Kulttuuri­matkat

Istanbul - tuhat tarinaa

Istanbul - tuhat tarinaa

”Istanbul sai Konstantinopolilta kaiken loiston Bosporin rantamilta” lauloi aikoinaan Olavi Virta ja sai monen pohtimaan millainen kahden maailman rajalla sijaitseva kaupunki oikein onkaan. Sittemmin moni on ihastunut Istanbulin värikkääseen elämään ja loisteliaaseen menneisyyteen.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Alunperin kristillinen kirkko ja sittemmin moskeijana käytetty Hagia Sofia tunnetaan mahtavasta kupolistaan, ja se on yksi kaupungin kuvatuimmista nähtävyyksistä. Nykyään Haga Sofia toimii museona. Sinisen moskeijan rakennutti sulttaani Sultan Ahmet 1600-luvulla. Sopusuhtainen sinisen sävyissä hohtava rakennus on harvinaisen kaunis. Hämmästyttävä Topkapi koostuu useista rakennuksista, loisteliaassa ympäristössä on menneen maailman tunnelmia herättelevä haaremi, koristeellisia saleja ja erilaisia näyttelytiloja. Kaikki kolme ovat jokaisen Istanbulissa kävijän listalla.

Suuri basaari yliopiston vieressä on ihan oma maailmansa. Ulkoinen osa on lähinnä arkista kauppakatua, jossa paikalliset asioivat päivittäisillä ruoka- ja vaateostoksilla. Katettu sisätila on tulvillaan houkuttelevia matkamuistoja; Täältä saat vesipiippuja, lautapelejä, itämaisia mattoja, pashmina huiveja, silkkiä ja tyynynpäällisiä. Oma osastonsa on myös mausteille ja elintarvikkeille. Basaarissa on mukava istahtaa paikallisten joukkoon teehuoneeseen ja vain katsella ympärillä hyörivää kaupankäyntiä. Muista, että tinkiminen on basaarissa lähes pakollista.

Turkkilainen ruoka on maittavaa. Ravintoloiden sisätilat ovat savuttomia, mutta terasseilla saa tuprutella. Istanbulissa kannattaa maistaa kebabia, sillä se poikkeaa melkoisesti siitä mitä meillä Suomessa tarjotaan. Kokeile vaikka Döner-kebabia ja nauti palan painikkeena ayraa, suolalla maustettua jogurtti-juomaa. Kebabit tulevat eri puolilta Turkkia ja ne on nimetty kotikaupunkinsa mukaan. Jos olet keittojen ystävä, etsi ravintolan nimestä sana ”Corbasi” ja saat mitä todennäköisimmin maukkaan keittoruoan.

Räätälöimme ryhmällesi sopivan ohjelman toiveidenne mukaan. Matkaohjelmaehdotus:

Päivä 1. Saapuminen Istanbuliin ja tervetuloillallinen

Saapuminen Atatürkin lentoasemalle Turkish Airlinesin lennolla. Tapaamme suomalaisen oppaan tuloaulassa ja lähdemme hotellille. Pienimuotoinen tervetulotilaisuus, jonka jälkeen teemme kävelyretken hotellin ympäristössä. Tervetuloillallisen nautimme Kukkakujalla.

Päivä 2. Ottomaanien Istanbul, historialliset basaarit ja turkkilainen illanvietto

Aamiaisen jälkeen tutustumme Ottomaanivaltakunnan historiaan sen pitkäikäisimmässä pääkaupungissa Istanbulissa (1453—1923). Vierailemme sulttaani Ahmet I:n 1600-luvulla rakennuttamassa Sinisessä moskeijassa. Ulkopuoleltakin vaikuttavan, kuusiminareettisen moskeijan lempinimen syy selviää astuessamme rakennukseen sisään: seinät on koristeltu sinisävyisillä käsin maalatuilla Iznik-kaakelilla.

Jatkamme matkaa 1400-luvun puolessavälissä rakennettuun Topkapın palatsiin, joka toimi lähes 400 vuoden ajan Ottomaanivaltakunnan hallinnollisena keskuksena ja sulttaaniperheen kotina. Palatsin yleisten tilojen ja sisäpihojen lisäksi tutustumme haaremiin. Omalaatuiset, mutta harmonisen kauniit huoneet heräävät eloon mitä uskomattomampien tarinoiden myötä. Palatsin kokoelmiin kuuluu korvaamattoman arvokasta esineistöä pyhäinjäännöksistä kultaan ja jalokiviin. Iltapäivällä vierailemme 1400-luvun puolessavälissä rakennetussa, yli 4000 liikettä käsittävässä Suuressa basaarissa. Lisäksi pistäydymme myös Egyptiläisessä maustebasaarissa.

Illalliselle menemme yökerho Kervansarayhin, jossa nautimme turkkilaisesta kansanperinteestä. Illallisen lomassa seuraamme erilaisia perinnetansseja sekä Turkin parhaita vatsatanssijoita. Luvassa on hauska ilta turkkilaiseen tapaan — täällä todella osataan viihdyttää yleisöä!

Päivä 3. Bysantin Konstantinopoli, paperin marmorointia ja Bosporin-risteily

Tänään tutustumme Istanbulin kuuluisimpiin Konstantinopolin aikaisiin nähtävyyksiin. Keisari Konstantinus Suuren mukaan nimetty kaupunki toimi aluksi Rooman ja sittemmin Itä-Rooman eli Bysantin pääkaupunkina vuosina 330—1453. Aloitamme kierroksemme Hippodromilta, Konstantinopolin entiseltä sirkusareenalta. Näemme egyptiläisen obeliskin, käärmepylvään ja muuriobeliskin sekä kuulemme niiden mielenkiintoisesta.

Jatkamme matkaa ainutlaatuiseen Hagia Sofiaan, entiseen Pyhän viisauden kirkkoon. Hagia Sofia rakennettiin 500-luvulla keisari Justinianuksen aikana, ja se oli aikoinaan kristikunnan pyhättö. Konstantinopolin valloituksen yhteydessä rakennus muutettiin moskeijaksi ja tätä nykyä se toimii museona. Retken päätteeksi käymme Yerebatanin maanalaisessa vesisäiliössä, jota kutsutaan myös uponneeksi palatsiksi.

Jäähyväisillallisen nautimme Bosporin rannalla sijaitsevassa Hanedan-ravintolassa.

Päivä 4. Kotimatka

Aamiaisen ja uloskirjautumisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta Turkish Airlinesin paluulento.

 

 

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun