Kulttuuri­matkat

Götan kanavaristeily Ruotsissa

Kohde
Ruotsi
Pyydä tarjous

Götan kanavaristeily Ruotsissa

Götan kanava yhdistää Pohjanmeren Itämereen. Ruotsalaiset valitsivat kanavan Ruotsin ”seitsemästä ihmeestä” suurimmaksi Aftonbladet-lehden äänestyksessä vuonna 2007. vierassatamaa. Tervetuloa mukaan tälle kesäiselle kiertomatkalle länsinaapuriin! Götan kanavaristeily nimettiin Ruotsin ”seitsemästä ihmeestä” suurimmaksi Aftonbladet-lehden äänestyksessä 2007.

Götan kanava (ruots. Göta kanal) on ruotsalaisen Baltzar von Platenin mestarinnäyte. Vuosina 1810–1832 58 000 työmiehen voimin rakennettu kanava yhdistää Pohjanmeren Itämereen. Suurimman tuen von Platen sai juuri vihitystä kuninkaasta Kaarle XIII:sta, jonka mukaan kanava olisi erinomainen osoitus modernista Ruotsista. Skotlantilainen Thomas Telford kehitti yksityiskohtaisen suunnitelman kanavan suluista. Osia kanavasta käytetään edelleen rahdin kuljetukseen, mutta pääasiallinen käyttötarkoitus on huvialusliikenteessä. Kanavalla on 58 sulkua, 47 siltaa ja 21 vierassatamaa. Bergin suluilla on 7 perättäistä sulkua, joilla tasataan Roxen-järven ja kanavan huima 18 metrin korkeusero. 190 kilometriä pitkä reitti kulkee Memistä Itämereltä Sjötorpiin Vänernillä. Yhdessä muiden kanavien kanssa se muodostaa ”Sveriges Blå Band” -nimisen vesireitin Tukholman ja Göteborgin välillä.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Matkaohjelmaehdotuksemme
Päivä 1

Viking Linen M/S Gabriella lähtee Helsingistä kohti Tukholmaa klo 17.30. Yhteinen illallinen.

Päivä 2

Meriaamiainen laivalla ennen laivan saapumista Tukholmaan klo 10.00. Satamassa tapaamme paikallisoppaamme, jonka johdolla lähdemme Tukholman kaupunkikierrokselle. Päätteeksi tutustumme opastetulla kierroksella Ruotsin Kansallisteatteriin Dramateniin (Kungliga Dramatiska Teatern) ja teemme kiehtovan matkan esiripun toiselle puolelle. Teatterin perusti kuningas Kustaa III vuonna 1788, ja nykyisissä tiloissaan teatteri on sijainnut vuodesta 1908. Teatterirakennuksessa on nähtävissä kansallisromantiikan ja jugendin piirteitä. Sen suunnitteli arkkitehti Fredrik Lilljekvist. Rakennuksen koristeluista vastasi muun muassa Carl Larsson. Yhteinen lounas nautitaan Dramatenin ravintola Frippessä.

Sitten matkamme jatkuu Nyköpingiin, jossa teemme opastetun kävelykierroksen. Kuljemme joen rantaa pitkin ja näemme mm. viehättävän vanhan kaupungin ja linnaan. Jo 1100-luvulla Nyköping oli huomattava markkinapaikka. Birger Jarl alkoi rakennuttaa sinne Nyköpingshusin linnaa vuonna 1253. Kierroksen päätteeksi majoittuminen Clarion Collection Kompaniet -hotelliin.

Päivä 3

Aamiaisen jälkeen lähdemme risteilylle Götan kanaalin kauneimmalle osuudelle Bergistä Borensbergiin. Vuonna 1832 avattu, yli 190 km pituinen Götan kanaali on yksi Ruotsin historian suurimmista rakennusprojekteista. Nykyisin se on myös yksi maan suosituimmista turistinähtävyyksistä. Laivalla nautitaan lounas.

Risteilyn jälkeen poikkeamme Vadstenassa, joka on tunnettu historiallisesta linnastaan ja luostaristaan. Sittemmin pyhimykseksi julistettu Birgitta Birgerintytär perusti luostarin, jonka ympärille koko kaupunki kehittyi. Luostari vihittiin käyttöön jo Birgitan kuoltua, vuonna 1384 ja se veti puoleensa oppineita ja pyhiinvaeltajia. Vadstena oli 1400- ja 1500-luvuilla Ruotsin merkittävin kulttuurikeskus, jossa toimi muun muassa pohjoismaiden suurin kirjasto. Alkuperäinen luostari seisoo yhä entisellä paikallaan. Punatiilistä rakennusta alettiin muurata Vätternin rantamaan jo 1290-luvulla. Luostari ehti toimia yli kaksisataa vuotta, kunnes se suljettiin uskonpuhdistuksen jälkimainingeissa 1500-luvun lopulla. Sittemmin luostarirakennus toimi sotilassairaalana ja mielisairaalana, kunnes se päätyi museoksi n.50 vuotta sitten. Päivän päätteeksi majoittuminen Scandic Grand -hotelliin Örebrossa.

Päivä 4

Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Uppsalaa, jossa vierailemme kuuluisassa tuomiokirkossa. Ranskalaista gotiikkaa edustavan tuomiokirkon rakennustyöt aloitettiin, kun arkkihiippakunta muutti 1287 pois Vanhasta Uppsalasta. Kirkon vihki käyttöön 1435 arkkipiispa Olaus Laurentii ja sinne on haudattu monia Ruotsin hallitsijoita ja muita tunnettuja ruotsalaisia. Lopuksi kuljetus Tukholman satamaan, josta Viking Linen M/S Gabriella lähtee kohti Helsinkiä klo 16.30. Yhteinen illallinen.

Päivä 5

Meriaamiainen laivalla ennen laivan saapumista Helsinkiin klo 10.10.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun