Georgia - Kaukasuksen helmi

Georgia on pinta-alaltaan vajaa neljäsosa Suomesta, mutta siellä voi nähdä lukuisia ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä sekä inhimillisen kulttuurin muotoja. Georgialaiset ovat rauhaarakastavia ja vieraanvaraisia, ylpeitä omasta kulttuuristaan mutta aidosti kiinnostuneita myös vieraidensa kulttuurista.

Eilen ja tänään

Georgia on ollut asutettuna jo vuosituhansia. Maan historiaan on vaikuttanut Mustameri sekä mahtava Kaukasus-vuoristo pohjoisessa. Georgia on saanut kristinuskon Kreikasta Bysantin kautta jo 500-luvun alussa. Ortodoksikirkko ja vuosisatojen kuluessa koetut hyökkäykset etelästä, idästä ja pohjoisesta sekä vuoristo ovat muokanneet kansan luonnetta ja sen kulttuuria. Suuret alueet maasta on tuhottu moneen kertaan, mutta se on aina rakennettu uudelleen. Strategisen sijaintinsa ansiosta yksi muinaisen Silkkitien pääreiteistä kulki maan halki. Tänään maa pyrkii elvyttämään Silkkitien kulkuyhteyksiä, ja infrastruktuuria kehitetään kansainvälisenä yhteistyönä. Georgia haluaa jälleen tärkeäksi sillaksi Euroopan ja Aasian välille. Georgia on turvallinen ja vieraanvarainen maa, jonka turismi kehittyy voimakkaasti.

Ruoka ja viini

Vaikka georgialainen keittiö on saanut vaikutteita naapurimaista, se on selvästi omaperäinen: vihannespohjaiset alkuruokatahnat, phalit, ovat tästä hyvä esimerkki. Samoin erilaiset mausteseokset ja pähkinäpohjaiset kastikkeet sekä niihin perustuvat annokset, kuten satsivi. Tyypillistä on myös omaperäinen makujen yhdistely. Vihanneksia käytetään runsaasti, mikä tasapainottaa liharuokia. Ihmisten uskollisuus maan omalle ruokakultuurille on leimallista, ja maan viinikulttuuri on aivan oma lukunsa. Georgiassa on viljelty viiniköynnöstä jo 8 000 vuoden ajan ja omaperäisiä lajikkeita on lähes 500. Ikivanha viinintekotapa suurissa, maahan upotetuissa saviruukuissa on jälleen tullut suosituksi, vaikkakin moderniin viininvalmistustekniikkaan on investoitu viime aikoina paljon. Supra-illanvietoissa pöytä notkuu paikallisista herkuista ja viinistä, sekä rypälepohjaisesta viinasta, tšatšasta.

Lue resepti maukkaaseen georgialaiseen herkkuun hachapuriin.

 

Ihmiset ja perinteet

Maan ainutlaatuinen kulttuuri on säilynyt hyvin läpi vuosituhansien. Leimallisesti georgialaista on heidän omaperäinen kirjoitusmerkistönsä ja kielensä, vahva viinikulttuuri, uniikki ruokakulttuuri ja monet taidemuodot, kuten polyfoninen lauluperinne ja kansantanssit. Georgialaiset ovat luonteeltaan vieraanvaraisia: ystävyys ja ystävät ovat suuressa arvossa. Tbilisin keskustassa on sulassa sovussa viiden kirkkokunnan pyhätöt, mikä symboloi georgialaisten suvaitsevaisuutta. Georgialaisen kansanluonteen ja kulttuurin voi kokea elävästi illanvietossa, suprassa. Sitä johtaa Tamada, joka ohjaa illanviettoa taidokkaasti unohtamatta perinteitä, kulttuuria ja läsnäolijoita. Supralla on tärkeä asema kulttuurin, kansanviisauden ja vanhojen sukupolvien perinnön siirtämisessä nuorisolle. Supraa onkin luonnehdittu kylänuorison korkeakouluksi.


Lasse Koivunen tuntee Georgian

Lasse on itsenäinen konsultti, joka on toiminut Georgiassa jo yli 20 vuotta. Hän arvostaa erityisesti georgialaisia itseään sekä maan historiaa, kulttuuria ja luonnon kauneutta. Lasse ehdottaa tutustumiskohteeksi Kahetian omaperäistä viininviljelykulttuuria, Kaukasus-vuoristoa ja sen asukkaita, maan kansallis- ja luonnonpuistoja, Mustanmeren rannikkoa sekä tietysti Tbilisiä.

"Matkalukemista" aihealueittain

Innostu

Metsäalan opintomatkoja

Sanna Wallenius Innostu

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan asiakkuuspäällikkö Hannele Ärväs on ollut mukana jo kolmella...

Kanada vei sydämen

Mia Halonen Innostu

Rakkaus vei toimittaja Mia Halosen Kanadaan. Nyt Mia haluaa esitellä upeaa...

Villa Arcadio

Jaana Nakari Innostu

Gardajärvellä sijaitseva hotelli Villa Arcadio houkuttelee kauneudellaan ja hienolla sijainnillaan....

Georgia - Kaukasuksen helmi

Lasse Koivunen Innostu

Georgia on pinta-alaltaan vajaa neljäsosa Suomesta, mutta siellä voi nähdä...

Inspiroidu

Kokonaisvaltaista hyvinvointia

Marika Borg Inspiroidu

Kon-Tiki Tours on tehnyt uraa uurtavaa hyvinvointimatkailuyhteistyötä life coach-valmennuksen Suomeen...

Jalkapalloa, musiikkia ja tyyli-ikoneita

Anna Korpi-Kyyny Inspiroidu

Manchester on rouhea työväenluokkalainen kaupunki, jonka molemmat jalkapallojoukkueet taistelevat voitosta...

Autenttista Espanjaa Andalusiassa

Mia Rautapuro Inspiroidu

Andalusian vuoristossa piileksivä linnahotelli Castillo de Monda on tuttu suomalaisille...

Maista

Kokkaile kotona lyonilaisherkkuja

Heikki Ursin Maista

Erityisesti vanhankaupungin Bouchon Lyonnais paikallisravintolat tarjoavat nimenomaan Lyonin omia herkkuja....

Herkku Georgiasta - hachapuri

Lasse Koivunen Maista

Hachapuri on yksi georgialaisen keittiön kuuluisimpia ja suosituimpia herkkuja. Yksinkertainen...

Tutustu

Leenan iloisessa matkassa

Sari Lommerse Tutustu

Leena Vuorinen on yksi Kon-Tikin ryhmämatkojen matkavastaava ja ryhmänkerääjä. Hänen...

Seniori matkustaa mielellään ryhmässä

Irene Naakka Tutustu

Suomalaiset seniorit matkustavat yhä enemmän ja kaipaavat lomaltaan kulttuuria, sekä...

Tenniksen fani- ja harrastusmatkoja

Timo Saranpää Tutustu

Suomen Tennisliitto (STL) ja Kon-Tiki Tours ovat solmineet yhteistyösopimuksen tenniksen...

Lyon - Ranskan gastronominen pääkaupunki

Marita Björkbom-Ristimäki Tutustu

Ranskan gastronominen pääkaupunki Lyon on todellakin maineensa veroinen. Lyonissa on...

Vinkit

Kysy Timolta -palsta

Jaana Raunola Vinkit

Tällä palstalla ryhmämatkatoimisto Kon-Tiki Toursin toimitusjohtaja, yrittäjä  Timo Saranpää vastaa...

Näin syntyy ryhmämatka

Jaana Raunola Vinkit

Ryhmämatkalla pääsee monesti vierailemaan erikoisiin kohteisiin tai kokemaan jotain, jota...

Jaakon matkassa - pakkausvinkit

Jaakko Selin Vinkit

Lets´s go, old bag! Matkailuun ja muotiin liittyvistä tv-ohjelmista tuttu...

Vinkit ensimmäisen ryhmämatkan järjestämiseen

Anna Korpi-Kyyny Vinkit

Kysyimme kokeneilta ryhmänkerääjiltämme, Ulla Kuparilta ja Satu Lindbomilta, parhaat vinkit...

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna