Kulttuuri­matkat

Erilainen Mongolia

Erilainen Mongolia

Mongolian tasavalta Itä-Aasiassa on maailman harvimmin asuttu valtio ja pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin sisämaavaltio Kazakstanin jälkeen. Pohjoisessa Mongoliaa ympäröi Venäjä ja lännestä, etelästä ja idästä Kiina. Maa on suureksi osaksi aron ja osittain Gobin aavikon peittämä.
Suurin osa Mongolian väestöstä on mongoleja, jotka jakautuvat useisiin heimoihin. Näistä suurimman muodostavat halhat, jotka luetaan itämongoleihin. Muita heimoja ovat länsimongolit eli kalmukit ja pohjoismongolit eli burjaatit, näiden lisäksi on vielä useita pienempiä heimoja. Väestöön kuuluvat mongolien lisäksi myös kazakit ja muut turkkilaisheimot.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Räätälöimme ryhmällesi sopivan ohjelman toiveidenne mukaan.

Mongolia tarjoaa koskematonta luontoa ja paimentolaiskansan vieraanvaraisuutta. Pitkään Neuvostoliiton varjossa ja eristyksissä elänyt maa on avautumassa matkailulle. Parhaat matkustuskuukaudet ovat kesäkuusta syyskuuhun. Kolmannes kolmimiljoonaisesta kansasta elää yhä asuinpaikkaansa vaihtavina paimentolaisina ja toinen kolmannes asuttaa kasvavaa Ulan Batoria, joka on maailman kylmin pääkaupunki.

Mongolit ovat rauhallista kansaa mutta heidät muistetaan myös 1200-luvun hurjasta sotajoukosta, jota johti legendaarinen Tšingis-kaan. Hevosilla on kautta aikojen ollut merkittävä rooli mongolialaisessa elämäntavassa. Se on mahdollistanut liikkumisen ja tarjonnut lihaa syötäväksi. Mongolit ovat ratsastuskansaa ja hyvä ratsastustaito on täällä kunnia-asia.

Karussa maassa ovat kasvikset harvassa, joten ruokavalio on jotakuinkin erikoinen. Mongoliassa syödään paljon lihaa ja maitotuotteita. Juomat ovat myös varsin erikoisia, teehen sekoitetaan reippaasti maitoa sekä voita ja suolaa. Kumissi on hevosenmaidosta valmistettua alkoholia.

Kymmenen päivän matkalla ehtii tutustua Mongolian historiaan ja tarjontaan erämaasta vihreisiin niittyihin, kokeilla kamelilla ratsastusta ja nähdä kuinka paikalliset metsästävät kotkien kanssa. Yöpymiset matkan aikana, lukuun ottamatta Ulan Batorin hotellia, tapahtuvat jurtissa ja ruokailut nautitaan myös paikalliseen tapaan jurtissa, picnicin muodossa tai erämaa kahviloissa.

Ensimmäinen päivä vietetään pääkaupungissa Ulan Batorissa, jossa tehdään kaupunkikierros, käydään parlamenttiaukiolla ja vieraillaan kansallismuseossa ja Ulan Batorin suurimmassa temppelissä.

Toisena päivänä lähdetään aikaisin liikkeelle, hypätään jeeppeihin ja huristellaan kohti Gobin autiomaata. Matkalla vieraillaan vanhan Baga Gazriin Chulun temppelin raunioilla. Sieltä matka jatkuu Tsagaan Suvargan kalkkikivikallioille, joita voi verrata USA:n Grand Canyoniin.

Neljäntenä päivänä on vuorossa yksi matkan kohokohdista – Yol Valley kansallispuisto, jota kutsutaan myös kotka laaksoksi. Kansallispuiston maisemat ovat muuhun Gobiin verrattuna hyvin vihreitä ja siellä voi myös patikoida ja nimensä mukaisesti bongata kotkia.

Seuraavina päivinä suunnataan Khongorin hiekkadyyneille, jossa saa ratsastaa kameleilla tai hevosilla ja ihastella kuuluisia palavia kallioita Bayanzagissa. Viimeisinä päivinä ajetaan vielä Ongin temppelin raunioille ja katsomaan vanhaa esihistoriallista Karakorumia, joka oli Mongolian pääkaupunki 1300-luvulla ja Gengis Khanin tukikohta, josta puolustettiin Mongoliaa. Karakorumista  palataan takaisin Ulan-Batoriin ja kotimatka alkaa.

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna