Kulttuuri­matkat

Monipuolinen Slovenia

Monipuolinen Slovenia

Vuoristoisella ja karismaattisella Slovenialla on vain 45 km rantaviivaa Välimerellä. Paras tapa tutustua pikkuruiseen valtioon on lähteä kiertomatkalle. Balkanin vuoristoalue ja Alpit hallitsevat maisemia. Entiseen Jugoslaviaan kuulunut maa itsenäistyi samaan aikaan naapurinsa Kroatian kanssa vuonna 1991 ja ponnistaa nyt eteenpäin omin voimin.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Slovenialaisessa keittiössä yhdistyvät Välimeren, Itä-Euroopan ja Alppien maut. Suomalaiseen makuun ruoka saattaa tuntua hiukan raskaalta. Aktiivilomailijalle tämä ei tosin tuota ongelmaa, sillä mahdollisuudet karistaa ylimääräiset kilot loman aikana ovat runsaat. Maa on täynnä vuoristopolkuja ja pyöräreittejä. Koskenlaskukin onnistuu Narnia-elokuvan maisemissa. Talvisin pienet hiihtokeskukset antavat vauhtia lomailuun.

Ljubljanan nähtävyydet tutkittuasi kannattaa lähteä kierrokselle kauniille maaseudulle. Elämänmeno pienissä maalaiskylissä on mukavan leppoisaa. Postojnan valtavat tippukiviluolat kuuluvat ehdottomasti jokaisen matkaohjelmaan.

Päivä 1

Finnairin suora lento Ljubljanaan. Ljubljanan lentoasemalta kuljetus omalla bussilla keskustaan, jossa kävelykierros ja tervetulolounas. Kaupunkikierroksen aikana kuulemme historiasta, joka ulottuu aina vuoteen 2000 ennen Kristusta. Ljubljana oli tärkeä kauppapaikka antiikin aikaan: Rooman valtakunnan tuho ja hunni Attilan hyökkäys kaupunkiin vuonna 452 melkein hävittivät kaupungin, ja se raunioitui. Keskiajalla ensimmäiset slaavit alkoivat rakentaa kirkkoja sekä kaupunginmuuria. Ljubljanan linna rakennettiin 1200-luvulla ja kaupunki kehittyi voimakkaasti. Toisen maailmansodan jälkeen Ljubljanasta tuli Slovenian pääkaupunki ja se kuului osana Jugoslaviaan. Vuonna 1991 Slovenia itsenäistyi. Kierroksen aikana kuulemme myös kaupungin nykypäivästä. Majoittuminen hotelliin ja ilta vapaa.

Päivä 2

Vapaapäivä Ljubjanassa. Slovenian pääkaupunki Ljubljanan sielu on keskiaikainen vanhakaupunki, jonka barokki- ja jugendarkkitehtuuriin on helppo tutustua jalkaisin, etenkin kun houkuttelevia pysähdyspaikkoja riittää aina terassikahviloista pikkuputiikkeihin. Vanhankaupungin torilta saa piknikherkut mukaan Tivolipuistoon ja Vinotekassa kaupungintalon vieressä pääsee maistamaan paikallisia viinejä. Auringonlaskun aikaan on upea kokemus kävellä Slovenian kuuluisimman arkkitehdin Jože Plečnikin suunnittelemalle joenrantabulevardilla. Hitaasti virtaava joki ja koristeelliset sillat, erityisesti Lohikäärmesilta ja vanhaan kaupunkiin johtava Kolmoissilta, luovat Ljubljanaan kiireettömän ja romanttisen tunnelman. Ljubljanan linnassa ja tasokkaissa museoissa, kuten Kansallisgalleriassa, Lähihistorian museossa ja Nykytaiteen museossa, kuluu aika mukavasti.

Päivä 3

Retki Postojnan tippukiviluolaan. Postojnan tippukiviluolasto on Slovenian suurin; se on 21 kilometrin pituinen onkaloverkosto. Teemme noin tunnin mittaisen kierroksen junalla luolastossa. Luolaston erikoisuus on Proteus anguinus eli olmi, pyrstösammakkoeläin, joka saattaa elää 40-vuotiaaksi ja on umpisokea. Yhteinen lounas. Lounaan jälkeen matka jatkuu Lipicaan; Lipican siittolassa kasvatetaan ja koulutetaan uljaita Lipizzan hevosia. Lipizzan hevonen tunnetaan kenties parhaiten rotuna, jota korkeaan kouluratsastukseen keskittynyt Wienin Espanjalainen ratsastuskoulu käyttää yksinomaan näytöksissään. Ratsastusnäytös hevostilalla. Paluu Ljubljanaan.

Päivä 4

Aamiainen hotellissa ja lähtö kokopäiväretkelle Blediin. Bled on maisemiltaan juliaanisten alppien vuoristokohteiden helmi. Keskustaa ympäröivät jylhät vuoret ja keskellä kirkas vuoristojärvi. Bledissä siirrytään pikkuveneillä järven keskellä olevalle saarelle ja tutustutaan saaren kirkkoon, minne johtaa polku rinteessä ja 100 askelman portaikko. Paluu takaisin Blediin, vierailu linnassa. Yhteinen lounas linnan ravintolassa. Bledistä suuntaamme takaisin Ljubljanan lentokentälle, josta paluulento Suomeen.

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna