Kulttuuri­matkat

Meksikon vanhat intiaanikulttuurit

Ajankohta
20.3. - 30.3.2019
Kesto
11 päivää
Kohde
Mexico City
Hinta
3795 €

Meksikon vanhat intiaanikulttuurit

Matkaamme antropologi Juha Hiltusen opastuksella Mexico Cityyn, tuohon äärimmäisten kontrastien kaupunkiin, joka on Pohjois-Amerikan mantereen vanhimpia ja suurimpia. Samalla paikalla sijaitsi espanjalaisten valloittajien sinne tullessa myös valtava intiaanimetropoli, joka oli Meksikoa hallitsevien asteekkien pääkaupunki – Tenochtitlan. Atsteekit olivat tulleet pohjoisesta 1200-luvulla ja vähitellen onnistuneet liittosuhteiden ja spartalaisen sotataidon keinoin alistamaan suuren osan maata 1500-luvun alkuun mennessä. Tämän jälkeen tulivat espanjalaiset Hernando Cortesin johdolla, jotka myös sotataidoin ja intiaaniliittolaisten avulla voittivat atsteekit ja alistivat maan Espanjan kruunun siirtokunnaksi. Tapahtumasta tulee 2019 kuluneeksi tasan 500 vuotta. Matkan kantava teema onkin kulkea paitsi siellä tuolloin vallinneen intiaanikulttuurin, myös sen valloittaneiden eurooppalaisten jalanjäljillä.

Meksiko on ylpeä intiaanimenneisyydestään, mikä näkyy mm. siinä, että pääkaupungin intiaaniarkeologiset löydöt priorioituvat aina kun niitä tavataan muiden rakennushankkeiden tieltä. Muutamien viime vuosien kuluessa onkin paljastunut paljon uusia kiehtovia löytöjä atsteekkien muinaisesta kaupungista, joita on nähtävissä Mexico Cityn museoissa. Tätä erittäin ainutlaatuista ja kiehtovaa ilmapiiriä sekä historiaa lähdemme tutkimaan yhdessä Juha Hiltusen kanssa, joka on tutkinut Amerikan alkuperäiskansojen historiaa miltein koko ikänsä. Lähde mukaan huikealle aikamatkalle Meksikon historiaan!

Soita ja kysy lisää puh: 09 466 300

Hintaan sisältyy

  • KLM lennot Amsterdamin kautta Mexico Cityn veroineen
  • 23 kg matkatavaraa ruumaan + 10 kg käsimatkatavaraa
  • majoitus jaetussa 2-hengen huoneessa aamiaisineen, 9 yötä
  • bussikuljetukset kohteessa ohjelman mukaisesti
  • ateriat: hotelliaamiaiset, 9 x illallinen, 1 x lounas
  • sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisiin kohteisiin
  • EN-kielinen paikallisopas kuljetuksilla
  • FT Juha Hiltusen kulttuuriopastus ja luennoinnit matkan aikana

Lisämaksusta

  • 1h- huonelisämaksu 450 €
  • muut palvelut ja ruokailut joita ohjelmassa ei mainittu

Käytämme kokonaishinnoittelua, jolloin matkan hintaan sisältyy kaikki oleellinen. Hintaan ei lisätä toimitus- tai palvelumaksuja. Hinnat sisältävät verot.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv). Matkojemme erityisluonteen vuoksi sovellamme yleisten valmismatkaehtojen lisäksi erityisehtoja, joihin voit tutustua tästä.

Matkanjohtaja

Juha Hiltunen

Juha on antropologi, historioitsija, tietokirjailija ja pitkän linjan intiaanikulttuurien tutkija. Vm. on tuottanut ammatillisenkin aseman Oulun yliopiston Amerikan alkuperäiskulttuurien dosenttina. Kon-Tikin kanssa yhteistyö alkoi 1997 laajalla Keski-Meksikon, Guatemalan ja Belizen kierroksella. Sittemmin on seurannut matkoja myös Peruun, Boliviaan, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. USA:n matkoja on te... Lue lisää

Majoitus

Hotel Emporia

Hotel Emporia sijaitsee hyvällä paikalla Mexico Cityn keskustassa, Paseo de la Reforman varrella. Hotellin ympäristöstä löytyy museoita, kauppakeskuksia, monumentteja, historiallisia rakennuksia ja  ravintoloita. Tästä hotellista on helppo tehdä yhteisiä retkiä matkan aikana, tärkeimmät vierailupaikat ovat lyhyen kävelymatkan päässä. Hotellin huoneet ovat ilmastoidut.

Tulosta matkaohjelma

Matkaohjelma

keskiviikko 20.3. - lauantai 30.3.2019

20.3. keskiviikko | Mexico City

Lähdemme Suomesta Amsterdamin välilaskun kautta Mexico Cityyn. Lento on pitkä, joten varustaudu mukavin vaattein. Lennon tarjoilut sisältyvät hintaan ja viihdekeskus auttaa viihtymään pitkällä matkalla. Lennämme aikaa vastaan, joten saavumme perille saman vuorokauden aikana illalla. Kuljetus hotelliin, jossa päivällinen ennen nukkumaan menoa. Oppaamme Juha Hiltunen kertoo matkaohjelmasta samalla.

21.3. torstai | Mexico Cityä kävellen

Aamupäivä lepoa. Puolilta päivin lähdemme kävelemään Mexico Cityn keskustorin Zócalon ympäristöön ja tutustumme julkisivunomaisesti sen arkkitehtorisiin nähtävyyksiin. Niitä ovat mm. Palacio Nacional ja Secretario de Educacion Publica, joissa on esimerkiksi nähtävillä Meksikon kansallismaalarin Diego Riveran teoksia. Vierailemme myös Museo del Templo Mayorissa, joka on rakennettu atsteekkien päätemppelin arkeologisille sijoille. Päivällinen hotellilla. Illalla oppaan luento asteekkien pääkaupungista Tenochtitlanista.

22.3. perjantai | Antropologinen museo

Aamiaisen jälkeen lähdemme hyvissä ajoin pitkin Los Lomas -lähiöreittiä Chapultepecin puistoon, jossa tutustumme kuuluisaan Museo Nacional de Antropologiaan. Tämä museo tunnetaan todellakin yhtenä maailman parhaimmista ja mielenkiintoisimmista, ja nähtävää on paljon varsinkin muinaista intiaanikulttuureista. Suuri osa päivästä kuluukin täällä. Illansuussa päivällinen hotellilla. Illalla vielä sightseeing-kierros kaupungissa.

23.3. lauantai | Teohihuacan

Aamiaisen jälkeen suuntaamme noin tunnin ajomatkan jälkeen Mexico Cityn koillispuolella sijaitsevaan Teotihuacanin suureen muinaiskaupunkiin, jossa on mm. yksi maailman kuuluisimmista pyramideista. Kiipeilyä Auringon ja Kuun pyramideille ja kiertelyä mahtavien temppeleiden ja palatsien raunioilla. Omakustanteinen lounas Teotihuacanissa. Päivällinen illalla hotellilla.

24.3. sunnuntai | Vapaa päivä Mexico Cityssä

Kaksi ehdotusta päivänviettoon:
a) oppaan mukana puolilta päivin retki (ajo 2h) pääkaupungin pohjoispuolella sijaitsevaan Tulaan, jossa oli aikoinaan tolteekkien pääkaupunki. Rauniot ovat mahtavat ja kohteessa myös museo. (omakustannehintaan, esim. takseilla)
b) ”shoppailu” tms. mahdollisuus Mexico Cityn keskustassa niille, jotka jäävät retkeltä pois.

Palataan kuitenkin yhteen mukavaan illanviettoon Mexico Cityssä, Bellini’s – ravintolassa, joka sijaitsee Mexico City World Trade Centerin 45. kerroksessa.

25.3. maanantai | Cayoacan

Aamiaisen jälkeen tutustumme Meksikon laakson eteläosaan Coyoacanissa ja Xochimilcossa. Astumme ns. trajineraan, kukilla koristeltuun veneeseen, millä kiertelemme Xochimilcossa, ”Meksikon Venetsiassa”, jossa on yhä jäljellä asteekkien ajoilta olevia kelluvia puutarhoja. Jatkamme sitten Meksikon kansallisen yliopiston campukselle, jossa on nähtävissä upeita meksikolaisten taiteilijoiden (Diego Rivera, Juan O’Gorman ja David Alfaro Siqueiros) seinämaalauksia. Kierroksemme päättyy Coyoacaniin, joka on yksi metropolin kauneimpia lähiöitä. Siellä on mm. hieno tori ja San Juan Bautista kirkko, joihin tutustumme. Mahdollisuus shoppailla ja nautimme myös paikallisperinteiset kahvit. Käymme tämän jälkeen kuuluisan meksikolaisen taitelijan Frida Kahlon ns. Blue House – kotimuseossa (hän oli aviossa Diego Riveran kanssa). Päivällinen hotellilla.

26.3. tiistai | Texcoco

Aamiaisen jälkeen ajelemme kohti Texcocoa. Tulemme arkeologisesti kiintoisalle Tezcozincon linnavuorelle, missä sijaitsivat aikoinaan Nezahualcoyotlin ”riippuvat puutarhat”. Kyseinen henkilö on yksi Meksinon historian arvostetuimpia hahmoja, mistä kertoo mm. se, että Mexico Cityn suurin esikaupunki on nimetty hänen mukaansa. Sen keskustassa on yhä vanhan Texcocon jäänteitä mm. paikassa nimeltä Cerrito de los Melones. Täällä sijaitsi aikoinaan hänen palatsinsa, joka oli oikea muinaisen Amerikan Versailles. Päivällinen Texcocossa. Illansuussa paluu Mexico Cityyn. Ilta vapaa.

27.3. keskiviikko | ”Angels City” Puebla

Aamiaisen jälkeen noin kahden tunnin ajo Pueblaan. Tutustuminen sen esikaupunkialueella sijaitsevaan Cholulaan, jossa oli aikoinaan maailman suurin pyramiditemppeli. Tämä oli myös tärkeä etappi espanjalaisille Meksikon valloituksessa ja kaupungissa on yhä koloniaaliaikojen ilmettä. Näemme hienoja kirkkoja, kuten Santa Maria Tonantzintla, joka on kuuluisa intiaanien tekemistä mahtavista kattomaalauksista, Pueblan katedraalin, joka on Meksikon toiseksi suurin, sekä Santo Domingon, jossa on upeita kullattuja koristeita. Illalla paluu Mexico Cityyn.

28.3. torstai | Plaza de las Tres Culturas ja Lady Guadalupen basilika

Aamiaisen jälkeen käynti Plaza de las Tres Culturas – torilla Tlatelolcossa, missä on nähtävissä rakennushistoriaa asteekkien ajoista nykypäivään. Siellä on myös museo, jossa vierailemme. Täällä sijaitsi aikoinaan muinaisen Amerikan suurin markkinatori. Iltapäivällä lähdemme käymään Basilica de la Virgen de Guadalupe – kirkossa, joka on kuuluisan Guadalupen neitsyen ilmestyspaikka. Pian espanjalaisvalloituksen jälkeen Neitsyt Marian kerrotaan ilmestyneen täällä vastakastetulle intiaanille nimeltä Juan Diego. Tämä paikka on yksi Latinalaisen Amerikan ja koko katolisen kirkon tärkeimpiä kohteita. Guadalupen neitsyt on Meksikon suojeluspyhimys. Matkan päätösillanvietto aterioineen Villa Maria – ravintolassa, viehättävällä Polancon alueella.

29.3. perjantai | kotiin paluu

Hidas herääminen, aamiainen ja pakkaaminen. Huoneet luovutetaan kansainvälisen tavan mukaan jo puolenpäivän aikaan, mutta vielä ehditään tehdä kaupungissa jotain mielenkiintoista ennen kotiin paluuta. Illansuussa kuljetus lentokentälle, ja KLM yölento Meksikosta välilaskun kautta Suomeen. Varaudu taas mukavilla vaatteilla, korvatulpilla, tyynyllä, jotta olosi pitkän lennon aikana olisi mahdollisimman mukava.

Alustavasti KLM lennot:

20.3. KL1166 Helsinki – Amsterdam 1045-1215
20.3. KL685 Amsterdam – Mexico City 1435-1925
29.3. KL8991 Mexico City – Amsterdam 2325-1700+1
30.3. KL1171 Amsterdam – Helsinki 2030-2355
(lentoaika noin 16h 40min)

Maksuehto

Ennakkomaksu 300 € / hlö, jolla matkustaja vahvistaa lähtönsä
Ennakkomaksu 2. 1000 € = 30.11.2018
Loppumaksu 7 viikkoa ennen matkan alkua = 30.1.2019

Ryhmästä poikkeaminen

Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Passi ja viisumi
Passin tulee olla voimassa 6kk matkan jälkeenkin. Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Meksikoon.

Matkavakuutus
Suosittelemme, koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtaista matkavakuutusta peruutusturvalla.

Lisätietoa matkan maksamisesta luottokortilla, sähköpostiin lähetettävä lasku:
Sähköpostin liitteenä .pdf muodossa lähettyy ennakko- ja loppulasku. Samaan sähköpostiin liittyy myös linkki, jota seuraamalla voi matkan maksaa verkkokaupan puolella. Verkkokaupassa matkan voi maksaa luottokortilla (Visa, MasterCard, Diners) tai verkkopankin kautta. Veloituksesta ei tule erillistä palvelumaksua.

Hinnat perustuvat 9.8.2018 päivitettyyn, voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin 1 EUR = 1,15 USD.

Matkan toteutuminen edellyttää ryhmän minimikokoa 10. Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumat-tomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

 

Kuvia

Meksikon vanhat intiaanikulttuurit kuvia