Kulttuuri­matkat

Mystinen Skotlanti

Ajankohta
5.6. - 10.6.2024
Kesto
6 päivää
Kohde
Skotlanti
Hinta
2785 €
Varaa matka

Linnoja, henkeäsalpaavia maisemia, historiaa ja kiehtovia taruja

Lämpimästi tervetuloa matkalle mystiseen Skotlantiin! Matkalla tulevat tutuksi mm. Urquhartin linna Loch Nessin rannalla, Rosemarkien keijulaakso ja Rosslyn Chapel. Vierailemme viskitislaamossa ja Outlanders TV-sarjan maisemissa sekä kuulemme kiehtovia tarinoita Edinburghin keskiaikaisesta vanhasta kaupungista.
Suomenkielinen paikallisopas toivottaa ryhmän tervetulleeksi Edinburghin lentokentällä. Matkaemäntinä toimivat koko matkan ajan Tiina Pitkänen ja Mervi Bergström.

Matkaan voi osallistua myös naispaikalle jaettuun 2h-huoneeseen. Jos huoneluku ei mene tasan, on matkustajan varauduttava 1h-huoneen lisämaksuun.

Matka toteutetaan yhteistyössä Matka-Rasila Oy:n kanssa.

Varaa matka

Lisätietoja ja varaukset myös sähköpostilla ilmoittautumiset@kontiki.fi

Hintaan sisältyy

 • Finnairin lennot suorat Helsinki – Edinburgh- Helsinki
 • 23 kg ruumalaukku ja 8 kg käsimatkatavaraa
 • 5 yön majoitus ohjelmassa mainituissa hotelleissa jaetussa kahden hengen huoneessa
 • aamiainen hotelleissa
 • ohjelman mukaiset kuljetuksetohjelman mukaiset retket ja sisäänpääsymaksut
  • Rosslyn Chapel, Scone Palace, Loch Ness risteily ja Urquhart Castle, Glen Gariochin tislaamokierros, Castle Fraser, Dunfermlinen katedraali 
  • Clava Cairnsiin ja Rosemarkien keijulaaksoon ei ole sisäänpääsymaksua 
 • ohjelman mukaiset ruokailut: 2 x illallinen (ei sisällä ruokajuomia)
 • suomenkielisen oppaan palvelut kohteessa
 • matkaemäntien palvelut

Lisämaksusta

 • 1-hengen huone 590€
 • muut palvelut

Majoitus

Useita hotelleja

Hampton by Hilton Edinburgh West End 3***+ (1 yö)

Moderni rakennus Edinburghin Fountainbridgen alueella, noin 15 min. kävelymatkan päässä Princes Streetin kauppakadulta ja saman verran vanhasta kaupungista. Hotellin kuudessa kerroksessa on 228 huonetta, joissa on kaikissa mukavuudet, TV, ilmastointi, teen/kahvinkeittovälineet, hiustenkuivaaja, tallelokero, silitysvälineet ja työtila/kirjoituspöytä. Hotellissa on myös ravintola, baari ja kuntosali.
166 Fountainbridge, Edinburgh EH3 9RX

Glen Mhor Hotel Inverness 3***+ (2 yötä)

Glen Mhor Ness-joen rannalla sijaitseva ihana perinteinen skottihotelli. Victorian-aikaisissa rakennuksissa on 111 hotellihuonetta, 10 asuntoa, tislaamo ja ravintola. Hotelli on lyhyen kävelymatkan päässä keskustan kauppakaduilta. Huoneissa on mukavuudet, TV, teen/kahvinkeittovälineet, hiustenkuivaaja, silitysvälineet ja työtila/kirjoituspöytä. 
Ness Bank, Inverness IV2 4SG

Copthorne Hotel Aberdeen 3***+ (2 yötä)

Aberdeenin keskustassa sijaitseva suosittu hotelli, josta vain muutaman minuutin kävelymatka keskustan palveluihin. Hotellissa on 87 huonetta, joissa kaikissa mukavuudet, TV, teen/kahvinkeittovälineet, hiustenkuivaaja, tallelokero, jääkaappi, silitysvälineet ja työtila/kirjoituspöytä. Huoneet ovat reilunkokoisia. Hotellissa on runsaasti kokoustilaa sekä ravintola ja baari.
122 Huntly St, Aberdeen AB10 1SU

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden matkatoimistosta riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Matkan hinta edellyttää ryhmän minimikoon täyttymistä. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd / Kon-Tiki Sport Travel Oy, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv, SMAL 39610) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä. Erityisehdot myös verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyva-tietaa/kon-tiki-toursin-erityisehdot/.

Lue räätälöidyn ryhmämatkan erityisehdot ennen matkan varausta
Tulosta matkaohjelma

Matkaohjelma

keskiviikko 5.6. - maanantai 10.6.2024

5.6. keskiviikko | Helsinki – Edinburgh  (I)

Finnairin suora lento Helsinki – Edinburgh klo 06.45-07.35. Suomenkielinen paikallisopas toivottaa ryhmän tervetulleeksi Edinburghin lentokentällä. Aloitamme matkan suuntaamalla Edinburghin eteläpuolelle Rosslyn Chapel -kirkkoon. William St Clair, Caithnessin 1. jaarli, perusti tämän kirkon vuonna 1446. Sen historiaan liittyvät vahvasti niin vapaamuurarit kuin pyöreän pöydän ritaritkin. Tarkkasilmäiset saattavat tunnistaa kirkon Tom Hanksin tähdittämästä elokuvasta, joka perustuu Dan Brownin vuonna 2003 julkaisemaan The Da Vinci Code -kirjaan. Elokuvan seurauksena kappelin vierailijamäärä räjähti ja kappelin entisöinti saatiin nopeasti valmiiksi. (Opas ei saa opastaa kappelin sisällä, koska se on hyvin pieni.)
Jatkamme Edinburghiin, jossa jätämme laukut hotelliin ja bussi vie meidät vanhan kaupungin Royal Mile -kadulle. Siellä on aikaa nauttia omakustanteinen lounas, jonka jälkeen tapaamme Mercat Cross -ristillä englanninkielisen oppaan. Hän vie meidät Edinburghin maanalaiseen, unohdettuun kaupunkiin. Pääsemme vaeltamaan maanalaisissa tunneleissa Edinburghin vanhan kaupungin alla. Pimeä ja kostea maailma on pysynyt muuttumattomana sitten 1700-luvun. Opas johdattaa meidät syvälle Blair kadun maanalaisiin holveihin ja kertoo niiden historiasta. Miten holveista tuli koti kaupungin vähävaraisille asukkaille? Keitä he olivat ja mitä he tekivät maan alla? Ja miten kaikki loppui yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. Kierroksen päätteeksi kävelemme hotelliin, majoitumme (1 yö) ja nautimme yhteisen illallisen.

6.6. torstai | Edinburgh – Inverness  (A)

Aamiaisen jälkeen suuntaamme Edinburghista pohjoiseen, yli hienon Forth of the Firth -sillan tähtäimessämme Scone Palace, jossa Skotlannin kuninkaat on kruunattu lähes 1000 vuoden ajan. Siellä Skotlannin hallitsija istui ”kohtalonkivellä”, kun kruunu painettiin hänen päähänsä. Kiven kopio on palatsin puutarhassa, alkuperäistä säilytetään Edinburghin linnassa. Historiallinen Scone oli alunperin varhaiskristillinen kirkko, sitten augustinolaismunkkien luostari. Se oli piktien kuningaskunnan keskus ja viimeiset 400 vuotta Mansfieldin jaarlien koti.
Matkamme jatkuu pohjoiseen ja pidämme omakustanteisen lounastauon Bells-viskin kotikaupungissa, Pitlochryssa. Jatkamme matkaa halki Cairngormsin luonnonpuiston ja siellä sijaitsevalle mystiselle Clava Cairnsin kivimonumentille. Tämän esihistoriallisen kivimuodostelman historia juontaa aikaan yli 4000 vuotta sitten. Clava Cairns rakennettiin hautapaikaksi, jona se toimi yli tuhat vuotta. Paikalta on löytynyt monia pronssiajan jäänteitä. Jäljellä ovat myös keskiaikaisen kappelin rauniot.
Saavumme hotelliimme Ivernessissa illansuussa (2 yötä). Ilta vapaa.

7.6. perjantai | Inverness – Loch Ness  Urquhartin linna – Rosemarkien keijulaakso (A)

Aloitamme päivän tutustumalla kävellen Invernessiin. Tämä 65,000 asukkaan kaupunki on ylämaiden hallinnollinen ja kulttuurinen keskus sekä alueen suurin kaupunki. Kaupunkikuvaa hallitsee Ness-joki ja entinen paikallisen sheriffin päämaja – upea Inverness Castle, Shakespearen Macbeth (kuningas Mac Bethad Mac Findláich) tarinan tapahtumapaikka. (Linna on parhaillaan suljettu remontin vuoksi, sen toivotaan valmistuvan vuonna 2025). Teemme reilun tunnin kävelykierroksen, jonka lopuksi tutustumme myös kuningatar Viktorian aikaiseen kauppahalliin.
Bussi vie meidät seuraavaksi Loch Nessin rannalle, jossa nousemme laivaan suuntanamme Urquhartin linnan rauniot. Tämä Skotlannin vesivolyymiltään suurin ’loch’ tunnetaan varmasti parhaiten sen kuuluisasta hirviöstä ”Nessie”. Loch Nessin pinta-ala on 56 km2 ja syvimmältä kohdaltaan se on 230 m, joten kukapa tietää mitä sieltä löytyy. Ensimmäinen havainto hirviöstä on tarinan mukaan keskiajalta ja ensimmäinen valokuva (?) on vuodelta 1933… Nousemme laivasta maihin Urquhartin linnan raunioiden luona. Ne ovat jäänteet 1200-luvulla rakennetusta puolustuslinnasta. Kulta-aikanaan keskiajalla se oli yksi maan suurimmista linnoista. Urquhartin rooli Skotlannin itsenäisyyssodassa on kiistämätön. Välillä skottien, välillä englantilaisten hallussa ollut linna oli yhden jakobiittikapinan aikana hallitsijan joukkojen (englantilaisten) kasarmina. Lähtiessään pois vuonna 1692 he tuhosivat linnan.
Iltapäivällä ehdimme vielä Invernessin pohjoispuolella sijaitsevaan Rosemarkien keijulaaksoon, metsään, jolla on vuosisatojen yhteys keijuihin. Paikallisilla lapsilla oli aikanaan tapana koristella vesiputouksien altaat kukilla siinä toivossa, että keijut pitäisivät veden puhtaana. Teemme reilun 3 km metsäkävelyn. Paluu takaisin Invernessiin illansuussa. Ilta vapaa.
(Kannattaa ostaa Invernessistä evästä mukaan iltapäivälle. Matkan varrelle ei jää sellaista etappia, jossa olisi riittävästi lounasmahdollisuuksia.)

8.6. lauantai | Viskitislaamo – Castle Fraser – Aberdeen (A)

Aamiaisen jälkeen jätämme Invernessin taaksemme ja suuntaamme itään kohti Aberdeenshiren maakuntaa. Ajamme halki Speysiden viskialueen, jossa on tusinoittain ylämaan viskiä valmistavia tislaamoita. Pidämme omakustanteisen kahvitauon Baxterin tehtaalla. George Baxter avasi elintarvikemyymälän Speysidessa v. 1868 ja nykyisin Baxter tunnetaan mm. hyvistä keitoistaan ja lahjatavarakoreistaan. 
Matkamme jatkuu Oldmeldrumin kylässä sijaitsevaan pieneen Glen Gariochin viskitislaamoon. Yli 200 vuotta vanhan ylämaiden tislaamon ”single malt” -viski on yksi maan suosituimpia. Tislaamon sijainti Skotlannin ”viljavarastossa” on tuotannon kannalta loistava! Viski maistuu varsinkin niille, jotka pitävät mallaksen ja hunajan vivahteista sekä viskin kermaisesta koostumuksesta. Tislaamon tuotanto on pienimuotoista, ja sellaisena haluttua tavaraa. Tutustumme viskin tuotantoon ja maistelemme viskiä kahdessa ryhmässä. Paikalla on myös pieni kauppa, josta voi ostaa tuliaisia kotiin. 
Omakustanteisen lounastauon pidämme Inverurien pikkukaupungissa, josta suuntaamme Castle Fraserin linnaan. Frasers of Muchalls aloitti sen rakentamisen vuonna 1575. Linna periytyi suvussa aina Frederick Mackenzieen asti, joka kuoli lapsettomana v. 1897. Hänen leskensä myi linnan v 1921 Weetman Pearson nimiselle herralle, joka oli Cowdrayn 1. varakreivi. Pearsonin perhe uudisti linnan metsästysmajakseen ja luovutti sen viimein museolaitokselle v. 1976. Saavumme Aberdeeniin illansuussa ja majoitumme (2 yötä). Ilta vapaa.  

9.6. sunnuntai | Aberdeen (A, I)

Aloitamme päivän tutustumalla Aberdeeniin. Pohjanmeren rannalla, Dee- ja Don-jokien välissä sijaitseva Aberdeen on Grampianin alueen pääkaupunki. Se on myös Skotlannin suurin kalasatama, tärkeä offshore-öljyn keskus sekä Orkney- ja Shetlanninsaarten lauttaterminaali. Näemme Pyhän Macharin katedraalikirkon, jonka uskotaan sijaitsevan pyhimyksen vuonna 581 jKr. pystyttämän pienen kelttiläisen kappelin paikalla, sekä Aberdeenin King’s Collegen, joka perustettiin vuonna 1494. Aberdeenissa sijaitsee myös yksi Skotlannin romanttisimmista maisemista: Brig o’Balgownie -silta. Robert the Brucen käskystä vuonna 1320 rakennettu silta toimi Don-joen tärkeimpänä ylityspaikkana. Lord Byron viittasi satiirisessa Don Juan -runossaan hellästi ”yksiaukkoiseen siltaan”. Todisteita Aberdeenin vanhasta keskiaikaisesta kaupungista näemme Castlegaten ympärillä, joka on yhä edelleen kaupungin keskipiste. Linnaa ei enää ole, vaan 1600-luvulla rakennetun Tolboothin eli entisen kaupungintalon ja vankilan torni on Aberdeenin vanhin rakennus. Siellä on museo, jossa on vaikuttavia näyttelyitä rikollisuuden ja rangaistusten kehityksestä. Näytteillä on muun muassa alkuperäisiä 1600-luvun vankilasellejä, joita käytettiin sata vuotta myöhemmin skotlantilaisten vankien majoittamiseen Cullodenin taistelun jälkeen. Esillä on myös surullisenkuuluisa “neitonen”, kaupungin giljotiinin terä. Tämän kiehtovan rakennuksen sanotaan olevan myös Skotlannin kummittelevin rakennus. (Ehdit käydä täällä iltapäivällä omatoimisesti, jos haluat!) Unohtaa ei saa myöskään Provost Skenen taloa, joka on Aberdeenin vanhin pystyssä oleva asuinpaikka. Ehdimme käydä myös pittoreskilla Footdeen alueella: se on rykelmä vanhoja kalastajien mökkejä, nykyään taiteilijoiden suosiossa. 
Iltapäivä omaa aikaa kaupunkiin tutustumiseen, ostosten tekoon ja rentoutumiseen. Yhteinen illallinen.  

10.6. maanantai | Aberdeen – Falkland – Culross – Edinburgh – Helsinki (A)

Lähdemme aamulla etelää kohti, halki Dundeen kaupungin kohteenamme Falklandin pieni kylä Fifen maakunnassa. Lomondin kukkulan kupeessa sijaitseva Falkland esitti TV-sarjassa Outlanders Invernessin kaupunkia vuonna 1946 jolloin Claire ja Frank matkustivat sinne häämatkalle. Kylän hotelli Covenanter oli rouva Bairdin bed & breakfast ensimmäisellä tuotantokaudella. Kakkoskaudella Falkland palaa taas ruutuun, edelleen Invernessinä, mutta tällä kertaa 1700- ja 1800-lukujen kaupunkina. Falklandin perinnekylässä kivitaloineen ja mukulakivikatuineen sijaitsee myös skottien kuningatar Maryn suosikkipalatsi, joka on maan parhaiten säilynyt ranskalaista renessanssia edustava rakennus. Kylässä on vain reilut 1000 asukasta. Omaa aikaa käydä linnassa ja sen puutarhassa omatoimisesti ja/tai syödä kevyt lounas.
Ennen lentokentälle saapumista pysähdymme Culrossin perinnekylässä, jonka miljöö vie saman tien muutaman sata vuotta taaksepäin ajassa. Sen mukulakivikatuja reunustavat omintakeiset talot, joiden keskeltä nousee punakattoinen, viljankeltainen Culrossin palatsi, 1600-luvun alun kauppiaan talo. Culross on valittu useaan otteeseen Skotlannin kauneimmaksi kyläksi. Sitä pidetään maan parhaana esimerkkinä 1600–1700-lukujen asuinympäristöstä, minkä vuoksi se valittiin yhdeksi Outlanders-sarjan kuvauspaikaksi. Ensimmäisellä tuotantokaudella se esitti Cranesmuiria, Geillis Duncanin kotia ja paikkaa, jossa hänet tuomittiin noituudesta. Siellä Jamie ja Claire myös pelastivat pienen pojan, jonka korva oli naulattu kiinni tolppaan. Palatsin puutarha esitti Clairen yrttitarhaa Castle Leochin linnassa.
Bussi ja opas jättävät ryhmän Edinburghin lentokentälle noin klo 16.00. Finnairin suora lento Helsinkiin klo 18.00-22.35.

 

HAE A GUID JORNEY ! 

Ateriat

A=aamiainen, I = illallinen

Lennot

5.6. AY1371  Helsinki – Edinburgh 06.45- 07:35
10.6. AY1374  Edinburgh – Helsinki  18.00- 22.35

Ruokavaliot

Mahdolliset ruoka-ainerajoitteet tulee esittää matkavarauksen yhteydessä. Huomioithan, että matkan ryhmäruokailut on tilattu ennakkoon ja erikoisruokatoivomuksia ei aina voida toteuttaa. Lähetämme tiedot ruoka-ainerajoitteista etukäteen kohteisiin, mutta toiveiden toteutumista emme voi taata.

Matkaohjelman soveltuvuus

Matkaohjelmat vaativat normaalia yleiskuntoa ja pääsääntöisesti matkustajan tulee kyetä liikkumaan itsenäisesti ilman apua. Osaan vierailukohteista on mahdollisuus tutustua vain jalkaisin ja reiteillä voi olla portaita ja korkeuseroja. Mikäli matkustaja tarvitsee matkalle avustajan, on hänen hankittava ja kustannettava avustaja itse. Matkanjärjestäjän edustaja/matkanjohtaja/opas ei voi toimia matkustajan henkilökohtaisena avustajana. Lisäksi matkustajan on ilmoitettava jo ennen varauksen tekemistä esteettömyydestään ja neuvoteltava matkalle osallistumisesta. Myöskään dementiasta tai muusta muistisairaudesta kärsivä ei turvallisuussyistä voi osallistua matkalle ilman henkilökohtaista avustajaa.

Maksuehdot

Ennakkomaksu 400 euroa maksetaan varauksen yhteydessä. Loppumaksu maksetaan 8 viikkoa ennen lähtöä.

Peruutusehto

Ennakkomaksun jälkeen kuluton peruutus ei ole mahdollinen.

 • Jos matka peruutetaan viimeistään 90 vrk ennen matkan alkua, peruutuskulut ovat toimistokulut 160 €/henkilö.
 • 89 vrk – 55 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat ennakkomaksun suuruiset.
 • 54 vrk – 15 vrk ennen matkan alkua peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta.
 • 14 vrk ennen matkaa tai myöhemmin peruutetusta matkasta peritään peruutuskuluina 100 % matkan hinnasta.

Hinnat perustuvat 11.9.2023 voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin. Matkan toteutuminen edellyttää ryhmän minimikokoa 15.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa. Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento -tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä ja jotka löytyvät verkkosivuiltamme.

Kuvia

Mystinen Skotlanti kuvia

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna