Puutarhamatkat

Kotipuutarhalehden lukijamatka: Unohtumaton Pohjois - Wales

Ajankohta
19.5. - 23.5.2023
Kesto
5 päivää
Kohde
Wales
Hinta
1959 € / 2009 €

Näyttäviä puutarhoja, linnoja ja omaleimaista kulttuuria

Pääkuva: Bodnant Garden

Matka on täynnä. Voit ilmoittautua jonotuslistalle ja kysyä peruutuspaikkoja (tilanne 10.1.2023)

Walesin pohjoisosa tunnetaan karun kauniista rannikkomaisemista, vanhoista kaivoskylistä, UNESCOn maailmanperintökohteista ja kuuluisista puutarhoista. Lähde kanssamme matkalle, jolta palaat monta elämystä rikkaampana.

Soita ja kysy lisää puh: 09 466 300

Hintaan sisältyy

 • suora lento Helsinki–Manchester–Helsinki lentoveroineen ja matkatavaroineen
 • majoitus jaetussa 2-hengen huoneessa aamiaisineen
 • ohjelman mukaiset kuljetukset ja vierailukohteet
 • Kotipuutarhalehden edustaja mukana koko matkan ajan
 • suomalainen matkanjohtaja/paikallisopas kohteessa
 • ateriat: 4 x illallinen, 2 x lounaspaketti (20.5. ja 21.5.)
 • aamiainen Helsinki/Vantaan lentokentällä lähtöaamuna
 • kuulokkeet
 • palvelu- ja toimistomaksut

Lisämaksusta

 • yhden hengen huone 275 €
 • ennakkoon varatut istumapaikat lennolla
 • ruokajuomat
 • muut mahdolliset palvelut
 • muille kuin Kotipuutarha -lehden tilaajille hinta on 2009 €/hlö jaetussa 2h-huoneessa. Tilaajaksi lasketaan henkilö, jonka kotiosoitteeseen on tilaus voimassa matkaa tilatessa ja loppulaskun erääntyessä. Varaudu ilmoittamaan tilaajanumerosi matkaa varatessasi (lehden takakannessa osoitteen päällä)

Kohokohdat

 • mielenkiintoisia sekä yksityisiä että julkisia puutarhoja
 • taianomaiset ja karunkauniit rannikkomaisemat
 • UNESCOn maailmanperintökohteita

Majoitus

Useita hotelleja

Dolserau Hall Hotel 19.-22.5.
Dolserau Hall Hotel, Dolgellau LL40 2AG
Upea viktoriaaninen kartano kauniissa Snowdonian kansallispuiston ympäristössä. Jokaisesta huoneesta on panoraamanäkymät ympäröiville laitumille laakson molemmin puolin oleville kukkuloille. 23 hyvin varustettua huonetta ovat viihtyisiä, joihin luksuksen tuntua tuovat ylelliset pyyhkeet ja Molton Brownin kylpytuotteet. Hotellissa on baari ja ravintola, tilavia oleskelutiloja rentoutumiseen sekä puutarha. Hotelli on vain ryhmän käytössä. Huonetyypit vaihtelevat toisistaan.

Grosvenor Pullford Hotel & Spa 22.-23.5.
Wrexham Road Pulford, Chester CH4 9DG
Hotelli tunnetaan yhtenä Chesterin hienoimmista hotelleista. Tämä yksityisomisteinen neljän tähden hotelli sijaitsee muutaman minuutin päässä Chesterin historiallisesta keskustasta. Hotellissa on 75 huonetta, ylellinen spa sekä kaksi ravintolaa, joissa on tarjolla laaja valikoima herkullista ruokaa.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden matkatoimistosta riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Matkan hinta edellyttää ryhmän minimikoon täyttymistä. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd / Kon-Tiki Sport Travel Oy, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv, SMAL 39610) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä. Erityisehdot myös verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyva-tietaa/kon-tiki-toursin-erityisehdot/.

Lue räätälöidyn ryhmämatkan erityisehdot ennen matkan varausta
Tulosta matkaohjelma

Matkaohjelma

perjantai 19.5. - tiistai 23.5.2023

19.5. perjantai│Helsinki – Manchester – Snowdonia (I)

Kotipuutarhan edustaja Maija Stenman ottaa ryhmän vastaan ennen turvatarkastusta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Ennen lentoa nautimme aamiaisen lentokentällä. Finnairin lento Manchesteriin klo 08:20–09:20. Perillä meitä vastassa on Walesin perinpohjaisesti tunteva oppaamme Paula Hiltunen.
Juuri ennen kuin ylitämme Englannin ja Walesin välisen rajan vierailemme yksityispuutarhassa, jossa kukinta keskittyy erityisesti puihin ja pensaisiin. Toukokuussa kukassa ovat erityisesti alppiruusut, kiinanliljakanukat sekä hyvällä onnella myös harvinainen nenäliinapuu. Iso osa puutarhan puuvartisista kasveista on kasvatettu itse siemenestä.
Walesin puolelle saavuttuamme pysähdymme jaloittelemaan 307 metriä pitkällä ja 38 metriä korkealla Pontcysyllten akveduktilla, joka kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Koko Britannian pisin, kivi- ja teräsrakenteinen akvedukti valmistui vuonna 1805. Se ylittää Dee-joen ja sen päällä virtaa Llangollenin kanava. Aiemmin kanava oli merkittävä tavaraliikenteen väylä, mutta nykyään se on museoitu ja varattu vain kanavaveneliikenteelle.
Puolilta päivin poikkeamme viehättävään Llangollenin kaupunkiin omakustanteiselle lounaalle. Meille jää myös hiukan aikaa tutkia pikkukaupungin kujia ja kauppoja sekä niiden walesilaista tunnelmaa.
Iltapäivällä vierailemme Caeraun puutarhassa. Se perustettiin vuonna 1994, kun omistajat, puutarhasuunnittelija ja viherrakentaja, muuttivat Walesiin Etelä-Englannista. He kunnostivat rapistuneen maalaistalon ja poistivat sen edestä villiintyneen pensasaidan, mikä paljasti upean näkymän maisemaan ja Berwynin kukkuloille. Itse puutarha on jaettu pensasaidoilla moneen erilaiseen osaan ja alueeseen kuuluu myös metsäpuutarha. Osa istutusten kasveista ja puutarhan rakenteista on peräisin suurista puutarhanäyttelyistä, joiden osastoja omistajat ovat olleet rakentamassa.
Illansuussa saavumme Snowdonian kansallispuistoon, jonka sydämessä hotellimme sijaitsee. Dolserau Hall**** on tasokas viktoriaaninen kartano, joka on varattu kolmeksi yöksi vain meidän ryhmämme käyttöön. Yhteinen illallinen hotellin ravintolassa.

20.5. lauantai│Snowdonia – Caernafon – Portmeirion – Snowdonia (A, I)

Aamiaisen jälkeen ajamme ensin Caernafonin kaupunkiin merenrantaan ja pysähdymme kuvaustauolle kuuluisan Caernafonin linnan luo, jota pidetään yhtenä keskiajan mahtavimmista rakennuksista. Sieltä jatkamme Crûg Farmille, jonka omistajat ovat innokkaita kasvilöytöretkeilijöitä ja tuoneet yli 30 vuoden ajan materiaalia eri puolilta maailmaa taimistonsa jalostusohjelmaan ja lisättäväksi. Näitä erikoisuuksia näemme myös paikan laajassa näytepuutarhassa.
Puolilta päivin vierailemme sir Clough William-Ellisin (1883-1978) kodissa Plas Brondawnissa. William-Ellis oli yksi 1900-luvun tunnetuimmista arkkitehdeistä Britanniassa ja hänen intohimonaan oli historiallisten kohteiden säilyttäminen sekä rakennusten harmonia ympäristön kanssa. Tilan romanttinen puutarha on saanut vaikutteita italian renessanssipuutarhoista, ja leikatut pensaat sekä marjakuusipensasaidat rytmittävät sen huonejakoa. Mahdollisuus nauttia omakustanteinen lounas puutarhan viihtyisässä kahvilassa.
Iltapäivällä siirrymme Walesin suosituimpaan nähtävyyteen, Portmeirionin merenrantakylään, jonka on suunnitellut edellisen kohteemme sir Clough William-Ellis. Tunnelma ja rakennusten tyyli on kuin Portofinon pikkukaupungissa Italian Rivieralla. Arkkitehti oli suunnitellut tiiviisti rakennetun kylän mielessään jo vuosia ennen kuin hän löysi sille paikan, ja nyt kylä tunnetaan 1900-luvun menestyksekkäimpänä rakennusprojektina koko Britanniassa. Portmeirion rakennettiin kahdessa vaiheessa, 1926–39 ja 1954-76. Kylässä on useita teemapuutarhoja ja lisäksi sen ympärillä on The Gwyllt, eli laaja metsäpuutarha, jossa kasvaa osa Britannian suurimmista puista sekä kaukomailta tuotuja harvinaisia lajeja. Moni niistä on istutettu jo 1800-luvulla, ennen William-Ellisin aikaa.
Takaisin hotelliin palaamme illansuussa. Yhteinen päivällinen hotellin ravintolassa.

21.5. sunnuntai Snowdonia – Pohjoisrannikko – Snowdonia (A, I)

Aamiaisen jälkeen suuntaamme Walesin pohjoisrannikolle. Siellä käymme ensimmäiseksi hehtaarin kokoisessa yksityispuutarhassa, josta avautuu hieno näköala Snowdoniaan. Vaihtelevassa ja monipuolisessa puutarhassa on useita eri tasoja, mutkittelevia polkuja, lampi, vesiputous sekä pronssikauden hauta. Omistajat kertovat paneutuneensa sen suunnittelussa erityisesti tuulensuojaan ja hyvän mikroilmaston luomiseen.
Puolilta päivin siirrymme Penrhynin linnaan, joka on osa UNESCOn maailmanperintökohteeksi hyväksyttyä Luoteis-Walesin liuskekivimaisemaa. Itse linna on rakennettu 1800-luvun alkupuolella uusnormannilaiseen tyyliin upporikkaan perheen loma-asunnoksi. Nykyään se on Britannian perintösäätiön, National Trustin omistuksessa. Linnan 2,5 hehtaarin puutarha kuului 1800-luvulla koko Britannian hienoimpiin, ja siellä työskenteli 30 puutarhuria. Puutarha on tyyliltään viktoriaaninen, ja käyntimme aikaan alppiruusut ovat juuri kukassa. Linnassa on aikaa nauttia omakustanteinen lounas ja tutustua halutessa myös sisätilojen näyttelyihin tai entisissä talleissa sijaitsevaan rautatiemuseoon.
Iltapäivällä jatkamme yksityiseen Plas Cadnantin puutarhaan, jonka historia juontuu 1800-luvun alkuun. Silloin hienolle näköalapaikalle valmistui kartano, jonka ympärille rakennettiin lisäksi puutarha. Ajan myötä kartanon maat myytiin ja pilkottiin ja puutarha rapistui ja villiintyi. Kun nykyinen omistaja hankki talon 1996, ensimmäinen tehtävä oli rakennusten kunnostamisen lisäksi raivata puutarhan paikalta puuvartisten siementaimien pusikko. Pikkuhiljaa ja vuosi vuodelta puutarhaa saatiin kuntoon alue kerrallaan. Kooltaan noin neljän hehtaarin alueeseen kuuluu nykyään muuripuutarha, laaksopuutarha, jonka pohjalla virtaa joki vesiputouksineen sekä metsäpuutarha. Puutarhan kahvila on kuuluisa herkullisesta tee ja scones -tarjoilustaan.
Päivän päätteeksi nautimme yhteisen illallisen hotellimme ravintolassa.

22.5. maanantai│Snowdonia – Pohjoisrannikko – Chester (A, I)

Aamiaisen jälkeen pakkaamme matkalaukut bussiin ja lähdemme taas kohti Walesin pohjoisrannikkoa. Ensimmäinen kohteemme on vaikuttava Conwyn linnoitus, jonka Edward I rakennutti 1200-luvulla valloitettuaan Walesin. UNESCO on lisännyt sen maailmanperintölistalleen yhtenä aikakautensa parhaimmista sotilasarkkitehtuurikohteista koko Euroopassa. Tutustumme yhdessä linnan keskeisiin osiin.
Myöhemmin aamupäivällä siirrymme lähellä sijaitsevaan Bodnantin puutarhaan, joka on yksi koko Britannian tunnetuimmista. Puutarhan perusti varakas yksityinen perhe 1800-luvun lopulla, ja sinne istutettiin lukemattomia kasvilöytöretkeilijöiden eri puolilta maailmaa tuomia kasveja. Viisi sukupolvea samaa perhettä ehti hoitaa puutarhaa, kunnes se lahjoitettiin National Trustille vuonna 1949. Vierailumme aikaan alkukesän kukinta alkaa olla parhaimmillaan ja kuuluisa kultasadekäytävä, Britannian pisin, kutsuu kulkemaan alitse. Laajassa puutarhassa on paljon erilaisia osastoja ja tutustumme niihin kukin omaan tahtiin. Mahdollisuus myös omakustanteiseen lounaaseen puutarhan kahvilassa.
Iltapäivällä ajamme yksityiseen The Laundry -puutarhaan, jolla on Instagramissa yli 80.000 seuraajaa. Puutarhan rakentaminen alkoi 14 vuotta sitten ja 250 vuotta vanhojen muurien ympäröimän, puolen hehtaarin kokoisen alueen kunnostus vasta kahdeksan vuotta sitten aivan tyhjästä. Nyt istutukset on tehty, ja omistajapariskunnan intohimoisen työn tuloksena puutarhasta on tullut romanttinen ja runsaasti kukkiva keidas, joka tarjoaa sekä paljon nähtävää että viihtyisän paikan istua levähtämään.
Illansuussa saavumme Chesterin keskiaikaiseen pikkukaupunkiin Englannin puolella. Yhteinen illallinen.

23.5. tiistai │Chester – Manchester – Helsinki (A)

Heti aamiaisen jälkeen pakkaamme laukut bussiin ja ajamme Manchesteriin RHS Bridgewaterin puutarhaan, joka on Kuninkaallisen puutarhaseuran (RHS) uusin, vasta kaksi vuotta sitten avattu puutarha. Maineikas maisema-arkkitehti Tom Stuart-Smith on suunnitellut laajan alueen yleisilmeen, ja siihen kuuluu useita eri alueita ja pienempiä puutarhoja. Merkittävä osa puutarhaa on Weston Walled Garden, joka on kooltaan noin viisi hehtaaria ja on siten yksi Britannian suurimmista muuripuutarhoista. Lisäksi Bridgewaterin alueella on muun muassa kiinalainen jokipuutarha, paratiisin puutarha, hedelmätarha ja metsäpuutarha. Puutarhan kahvilassa on mahdollista nauttia myös omakustanteista lounasta. Kuljetus lentokentälle. Finnairin lento Manchesterista Helsinkiin klo 17:50, Helsingissä klo 22:30.

Ateriat: A=aamiainen, L=lounas ja I=illallinen

Huom! Muutokset matkaohjelmaan ja puutarhoihin mahdollisia.

Lennot

19.5. 2023 AY1361 Finnair Helsinki – Manchester klo 08:20 – 09:20
23.5.2023 AY1366 Finnair Manchester – Helsinki klo 17:50  –  22:30

Ruokavaliot

Mahdolliset ruoka-ainerajoitteet tulee esittää matkavarauksen yhteydessä. Huomioithan, että matkan ryhmäruokailut on tilattu ennakkoon ja erikoisruokatoivomuksia ei aina voida toteuttaa. Lähetämme tiedot ruoka-ainerajoitteista etukäteen kohteisiin, mutta toiveiden toteutumista emme voi taata.

Matkaohjelman soveltuvuus

Matka ei sovi liikuntaesteisille. Matkaohjelmat vaativat normaalia yleiskuntoa ja pääsääntöisesti matkustajan tulee kyetä liikkumaan itsenäisesti ilman apua. Osaan vierailukohteista on mahdollisuus tutustua vain jalkaisin ja reiteillä voi olla portaita ja korkeuseroja. Mikäli matkustaja tarvitsee matkalle avustajan, on hänen hankittava ja kustannettava avustaja itse. Matkanjärjestäjän edustaja/matkanjohtaja/opas ei voi toimia matkustajan henkilökohtaisena avustajana. Lisäksi matkustajan on ilmoitettava jo ennen varauksen tekemistä esteettömyydestään ja neuvoteltava matkalle osallistumisesta. Myöskään dementiasta tai muusta muistisairaudesta kärsivä ei turvallisuussyistä voi osallistua matkalle ilman henkilökohtaista avustajaa.

Maksuehto

Ennakkomaksu 400 € / hlö, maksetaan varauksen yhteydessä. Loppumaksu 8 viikkoa ennen matkan alkua.

Peruutusehdot

Ennakkomaksun jälkeen täysin kuluton peruutus ei ole mahdollista.

 • Jos matka peruutetaan viimeistään 90 vrk ennen matkan alkua, peruutuskulut ovat toimistokulut 160 EUR/henkilö.
 • 89 vrk – 61 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat ennakkomaksun suuruiset.
 • 60 vrk – 15 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta.
 • 14 vrk ennen matkaa tai myöhemmin peruutetusta matkasta peritään peruutuskuluina 100 % matkan hinnasta.

Kon-Tiki Toursin räätälöityjen matkojen erityisehdot täältä: https://www.kontiki.fi/matkaehdot/kon-tiki-toursin-erityisehdot/, jotka varaaja saa myös varauslaskutuksen yhteydessä kirjallisena. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. poltto-aine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä ja verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyva-tietaa/kon-tiki-toursin-erityisehdot/

Kuvia

Kotipuutarhalehden lukijamatka: Unohtumaton Pohjois - Wales kuvia

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna