Kulttuuri­matkat

Barcelona ja Katalonia

Barcelona ja Katalonia

Katalonian sykkivä sydän Barcelona lumoaa monipuolisuudellaan. Tarjolla on lukuisia laadukkaita museoita, teattereita, erinomaisia ostosmahdollisuuksia ja vilkasta yöelämää. Erityisesti kaupunki tunnetaan keskustaa halkovasta ja turistien kansoittamasta kävelykadustaan La Ramblasta ja Antoni Gaudín huikaisevasta La Sagrada Família -kirkosta. Barcelonassa yhdistyvät helposti myös kaupunki- ja rantaloma. Kaupungin oma ranta sijaitsee lähellä keskustaa, ja Costa Doradan ja Costa Bravan rannoille on kätevät yhteydet. Kuuluisat nimet Antoni Gaudí, Joán Mirò ja Salvador Dalí kuuluvat katalonialaisten arkipäivään. Tällä matkalla tutustumme sykkivän Barcelonan lisäksi Katalonian upeisiin nähtävyyksiin.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Räätälöimme ryhmällesi sopivan ohjelman toiveidenne mukaan. Matkaohjelmaehdotus:

Päivä 1.

Suora lento Barcelonaan. Suomenkielinen paikalliopas ja bussi ovat vastassa, kuljetus suoraan hotelliin, majoittuminen. Yhteinen varhainen tervetuloillallinen.

Päivä 2.

Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan Barcelonaan kaupunkikiertoajelulla. Kiertoajelun yhteydessä ihailemme kaupunkikuvaa ja Välimerta. Kiertoajelun kohteita ovat mm. Montjuïc-kukkula ja sen nähtävyydet, Port Vell (vanha satama), Maremagnum, Barceloneta, Port Olimpic, Avenida Diagonal, Camp Nou (Barcan kotistadion), Katalonian aukio, Ciutadellan puisto, Palau del Mar, Funicular…

Las Ramblas oli aikoinaan hiekkakäytävä rannalta keskustaan. Tänä päivänä Las Ramblas – oikeastaan viidestä bulevardista koostuva kokonaisuus – on varsin kaunis ja vilkas kaupankäynti-, viihde- ja ajanvietebulevardi, joka on lähes 1,2 km pitkä. Täällä on lintukauppiaita, lehtikioskeja, taiteilijoita, kahviloita, katumusikantteja, kukkakioskeja, baareja, turisteja – ja taskuvarkaita (kannattaa varoa!). Las Ramblasilla tuoksuvat kukat lukuisissa värikkäissä kukkakioskeissa. Kadun varrella on monia hyviä ostospaikkoja, joista löytyy erikoisiakin tuliaisia mm. jalkapallon ystäville, ja maailmankuulu kauppahalli La Boquería sijaitsee niinikään Las Ramblasin varrella. Oopperan ystävien käyntikohde voisi olla La Liceu… Bulevardin merenpuoleinen pää päättyy Maremagnumiin, joka on ostoskeskus pienvenesataman ja IMAX-teatterin vieressä.

Kiertoajelumme päättyy yhteiseen lounaaseen. Sen jälkeen vielä opastettu kävelykierros keskustassa. Loppupäivä ja ilta omaa aikaa.

Päivä 3.

Aamiainen ja vapaa päivä Barcelonassa TAI lisämaksullinen retki Figueresin kaupunkiin päivän teemana Dalí. Kokopäiväretken hinta 87 €/henkilö, sisältäen lounaan.

Teatro Museo Dalí
Figueresissä on Espanjan toiseksi suosituin museo, Madridin Pradon jälkeen. Dalí osti tämän ränsistyneen teatterin itselleen, teki muuttoa usean vuoden ajan, ja teki samalla talosta itsensä näköisen rakennuksen ja näyttelytilan. Sisääntulossa jo dalímaiset taideteokset toivottavat tervetulleeksi. Teatro Museu Dalí on yksi maailman merkillisimmistä ja omintakeisimmista taidemuseoista, hyvin dalímainen: käytäviä on kuljettava edestakaisin eivätkä työt ole missään kronologisessa tai muussakaan loogisessa järjestyksessä. Museossa on esillä toistatuhatta surrealismin mestarin työtä. Täällä on tauluja, piirroksia, installaatioita, optisia harhoja, päähänpistoja, patsaita ja Dalín jotakuinkin merkillisiä makuuhuoneita. Tervetuloa taiteen omaan suvereeniin tivoliin!  Myöhään iltapäivällä paluu takaisin Barcelonaan ja hotelliimme.

Päivä 4.

Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla Montserratin luostariin ja Torresin viinitilalle.

Montserrat nousee jyrkästi ja yllättäen viljavilta Katalonian tasangoilta noin 50 km matkan päässä Barcelonasta. Huipulta näkymät ovat mahtavat, ja kirkkaalla säällä voi nähdä aina Tibidaboon saakka – joskus jopa Mallorcan saarellekin. Monestir de Montserratin luostari kuuluu alueen päänähtävyyksiin. Luostari sai alkunsa jo 1025, mutta Napoleonin joukot tuhosivat sen 1800-luvulla. Luostari uudelleenrakennettiin 1856 ja nykyään siinä asuu noin 80 munkkia.

Pènedesin alue on tunnettu viineistään vuosisatojen ajalta. Käymme Alkonkin valikoimasta tutulla Torresin viinitilalla tutustuen viininviljelyyn ja -valmistukseen maistiaisineen. Iltapäivän aikana nautimme maukkaan lounaan aitokatalonialaiseen tapaan. Torresin viinitilalta kuljetus takaisin Barcelonaan ja hotellillemme, loppupäivä omaa aikaa.

Päivä 5.

Tutustuminen puolipäiväretkellä Antoni Gaudín ihmeellisiin arkkitehtonisiin luomuksiin, jotka antavat Barcelonalle aivan oman leimansa. Näemme mm. Parc Güellin ja Sagrada Familian.

Antonio Gaudí (25.6.1852–10.6.1926) oli barcelonalainen arkkitehti ja katalonialaisen modernismin tärkein edustaja. Tyylihistoriallisesti hänet luokitellaan art nouveaun ja orgaanisen arkkitehtuuriin edustajaksi, mutta hän kehitti huikean omaperäisen ja jopa surrealistisen arkkitehtonisen muotokielen. Parc Güell: Eusebio Güell palkkasi Gaudín 1890-luvun lopulla erään hankkeensa toteuttajaksi. Vuosina 1900–1914 rakennettu Güellin puisto on Gaudín mestariteos. Puiston pääsisäänkäyntiä reunustaa kaksi keramiikalla koristeltua mielikuvituksellista paviljonkia. Pääsisäänkäynniltä nousee portaikko Sadan pylvään saliin, valtavaan pylväiden kannattelemaan seinättömään tilaan, jonka alkuperäinen tarkoitus oli toimia alueen asukkaiden torina. Pylvässalin katolla on näköalatasanne, puiston keskipiste, jota kiertää mosaiikkikaakeleilla koristettu kiemurteleva penkki (kuva etusivulla).

Sagrada Família: Kuuluisin Gaudín suunnittelema rakennus on Sagrada Famílian kirkko (Temple Expiatori de la Sagrada Família). Gaudí alkoi suunnitella rakennusta v. 1884 ja työskenteli sen parissa yli 40 vuotta. Vuodesta 1900 lähtien arkkitehti omisti lähes koko aikansa Sagrada Famílialle. Gaudín kuollessa vuonna 1926 rakennus oli keskeneräinen. Arkkitehti haudattiin rakennuksen myös keskeneräiseen kryptaan. Sagrada Famílian rakennustyöt ovat edelleen kesken ja valmistumiseen odotetaan kuluvan vielä toistakymmentä vuotta. Gaudí ammensi töihinsä ideoita erityisesti luonnosta ja sen muodoista. Hänen töissään näkee esimerkiksi etanan kuoren spiraalimaisia muotoja (La Pedreran portaikko), puiden oksien ja hedelmien muotoja, jne. Gaudín töistä seitsemän (Güellin puisto, Güellin palatsi, Casa Milà, Casa Vicens, Sagrada Família, Casa Batlló ja Colònia Güell) on lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon.

Päivä 6.

Aamiainen ja kuljetus lentokentälle. Paluulento Helsinkiin.


Hyvä tietää:

Espanjassa lounas on päivän pääateria ja se syödään usein klo 13–14 maissa iltapäivällä. Illallinen syödään harvoin ennen klo 21 illalla, ja siihen varataan usein runsaasti aikaa. Kolmen ruokalajin illalliset eivät ole harvinaisuuksia, mutta alkuruoan voi toki jättää väliin, jos siltä tuntuu. Tavallinen vaihtoehto ravintolaillalliselle on tapas-kierros, jolloin pistäydytään muutamassa tapas-paikassa nauttimassa jokin tapas tai pica-pica sekä cava.

Barcelonassa käytetään kahta virallista kieltä, espanjaa ja katalaania. Suurin osa asukkaista, n. 95 %, ymmärtää katalaania, 74 % puhuu sitä, ja vain vajaa puolet alueen n. 7,5 miljoonasta asukkaasta osaa kirjoittaa katalaaniksi. Kieli on sekoitus ranskaa, espanjaa ja italiaa, mutta siinä on terävähkö ääntämys, mikä tekee siitä erikoisen soinnultaan. Kieli oli vahvimmillaan 1200- ja 1400-lukujen välissä, jolloin sitä käytettiin ahkerasti kirjallisuudessa. Katalaani julistettiin pannaan diktaattori Francon voitettua Espanjan sisällissodan, mistä johtuen katalaani oli rangaistuksen uhalla kielletty kieli vuosikymmenien ajan. Tuloksena oli sukupolvi, joka ei osannut lukea eikä kirjoittaa äidinkieltään. Nykyään katalaani on taas arvossaan, ja sen puolesta taistellaan – siksi useat kyltit, esitteet, kartat ja muut ovat vain katalaanin kielellä.

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna