Kulttuuri­matkat

Kirjailijoiden Englanti

Kirjailijoiden Englanti

Englanti sijaitsee Ison-Britannian saarella, kuten Skotlanti ja Wales. Perinteistään tunnettu maa on täynnä symboleja. Pyhän Yrjön risti on osa maan lipun kuvitusta, Tudorien ruusussa valkoinen lohikäärme, kolme leijonaa ja tammi kuvaavat vahvuutta. Vanha ja arvokas siirtomaavalta kääntyy hitaasti kuin valtamerialus, mutta Englannissakin puhaltavat muutoksen tuulet. Kirjailijoiden Englanti kutsuu sinut mukaan matkalle.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Räätälöimme ryhmällesi sopivan ohjelman toiveidenne mukaan. Matkaohjelmaehdotus:

Päivä 1.

Ryhmä saapuu Lontoon Heathrown lentokentälle Finnairin aamukoneella. Suomalainen paikallisopas on ryhmää vastassa tulohallissa. Nousemme bussiin ja ajamme pohjoista kohti. Teemme lyhyen pysähdyksen Cholseyn kylässä, jossa on rikoskirjailija Agatha Christien hauta. Sieltä matkamme jatkuu Oxfordin yliopistokaupunkiin. Aloitamme vierailun parin tunnin kävelykierroksella oppaamme johdolla Kävelykierroksemme teemana ovat kaksi Oxfordin yliopiston vanhaa luennoitsijaa, J.R.R. Tolkien ja C.S. Lewis. Ensimmäinen tunnetaan tietenkin Taru Sormusten Herrastatrilogiasta ja jälkimmäinen Narnia-sarjasta. Tutustumme paikkoihin joissa kaksikko eli, työskenteli ja vietti vapaa-aikaansa. Oxford on ollut kotina tai pysähdyspaikkana monille muillekin kirjailijoille, kuten esimerkiksi Oscar Wildelle, Lewis Carollille, Iris Murdochille, T. S. Elliotille ja William Goldingille. Majoittuminen Oxfordin hotelliin noin klo 13.30. Iltapäivä ja ilta omaa aikaa.

Suosittelemme esimerkiksi käyntiä The Eagle and Childpubissa, jonka omistaa Oxfordin yliopiston St. John’s College. Siellä kokoontui kirjailijaryhmä johon kuului mm. J. R. R. Tolkien and C. S. Lewis. Suosittelemme myös jokiristeilyä Thames-joella, jokivarren kylät ja niityt olivat inspiraationa muun muassa Liisa Ihmemaassa -kirjoihin.

Päivä 2.

Ryhmä nousee aamulla Oxfordissa junaan ja tulee Lontooseen. Vieraat pääsevät hotellista bussilla rautatieasemalle. Bussilippu maksaa noin GBP 2–3/hlö ja maksetaan bussikuskille ihan niin kuin Suomenkin busseissa. Bussipysäkki noin 7 min. kävelymatkan päässä hotellista. Suomalainen opas on ryhmää vastassa rautatieasemalla Lontoossa. Bussi vie laukut hotelliin säilytykseen. Aloitamme päivän oppaan johdolla tutustumalla Bloomsburyn kaupunginosaan. Kuuluisa kirjailijoiden, aikansa intellektuellien sekä taiteilijoiden kokoonpano, Bloomsburyn ryhmä, syntyi Virginia Woolfin kotona, osoitteessa 46 Gordon Square. Ryhmään kuuluivat mm. John Maynard Keynes, E.M. Forster ja Rupert Brooke. Myöhemmin Woolf muutti läheiselle Fitzroy Squarelle taloon, jonka omisti aikaisemmin George Bernard Shaw, ja sieltä 38 Brunswick Squarelle. Vierailemme myös hiljattain avatussa Charles Dickens -museossa, jossa on maailman laajin kokoelma kirjailijan elämään ja työhön liittyvää materiaalia kuten kirjoja, maalauksia, valokuvia jne. Kierros päättyy Fleet Streetille jossa Woolf asui miehensä Leonardin kanssa ja oli vakituinen vieras The Cock Tavern-pubissa, joka on vieläkin samalla paikalla. Iltapäivä omaa aikaa tutustua mm. Lontoon kirjakauppoihin.

Päivä 3.

Aamiainen hotellissa. Päivä omatoimisesti. Nousemme Leedsiin menevään junaan klo 15:00. Juna-asema sijaitsee kävelymatkan päässä hotellista. Tämä 2 ½ tunnin matka vie meidät Robin Hoodin seutujen halki eteläiseen Yorkshireen. Bussi noutaa meidät junalta ja vie meidät Haworthiin – matka kestää noin kolme varttia.

Päivä 4.

Aamiainen hotellissa. Omaa aikaa Haworthin kylässä, jossa Brontën sisarukset kasvoivat. Tämä aikanaan köyhä teollisuuskeskus Yorkshiren maakunnassa oli näiden laajalti matkustaneiden tyttöjen koti, vaikka he syntyperältään eivät olleetkaan paikallisia. Yorkshire on kuitenkin paljolti läsnä heidän teoksissaan ja useiden teoksien fiktiiviset rakennukset ja asuinmilljööt ovat saaneet mallinsa juuri täältä. Läheiset Haworthin nummet ovat teoksissa myös mukana. Vieraat voivat käydä oluella Black Bull -pubissa jossa Branwell Brontë (sisarparven veli) joi itsensä melkein hengiltä. Kylän Brontë-museossa on maailman laajin kokoelma sisarusten jälkeensä jättämiä käsikirjoituksia, novelleja, runokokoelmia ja kirjeitä. Täällä valmistuivat mm. Humiseva Harju sekä Kotiopettajattaren romaani. Omatoiminen illallinen.


Päivä 5.

Aamiainen hotellissa. Bussi noutaa ryhmän hotellista (ei opasta) ja ajaa ensin Gawthorpe Halliin. Tämä Calder-joen rannalla sijaitseva kartano on alunperin 1500-luvulta ja Charlotte Brontën kerrotaan hakeneen kartanon käytaviltä flunssan, joka johti hanen kuolemaansa. Teemme opastetun kierroksen. Pistäydymme myös Stonyhurst Collegen pihalla, Sir Arthur Conan Doylen opinahjossa. Sen vierasmökissä J. R. R. Tolkien kirjoitti kirjan Hobitti vieraillessaaan poikansa luona, joka opiskeli Stonyhurst Collegessa papiksi. Ajamme etelää kohti Manchesteriin, pohjoisen Englannin pääkaupunkiin, jossa majoittumisen jälkeen teemme kirjallisuusteemaisen kävelykierroksen. Tutustumme paremmin paikallisoppaamme johdolla kuuluisimpiin 1900-luvun paikallisiin kirjailijoihin kuten Anthony Burgessiin, Shelagh Delaneyhin ja Howard Springiin ja siihen, miten Manchester on kaupunkina vaikuttanut heidän työhönsä ja tuotantoonsa. Omatoiminen illallinen.

Päivä 6.

Aamiainen hotellissa. Siirtyminen junalla Manchesterin lentokentälle.

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna