Kulttuuri­matkat

Säkkipillien Skotlanti

Kohde
Iso-Britannia
Pyydä tarjous

Säkkipillien Skotlanti

Skotlannista tulee ensimmäisenä mieleen kiltit, säkkipillimusiikki ja hieman vaikeaselkoinen murre. Maa on kuuluisa myös karusta luonnostaan ja hienoista maisemistaan. Nummimaisemaa värittävät vanhat linnat, joihin kannattaa tutustua. Edinburgh ja Glasgow ovat vilkkaita kaupunkeja, molemmissa on runsas kulttuurielämä ja hyvät ostosmahdollisuudet.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Skotlannin historia ulottuu yli 10 000 vuoden päähän. Kirjoitettu historia alkoi roomalaisten saapuessa Britanniaan. Parhaiten Skotlannin historiasta tunnetaan varmaan sen pitkä kamppailu Englannin valtaa vastaan. Yksi Skotlannin historian merkkipaaluista oli uskonpuhdistus vuonna 1500-luvun puolivälissä. Vuonna 1603 Skotlannin kuningas Jaakko VI nousi myös Englannin valtaistuimelle ja otti nimekseen Jaakko I. Tuolloin syntyi personaaliunioni Englannin kanssa, maiden parlamentit poistettiin käytöstä ja tilalle tuli yksi yhteinen parlamentti Westminsterissä Lontoossa.

Skotlannissa ei voi olla törmäämättä viskiin, joka on viljasta tislattu väkevä alkoholijuoma. Säädösten mukaan viskin on oltava vähintään kolme vuotta vanhennettua. Sana viski tulee sanoista uisge beatha – elämän vesi.

Kiltti, ruudullinen laskostettu hame, kuuluu skotlantilaisen miehen kansallispukuun. Polvipituinen hame on usein sininen, punainen tai vihreä pohjaväriltään. Vyötäröllä roikkuu nahkapussukka sporran ja käyttökäden puoleisen sukan varteen on sujautettu sgian dubh -tikari.
Säkkipilli on puhallinsoitin ja niitä on varsin erilaisia. Skotlannin säkkipilli tunnetaan nimellä Highland pipe. Alun perin Lähi-idästä kotoisin oleva soitin on levinnyt kaikkialle maailmaan. Useimmiten säkkipilli kuitenkin yhdistetään juuri Skotlantiin. Nykyisin sotilasmusiikki pitää säkkipilliperinteen elossa.

Skotlanti tunnetaan myös golfin synnyinmaana. Jokaisen golfarin unelma on pelata edes kerran perinteisellä skotlantilaisella links-kentällä.

Skotlantilainen perinneruoka haggis on kuin meidän pippurinen pyttipannumme. Haggis paistetaan lampaan mahalaukussa, täytteenä on kaurahiutaleita, lampaan maksaa, sydäntä, keuhkoa ja ihraa, makua antavat sipulia, mausteet ja suola. Herkku tarjotaan lanttu- tai perunamuusin sekä viskikastikkeen kera.

Nessie on Skotlannin kuuluisin nähtävyys. Mystinen järvihirviö elää legendan mukaan Loch Nessin järvessä.

Kuvia

Säkkipillien Skotlanti kuvia

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun