Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tämän myötä THL on luopunut maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueiksi. Tämä poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa, minkä vuoksi ulkoministeriö (UM) suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla. UM ei enää jatkossa muuta yksittäisten maiden matkustustiedotteita koronaviruksen vuoksi

Ulkoministeriön tiedotteesta ilmenee, että matkustajalle ei synny välttämättä kulutonta peruutusoikeutta ministeriön linjauksiin perustuen. UM säilyttää kuitenkin jo annetut linjaukset tiettyjen maiden/alueiden osalta. Epidemia-alueella tarkoitetaan alueita, jossa esiintyy laajempia tartuntaketjuja. Tällä hetkellä epidemia-alueeksi määritellään Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia, Tirolin alueen hiihtokeskukset Itävallassa, sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltio.

Me Kon-Tikissa toimimme Suomen matkailualan liiton SMALin ohjeiden ja suositusten mukaan kuten kaikki muutkin suomalaiset vastuulliset matkanjärjestäjät. Tämä tarkoittaa käytännössä, että mikäli asiakas haluaa peruuttaa matkansa, joka suuntautuu muualle kuin edellä mainituille alueille/kohteisiin, matkatoimistolla on oikeus veloittaa matkaehtojen mukaiset peruutuskulut.

Matkatoimistoalan toimijat ovat poikkeustilanteesta johtuen omaksuneet käytännön arvioida matkojen toteutumista juoksevasti kahden viikon periodilla eteenpäin huomioiden viranomaisohjeet ja mm. lentoyhtiöiden toimet. Tämä pätee myös Kon-Tiki Toursin ja Björk & Boströmin matkoihin.

Yhdysvallat kieltää matkustamisen manner-Euroopasta Yhdysvaltoihin 30 päiväksi.