Sri Lankan luonto- ja lintumatka on matka kulttuurin, luonnon ja laadukkaiden hotellien ystävälle. Se on hillittyä kulttuuria ja satumaisen kauniita maisemia, runsaita värejä ja mausteisen hyvää ruokaa. Matkalla tutustut lähietäisyydeltä Sri Lankan monimuotoiseen linnustoon, kasvistoon ja eläimistön tietty ripauksella historiaa.
Sri Lankan luonto- ja lintumatka, jossa tutustutaan Sri Lankan kuninkaiden viimeiseen pääkaupunkiin ja maailmanperintökohteeseen Kandyyn. Koet Sinharayan trooppisen sademetsän maagisen tunnelman ja teet tuttavuutta Udawalawen kansallispuiston norsulaumoihin ja suurenmoisen Yalan luonnonpuiston rehevään kasvustoon ja asukkeihin. Niistä voi mainita vaikka uhanalaisen huulikarhun, krokotiilit sekä eri hirvi- apina- ja kissaeläinlajit. Leopardeja arvellaan täällä asustavan ehkä tiheimmin maailmassa. Ceyloninkukaali, suomuvatsamanikki, jaavanvarpuspöllö, ceyloninjokirastas ja ceyloninviidakkokana – lintuharrastajan onneksi tärkeä osa rehevää luontoa on näyttävä lintulajisto, joka tarjoaa runsaasti elämyksiä. Maassa talvehtii paljon palearktisen alueen lintuja oman lajiston lisäksi. Eri lajeja on tavattu 440, joista kotoperäisiä on 26.
Matkaohjelma
Päivä 1
Matka kohti Sri Lankaa alkaa ja ensimmäinen yö yövytään Colombossa
Päivä 2
Aamiaisen jälkeen lähdetään Kandyyn, joka oli Sri Lankan kuninkaiden viimeinen pääkaupunki ja nykyisin UNESCOn maailmanperintökohde. Matkaa Kandyyn varataan 2–3 tuntia (valokuvaus pysähdyksineen). Nimi Kandy merkitsee loistokkuutta ja suurenmoisuutta. Täällä vaalitaan yhä monia menneiltä ajoilta periytyviä legendoja, traditioita ja kansanperinteitä. Ajetaan pitkin Kandy-järven kaunista rantatietä, jonka rakennutti viimeinen sinhalakuningas Sri Wickrama Rajasinghe vuonna 1798.
Päivä 3
Aamiainen ja heti sen jälkeen lähdemme maailman ehkä parhaimmaksi listattuun kasvitieteelliseen puutarhaan (Royal Botanical Gardens), jossa riittää kulkemista, näkemistä ja kuvaamista vähintään neljäksi, viideksi tunniksi. Kasvitieteellisen puutarhan eräs monista vetonauloista on erillinen orkideatalo, jonka värikäs kämmekkävalikoima esittelee laajalti maan orkideoita. Välillä lounastetaan ja iltapäivällä jatketaan puutarhassa tai sitten lähdetään katselemaan Kandyn muita nähtävyyksiä.
Päivä 4
Aamiaisen jälkeen hyvästellään hotelli ja ajetaan Ratnapuran jalokivikaupungin kautta Ratnalokaan, jonka jälkeen jatketaan Sinharajaan, joka on Sri Lankan tärkein luontonähtävyys, saarivaltion viimeinen koskematon trooppinen sademetsä ja UNESCOn maailmanperintökohde. Sinharajan luonnon monimuotoisuus on ainutlaatuinen, yli 60 % sademetsän puista on endeemisiä ja osa hyvin harvinaisia, yli 50 % Sri Lankan endeemisistä nisäkkäistä ja perhosista ja 15 % endeemisistä lintulajeista on nähtävissä täällä. Sinharajan asukkeja ovat muun muassa ceyloninkukaali, punanaamamalkoha, ceyloninmayna ja -viidakkotimali, intiantrogoni ja pikkuviiridrongo.
Päivä 5
Päivä Sinharajassa. Otetaan joko aamiaispaketit mukaan tai nautitaan varhainen aamiainen hotellissa ja sen jälkeen matkataan koko päiväksi Sinharajan sademetsään kiikaroimaan ja ihailemaan metsän linnustoa, eläimistöä ja kasvistoa.
Päivä 6
Sinharajasta Udawalaween matkalla.
Päivä 7
Aamiaisen jälkeen pakataan tavarat autoon ja ”karavaani” matkaa kohti Udawalawen kansallispuistoa, jossa vaihdetaan kulkuneuvot jeeppeihin, joilla ajellaan loppumatka leiripaikkaan puistossa. Udawalawe nimettiin kansallispuistoksi vuonna 1972 ja tämä kuivan alueen puisto on pinta-alaltaan 30 821 hehtaaria. Kansallispuisto jää Udawalawen tekojärven ja Walawe-joen väliin ja sitä reunustavat Balangodan, Kalthotan ja Haputalen vuoristoalueet. Halukkaat voivat pulahtaa uimaan Walawe-joessa ennen kuin palataan lounaalle leiripaikkaan. Iltapäivän ohjelmassa on jeeppisafari Udawalawen puistossa, joka on kuuluisa elefanttilaumoistaan, jotka kylpevät ja telmivät joessa ja syöttävät pienokaisiaan. Puiston eläimistöön kuuluvat myös mm. Sambar-hirvet, languuriapinat, vesipuhvelit ja sakaalit ja linnustosta mainittakoon kolme eri kotkalajia, ceylonbulbuli, intianiibis, aasianrakonokka ja -iibishaikara ja intiansarvinokka. Yöpyminen Grand Udawalawa Safari Resort. Illallinen.
Päivät 8, 9 & 10
Varhaisen aamiaisen jälkeen, mikäli aika sallii, tehdään vielä aamusafari Udawalawessa. Sen jälkeen jatketaan ajomatkaa Yalan kansallispuistoon, joka on matkan pääkohde. Ajomatkan pituus kilometreissä on n. 115 km. Yalan tai aiemmalta nimeltään Ruhunun Kansallispuisto on pinta-alaltaan 126 786 hehtaaria ja se on jaettu eri alueisiin, joista vain kaksi on avoinna vierailijoille. Kansallispuiston laajalle alueelle mahtuu monenkirjavaa maastotyyppiä, joka mahdollistaa rikkaan luonnon monimuotoisuuden. Kansallispuistossa on nähtävillä muun muassa useita kissaeläin- ja apinalajeja, sakaaleja, useita hirvilajeja, villisikoja, vesipuhveleita, krokotiileja, uhanalaisia huulikarhuja ja tietysti majesteettisia Yalan elefantteja puhumattakaan lukuisista eri lintulajeista. Leopardin näkemiseen on täällä hyvät mahdollisuudet, sillä alueella sanotaan leopardeja asustavan ehkä tiheimmin maailmassa. Illallinen ja yöpyminen Jetwing Yala -hotellissa. Ohjelmaa Yalassa on aamuin ja iltapäivisin tai vaihtoehtoisesti illoin.
Päivä 11
Aamiaisen jälkeen lähdetään Ahungallan kylään, jonne on ajomatkaa n. 210 km. Pistäydytään Rakawan kilpikonnahautomossa. Loppupäivä vapaa-aikaa.
Päivä 12
Mahdollisuus lähteä lisämaksulliselle retkelle Gallen satamakaupunkiin, joka oli entisen Ceylonin merkittävin satama. Galle tunnetaan yhä käsintehdystä pitsistä ja eebenpuisista norsuista. Tutustutaan alun perin portugalilaisten rakentamaan, ja myöhemmin vuonna 1663 hollantilaisten laajentamaan Gallen linnoitukseen, joka on Unesco:n maailmanperintökohde. Vieraillaan myös Gallen pitsi- ja käsityötehtaassa. Menomatkalla vierailu Ambalangodan puunaamiotehtaalla ja tehdään lasipohja veneajelu Hikkaduwan kylässä korallimuodostelmilla. Toinen mielenkiintoinen retkikohde on valas & delfiiniretki merelle.
Päivä 13
Matka kohti kotia alkaa.