Kulttuuri­matkat

Baskimaan helmi Bilbao

Baskimaan helmi Bilbao

Tervetuloa kulttuurin ja gastronomian Baskimaalle kaikki oopperan ystävät! Baskimaa on innoittanut useita taiteilijoita ja arkkitehtejä. Ja sen ymmärtää, kun matkustaa paikanpäälle ihailemaan monipuolista kulttuuri- ja luonnonmaisemaa. Bilbao on trendikäs ja elävä kaupunki. Harmaasta kaupungista kuoriutui Baskimaan helmi. Onko muutos ollut pelkästään Guggenheim museon ansiota vai vaikuttiko myös kaupungin muu aktiivinen panostus kulttuuriin?

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Matkaohjelma
23.1. tiistai | Bilbao ja ooppera Manon
Saapuminen Bilbaoon ja kuljetus hotellille. majoittumisen jälkeen lähdemme kiertoajelulle tutustumme Bilbaon moderniin keskustaan ja kierroksen aikana kuulemme Bilbao-efektistä. Näemme kaupungin nähtävyyksiä mm 2010 avatun taide- ja kulttuurikeskuksen, Azkuna Zentroan, joka on yksi esimerkki Bilbaon muutoksesta saastuneesta teollisuuskaupungista moderniksi ja trendikkääksi kulttuurikaupungiksi. Kokonaisen korttelin kokoinen tehdasrakennus oli tyhjillään vuodesta 1977. Sitä ennen siellä varastoitiin viiniä ja oliiviöljyä. Nyt viisikerroksisessa kompleksissa on muun muassa kirjasto, elokuvateattereita, näyttelytiloja, teatteri ja ravintoloita. Casco Viejo on pieni elävä osa kaupunkia. Sen sydän on kaarikäytävien koristama Plaza Nuevan aukio, jossa voi nauttia pintxoja, kierrellä markkinakojuja tai vain katsella kaupungin elämänmenoa. Bilbaon vanhasta osasta löytyvät myös kaupungin seitsemän alkuperäistä katua, las siete calles, sekä goottilainen Santiagon katedraali.

Illalla mahdollinen oopperaesitys Euskalduna palatsissa. Arkkitehtien Federico Sorianon ja Dolores Palacioksen suunnitteleman Euskaldunan kongressi- ja musiikkitalon rakennukseen on käytetty paljon terästä paikalla satoja vuosia toimineiden laivanvarustamoiden ja metalliteollisuuden kunniaksi. Musiikki- ja kongressikeskus oli järjestyksessä toinen alueelle rakennettu rakennus Guggenheim-museon jälkeen. Euskaldunan avajaisia juhlittiin 19. helmikuuta vuonna 1999. Nykyään keskuksen musiikki- ja tapahtumakalenteri on monipuolinen ja laaja. Nyt tilaisuus nauttia Euskaldunan palatsiksikin nimetyssä musiikkikeskuksessa ranskalaisen Jules Massenetin oopperasta Manon, jonka Massenet sävelsi vuonna 1884.

24.1. keskiviikko | Bilbao kävellen, Guggenheim, Michelin ravintola
Aamiaisen jälkeen lähdemme oppaan kanssa hotellilta opastetulle kävelykierrokselle, jonka päätteeksi tutustuminen Guggenheimin museoon. Espanjan suurimpina satamakaupunkeihin kuuluva Bilbao on ennen kaikkea tullut tunnetuksi v. 1997 avatusta Guggenheim museosta. 20. vuosisadan taiteelle omistettu museo on Frank O. Gehryn suunnittelema mm. titaanista ja lasista rakennettu monumentti, joka jo rakennuksena on mielenkiintoinen ja Bilbaon ja koko Baskimaan uuden arkkitehtuurin helmiä. Guggenheimin 20-juhlavuoden teemana oli « El Arte lo cambia todo » Taide muuttaa kaiken. Tutustumiskierros aloitetaan museon ulkopuolella olevista taideteoksista, jonka jälkeen siirrytään sisäpuolelle ihailemaan rakennuksen arkkitehtuuria ja pysyvän ja vaihtuvien näyttelyiden taideteoksia. Museovierailun jälkeen vapaata omatoimiseen tutustumiseen.

25.1. torstai | Chillida Leku ja San Sebastian
Vierailemme vuonna 2000 avatussa Chillida Lekun upeassa ulkoilmamuseossa, joka sijaitsee Gipuzkoan maakunnassa, lähellä Hernanin kaupunkia. Museo koostuu valtavasta, 13 ha:n puisto-ja metsäalueesta sekä 1500-luvulta peräisin olevasta tyypillisestä baskimaalaisesta maalaiskartanosta. Kokonaisuus on omistettu 1920-luvulla San Sebastianissa syntyneen kuvanveistäjä Eduardo Chillidan veistosten näyttämöksi. Chillidaa pidetään yhtenä 1900-luvun jälkipuoliskon merkittävimmistä espanjalaisista kuvanveistäjistä. Hänen töitään on ollut 1950-luvulta alkaen näytteillä maailman tärkeimmissä gallerioissa ja museoissa. Lisäksi taiteilija on saanut lukemattomia kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia.

Kuvanveistäjä etsi viimeisinä elinvuosinaan sopivaa tilaa taiteelleen, ja löysi sen Gipuzkoasta. Puistoalueella on yhteensä 40 teräksestä ja erilaisista kivilaaduista valmistettua abstraktia veistosta, jotka muodostavat harmonisen ja hengittävän kokonaisuuden ympäröivän luonnon kanssa. Ideana on, että katsoja pääsee myös koskettamaan teoksia, ja sitä kautta lähestymään taidetta myös konkreettisella tasolla. Chillida suunnitteli pahoin ränsistyneen maalaiskartanon uudelleenrakennusprojektin arkkitehti Joaquín Monteron avustuksella, ja loi puolestaan siitä tilan herkemmistä materiaaleista valmistetuille pienemmille veistoksilleen. Talouskriisin seurauksena museo suljettiin yleisöltä vuonna 2010, mutta avataan tilauksesta ryhmille sekä yksittäisille taiteenystäville.

Guipuzkoan maakunnan pääkaupunki San Sebastian sijaitsee Biskajan lahden rannalla lähellä Ranskan rajaa. Baskimaan helmenä tunnetusta kauniista rantakaupungista tuli 1800-luvun loppupuolelle aateliston ja kuninkaallisten keskuudessa muodikas rantalomakohde, jossa mm. kuningattaret María Cristina ja Victoria Eugenia, kuningas Alfonso XIII ja Alban herttuatar viettivät kesiä. Tältä ajalta on peräisin kaupungissa vieläkin havaittava aristokraattinen ilmapiiri. Kaupungissa yhdistyy hienostunut ruokakulttuuri, silmiä hivelevän kaunis arkkitehtuuri sekä hienohiekkaiset urbaanit rannat, La Concha ja Ondarreta sekä erityisesti surffaajien keskuudessa suosittu Zurriolan ranta on suosittu surffaajien keskuudessa. Viehättävät rantabulevardit täyttyvät taas kävelijöistä ja niiden varrella sijaitsevat lukuisat pintxo-baarit suorastaan kutsuvat nauttimaan leppoisasta tunnelmasta ja kulinaarisista nautinnoista.

Urgullin kukkulan juurella sijaitsevaan San Sebastianin vanhaan kaupunkiin tutustutaan yhteisellä kävelykierroksella. Sen eloisat ja kauniit kadut, rakennusten viehättävät julkisivut sekä houkuttelevat kaupat, baarit ja ravintolat suorastaan kutsuvat nauttimaan tämän eläväisen kaupungin tunnelmasta.  Vanhassa kaupungissa sijaitsevat myös San Sebastianin tärkeimmät kirkot, Santa María del Coron basilika ja San Vicenten kirkko, sekä Plaza de la Constitución-aukio, joka toimi muinoin mm. härkätaisteluareenana.

26.1. perjantai | kotimatka
Aamiainen hotellissa, mahdollisesti vapaa-aikaa ja shoppailua ennen kuljetusta lentokentälle, josta alkaa kotimatka.

 

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun