Kulttuuri­matkat

Istanbul

Kohde
Istanbul, Turkki
Pyydä tarjous

Istanbul

”Istanbul sai Konstantinopolilta kaiken loiston Bosporin rantamilta” lauloi aikoinaan Olavi Virta ja sai monen pohtimaan millainen kahden maailman rajalla sijaitseva kaupunki oikein onkaan. Turkkilainen nobelisti kirjailija Orhan Pamukin sanoi puolestaan näin, ”Elämä ei voi olla niin hirveää, ajattelin aina silloin tällöin. Sillä mitä tahansa tapahtuukaan, voin aina mennä pitkälle kävelylle Bosporin rannoille.”

Sittemmin moni on ihastunut Istanbulin värikkääseen elämään ja loisteliaaseen menneisyyteen.

Alla matkaohjelma ehdotuksemme, jota voidaan muokata ryhmänne toiveiden mukaan.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Päivä 1. Maanalainen vesisäiliö, Hagia Sofia, kirjabasaari, Sininen moskeija, antiikkimarkkinat

Yerebatanin maanalaisen vesisäiliön hämyinen valaistus luo mystisen ja lumoavan tunnelman. Säiliö on ollut James Bond elokuvan näyttämönä. Unescon maailmanperintökohde Hagia Sofia oli aikoinaan kristikunnan mahtavin kirkko ja yksi Mika Waltarin Johannes Angelos -romaanin tapahtumapaikoista. Läheisessä kirjabasaarissa voi tehdä jännittäviä löytöjä, tänne myös nuori Orhan Pamuk toi ensirakkautensa.

Suurenmoisen Sinisen moskeijan kuusi säkenöivää minareettia hallitsevat Istanbulin kaupunkikuvaa. Beyoglun kaupunginosassa käymme Cukurcuman antiikki- ja retrokauppa-alueella sekä Pamukin Viattomuuden museossa.

Retken päätteeksi tutustumme hotellin ympäristöön ja maistelemme turkkilaisia ”mezejä” eli pieniä makupaloja ja turkkilaisia viinejä.

Päivä 2. Mika Waltarin ja Agatha Christien Istanbul, kahvihetki Pera Palacessa

Matkamme alkaa Orient Express -asemalta, josta jatkamme ranskalaisen kirjailijan Pierre Lotin kukkulalle ja kahvilaan. Panoraamakahvilassa viihtyivät myös Mika Waltari ja Agatha Christie. Nautimme kirjailijoiden tapaan aamukahvit Kultaisen Sarven maisemia ihaillen.

Kahvilasta siirrymme Taksim-aukiolle, sieltä lähtevä Istiklal on Istanbulin tärkein kauppakatu. Ennen katu tunnettiin Grand Rue de Pera – nimellä, ja se oli hienostuneen eurooppalaisen Istanbulin kunnianarvoisa pääkatu. Näemme mm. Galatan tornin ja käymme tyylikkäässä  Grand Hotel Londres’in kahvilassa, joka oli yksi Mika Waltarin suosikkipaikoista. Hotellin vieressä on toinen kirjamaailmassa merkittävä hotelli – loistelias Pera Palace. Hotelli rakennettiin aikoinaan legendaarisen Idän Pikajunan matkustajille. Pera Palacessa oli puolestaan Agatha Christien suosikkipaikka. Matkan kruunaa tee/kahvihetki Pera Palace -hotellin Agatha-ravintolassa.

Päivä 3. Dolmabahcen palatsi, Bosporin veneretki ja Pyörivät Dervissit

Dolmabahcen palatsi yhdistää Art Nouveau ja barokki -tyylejä sekä perinteisiä ottomaanitaiteen elementtejä. Sisustukseen käytettiin 14 tonnia lehtikultaa, 40 tonnia hopeaa, 20 tonnia kristallia sekä hurja määrä käsinkudottuja Hereke-mattoja. Turkin tasavallan perustaja ja ensimmäinen presidentti Mustafa Kemal Atatürk asui palatsissa elämänsä viimeiset kuukaudet.

Istanbul on maailman ainoa kaupunki joka jakautuu kahdelle maanosalle, Eurooppaan ja Aasiaan. Mennyt ja vanha, loistokkuus ja vaatimattomuus sekoittuvat toisiinsa Bosporin rannoilla. Istanbul on vastakohtien kaupunki ja risteilyn aikana ohitamme upeat palatsit, vanhat linnoitukset, ränsistyneet rakennukset ja hulppeat huvilat.

Illalla osallistumme suufien uskonnolliseen seremoniaan. Pyörivien Dervissien mystinen Mevlevi Sema -seremonia on yksi Turkin mielenkiintoisimmista kulttuurin ulottuvuuksista ja vie katsojat ikimuistoiselle matkalle.

Päivä 4. Kulinaarinen kävelyretki Aasian puolella / turkkilainen sauna – päätösillallinen

Maistelemme suussa sulavia turkkilaisia herkkuja, tutkimme Kadiköyn mukulakivikatujen saloja ruokaa rakastavan oppaan kanssa.

Kadiköyn rento alue on tunnettu niin perinteisistä turkkilaisista tavernoista ja vilkkaista markkinoista kuin tunnelmallisista kahviloista ja herkkuruokia loihtivista ravintoloista. Avaamme oven turkkilaisen ruokakulttuurin saloihin. Kalabasaarin kojut myyvät tuoreen kalan lisäksi sekä turkkilaisia mezejä että deli-tyylisiä herkkupaloja. Nautimme markkinoiden tunnelmasta ja maistelemme oliiveja ja grillattua kalaa. Kadut ja kujat kätkevät lukuisia pieniä ruokapaikkoja ja herkkuputiikkeja, joissa nautiskelemme turkkilaisia makeita, kuten baklavaa tai lokumia.

Lounaan nautimme yhdessä Kadiköyn rakastetuimmista ravintoloista nimeltään Çiya Sofrası. Täällä kokit loihtivat perinteisiä turkkilaisia ruokalajeja, kuten punaisista linsseistä valmistettua ezogelin keittoa ja  liha-vihannespataa güveçia. Makunautintojen täyteinen retki ei tietysti olisi mitään ilman pientä kupposta vahvaa turkkilaista kahvia perinteisessä kahvilassa!

Vaihtohtoisesti päivän voi viettää turkkilaisessa saunassa, hamamissa. Vierailu hamamissa on unohtumaton kokemus. Historialliset ottomaani hamamit sijaitsevat palatsien ja moskeijoiden yhteydessä ja niiden komeat kupolit ikkunoineen ovat yksi kaupungin aarteista. Aikoinaan hamamit toimivat jokapäiväisinä puhdistautumispaikkoina ja olivat myös sosiaalinen kokoontumispaikka. Hamamit ovat yhä tärkeä osa turkkilaista kulttuuria ja tarjoavat mahdollisuuden useamman tunnin hemmottelu- ja rentoutumiskokemukselle.

Päätösillallisen nautimme Neidon Tornissa (ks. iso kuva). Neidon torni on Bosporinsalmen luodolla sijaitseva ainutlaatuinen ravintola, jonne kuljetaan lautalla Euroopan puolelta.

Päivä 5. Kotimatka

Aamupalan jälkeen kuljetus lentokentälle ja lento takaisin kotiin.

Kuvia

Istanbul kuvia

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun