Kulttuuri­matkat

Rooma

Kohde
Rooma, Italia
Pyydä tarjous

Rooma

Naarassuden kasvattamat veljekset, Romulus ja Remus, perustivat yhden ihmiskunnan historian merkittävimmistä kaupungeista – ikuisen Rooman 21. huhtikuuta 753 eaa. Vähitellen asutus levisi seitsemälle kukkulalle, kaupunki vaurastui ja keisarit ottivat vallan. Lähde omalla porukalla viettämään loma Roomassa ilman kiirettä ja nautiskellen elämästä – Eat, pray & love.

Alla matkaohjelma ehdotuksemme jota voidaan muokata ryhmänne toiveiden mukaan.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Haluaisitko kokea erilaisen Rooman matkan? Olemme koonneet tähän muutaman esimerkin siitä, mitä Roomassa voi tehdä ja nähdä perinteisten nähtävyyksien lisäksi.

Kulinaristinen kävelykierros Trasteveressa

Tiber-joen toisella puolella on legendaarinen Trasteveren kaupunginosa, sanotaan, että osa sen asukeista ei ole koskaan ylittänyt jokea. Kävelemme kapeita kujasia pitkin, ylitämme maalauksellisia aukioita ja ihastelemme talojen julkisivuja eri aikakausilta. Tutustumme roomalaiseen katuelämään sympaattisten baarien kautta – aina on aikaa pysähtyä kupposelle espressoa. Käymme San Cosimaton torilla, josta niin kotiäidit kuin kiireiset virkanaisetkin ostavat tuoreet päivittäiset ruokatarpeet. Yrttien tuoksut ja värit houkuttavat myös maistamaan ja saamme vinkkejä, miten näitä herkullisia raaka-aineita parhaiten hyödynnetään italialaisessa keittiössä.  Pistäydymme myös paikallisessa herkkukaupassa maistelemassa juustoja, leikkeleitä ja makkaroita. Lopuksi nautimme lasilliset proseccoa – pirskahtelevaa italialaista valkoviiniä!

Löytöretki romanttiseen Rione Montiin

Käydessään ensimmäistä kertaa Roomassa moni miettii, mistä löytää sen aidoimman ja historiaa huokuvan kaupunginosan? Vastaus on usein ihan kaupungin ytimessä sijaitseva Rione Monti. Monti on yksi Rooman  vanhimmista ja eläväisimmistä alueista, jossa menneisyys ja nykypäivä kulkevat käsi kädessä. Löytöretkemme Montin kapeiden, ylös alas nousevien ja laskevien katujen sokkelossa tuo mukanaan toinen toistaan ihastuttavampia näkymiä Ikuisesta kaupungista. Käsityöläisten pajat, taiteelliset kahvilat ja pikku pizzeriat luovat tunnelmaa.

Retkemme alkaa Santa Maria Maggioren barokki kirkolta, joka on pyhitetty Neitsyt Marialle. 400-luvun mosaiikit kertovat Vanhan Testamentin tarinaa ja puinen kullattu katto tuo arvokkuutta. Käymme myös Pyhän Pietarin basilikassa, jossa on Michelangelon Moosesta esittävä patsas. Italiassa talot rapistuvat hiljalleen ja tyylikkäästi, kertoen niissä eletyistä elämistä. Montin talot ovat tästä oiva esimerkki. Koko ajan lähellä vaanivat myös hulppeat keisaripalatsien rauniot ja massiivinen Colosseum. Kamera kannattaa ottaa mukaan, sillä Montista löytyy ihan uusia kuvakulmia ikuistettavaksi.

Kokkikurssi Frascatissa

Santa Benedetta on tyypillinen italialainen viinitila Castelli Romani vuorilla parin kilometrin päässä Frascatin kaupungista. Tila tuottaa tunnettuja laatuviinejä, kuten ”Frascati d.o.c. superiore”,  ”Cannellino”, ”Spumante” ja ”Muffato Nobile”. Tilan päärakennus on 1600-luvulta ja sen keittiössä järjestämme ruoanlaittokursseja. Nyt ei hienostella ruoan kanssa vaan pureudutaan maanläheiseen roomalaiseen maalaisruokaan, joka perustuu tuoreisiin paikallisiin raaka-aineisiin ja resepteihin, joita täällä on käytetty vuosisatoja. Kesällä kurssi pidetään ulkoterassilla. Ja viinitilalla kun olemme niin totta kai tutustumme myös talon viineihin. Osallistujien määrästä riippuen kurssi kestää noin 1–2 tuntia ja ruokaa valmistaessa nautimme herkullisia alkupaloja ja talon viiniä. Menu voi olla esimerkiksi tämän näköinen:

Primo Piatto – alkuruoka

”Maltagliati Alla’Amatriciana con Guanciale affumicato e Scaglie di Pecorino”  – käsintehtyä pastaa, tomaattikastiketta, villisian pekonia ja tuoretta pecorino juustoa. Alkuruoan kanssa nautimme oman tilan ”Frascati superiore DOC” valkoviiniä.

Secondo Piatto – pääruoka

”Saltimbocca” – vasikkaa, Parman kinkkua, salviaa ja valkoviiniä. Tarjotaan vihannesten ja salaatin kera, ruokajuomana talon oma ”Le tre Vecchie DOC”.

Dessert – jälkiruoka

”Ciambelle” – makea keksi, joka nautitaan kastamalla sitä ”Vino Santo” jälkiruokaviiniin.

Dolce far niente – ihana toimettomuus! Rooman hektinen meno rauhoittuu pikku piazzoilla ja kahviloissa. Torit esittävät isoa roolia näytelmässä nimeltä roomalainen elämänmeno. Valloittavaa toritunnelmaa voit käydä katsomassa Campo de’ Fiorilla. Keskellä aukiota maailman menoa ihmettelee Giordano Brunon patsas, jota pidetään vapaan ajattelun esitaistelijana. Hyviä lounaspaikkoja ovat ravintolat Ditirambo ja Hosteria Romanesca. Lounaan jälkeen mennään kahville tai vahvemmalle Caffé Farneseen.

Rione Monti tai oikeastaan vaan Monti on vanhinta Roomaa. Täällä syntyi ja kasvoi Julius Caesar. Millaista mahtoikaan olla elämä Suburrassa, köyhälistön, varkaiden ja paheiden valtakunnassa? Ainakin antiikin arjen raadollisuus näyttäytyi täällä rehellisimmillään. Yhä vieläkin, parin vuosituhannen jälkeen, sokkeloisille kujille on helppo ja ihana eksyä.

Rooman ravintolatarjonta on verraton ja parhaat vinkit saat asiantuntijalta. Valitako ristorante, trattoria, osteria vai enoteca? Italialaiset pitävät kiinni omasta ruokarytmistään, aamiainen on usein pelkkä cappuccino matkalla töihin. Lounaalle mennään klo 13 jälkeen ja illalliselle ei kiirehditä ennen puolta kahdeksaa. Parhaan cappuccinon saat Sant’Eustachio Il Caféssa. Kahvilan naapurissa Palazzo Madamassa käyttää valtaa Italian senaatti. Alun perin paikalla vietettiin aikaa kuitenkin nykyistä huomattavasti vapaammin – täällä rentouduttiin ja polskuteltiin Neron kylpylässä. Kylpemässä käytiin lähes päivittäin ja totta kai roomalaisilla oli jo 2000 vuotta sitten kylpylöissään lattialämmitys. Miehet ja naiset kylpivät yhdessä samoin kuin köyhät ja rikkaatkin.

 

Kuvia

Rooma kuvia

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna