusta on Unescon kulttuuriperintöä poikkeuksellisen yhtenäisyytensä ansiosta. Siihen kuuluvat myös mukulakivin päällystetyt, keskiaikaisten pylväskäytävien reunustamat keskusaukiot Piazza Sordello ja Piazza delle Erbe, jolla vastaan tulee ensimmäiseksi nk. Rigoletton talo. Sant’Andrean basilika on renessanssiajan kirkko, joka rakennettiin keskiajalta periytyneen pyhiinvaelluksen kohteen, Jeesuksen Pyhää Verta sisältävän reliikin säilytyspaikaksi. Kirkkoon on haudattu renessanssin mestareihin lukeutuva Andrea Mantegna. Vierailemme Gonzagojen palatsissa, Palazzo Ducalessa. Usean vuosisadan aikana laajennettu palatsi muodostaa eräänlaisen suljetun kaupungin. Italialaisen varhaisrenessanssin pyhäkkö on Andrea Mantegnan freskojen koristelema Camera degli Sposi, Hääparin huone S. Giorgion kulmatornissa. Lounaan jälkeen jatkamme bussillamme alun perin esikaupunkiin rakennettuun kesäpalatsiin Palazzo Te, jonka suunnitteli Raffaellon koulukunnan edustaja Giulio Romano. Hänen jättiläisiä kuvaavia freskojaan ihaili mm. taiteilijaelämäkertojen kirjoittaja Giorgio Vasari. Mantovalle myönnettiin v. 2008 Unesco-arvo erinomaisesta renessanssiajan kaupunkisuunnittelun, arkkitehtuurin ja taiteiden toteutuksesta.

21.10. lauantai | Modena – Malpensa – Helsinki (A, L)

Aamiaisen jälkeen ajamme vajaan puolentoista tunnin päähän Parman koillispuolelle Antica Corte Pallavicina -maatilalle, jonka historia alkaa keskiajalta markiisi Pallavicinosta. Nykyisten omistajien, Spigarolin veljesten esi-isä aloitti 150 vuotta sitten culatello-kinkun ja salamien valmistuksen. Tuolloin naapurissa Bussetossa asunut Giuseppe Verdi kuului tilan kanta-asiakkaisiin. Nykyiset tilat ovat 1990-luvulla alkaneiden peruskorjausten tulosta, niin säilytyskellareiden kuin ravintola- ja majoitustoiminnan osalta. Kellarikierroksella näemme Englannin kuninkaan Charlesin kinkun satojen muiden joukossa. Keskipäivällä nautimme lähtiäislounaan tilan tyylikkäässä salissa. Lounaan jälkeen jatkamme parin tunnin ajomatkan päähän Malpensan kentälle, josta Finnairin suora lento Helsinkiin lähtee klo 19.05, saapuminen Helsinkiin klo 23.05.

Ateriat

A=aamiainen, L=lounas

Lennot

15.10. AY1751  Helsinki – Milano 08.00- 10.05
21.10. AY1756 Milano – Helsinki  19.05- 23.05

Maksuehdot

Ennakkomaksu 400 euroa maksetaan varauksen yhteydessä. Loppumaksu maksetaan 8 viikkoa ennen lähtöä.

Peruutusehto

Ennakkomaksun jälkeen kuluton peruutus ei ole mahdollinen.

  • Jos matka peruutetaan viimeistään 90 vrk ennen matkan alkua, peruutuskulut ovat toimistokulut 160 €/henkilö.
  • 89 vrk – 55 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat ennakkomaksun suuruiset.
  • 54 vrk – 15 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta.
  • 14 vrk ennen matkaa tai myöhemmin peruutetusta matkasta peritään peruutuskuluina 100 % matkan hinnasta.

Hinnat perustuvat 29.9.2022 voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin. Matkan toteutuminen edellyttää ryhmän minimikokoa 15.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa. Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento -tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä ja jotka löytyvät verkkosivuiltamme.

Kuvia

Ruoka- ja muuta kulttuuria renessanssin aikana ja nyt kuvia

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun