Kulttuuri­matkat

Pohjois-Portugalin luontoa ja kulttuuria

Pohjois-Portugalin luontoa ja kulttuuria

Pohjois-Portugalin luontoa ja kulttuuria, perinteitä ja ruokaelämyksiä mukavalla matkalla. Kävelyretkillä edetään leppoisaan tahtiin ja välillä pysähdytään poimimaan kypsiä kastanjoita ja maistellaan oliivilehtojen satoa. Matkalla tutustutaan mm. hunajanvalmistukseen, muinaisiin naamioihin ja pukuihin, viinitarhoihin ja UNESCOn maailmanperintölistalla olevaan Portoon – portviinin kotikaupunkiin. Luonnollisesti nautitaan maittavia paikallisia herkkuja, vaikkapa käsintehtyä makkaraa, vasikan pihviä a la Mirandesa tai joki taimenta. Hyvä ruoka onkin yksi tämän matkan vetonauloista.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Räätälöimme ryhmällesi sopivan ohjelman toiveidenne mukaan. Matkaohjelmaehdotus:

Päivä 1.

Saapuminen Porton lentokentälle, josta kuljetus bussilla hotelliin.

Päivä 2.

Tänään tutustutaan Trás-os-Montesin alueeseen oliivireittiä myötäillen. Oliivilehtoja on kaikkialla, viinitarhojen lomassa ja omina puistikkoinaan. Rikas maaperä luo hyvän kasvualustan tuhat vuotisille oliivipuille. Alueen oliiviöljy onkin herkullisen täyteläistä. Vieraillaan pienillä oliiviöljy tiloilla, opitaan sekä perinteisiä että moderneja oliiviöljyn valmistustapoja. Luonnollisesti maistellaan myös eri öljylaatuja. Maittava lounas nautitaan ravintola Maria Ritassa, jolla on pitkät perinteet. Lounaan jälkeen tutustutaan hunajan valmistukseen. Päivän päätteeksi majoitutaan kukkulalla sijaitsevaan Pousada de S. Bartolomeuun.

Päivä 3.

Tutustutaan historialliseen ja viehättävään Bragançan kaupunkiin ja vieraillaan naamioita tekevässä käsityöläispajassa. Bragança tunnettiin jo neoliittisella ajalla ja se on Trás-os-Montesin maakunnan pääkaupunki. Nimensä mukaisesti – vuorten takainen – kaupunki sijaitsee vuorten keskellä. Alue on Portugalin köyhintä ja tuntemattominta ja sivussa turistireiteiltä. Seudulla on oma erityinen kansantanssi- ja lauluperinne, Pauliteiros de Miranda (Mirandan palikkatanssijat).  Lounas nautitaan Babessa. Iltapäivällä tutustutaan tiiviissä yhteisössä elävään Rio de Onorin kylään. Lopuksi tehdään kevyt vaellus Quintanilhan kauniissa joki- ja pinjapuu maisemissa.

Päivä 4.

Päivä vietetään kastanjoita poimien ja tutustuen hillon tuotantoon. Montesinho on yksi Euroopan luonnonvaraisimmista luonnonpuistoista. Vuoristoisen ylänkösijaintinsa johdosta se on saanut lisänimen ”Jäätävä maa”. Tiet risteilevät läpi pikkukylien ja maisemat ovat hienot. Täällä arvellaan elelevän myös maan suurimman susikannan. Kastanjapuu on puiston symboli. Marraskuu on sadonkorjuu aikaa, jolloin maistellaan uusia viinejä ja julistetaan kastanjakausi alkaneeksi. Paahdetut tuoreet kastanjat tuoksuvat ja punaviini kruunaa makuelämyksen. Portugalista on tulossa yksi Euroopan suurimmista kastanjantuottajista. Perinteinen lounas nautitaan Cepo Verde -ravintolassa, jonka jälkeen tehdään kevyt patikkareissu Ornal- ja Baceiro jokia myötäillen. Illallinen nautitaan perinteisen tanssin ja laulun säestyksellä.

Päivä 5.

Douro-joki laaksoineen on virallinen portviinirypäleiden tarkoin rajattu kasvatusalue. Aikoinaan viini kuljetettiin Portoon romanttisesti puisilla ”rabelos” -purjeveneillä jokea pitkin.  Nykyisin viinitynnyrit viedään maanteitse. Peso da Régua muodostuu kahdesta eri kylästä, Pesosta ja Réguasta. Maisemat ovat jylhiä ja mieleenpainuvia. Päivään kuuluu myös vierailu mielenkiintoisessa taide- ja arkeologiamuseossa, jossa tutustutaan Douro-laakson historiaan. Lounas nautitaan museon ravintolassa. Iltapäivällä noustaan junaan ja ajellaan uskomattoman kauniiden maisemien halki Réguaan. Lopuksi käydään maistelemassa portviiniä Quinta da Pachecanassa, joka on yksi Douron tunnetuimmista portviinin valmistajista.  

Päivä 6.

Tänään on viinipäivä Alto Douron viinialueen sydämessä, josta tulevat parhaat portviinit. Rypäleet kypsyvät maukkaiksi laakson rinteillä ja viini saa herkullisia makusävyjä. Reitti kulkee viinitarhojen keskellä ja voi vain ihmetellä sitä työn määrää, millä kaikki kivitetyt viiniterassit on rakennettu. Portugalilainen lounas nautitaan Quinta do Seixossa. Lounaan jälkeen käydään Vila Realin lähistöllä sijaitsevassa upeassa Mateuksen herraskartanossa, joka on tuttu Mateus Rosé viinin etiketistä. Kartano on barokkiarkkitehtuurin mestariteos 1700-luvulta. Suku asuttaa yhä kartanoa ja ottaa rajoitetusti vastaan vierailijoita. Kartanon puisto on avoin kaikille.  Vierailun jälkeen lähdetään kohden Portoa, jossa majoitutaan joen rannalle Carris Porto Ribeira -hotelliin.

Päivä 7.

Porton kaupunki sijaitsee Costa Verdellä – vihreällä rannikolla, Portugalin historian alkujuurilla. Porto on myös portviinin koti ja maan toiseksi suurin kaupunki. Sijainti Douro-joen suulla on erinomainen. Aamupäivällä tutustutaan Porton historialliseen osaan ja vieraillaan mm. Ribeiran aistikkaassa joenvarsikorttelissa, joka on hienosti entisöity ja kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Muita kohteita ovat Boavista, Foz, Palácio da Bolsa, São Benton rautatieasema azulejos-kaakeleineen ja Porton katedraali. Lounastauon jälkeen noustaan bussiin ja jatketaan kaupunkiin tutustumista. Sandeman Porto Cellars on tasokas paikka, jossa tehdään erinomaista portviiniä. Illalla on yhteinen illallinen.

Päivä 8.

Vapaapäivä omiin tutkimusretkiin ja illalla lähdetään Porton lentokentälle ja kotimatka alkaa.

 

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun