Herkku Georgiasta - hachapuri

Hachapuri on yksi georgialaisen keittiön kuuluisimpia ja suosituimpia herkkuja. Yksinkertainen vehnätaikinapohjainen piirakka sisältää maukkaan juustotäytteen. Ota resepti testiin!

Georgian eri maakunnissa hachapuri tehdään hiukan eri tavalla. Toisinaan juuston ohella, tai jopa sijasta, voidaan käyttää muitakin täytteitä – esimerkiksi ossetialaisen hachapurin juustotäytteeseen lisätään punajuuren lehtiä, rachalaiseen Rachan kinkkua. Oheinen resepti on Imeretian maakunnan versio.

Koska keittotaito on mahdollisuuksien taidetta voi hachapurinkin kanssa tehdä kokeiluja. Taikinassa käytettävä neste voi veden sijaan olla piimää tai viiliä tai vaikkapa kefiiriä. Georgiassa monet käyttävät nimenomaan matsonia, joka on suurinpiirtein samaa kuin lehmän lämpimästä maidosta kotona hapatettu viili (ennen maidon teollista käsittelyä). Soodalla nostatettuna lopputulos on mehevämpi eikä hachapuri jäähtyneenä ja uudelleen lämmitettynä ole niin leipämäinen kuin veteen tehty! Ohessa viilipohjainen taikina, jolloin lisätään soodaa – vesipohjaiseen taas hiivaa.

Taikina

5 dl viiliä/piimää/kefiiriä
tai vettä
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa (vesipohjaiseen kuivahiivaa)
50 g voita
1 kananmuna
1 dl ruokaöljyä
(vähän sokeria)
vehnäjauhoja

Täytteeseen

mozzarella-tyyppistä ja/tai fetajuustoa tai muita pehmeitä juustoja yhteensä n. 800 g
(1 kananmuna)
voita tai öljyä voi lisätä myös vähän

Lisää nesteeseen sekoittaen sooda, suola, sulatettu voi, ruokaöljy, kananmuna sekä halutessasi vähän sokeria. Lisää jauhoja vähitellen niin, että taikina pysyy hyvin koossa mutta ei ole liian jäykkää. Vaivaa taikinaa alustavasti ja anna sen jälkeen seistä vähintään pari tuntia. Tänä aikana voit tehdä täytteen: raasta juusto pehmeäksi massaksi ja lisää siihen kananmuna ja voi. Riippuen paistoalustan koosta hachapureja voi tästä taikinamäärästä tehdä 2–4 kpl.

Jaa taikina samankokoisiin paloihin ja kauli ne sopivan ohuiksi pyöreiksi levyiksi. Laita levyn keskelle juustotäytettä ja kokoa reunat yhteen keskelle. Taputtele taikina tasaiseksi varoen, ettei täyte pursua esiin. Paista uunissa n. 200 asteen lämmössä 20–30 minuuttia. Kun päällinen alkaa ruskeutua, on paistos valmis. Voit voidella valmiin hachapurin vielä voisulalla.

"Matkalukemista" aihealueittain

Christmas

Finland

Innostu

Kanada vei sydämen

Mia Halonen Innostu

Rakkaus vei toimittaja Mia Halosen Kanadaan. Nyt Mia haluaa esitellä upeaa...

Villa Arcadio

Jaana Nakari Innostu

Gardajärvellä sijaitseva hotelli Villa Arcadio houkuttelee kauneudellaan ja hienolla sijainnillaan....

Inspiroidu

Kokonaisvaltaista hyvinvointia

Marika Borg Inspiroidu

Kon-Tiki Tours on tehnyt uraa uurtavaa hyvinvointimatkailuyhteistyötä life coach-valmennuksen Suomeen...

Jalkapalloa, musiikkia ja tyyli-ikoneita

Anna Korpi-Kyyny Inspiroidu

Manchester on rouhea työväenluokkalainen kaupunki, jonka molemmat jalkapallojoukkueet taistelevat voitosta...

Lapland

Maista

Kokkaile kotona lyonilaisherkkuja

Heikki Ursin Maista

Erityisesti vanhankaupungin Bouchon Lyonnais paikallisravintolat tarjoavat nimenomaan Lyonin omia herkkuja....

Herkku Georgiasta - hachapuri

Lasse Koivunen Maista

Hachapuri on yksi georgialaisen keittiön kuuluisimpia ja suosituimpia herkkuja. Yksinkertainen...

Suomi

Tutustu

Lyon - Ranskan gastronominen pääkaupunki

Marita Björkbom-Ristimäki Tutustu

Ranskan gastronominen pääkaupunki Lyon on todellakin maineensa veroinen. Lyonissa on...

Tiedematkoja

Jari Mäkinen Tutustu

Jari Mäkinen on valmis matkustamaan maailman toiselle puolelle kokeakseen muutaman...

Vinkit

Kysy Timolta -palsta

Jaana Raunola Vinkit

Tällä palstalla ryhmämatkatoimisto Kon-Tiki Toursin toimitusjohtaja, yrittäjä  Timo Saranpää vastaa...

Näin syntyy ryhmämatka

Jaana Raunola Vinkit

Ryhmämatkalla pääsee monesti vierailemaan erikoisiin kohteisiin tai kokemaan jotain, jota...

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna