Kulttuuri­matkat

Värikäs ja loistelias Istanbul

Värikäs ja loistelias Istanbul

”Istanbul sai Konstantinopolilta kaiken loiston Bosporin rantamilta” lauloi aikoinaan Olavi Virta ja sai monen pohtimaan millainen kahden maailman rajalla sijaitseva kaupunki oikein onkaan. Matkan aikana näemme kaupungin upeimmat nähtävyydet kuten Hagia Sofian, Sinisen Moskeijan, Topkapin ja Yerebatanin maanalaisen vesisäiliön. Teemme kävelyretken Istanbulin Aasian puoleisella alueella. Herkulliset ruokaelämykset ovat myös tärkeä osa matkaa.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Räätälöimme ryhmällesi sopivan ohjelman toiveidenne mukaan. Matkaohjelmaehdotus:

Päivä 1.

Lento Helsingistä Istanbuliin Turkish Airlinesilla. Istanbulin lentoasemalla ryhmää on vastassa suomenkielinen opas. Lentokentältä ajamme Istanbuliin ja nautimme lounaan palkitussa Develi Kebap -ravintolassa viehättävän kylämäisessä Samatyan kaupunginosassa Marmaranmeren rannan tuntumassa. Develi on erityisesti itäturkkilaisiin lihaherkkuihin ja Turkin muiden alueiden erikoisuuksiin paneutunut perheravintola ja se on yksi istanbulilaisten kestosuosikeista. Develissä kaikki ruokalajit tehdään ylpeydellä ja taidolla itse alusta loppuun asti.

Lounaan jälkeen jatkamme matkaa Hippodromin – Konstantinopolin entisen sirkusareenan – kautta ainutlaatuiseen Hagia Sofiaan. Tämä entinen Pyhän viisauden kirkko rakennettiin 500-luvulla keisari Justinianuksen aikana, ja se oli aikoinaan kristikunnan suurin ja merkittävin pyhättö. Konstantinopolin valloituksen yhteydessä rakennus muutettiin moskeijaksi, mutta tätä nykyään se toimii puhtaasti museona. Vaikuttavan koon ja erikoisten ornamenttien lisäksi pääsemme ihailemaan kauniita mosaiikkeja.

Käymme myös Konstantinopolin aikana kaupunkilaisten vedensaannista huolehtineessa Yerebatanin maanalaisessa vesisäiliössä, joka on myöhemmin tullut tunnetuksi 1960-luvun James Bond -elokuvasta 007 Istanbulissa. Retken päätteeksi on kuljetus hotellille.

Päivä 2.

Aamiaisen jälkeen lähdemme kaupunkikierrokselle ja aloitamme retken vierailemalla sulttaani Ahmet I:n 1600-luvulla rakennuttamassa moskeijassa, jonka matkailijat tuntevat paremmin Sinisenä moskeijana. Seinät on koristeltu yli 20 000 sinisävyisellä, käsin maalatulla Iznik-kaakelilla. Oman osuutensa kauniiseen harmoniaan tuovat myös yli 200 ikkunoina toimivaa, seiniin upotettua lasimaalausta. Moskeijasta jatkamme Topkapin palatsiin. 1400-luvun puolivälissä rakennettu palatsialue oli lähes neljänsadan vuoden ajan valtakunnan hallinnollinen keskus sekä sulttaanin ja hänen hovinsa asunto.

Laaja palatsialue koostuu neljästä sisäpihasta, joiden suojissa on mm. keittiöt, neuvoston huoneet, asekokoelma, sulttaanien vaatekokoelma ja viihtyisiä huvimajoja. Aarrekammiossa saamme ihastella mm. sotaretkien saaliita. Yleisten tilojen lisäksi tutustumme haaremiin, jonka kätköissä elivät sulttaanin äiti, vaimot, jalkavaimot, lapset ja näiden palvelijat. Sen käytävillä punottiin ovelimmat poliittiset juonet ja retkellä kuulemmekin kiehtovia tarinoita tästä salatusta paikasta.

Retken päätteeksi lounastamme Matbah-ravintolassa. Ainutlaatuinen Matbah sijaitsee Ottoman Imperial -hotellin yhteydessä Vanhankaupungin pikkukujalla Hagia Sofian naapurissa. Aitoihin ottomaaniaikaisiin herkkuihin keskittynyt gourmet-ravintola on hankkinut reseptinsä tutkimalla Topkapın sulttaaninpalatsin arkistoja ja muita historiallisia dokumentteja.  

Päivä 3.

Tänään teenne kulinaarisen kävelyretken Istanbulin Aasian puoleiseen osaan, eläväiselle Kadiköyn alueelle. Retken aikana maistelemme erilaisia turkkilaisia herkkuja, tutkimme Kadiköyn mukulakivikatujen saloja sekä rentoudumme Marmaranmerellä seilaavan vuorolautan kyydissä. Matkaamme oppaan kanssa Kadiköyhin, joka on eräs Istanbulin vanhimmista alueista ja tulvillaan vanhanajan ruokapaikkoja. Karaköyn satama-alueelta nousemme vuorolautan kyytiin ja ihastelemme Istanbulia mereltä käsin. Kadiköyn alue on tunnettu niin perinteisistä turkkilaisista tavernoista ja vilisevistä markkinoista kuin tunnelmallisista kahviloista ja herkkuruokia loihtivista ravintoloista. Oppaamme avaa turkkilaisen ruokakulttuurin saloja ja kertoo alueen pitkästä historiasta, joka juontaa juurensa jo tuhansien vuosien taakse antiikin aikaan jolloin Kadiköyn paikalla oli muinaiskreikkalainen siirtomaa.

Lounasaikaan vierailemme eräässä Kadiköyn rakastetuimmista ravintoloista nimeltään Çiya Sofrası. Täällä kokit loihtivat aterioita jotka ovat perinteisiä eri puolilla Turkkia.

Päivä 4.

Aloitamme päivän museoksi muutetussa Khoran kirkossa, yhdessä Istanbulin vanhimmista ja tärkeimmistä kirkoista, joka on kuuluisa mosaiikeistaan ja freskoistaan. Taideteokset ovat alkuperäisillä paikoillaan pienen kirkon seinillä. Kristuksen, Marian ja pyhimysten ilmeissä kuvastuvat tuhat vuotta sitten eläneiden konstantinopolilaisten usko. Tämä yli 1000 vuotta sitten rakennettu kirkko on toiminut luostarina, moskeijana ja nyt museona.

Khoran kirkolta ajamme mauste basaarille, toiselta nimeltään Egyptiläiseen basaariin, joka on täynnä makuja, värejä ja tuoksuja. Tarjolla on kymmenittäin liikkeitä, jotka myyvät turkkilaisia herkkuja, mm. pähkinöitä, marmeladeja, lokum-makeisia, kahvia ja teetä. Täältä voimme vielä ostaa viimeiset tuliaisostokset. Ostosten jälkeen lounastamme Hamdi-ravintolassa ja sitten lähdemme lentokentälle. Turkish Airlinesin lento Helsinkiin.

 

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun