Kulttuuri­matkat

Kodin Pellervo: Perinteistä taidetta ja käsitöitä Portugalissa

Ajankohta
4.9. - 9.9.2023
Kesto
6 päivää
Kohde
Évora, Portugali
Hinta
2083 €
Varaa matka

Inspiraatiota ja uusia ideoita käsitöihin

Tämä matka suuntautuu Lissabonin eteläpuolelle, Alentejon alueelle. Vierailemme useissa paikallisissa työpajoissa, joissa käsityöläiset jakavat kokemuksiaan ja taiteensa. Kirjonta, matot, huonekalumaalaus ovat esimerkkejä vierailukohteista. Paikalliseen kulttuuriin kuuluu taiteen lisäksi omaperäinen gastronomia, johon myös tutustumme. Tukikohtamme on taianomainen Évoran kaupunki, joka jo itsessään on kaunis kuin koru.

Olet erittäin tervetullut matkalle, vaikka et olisikaan lehden tilaaja. Tutustu, ihastu ja lähde mukaan!

Varaa matka

Lisätietoja ja varaukset myös sähköpostilla ilmoittautumiset@kontiki.fi

Hintaan sisältyy

 • suora lento Helsinki–Lissabon–Helsinki lentoveroineen ja matkatavaroineen
 • majoitus jaetussa 2-hengen huoneessa aamiaisineen ja veroineen
 • ohjelman mukaiset kuljetukset
 • ohjelman mukaiset retket sisäänpääsymaksuineen
 • ateriat: 4 x lounas ja 1 x illallinen ruokajuomineen
 • suomalaisen paikallisoppaan palvelut kohteessa
 • Kodin Pellervo – lehden edustaja mukana koko matkan ajan
 • palvelu- ja toimistomaksut 

Lisämaksusta

 • yhden hengen huone 260 € (huom. rajoitettu määrä)
 • muut mahdolliset palvelut

Kohokohdat

 • Évoran kaunis historiallinen kaupunki
 • Alentejon alueen mielenkiintoiset kylät ja kaupungit
 • paikalliset käsityöpajat: huonekalujen maalausta, kutomotaidetta, korkinjalostustehdas
 • paikallinen gastronomia

Matkanjohtaja

Elisa Melo

Olen suomalais-portugalilainen matkailualan osaaja.  Suoritin 2000-luvun alkupuolella Portugalissa yliopistotasoiset matkailualan opinnot ja myös virallisen oppaan tutkinnon kieliparina portugali-suomi.  Siitä lähtien olen toiminut suomalaisryhmien oppaana ja opas-tulkkina yritysten järjestämissä erilaisissa kansainvälisissä tapahtumissa.  

Majoitus

Hotel Vila Galé

Avenida Túlio Espanca, 7005-840 Évora

Vuonna 2015 avattu Vila Galé Évora -hotelli sijaitsee kaupungin muurien vieressä, lyhyen matkan päässä historiallisesta keskustasta. Hotellissa on ravintola, sauna sekä sisä- että ulkouima-allas.   

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden matkatoimistosta riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Matkan hinta edellyttää ryhmän minimikoon täyttymistä. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd / Kon-Tiki Sport Travel Oy, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv, SMAL 39610) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä. Erityisehdot myös verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyva-tietaa/kon-tiki-toursin-erityisehdot/.

Lue räätälöidyn ryhmämatkan erityisehdot ennen matkan varausta
Tulosta matkaohjelma

Matkaohjelma

maanantai 4.9. - lauantai 9.9.2023

4.9. maanantai│matkapäivä, saapuminen Évoraan (I)

Finnairin lento Lissaboniin klo 12.50–15.40. Suomalainen matkanjohtaja Elisa Melo on vastassa Lissabonin lentoasemalla. Suuntaamme lentoasemalta etelään, kohti Alentejon provinssin pääkaupunki Èvoraa, ajoaika n. 1,5 tuntia. Majoittuminen Évoran keskustahotelliin. Yhteinen illallinen.

5.9. tiistai | Évoran kävelykierros ja juustola (A, L)

Aamiaisen jälkeen teemme kävelykierroksen Évorassa tutustuen sen tärkeimpiin nähtävyyksiin. Roomalaiselta kaudelta säilyneiden kaupunginmuurien suojassa sijaitseva Évora on Alentejon provinssin pääkaupunki. Évoran kaupungista löytyy kaupungin muurien lisäksi roomalaisia raunioita, keskiaikaisia palatseja ja luostareita sekä 1400–1500 luvun tyylisuunnan kauniita rakennuksia. Kaupunki on kuulu yllätyksellisen kauniista kappelista, jonka päärakennusaineena on käytetty ihmisen luita. Évorassa näkee myös tyypillisiä portugalilaisia keramiikkalaattoja. Usealta historialliselta kaudelta periytyvän rakennuskannan ansiosta Évoran museokaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.
Évora tunnetaan myös yliopistokaupunkina. Kaupungin yliopisto on perustettu jo 1500-luvulla jesuiittojen toimesta. Nykypäivän yliopisto on historiallisissa puitteissa toimiva oppilaitos, jonka päärakennuksen julkisivu ihastuttaa upealla marmorisella pylväshalleilla ja niiden keskellä sijaitsevalla vanhalla kappelilla. Rakennuksesta löytyy historiallista maalaustaidetta ja barokkityylisillä azulejo-kaakeleilla koristeltuja luokkahuoneita. Yliopistoon tutustumme paikallisen isäntämme André Panóiasin seurassa ja kuulemme hänen tarinansa, mitä Évora merkitsee hänelle.
Yhteisen lounaan jälkeen käymme tutustumassa paikalliseen juustolaan. Varsinkin lampaanjuusto on osa Alentejon perinteistä juustoperintöä ja se on ollut pitkään kiinteä osa alueen talonpoikaisperheiden elämää. Évora -juusto on valmistettu pastöroimattomasta maidosta merinorodun lampaista, jotka laiduntavat vapaasti alueen laitumilla. Tutustumme juustolan toimintaan ja maistelemme sen tuotteita.
Paluu hotellille. Ilta vapaa aikaa.

6.9. keskiviikko | Montemor – o – Novon käsityön perinteitä (A, L)

Ajamme bussilla puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Montemor-o-Novon kaupunkiin. Montemor-o-Novo on harmoninen sekoitus menneisyyttä ja nykyisyyttä; kaupunki, jossa käytiin taisteluita itsenäisyydestä ja vapaudesta, jossa sankarit syntyivät ja jättivät jälkensä historiaan. Käymme tutustumassa Dona Etelvinan työpajaan, jossa näemme alentejolaista huonekalujen maalausperinteitä. Tällä hetkellä Dona Etelvina on yksi harvoista tätä työtä tekevistä käsityöläisistä. Huonekalumaalauksen lisäksi hän restauroi huonekaluja, freskoja, laattoja ja opettaa piirtämistä. Nämä huonekalut on maalattu emalimaalilla. Päävärit ovat valkoinen, sininen, vihreä tai punainen ja ne on koristeltu kauniisti värikkäillä kukilla. Kaikki nämä huonekalut ovat erittäin kauniita.  Lounaan nautimme A Ribeira -ravintolassa, jossa ruokalistan kuulemme laulaen. Lounaan jälkeen suuntaamme luostaripajoihin, joissa pääsemme paremmin tutustumaan alueen käsityöläisiin ja siihen, kuinka digitaalinen aika yhdistyy perinteisiin. Paluu hotellille. Ilta vapaa aikaa.

7.9. torstai | Evoramonte ja korkkitehdas (A, L)

Teemme retken pieneen Evoramonten kylään, jonka silhuettia hallitsee keskiaikainen linna kukkulalta käsin.  Kylän perinteisesti valkoisella kalkilla maalatut talot ja niiden värikkäät keltaisin tai sinisin maalatut ovien ja ikkunoiden pielet ovat hauska näky. Evoramonten kylän lisäksi käymme Corticarten korkinjalostustehtaassa. Portugali on maailman suurin korkin tuottaja ja meillä on mahdollisuus oppia lisää korkin historiasta ja käytöstä. Lounas paikallisessa ravintolassa ja paluu Évoraan. Iltapäivä vapaa.

8.9. perjantai | Reguengosin viinejä ja kutomotaidetta (A, L)

Teemme retken Reguengosiin, joka tunnetaan viineistään. Graniittia ja liuskekiveä sisältävä maaperä ja ilmasto antavat paikallisille viineille erityisiä ja laadukkaita ominaisuuksia. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme on Herdade do Esporão -viinikellarit. Se on yksi alueen tunnetuimmista viinintuottajista. Vierailun päätteeksi maistelemme paikallisia viinejä ja nautimme lounaan. Lounaan jälkeen käymme tutustumassa paikalliseen kudontapajaan, joka kuuluu myös Alentejon maakunnan kulttuuriperintöön. Villatehtaassa valmistetaan mm. peittoja ja mattoja. Ne on valmistettu Alentejon maaseudulla vaeltavista merinovillampaista. Näitä värikkäitä peittoja ja mattoja valmistetaan edelleen 1500-luvulla luoduilla menetelmillä. Paluu hotellille ja ilta vapaa aikaa.

9.9. lauantai | Lissabon ja kotimatka (A)

Aamiainen ja huoneiden luovutus. Ennen lentoa ehdimme vielä tutustua hieman Portugalin pääkaupunki Lissaboniin. Teemme siellä kaupunkikierroksen. Aikaa jää myös ostoksiin ja omatoimiseen lounaaseen. Kuljetus lentokentälle. Finnairin lento Lissabonista Helsinkiin klo 16:35, Helsingissä klo 23:15.

Ateriat: A=aamiainen, L=lounas ja I=illallinen

Finnairin lennot

AY1739   Finnair   Helsinki – Lissabon     4.9.2023   klo 12:50-15:40
AY1740   Finnair   Lissabon – Helsinki     9.9.2023   klo 16:35-23:15

Ruokavaliot

Mahdolliset ruoka-ainerajoitteet tulee esittää matkavarauksen yhteydessä. Huomioithan, että matkan ryhmäruokailut on tilattu ennakkoon ja erikoisruokatoivomuksia ei aina voida toteuttaa. Lähetämme tiedot ruoka-ainerajoitteista etukäteen kohteisiin, mutta toiveiden toteutumista emme voi taata.

Matkaohjelman soveltuvuus

Matkaohjelmat vaativat normaalia yleiskuntoa ja pääsääntöisesti matkustajan tulee kyetä liikkumaan itsenäisesti ilman apua. Osaan vierailukohteista on mahdollisuus tutustua vain jalkaisin ja reiteillä voi olla portaita ja korkeuseroja. Mikäli matkustaja tarvitsee matkalle avustajan, on hänen hankittava ja kustannettava avustaja itse. Matkanjärjestäjän edustaja/matkanjohtaja/opas ei voi toimia matkustajan henkilökohtaisena avustajana. Lisäksi matkustajan on ilmoitettava jo ennen varauksen tekemistä esteettömyydestään ja neuvoteltava matkalle osallistumisesta. Myöskään dementiasta tai muusta muistisairaudesta kärsivä ei turvallisuussyistä voi osallistua matkalle ilman henkilökohtaista avustajaa.

Maksuehdot

Ennakkomaksu on 400 €/henkilö. Loppumaksu 8 viikkoa ennen matkan alkua. 

Peruutusehdot

 • Jos matka peruutetaan viimeistään 90 vrk ennen matkan alkua, peruutuskulut ovat toimistokulut 160 €/henkilö.
 • 89 vrk – 55 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat ennakkomaksun suuruiset.
 • 54 vrk – 15 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta.
 • 14 vrk ennen matkaa tai myöhemmin peruutetusta matkasta peritään peruutuskuluina 100 % matkan hinnasta.

Hinnat perustuvat 1.3.2023 voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin. Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä ja verkkosivuillamme www.kontiki.fi/matkaehdot/kon-tiki-toursin-erityisehdot/.

 

Kuvia

Kodin Pellervo: Perinteistä taidetta ja käsitöitä Portugalissa kuvia

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna