Lintumatkat

Balin luonto- ja lintumatka

Balin luonto- ja lintumatka

Balin trooppinen saari lähellä päiväntasaajaa on yksi 17 000 Indonesian saarista. Bali on läntisin Pienistä Sundasaarista, Jaavan itä- ja Lombokin länsipuolella. Valtaosa saaren vajaasta neljästä miljoonasta asukkaasta tunnustaa hindulaista uskontoa, johon liittyvät monet värikkäät uskonnolliset menot, temppeleitä onkin kaikkialla saarella. Saari on kuuluisa rikkaasta kulttuurista ja kauniista luonnosta. Saarella puhutaan balin- ja indonesian kieltä sekä turistialueilla myös englantia.

Saari on suhteellisen pieni pinta-alaltaan (5632  km²) ja runsaan viikon mittaisella matkalla on mahdollista kiertää saaren hienoimmat luontokohteet. Saaren korkein tulivuori on Mount Agung (3142 m), joka purkautui viimeksi vuonna 1963. Saaren luonto on vaihtelevaa: liejuisia vuorovesirantoja, tavallisia ja mustia hiekkarantoja, monsuunisateiden (sadekausi on loka – maaliskuussa, mutta sadekautenakin sadekuurot ovat lyhytaikaisia) aikana vuolaitakin virtoja, rannikoiden mangrovemetsiä, kuvauksellisia kyliä puutarhoineen ja riisiviljelmineen,  kuivia savannimetsiä sekä tiheitä sademetsiä. Länsi-Balin kansallispuisto (Taman National Bali Barat) on yksi saaren hienoimmista kohteista Se on ainoa paikka maailmassa, jossa esiintyy uhanalainen balinkottarainen. Saarta ympäröivät koralliriutat ja niiden värikäs merenalainen luonto. Bali onkin suosittu sukelluskohde.

Balilla on tavattu noin 400 lintulajia, joista säännöllisiä lintulajeja on 280. Saarella tavataan monia Indonesialle endeemisiä lajeja ja talvisin aasialaisia muuttolintulajeja petolinnuista kahlaajiin ja varpuslintuihin. Balin muukin eläimistö on yllättävän rikasta: esimerkiksi juovavaraani, musanki, malajainmuurahaiskäpy, muntjakki, kääpiökauris, villisika, leopardikissa, mustajättiläisorava, mustalanguri ja jaavanmakaki esiintyvät saaren metsissä ja rannoilla ja monia niistä näemme retken aikana. Valitettavasti Balin tiikeri on kuollut sukupuuttoon. Viimeinen yksilö ammuttiin vuonna 1937 ja havaintoja on tehty aina 1970-luvulle saakka. Myös nautaeläimiin kuuluva bantengin villi muoto on hävinnyt, mutta sen kesytettyjä muotoja näkee saarella yleisesti. Myös Balin kasvi- ja perhosmaailma on näyttävä.

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

Matkaohjelma

1 päivä | matkustuspäivä
Matka alkaa lennolla kohti Aasiaa ja Denpasar Balia.

2 päivä | Denpasar Bali 
Perille saavutaan Denpasar Balille Ngurah Rai kansainväliselle lentokentälle, josta siirrytään kuljetuksella majoitukseen.

3 päivä | kokopäivän linturetki Seranga Island ja Tukad Unda Dam 
Varhain aamuyöstä lähdetään luonto-oppaan johdolla Serangan saarelle tutustumaan kuinka luonto ja linnut heräävät uuteen aamuun. Serangan on pieni saari, joka sijaitsee 500 metriä etelään Denpasarista. Saaren pituus on 2,9 km ja leveys 1 km ja on hallinnollisesti osa Denpasaria. Saari on tunnettu pääasiassa sen kilpikonnista ja yhdestä Balin kuudesta pyhimmästä temppelistä, Pura Sakenasta. Kilpikonnien lisäksi, ympäri saarta voi tehdä useita lintuhavaintoja merivesilaguuneilla. Aamiaiselle palataan takaisin hotelliin. Aamiaisen jälkeen lähdetään kokopäivän luontoretkelle Tukad Unda Dam joelle Klungkungiin.

Mahdollisia lajeja: Suomutavi, Australian Merimetso, Jaavan Sinikalastaja (kuvassa ylhäällä), Riuttapaksujalka, Jaavantylli, Rusokaulasirri, Harmaaviklo ja monia muita kahlaajia, haikaroita, tiiroja ja muita rantalintuja.

4 päivä | Bedugul Botanical Garden 
Aamiaisen jälkeen lähdetään puolenpäivän retkelle Bali Botanical Garden kasvitieteelliseen puutarhaan. Puutarha on ainutlaatuinen kasvitieteellinen tutkimus-, säilyttämis- sekä koulutuspaikka että myös erinomainen virkistäytymiseen. Voit rentoutua kauniissa rauhallisessa ympäristössä oppien samalla kasvien jokapäiväistä käyttöä balilaiseen tyyliin sekä tutustua moniin sademetsien kasveihin ja lintuihin. Erikoisnäyttelyjä on mm. orkideoista sekä hindujen uskonnollisissa seremonioissa käytettävistä kasveista. Puutarha sijaitsee 1250-1450 mpy 157,5 hehtaarin alueella.

Mahdollisia lajeja: Lombokinvihermesikko, Jaavanriippukaija, Verikurkkukukastaja, Sundan Sieppokerttu, Jaavan Keisarikyyhky, Celebesin Kiiltokottarainen, Jaavanviheltäjä, Sundankirjorastas, Tulitöyhtö, Jaavanmetsäkerttunen ja paljon muita.

5 päivä | Bendugul Mount Batukarun ja Jatiluwih 
Aikaisin aamulla lähdetään Beduguliin. Tiheän viidakon lähellä on Mount Batukarun huippu, Balin toiseksi korkein vuori, jossa voi nauttia aikaisen aamun sumuisesta sademetsästä. Batukarun muinainen temppelialue vuoristopolkujen keskellä sekä polut ja vuoristojärvi luovat hyvän ympäristön lintujen tarkkailuun. Paras aika tehdä lintuhavaintoja on juurikin 6-8.00 aikaan aamulla. Päivän retki jatkuu upeille riisipeltojen valtaamaan UNESCON maailmanperintökohteeseen Jatiluwihiin.

Mahdollisia lajeja: Sundanjokirastas, Sukeltajahaarapyrstö, Mustaotsaseppä, Kultasepelseppä, Jaavan Varpuspöllö

6 päivä | Kohti Pemuterania 
Aamiaisen jälkeen lähdetään hotellilta kohti Mundukin kylää. Kylän ympäristö on täynnä kahvi, neilikka, kaakao ja muita eksoottisin trooppisia istutuksia, joten täällä on mukava tehdä vaellusretkiä. On myös hyvä tutustua vuoristokylän maatalouteen ja sen merkitykseen, joka aikoinaan houkuttelivat myös eurooppalaiset Indonesian saaristoon. Matkan aikana vieraillaan myös virkistävällä vesiputouksella.

7 päivä | Länsi-Balin kansallispuisto 
Lähtö majoituksesta aikaisin aamulla kansallispuistoon. West Bali National Park on suosittu elinympäristö noin 300 eri trooppiselle lintulajille. Monet niistä ovat melko vaikeasti havaittavissa. Siemeniä, hyönteisiä ja kaloja syöviä lajeja löytyy monsuunin aikaan tai rannikon suoalueilta muulloinkin. Riippuen sääolosuhteista ja vierailun ajankohdasta lintuja voi tarkkailla niin rannikon tuntumassa kuin Teluk Terima jokialueella, Tegal Bunderissa lähellä Starling luontokeskusta sekä Cekikissa lähellä puiston pääkonttoria.

Mahdollisia lajeja: erittäin uhanalainen Balinkottarainen, Jaavankottarainen, Viherviidakkokana (kuvassa ylhäällä), Ruohikkolivertäjä, Mustamelaharakka, Pikkuminivetti, Jaavankalastaja. Pikkumarabu, Paksunokkahaikara, Savannikehrääjä, Oranssiviherkyyhky (kuvassa alhaalla), Harmaaposkikyyhky, Marmoriseppä, Mustaniskakyyhky, Kaulanauhatimali, Räkättibulbuli, Punarintakaija, Pikkukukaali, Kolmivarmaskalastaja, Viidakkoseippo, Mangroverilli.

8 päivä | Länsi-Balin kansallispuisto  
Mahdollista suunnitella retkipäivä kansallispuistoon tai sukellus- ja snorklausretki Menjagan saarelle. Päivän voi myös viettää nauttien vapaa-ajasta.

9 päivä | Pemuteran – Sidemen 
Aikaisen aamiaisen jälkeen aamun linturetki, jonka jälkeen ajomatka noin 8 tuntia Sidemeniin.

10 päivä | Mount Agung ja Utuwatu 
Aikainen aamuherätyksen ja aamiaisen jälkeen lähdetään Mount Agung alueelle lintubongaukseen ja vieraillaan Pura Pasan Agung -temppelissä.  Sieltä matka jatkuu kohti etelää Jimbaran aluetta. Auringonlaskun retki tehdään Balin lounaiskärkeen Uluwatun temppeliin, joka on rakennettu jyrkänteenpäälle, 250 m korkeudelle merenpinnasta. Tämä temppeli on rakennettu jo 1000-luvulla. Ihaile upeaa auringonlaskua Intian valtamereen ja nauti mystisestä luonnosta sekä Kecak – apinatanssiesityksestä.

Mahdollisia lajeja: Pikkutropiikkilintu

11 päivä | vapaa päivä
Mahdollista suunnitella retkipäivä tai nauttia vapaa-ajasta.

12 päivä| kotiinpaluu päivä
Aamiaisen jälkeen omaa aikaa ennen kuljetusta lentokentälle.

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna