Namaste! Terveiset Nepalista!
Nepal on tietysti erityisesti tunnettu Himalajan vuoristosta. Siellä sijaitsee maailman korkein vuori, Mount Everest, joka kohoaa 8 848 metriin ja lukuisia muita ns. kasitonnisia. Maassa on kuitenkin myös subtrooppisia alankoja, laaksoja ja metsiä – luonnon monimuotoisuus on huikea. Esimerkiksi Chitwanin kansallispuisto etelässä ei ole valtavan korkealla. Se on Intian rajalla ja n. 600-700 m merenpinnasta. Katmandu on 1350 m korkeudessa. Kansallispuiston eläin- ja kasvikunta ovat huikeita. Siellä asuu suurin osa maan tiikereistä ja sarvikuonoista. Lisäksi siellä on valtavasti muita lajeja. Chitwan oli myös eräs tutustumismatkani kohteista.
Ilokseni kuulin, että tiikereiden määrä on koko maassa onnistuttu parin vuosikymmenen aikana tuplaamaan ja niitä on koko maassa n. 355 yksilöä. Samoin uhanalaisen Intiansarvikuonon määrä on saatu kasvuun. Niitä on Nepalissa n. 800, joista Chitwanissa n. 600. Uhanalaisten eläinten määrä on saatu kasvuun määrätietoisella työllä. Armeija valvoo kansallispuistoja ja sen avulla salametsästys on kyetty tyystin kitkemään. Sarvikuonoista ”menetetään” ajoittain joku yksilö Intian puolelle. Sarvikuonon lähtiessä liikkeelle on suunta yleensä alaspäin – kohti Intian rajaa. Takaisin ne eivät tule, koska paluumatka olisi ylämäkeä.
Chitwanissa oli vielä kuivaa ja esimerkiksi joenuomien yli pääsi jeepillä sujuvasti. Noin 1,5 kk päästä alkavien monsuunisateiden aikaan tilanne muuttuu. Rankkasateista täyttyvä joenuoma muuttaakin koko ympäristöä. Kansallispuistoon ei silloin päästetä vierailijoita. Tulevasta monsuunikaudesta sain esimakua Katmandussa. Raju raekuuro rikkoi mm. markiiseja.
Nepal on moniuskontoinen ja -kulttuurinen maa. Suurin osa väestöstä on hindulaisia, mutta buddhalaisuus on myös vahvasti läsnä, etenkin vuoristoalueilla. Pääkaupunki Katmandu on täynnä temppeleitä ja pyhiä paikkoja, mm. Swayambhunath (Apinatemppeli) ja Pashupatinath. Kukaan ei tiedä Nepalin temppeleiden tarkkaa määrää. Väitetään. Uskon sen. Uusia pieniä ja isoja nousee koko ajan. Painauma kadussa voi olla temppeli. Kohta siihen ilmestyykin pieni alttari ja kokonaisuus on valmis.
Maan virallinen kieli on nepali, mutta maassa puhutaan kymmeniä eri kieliä ja murteita. Useat eri etniset ryhmät kuten Newarit, Sherpat, Tamangit ja Tharut muodostavat maan rikkaan väestökirjon.
Nepal oli pitkään kuningaskunta, mutta vuonna 2008 se julistettiin tasavallaksi, ja monarkia lakkautettiin. Lakkauttamisen taustalla oli pitkällinen sisällissota ja siihen vaikutti myös v. 2001 murhenäytelmä. Kruununprinssi ampui kuninkaan ja kuningattaren sekä muita kuningasperheen jäseniä. Kaikki eivät usko ampumisen menneen virallisen tarinan mukaan ja tapahtumasta liikkuu useita salaliittoteorioita, joiden mukaan kyseessä oli vallankaappaus. Vaikka viime vuosikymmenet ovat olleet poliittisesti epävakaita, maan demokratia on varovaisen arvion mukaan vahvistumassa.
Katmandu on yhtä aikaa kuhiseva sulatusuuni, museo ja suurkaupunki. Valtavasti historiaa ja uskontoa on läsnä kaikkialla. Vuoden -15 rajun maanjäristyksen jäljet näkyvät monissa paikoissa. Paljon on ehditty jo korjata, mm. monia temppeleitä. Unesco Heritage Site Patan Lalitpur on eräs hienoimmista. Unescon tunnustuksen säilyttäminen vaatii korjaamista ja/tai uudelleen rakentamista vanhoin menetelmin ja rakentein. Taas seuraavan maanjäristyksen iskiessä (toivottavasti pitkällä tulevaisuudessa) ne korjataan uudelleen. Ihailtavan sinnikästä kulttuuriperimän säilyttämistä.
Perinteinen ateria on dal bhat, joka koostuu höyrytetystä riisistä ja palkokasveista, joita kutsutaan daliksi. Momonyytit, curryruoat ja erilaiset kasvisherkut ovat myös yleisiä. Vaikka naudanlihaa ei syödäkään, on myös erilaisia liharuokia paljon tarjolla. Ruokakulttuuri on monipuolinen ja, jos olette kotimaassa nepalilaisen ja intialaisen ruoan ystäviä, tulette ihastumaan ruokaan. Tarjolla on kaikkea mahdollista vesipuhvelin aivoista lähtien. Omalle osalleni ei osunut yhtäkään pettymystä – aivoja en kyllä tällä reissulla maistanut. Nepalilainen vei kielen mennessään kerta toisensa jälkeen. Herkkävatsaisen kannattaa toki varmistua ruoan mausteisuudesta eikä katukojuista syömistä välttämättä voi ainakaan kaikissa paikoissa suositella. Mielenkiintoinen klassikko on Dwarika-hotelli ja sen ravintola Krishnarpan. Ruoka, palvelu, konsepti olivat loistava kokemus. Täydellistä yksityiskohtien taidetta.
Nepal on monien mielessä vaeltajien ja seikkailumatkailijoiden kohde. Suosittuja kiipeilyreittejä ovat Everest Base Camp Trek, Annapurna Circuit ja Langtang. Moni vierailija tulee kuitenkin myös uskonnollisista tai henkisistä syistä. Samoin luonto ja eläimet ovat hyvä syy matkustaa Nepaliin. Kon-Tikilla on luotettavat kumppanit ja lukuisia hyviä ohjelmia maahan. Nepal-Intia yhdistelmä on myös kiinnostava vaihtoehto. Myös Bhutan on helposti yhdistettävissä ohjelmaan.
Nepal on ehdottomasti visiitin arvoinen!
– Timo Saranpää