Metsätalousmatkat

Metsälehden lukijamatka Lappiiin

Ajankohta
17.9. - 21.9.2018
Kesto
5 päivää
Kohde
Lappi
Hinta
880 €/980 €
Varaa matka

Ruskaa, metsätaloutta ja moninaiskäyttöä

Lapin metsät kukoistavat syksyisellä matkallamme niin ruskan väriloistossa kuin hyvin kasvavina hoidettuina talousmetsinä tai suojeltuina luonnonkohteina. Hoidettujen metsien kasvuvoima on yllättänyt niin tutkijat kuin metsänomistajatkin. Hyvällä syyllä voidaankin todeta, että Lappi suorastaa pursuaa nuorista hyväkasvuisista metsiköistä. Liekö kuuluisa sodanjälkeen vaikuttanut Metsänhoitaja Nils Osarakaan arvannut millaisiksi metsäaarteeksi hänen nimeään kantavat aukeat ovat kasvaneet.

Ongelmana on valtavan pinta-alan harvennusrästit – Pohjois-Suomessa on liian vähän puuta jalostavaa teollisuutta. Lapissa eletään kuitenkin siinä uskossa, että uusia puuta käyttäviä tehtaita saadaan merkittävissä määrin. Lapin tulevaisuus näyttääkin valoisalta – matkailumäärät ovat valtavassa kasvussa ja metsätalouden merkitys kasvaa huomattavasti.

Lapissa matkailun merkittävä vetovoima perustuu luontoon ja luonto muodostuu merkittävältä osalta metsästä – haasteena ja mahdollisuutena tulee olemaan matkailun ja metsätalouden yhteensovittaminen. Tutustumme opintomatkamme aikana monipuolisesti Lapin metsätalouteen, metsäteollisuuteen, luonnonsuojeluun ja luontomatkailuun. Asiantuntijaoppaana toimii Lapissa asuva, eläkkeelle jäänyt Metsälehden pitkäaikainen toimittaja Hannu Jauhiainen.

Varaa matka

Lisätietoja ja varaukset myös sähköpostilla ilmoittautumiset@kontiki.fi tai puhelimella 09 466 300

Hintaan sisältyy

  • majoitukset jaetussa 2-hengen huoneessa aamiaisella
  • ohjelman mukaiset kuljetukset
  • ohjelman mukaiset vierailut
  • ateriat: 5 x lounas ja 4 x illallinen
  • asiantuntijaopas / Metsälehden edustaja mukana koko matkan ajan

Huom. hinta Metsälehden kestotilaajille 880 €, muille 980 €

Metsänomistajalla, joka harkitsee metsätilakauppaa Pohjois-Suomesta, on painavat perusteet laittaa matkan kustannukset vähennyksenä metsäverotukseensa.

Lisämaksusta

  • yhden hengen huoneen lisämaksu 260 €
  • ruokajuomat
  • muut mahdolliset palvelut

Huom. kukin huolehtii itse matkastaan Rovaniemelle

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv). Matkojemme erityisluonteen vuoksi sovellamme yleisten valmismatkaehtojen lisäksi erityisehtoja, joihin voit tutustua tästä.
Tulosta matkaohjelma

Matkaohjelma

maanantai 17.9. - perjantai 21.9.2018

17.9. maanantai │Metsähallitus, Pyhä-Luoston kansallispuisto

Omatoiminen ja -kustanteinen saapuminen Rovaniemelle esim. yöjunalla, joka saapuu Rovaniemelle n. klo 7:00 sunnuntaiaamuna. Finnairin lento AY531 Helsingistä Rovaniemelle klo 7:40 – 08:55.

Klo 9.30 kokoontuminen Rovaniemellä Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeessä, Ounasjoentie 6.
Tutustumme Pilke näyttelyyn ja Metsähallituksen toimintaan Lapissa. Nautimme lounaan Arktikumin ravintolassa. Siirrymme bussiin ja suuntaamme kohti Luostotunturia, jossa majoittuminen kylpylähotelli Luostotunturiin. Majoittumisen jälkeen voivat halukkaat lähteä patikkaretkelle luontopuistoon oppaamme johdolla. Iltapäivällä on aikaa myös rentoutua sauna- ja kylpyläosastolla, joka on hotellin asukkaille maksuton ja on auki kaikkina päivinä. Illallinen hotellilla.

18.9. tiistai │ Metsätila, metsäsijoittaminen ja -tilakauppa, porotila

Aamiaisen jälkeen siirrymme bussiin. Vierailu yksityisellä metsätilalla, jossa isäntä kertoo meille metsien hoidosta, metsän tuomista liitännäisansioista. Pidämme lounastauon, jonka jälkeen syvennytään metsäsijoittamisen ja metsätilakaupan asiantuntijan luentoon. Mahdollisuus esittää kysymyksiä sekä keskustella luennon pohjalta.

Vierailu matkailukohteessa, jossa harjoitetaan porotilamatkailua.  Tilan isäntäväki kertoo meille porojen elämästä sekä matkailuelinkeinostaan ja elämisestä Lapissa.

Paluu alkuillasta hotellille. Illallinen hotellilla.

19.9. keskiviikko │Itä-Lappi: UKK-puisto, Tulppio, Osaran aukeat ja Samperin savotta, Kemijärvi

Hyvästelemme Pyhä-Luoston ja suuntaamme kohti Itä-Lappia. Aamupäivällä tutustumme Savukoskella UKK- puiston opastuskeskukseen ja Lapin metsien suojeluun.

Iltapäivällä vierailemme legendaarisissa Tulppion maisemissa ja kuulemme Lapin valtavien savotoiden historiasta, kuten Samperin savotasta ja läskikapinasta sekä tutustumme kuuluisan metsäpäällikön Nils Osaran nimeen ristittyjen laajojen avohakkuiden nykytilaan. Nautimme päivän aikana lounaan.

Illaksi saavumme Kemijärvelle, jossa majoitumme keskustahotelliin. Illallinen. HUOM. Päivän ajomatka on pitkä, yhteensä noin 400km.

20.9. torstai │Yhteismetsä: Metsien hoito, puukauppa sekä yhteismetsän perustaminen ja hallinnoinnin juridiikka

Vierailu Kemijärven Yhteismetsän osakaskunnassa. Kuulemme yhteismetsän toiminnasta ja tutustumme heidän metsiensä hoitoon ja puukauppaan. Kuulemme myös yhteismetsän perustamiseen liittyvää tietoutta. Kenttälounas päivän aikana. Yöpyminen Kemijärvellä. Illallinen.

21.9. perjantai │ Lapin metsäteollisuuden kehittyminen: Biotehdashanke, saha

Aamupäivällä vierailemme Keitele Timberin Kemijärven uudella tulevaisuuden saha- ja puutuotetehtaalla. Tämän jälkeen kuulemme uusinta tietoa suunnitteilla olevasta Biotehdashankkeesta. Lapin ja Koillismaan metsätalous kaipaa kipeästi tämän tehtaan perustamista. Nautimme lounaan päivän aikana.

Saavumme takaisin Rovaniemelle iltapäivällä. Yhteinen matkamme päättyy, hyvää kotimatkaa.

Omatoiminen paluu esim. VR:n yöjuna Rovaniemi – Helsinki kello 18:03 – 06:24 ja 21:15 – 08:55 tai Finnairin iltalento Rovaniemi – Helsinki kello 18:10 – 19:25.  Aikataulut sitoumuksetta, kukin matkustaja varaa oman meno-paluumatkansa.

Majoitus

17.- 19.9. Lapland Hotels Luostotunturi
www.laplandhotels.com/FI/lapin-hotellit/luosto/lapland-hotels-luostotunturi.html

19.– 21.9. Hotelli Kemijärvi
www.hotellikemijarvi.fi/fi/

Pidätämme oikeuden muutoksiin.