Meksikon vanhat intiaanikulttuurit

Meksikon vanhat intiaanikulttuurit

Matkaamme Mexico Cityyn, tuohon äärimmäisten kontrastien kaupunkiin, joka on Pohjois-Amerikan mantereen vanhimpia ja suurimpia. Samalla paikalla sijaitsi espanjalaisten valloittajien sinne tullessa myös valtava intiaanimetropoli, joka oli Meksikoa hallitsevien asteekkien pääkaupunki – Tenochtitlan. Atsteekit olivat tulleet pohjoisesta 1200-luvulla ja vähitellen onnistuneet liittosuhteiden ja spartalaisen sotataidon keinoin alistamaan suuren osan maata 1500-luvun alkuun mennessä. Tämän jälkeen tulivat espanjalaiset Hernando Cortesin johdolla, jotka myös sotataidoin ja intiaaniliittolaisten avulla voittivat atsteekit ja alistivat maan Espanjan kruunun siirtokunnaksi. Tapahtumasta tulee 2019 kuluneeksi tasan 500 vuotta. Matkan kantava teema onkin kulkea paitsi siellä tuolloin vallinneen intiaanikulttuurin, myös sen valloittaneiden eurooppalaisten jalanjäljillä.

Meksiko on ylpeä intiaanimenneisyydestään, mikä näkyy mm. siinä, että pääkaupungin intiaaniarkeologiset löydöt priorioituvat aina kun niitä tavataan muiden rakennushankkeiden tieltä. Muutamien viime vuosien kuluessa onkin paljastunut paljon uusia kiehtovia löytöjä atsteekkien muinaisesta kaupungista, joita on nähtävissä Mexico Cityn museoissa. Lähde huikealle aikamatkalle Meksikon historiaan!

Pyydä tarjous

Matkaohjelma

1 päivä | Mexico City

saavumme perille saman vuorokauden aikana illalla. Kuljetus hotelliin, jossa päivällinen ennen nukkumaan menoa.

2 päivä | Mexico Cityä kävellen

Aamupäivä lepoa. Puolilta päivin lähdemme kävelemään Mexico Cityn keskustorin Zócalon ympäristöön ja tutustumme julkisivunomaisesti sen arkkitehtorisiin nähtävyyksiin. Niitä ovat mm. Palacio Nacional ja Secretario de Educacion Publica, joissa on esimerkiksi nähtävillä Meksikon kansallismaalarin Diego Riveran teoksia. Vierailemme myös Museo del Templo Mayorissa, joka on rakennettu atsteekkien päätemppelin arkeologisille sijoille.

3 päivä | Antropologinen museo

Aamiaisen jälkeen lähdemme hyvissä ajoin pitkin Los Lomas -lähiöreittiä Chapultepecin puistoon, jossa tutustumme kuuluisaan Museo Nacional de Antropologiaan. Tämä museo tunnetaan todellakin yhtenä maailman parhaimmista ja mielenkiintoisimmista, ja nähtävää on paljon varsinkin muinaista intiaanikulttuureista. Suuri osa päivästä kuluukin täällä.

4 päivä | Teohihuacan

Aamiaisen jälkeen suuntaamme noin tunnin ajomatkan jälkeen Mexico Cityn koillispuolella sijaitsevaan Teotihuacanin suureen muinaiskaupunkiin, jossa on mm. yksi maailman kuuluisimmista pyramideista. Kiipeilyä Auringon ja Kuun pyramideille ja kiertelyä mahtavien temppeleiden ja palatsien raunioilla.

5 päivä| Vapaa päivä Mexico Cityssä

Kaksi ehdotusta päivänviettoon:
a) oppaan mukana puolilta päivin retki (ajo 2h) pääkaupungin pohjoispuolella sijaitsevaan Tulaan, jossa oli aikoinaan tolteekkien pääkaupunki. Rauniot ovat mahtavat ja kohteessa myös museo. (omakustannehintaan, esim. takseilla)
b) ”shoppailu” tms. mahdollisuus Mexico Cityn keskustassa niille, jotka jäävät retkeltä pois.

6 päivä | Cayoacan

Aamiaisen jälkeen tutustumme Meksikon laakson eteläosaan Coyoacanissa ja Xochimilcossa. Astumme ns. trajineraan, kukilla koristeltuun veneeseen, millä kiertelemme Xochimilcossa, ”Meksikon Venetsiassa”, jossa on yhä jäljellä asteekkien ajoilta olevia kelluvia puutarhoja. Jatkamme sitten Meksikon kansallisen yliopiston campukselle, jossa on nähtävissä upeita meksikolaisten taiteilijoiden (Diego Rivera, Juan O’Gorman ja David Alfaro Siqueiros) seinämaalauksia. Kierroksemme päättyy Coyoacaniin, joka on yksi metropolin kauneimpia lähiöitä. Siellä on mm. hieno tori ja San Juan Bautista kirkko, joihin tutustumme. Mahdollisuus shoppailla ja nautimme myös paikallisperinteiset kahvit. Käymme tämän jälkeen kuuluisan meksikolaisen taitelijan Frida Kahlon ns. Blue House – kotimuseossa (hän oli aviossa Diego Riveran kanssa).

7 päivä| Texcoco

Aamiaisen jälkeen ajelemme kohti Texcocoa. Tulemme arkeologisesti kiintoisalle Tezcozincon linnavuorelle, missä sijaitsivat aikoinaan Nezahualcoyotlin ”riippuvat puutarhat”. Kyseinen henkilö on yksi Meksinon historian arvostetuimpia hahmoja, mistä kertoo mm. se, että Mexico Cityn suurin esikaupunki on nimetty hänen mukaansa. Sen keskustassa on yhä vanhan Texcocon jäänteitä mm. paikassa nimeltä Cerrito de los Melones. Täällä sijaitsi aikoinaan hänen palatsinsa, joka oli oikea muinaisen Amerikan Versailles. Päivällinen Texcocossa. Illansuussa paluu Mexico Cityyn. Ilta vapaa.

8 päivä | ”Angels City” Puebla

Aamiaisen jälkeen noin kahden tunnin ajo Pueblaan. Tutustuminen sen esikaupunkialueella sijaitsevaan Cholulaan, jossa oli aikoinaan maailman suurin pyramiditemppeli. Tämä oli myös tärkeä etappi espanjalaisille Meksikon valloituksessa ja kaupungissa on yhä koloniaaliaikojen ilmettä. Näemme hienoja kirkkoja, kuten Santa Maria Tonantzintla, joka on kuuluisa intiaanien tekemistä mahtavista kattomaalauksista, Pueblan katedraalin, joka on Meksikon toiseksi suurin, sekä Santo Domingon, jossa on upeita kullattuja koristeita. Illalla paluu Mexico Cityyn.

9 päivä| Plaza de las Tres Culturas ja Lady Guadalupen basilika

Aamiaisen jälkeen käynti Plaza de las Tres Culturas – torilla Tlatelolcossa, missä on nähtävissä rakennushistoriaa asteekkien ajoista nykypäivään. Siellä on myös museo, jossa vierailemme. Täällä sijaitsi aikoinaan muinaisen Amerikan suurin markkinatori. Iltapäivällä lähdemme käymään Basilica de la Virgen de Guadalupe – kirkossa, joka on kuuluisan Guadalupen neitsyen ilmestyspaikka. Pian espanjalaisvalloituksen jälkeen Neitsyt Marian kerrotaan ilmestyneen täällä vastakastetulle intiaanille nimeltä Juan Diego. Tämä paikka on yksi Latinalaisen Amerikan ja koko katolisen kirkon tärkeimpiä kohteita. Guadalupen neitsyt on Meksikon suojeluspyhimys.

10 päivä | kotiin paluu

Hidas herääminen, aamiainen ja pakkaaminen. Huoneet luovutetaan kansainvälisen tavan mukaan jo puolenpäivän aikaan, mutta vielä ehditään tehdä kaupungissa jotain mielenkiintoista ennen kotiin paluuta.

Kuvia

Meksikon vanhat intiaanikulttuurit kuvia

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna

Klikkaa matkahakuun