COVID-19 TIEDOTE: Ajankohtaisia tiedotteita koronavirusepidemian vaikutuksista matkailuun.
Lue tästä

Lintumatkat

Georgian syksyinen lintumatka

Ajankohta
15.9. - 26.9.2019
Kesto
12 päivää
Kohde
Georgia, Batumi
Hinta
2590 €

Georgian syksyinen lintumatka

Vähä-Kaukasuksen upeat huiput ulottuvat Mustalta Mereltä Kaspianmerelle muodostaen mahtavan luonnonrajan Venäjän sekä Georgian välillä. Joka syksy, yli miljoona petolintua sekä muita lintulajeja muuttaa talvehtimaan alueen kautta etelään. Petolintujen muutto on keskittynyt Batumin rannikolle, joka on läntisen Palearktian tärkein muuttoreitti Afrikkaan.

Lintujen muuttomatkat ovat tunnetusti oikuttelevia ja säästä riippuvaista. Silloin kun kaikki on kohdallaan, voi nähdä yli 50 000 petolintua päivässä. Tämän takia pyrimme hyödyntämään parhaita mahdollisia olosuhteita ja pidämme matkaohjelman avoimena mahdollisiin järkeviin muutoksiin. Olemme valinneet matkalle ajankohdaksi syyskuun viimeisen viikon, koska petolintujen muutto on silloin monipuolisimmillaan ja määrällisesti mahtavaa.

Nähtävillä ja valokuvattavissa on tuhansia idänhiirihaukkoja ja haarahaukkoja ja meikäläisittäin mielenkiintoisia petolintuja kuten: pikkukiljukotka, kiljukotka, arokotka, keisarikotka, käärmekotka, niitty- ja arosuohaukka, sirovarpushaukka, punajalkahaukka, mahdollisesti jopa idänmehiläishaukka. Lisäksi seurataan katto- ja mustahaikaroiden muuttoa. Petolintujen muutonseurauksen lisäksi retkeilemme Batumin lähiympäristön kosteikoilla ja pensasmailla, missä tavoitettavissa ovat muun muassa sininärhi, harjalintu, mustapäätasku, punarintanakkeli, mehiläissyöjä, kuningaskalastaja ja monet muut mielenkiintoiset lajit, joiden valokuvaamiseen on hyvät mahdollisuudet.

Teemme myös retken Svanetin mahtavalle vuoristoalueelle, Kaukasuksen vuoristoon ja laaksoihin. Siellä on tarjolla erityistä paikallista arkkitehtuuria, kuten torneja, jollaisia ei voi nähdä missään muualla maailmassa. Niinpä paikalla yhdistyy erinomainen lintujen havainnointi aidon vuoristokulttuurin kokemiseen. Mielenkiintoisimpia lintulajeja meikäläisittäin ovat kaukasianlumikana, kaukasianteeri, kaukasianuunilintu, vuoritiltaltti ja rakkapunavarpunen. Ympäröivät metsät ja jokien laaksot tarjoavat paljon muuta kiinnostavaa nähtävää ja valokuvattavaa, joista esimerkkeinä mm. sepelrastas, alppirautiainen, tunturikiuru, kultahemppo, alppinaakka ja alppivaris.

Soita ja kysy lisää puh: 09 466 300

Hintaan sisältyy

  • lennot Istanbulin kautta Batumiin lentoveroineen ja matkustajamaksuineen
  • 30 kg + 8 kg käsimatkatavaraa sekä lentojen tarjoilut
  • 1 yö Istanbulissa sekä illallinen
  • 8 yötä Batumissa ja 2 yötä Mestiassa täysihoidolla (aamiaiset ja illalliset hotellissa, lounas maastossa)
  • matkaohjelman mukaiset kuljetukset ja linturetket
  • paikallinen lintuopas Alexander Rukhaia, Birding Caucasus
  • Lasse J. Laineen matkanjohtajuus ja lintu-opastus matkan aikana

 

Lisämaksusta

  • tipit ja muut mahdolliset kustannukset
  • 1h-lisämaksu 120 €/hlö (vain pyydettäessä, ei kiintiötä)

Matkanjohtaja

Lasse J. Laine

Lasse on biologi, tietokirjailija ja lintumies, joka kuuluu Kon-Tikin lintu- ja luonto-oppaisiin. Hän on kirjoittanut useita luonto- ja lintukirjoja ja voittanut WWF -palkinnon vuoden luontokirjasta vuonna 2010. Lasse on vienyt ryhmiä kokemaan unohtumattomia elämyksiä mm. Papua Uuteen-Guineaan, Gambiaan, Belizeen, Etiopiaan, Sri Lankaan, Gaboniin ja Kolumbiaan. Suositun ja palkitun luontokirjai... Lue lisää

Majoitus

15.-16.9. | 1 yö | Istanbul lentokenttähotelli
16.-18.9. | 2 yötä | Batumi
18.-20.9. | 2 yötä | Mestia
20.-26.9. | 6 yötä | Batumi

Voit halutessasi maksaa vapaaehtoisen 10 euron tukimaksun ilmastotyöhön matkan varatessasi. Lahjoittaminen käy vaivattomasti verkkokaupassamme ennakkomaksun yhteydessä.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden matkatoimistosta riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Matkan hinta edellyttää ryhmän minimikoon täyttymistä. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd / Björk & Boström Urheilumatkat Oy, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv, SMAL 39610) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä. Erityisehdot myös verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyva-tietaa/kon-tiki-toursin-erityisehdot/.

Lue räätälöidyn ryhmämatkan erityisehdot ennen matkan varausta
Tulosta matkaohjelma

Matkaohjelma

sunnuntai 15.9. - torstai 26.9.2019

Matkasuunnitelma on joustava ja mahdollisesti muutamme suunnitelmia lyhyellä varoi-tusajalla. Kuitenkin kaikki sovitut retket toteutetaan matkan aikana. Kaikki muutokset tehdään ryhmän parasta ajatellen.

15.9. sunnuntai | kohti Georgiaa

Lähtö Helsingistä iltalennolla kohti Istanbulia. Väliyö Istanbulissa ja aamulla matka jatkuu Batumiin, Georgiaan.

16.9. maanantai | Sakhalvasho, station 1

Aikaisin aamulla takaisin lentokentälle ja lennetään Batumiin. Lentokentälle vastassa on paikallinen opas. Kuljetus hotelliin n. 20 min. Sisäänkirjautuminen, lounas ja lepohetki. Iltapäivällä lähdetään Sakhalvashon kylän petolintujen katselupaikalle. Ajo noin 20 min, jonka jälkeen noin 10 min kävely loivaa rinnettä.

Sakhalvashon katselupaikka (tunnetaan myös nimellä station 1), tarjoaa huumaavat maisemat Vähä-Kaukasuksen vuoristoalueelle sekä Mustalle Merelle. Täältä näemme todennäköisimmin suu-ria parvia kurkia Cranes, Black Storks, tuhansia äänekkäitä European Bee-eaters tai Dalmatian ja White Pelicans muuttomatkalla meren yli. Tähän aikaan vuodesta petolintujen havainnoimisessa lähes kaikki on mahdollista ja voimme odottaa näkevämme: Eurasian ja Levant Sparrowhawks, Hobby, Goshawk, Peregrine ja Red-footed Falcons samoin kuin suuria virtoja Honey Buzzard, Steppe Buzzard ja Black Kite. Kotkien joukosta: Steppe, Lesser Spotted, Greater Spotted, Short-toed, Booted, Eastern Imperial, White-tailed ja silloin tällöin Golden Eagle. Täällä Marsh, Hen, Pallid ja Montagu’s Harriers, Eurasian ja Levant Sparrowhawks ovat tämän monimuotoisuuden lisäksi lhavaittavia lajeja. Harvinainen Crested Honey Buzzard on todellinen kohokohta, joka tekee kokemuksesta todella erityisen, jopa 50 yksilöä kirjataan joka syksy ja enemmistö havaitaan syyskuussa.

Vietämme täällä muutaman tunnin varhaisesta illasta myöhäiseen. Pidämme silmät auki kaikkia meidät ohittavia lintuja varten. Koska tämä on lintujen tarkkailukohde, useimmat ihmiset pysyvät yhdessä paikassa havainnoimassa ja nauttimassa ylilentävien petolintujen spektaakkelista. Tämä paikka tarjoaa mukavan tukikohdan ja useamman kerroksen, joten tilaa on kaikille. Paikallisen perheen kahvilasta on mahdollista nauttia virvokkeita. Illallisen jälkeen meillä on tapaaminen, jossa tutustumme toisiimme, käymme läpi viikon ohjelman sekä tarkastamme lajilistan.

17.9. tiistai | Shuamtan, station 2

Tänään vierailemme toisella petolintujen katselupaikalla. Matkalla teemme lyhyen pysähdyksen pienessä mäntymetsässä, joka on osa Batumin kasvitieteellistä puutarhaa (Botanic Gardens Conservation International -jäsen). Se perustettiin vuonna 1912 ja muodostuu ainutlaatuisesta kokoelmasta kasvitieteellisiä osastoja: Itä-Aasian, Pohjois-Amerikan, Uuden-Seelannin, Etelä-Amerikan, Himalajan, Meksikon, Australian, Välimeren (tai Euroopan) ja Transkaukasian kosteat subtropiikit. Tämä on loistava paikka nauttia kauniista näkymistä ja rohkeista punarintanakkeleista (Krüper’s Nuthatch). Kun olemme viettäneet reilun tunnin punarintanakkeleita havainnoiden, jatkamme matkaa kohden katselupaikkaa.

Matkaamme pieneen Shuamtan kylään, joka sijaitsee metsän kukkuloilla, täältä kävelemme ylämäkeä vielä n. 10-15 min., ennen kuin puiden lomasta saavumme harjanteelle kylän yläpuolella. Valitsemme parhaan paikan, teemme olomme kotoisaksi ja asetumme katselemaan mitä ohitsemme kulkee, samalla nauttien paikallisen kahvilan kahvia tai teetä.

Katselupaikka tarjoaa upean mahdollisuuden nähdä suuria vaikuttavia petolintujen muuttovirtoja sekä mahtavia maisemia. Historiallisesti Shuamtan katselupiste tarjoaa parhaat havainnot tähän aikaan vuodesta, koska useimmat kotkalajit valitsevat itäisen reitin. Itse asiassa, tätä katselupaikkaa kuulee joskus kutsuttavan nimellä ”Eagle Mountain”, monia lajeja nähdään yhdessä muiden petolintujen kanssa. Suunnitelmana on pysyä täällä koko päivä mutta jos muuttovirta hidastuu tai haluamme vaihtaa maisemaa, voimme tutkia lähiympäristön metsät, joissa on todennäköistä kohdata White-backed, Lesser Spotted, Middle Spotted, Great Spotted, Green tai Black Woodpeckers, Caucasian Chiffchaff, Green Warbler, Red-breasted Flycatcher, jne.

Aamiainen ja illallinen hotellilla, piknik-lounas maastossa.

18.9. keskiviikko | kohti Mestiaa, Svanetin aluetta Suur-Kaukasukselle

Tänään, varhaisaamiaisen jälkeen lähdemme kohti Suur-Kaukasusta, joka on meidän tukikohtamme seuraavat kaksi yötä. Välimatka Batumista Mestiaan on 260 km ja matka vie helposti noin 7 tuntia. Matkalla pysähdymme muutamalla lintujen havainnointipaikalla sekä nautimme paikallista lihalla täytettyä leipää: ”Kubdaria”, jonka kyytipojaksi on tarjolla kuumaa teetä. Ennen lähtöä Batumista, voimme jättää suurimman osan tavaroista yhteen paikkaan hotellilla ja ottaa Mestiaan mukaan vain tarpeelliset, mutta ei pidä unohtaa pakata lämpöisiä vaatteita ja varalta sadetakkia. Saavumme Mestiaan noin lounasaikaan. Kirjaudumme hotelliin, nautimme lounaan ja lähdemme ulos tarkkailemaan lintuja Mestian ympäristössä. Palaamme hotelliin illalliselle. Illallisen jälkeen pi-dämme lyhyen tapaamisen, jossa keskustelemme seuraavien päivien ohjelmista.

19.9. torstai | Mt. Tetnulti ja Adishin kylä

Tänään suuntaamme ennen auringonnousua endeemi-alueelle, joten nautimme todella varhaisen aamiaisen. Välimatka hotellin ja Mt Tetnuldin välillä ei ole pitkä, mutta koska tiet kiemurtelevat, kestää matka määränpäähän noin yhden tunnin. Kohdelajien lisäksi tämä paikka tarjoaa hämmästyttäviä näkymiä ja upeita maisemia. Tuntuu kuin olisi maailman huipulla. Täällä vietämme ensimmäisen puolikkaan päivästä ja yritämme havainnoida kaikki viisi lajia: Snowcock, Grouse, Redstart, Rosefinch sekä Chiffchaff. Myöhään iltapäivästä lähdemme kohti mysteeristä Adishin kylää, suunnaten havainnoimaan toisen joukon petolintuja sekä varpuslintuja. Matka Tetnildi vuorelta Adishin kylään vie aikaa noin kaksi tuntia, sisältäen muutamia pysähdyksiä lintujen havainnointiin, tämä matka on ehdottomasti vaivan arvoista. Illalla palaamme hotellille illalliselle, jonka jälkeen voimme toivottavasti juhlia havaintojamme.

20.9. perjantai | takaisin Batumiin

Tänään on jälleen varhaisaamiaisen aika, jonka jälkeen suuntaamme jälleen kerran kohden Mt Tetnuldia, varmistaaksemme että kaikki kohdelajit ovat havaittu. Emme ole alueella yhtä pitkään kuin edellisenä päivänä, vaan palaamme hotellille aiemmin. Pakkaamme laukkumme minibussiin ja lähdemme Batumiin. Matkalla ehdottomasti pysähdymme tehdäksemme muutaman lintuhavain-noinnin sekä pysähdymme lounaalle. Olemme takaisin Batumissa todennäköisesti illallisella.

21.9. lauantai | toinen petolintujen katselupaikoista

Eilisen pitkän päivän jälkeen, tänään meillä on rentouttava, mutta kiehtova lintujentarkkailu toisessa kahdesta mahdollisesta katselupaikasta. Valitsemme paremman, riippuen edellisten päivien laskentojen tuloksista.

22.9. sunnuntai | Chorokhi Delta ja Batumi seaside park

Tänään matkaamme lyhyen matkan Chorokhi Deltalle, joka on alueen yksi parhaista lintupaikoista. Mosaiikkiset suomaat, kaislikot, lammet, rantalieju, marjapensaat sekä soraiset rannat, antavat mahdollisuuden nähdä valtavat määrät sekä muutto- että paikallisia lajeja. Vietämme deltalla aikaa myöhäiseen iltapäivään saakka (sisältäen lounaan ja kahvin paikan päällä), jonka jälkeen siirrymme Batumi Seaside Parkiin.

Batumin eteläpuolella sijaitseva Chorokhi Delta on osoittautunut erinomaiseksi lintujen tarkkailupisteeksi, koska siellä on monipuolinen biotooppi. Alueen laidalta löytyvät massiiviset määrät kahlaajia ja varpuslintuja, jotka oleilevat usein ympäröivissä kosteikoissa ja rannikon puistoalueilla, tähän aikaan vuodesta. Pensaat ja kaislikot tarjoavat hyvät mahdollisuudet lähestyä kerttuleita kuten: Reed, River, Marsh, Barred, Olivaceous, Savi’s, Blyth’s, Paddyfield, Moustached Booted ja silloin tällöin Pallas’s Leaf, Yellow-Browed ja Sardinian Warblers. Lukuisien muiden varpuslintujen ohella on mahdollista nähdä: Wryneck, Calandra ja Short-toed Larks, Tree, Tawny, Richard’s ja Red-throat Pipits, Yellow ja Citrine Wagtails, Northern, Isabelline, Pied ja Desert Wheatears, Siberian ja Caspian Stonechats (ssp. variegata), Red-breasted Flycatcher, Rosy Starling, Roller ja monia muita mielenkiintoisia lajeja. Rantaliejussa ja lammissa on säännöllisesti havaittu Squacco, Grey ja Purple Herons, Little Crake ja mahdollisesti Baillons Crake, Great ja Little Bitterns, Common, Jack ja Great Snipes, Purple Swamphen, Collared ja Black-winged pratincoles. Samassa paikassa on silloin tällöin havaittavissa suuria parvia Sociable Lapwingseja, jotka lepäävät rantaliejuissa ennen kuin jatkavat matkaansa. Tämä vuodenaika on erittäin hyvä, harvinaisuuksien näkemiseen, jolloin mikä tahansa itäisistä lajeista voi ilmaantua paikalle. Kuten esimerkiksi: Daurian Shrikes ja Black-capped Sparrow-Lark vuonna 2015, Egyptian Nightjar vuonna 2017 ja 2018, Steppe Grey Shrike ja Little Bustard vuonna 2017 ja Oriental Turtle Dove vuonna 2018. Meren-ranta-alueiden rikkaudet tarjoavat mahdollisuuden tarkkailla lokkeja, mukaan lukien: Little, Black-headed, Yellow-legged, Caspian, Heuglin’s, Slender-billed, Baltic, ja Armenian… varsinkin ukkosmyrsky voi tuoda mukanaan erittäin mielenkiintoisia lajeja kuten: Pallas’s Gull, Arctic, Pomarine Skua, Yelkouan Shearwater ja tai Nigthjars pitkin koko mäntymetsän. Täällä voi odottaa odottamatonta, koska tämä paikka voi olla täynnä yllätyksiä, joten pyrimme käyttämään koko päivän täällä ja palaamme hotellille illalliselle ja käymme läpi lajilistat.

23.9. maanantai | toinen petolintujen katselupaikoista

Tänään vietämme koko päivän katsellen kiehtovia petolintuja yhdestä asemapaikoista.

24.9. tiistai | Kolkheti kosteikko-alueet

Yksi parhaista lintujen havainnointi päivistä odottaa meitä tänään! Aikaisen aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Kolkheti kosteikkoa, isoa kansallispuistoa ja tärkeää lintujen muuttoreittiä Mustanmeren rannikon länsipuolella. Aluetta ympäröi Lake Paliastomi ja Rioni (Phasis) -joki – maantieteellinen keskus historialliselle Kolkhetille (Colchis), joka hyvin tunnetaan elokuvasta ”Taistelu kultaisesta taljasta”. Kun yhdistamme muinaisten kreikkalaisten paikalle antaman nimen sekä joen ni-men, saadaan alueen nimeksi Pheasant (Phasianus colchicus) eli fasaani, jonka uskotaan Argonauttien esitelleen Eurooppalle. Kolkheti on koti monelle vesilinnulle, harvinaisille endeemisille kasveille ja monille veteen liitettäville sammakkoeläimille, matelijoille ja nisäkkäille.

Joka syksy vuodesta 2014 lähtien, on täällä havaittu muutamia yksilöitä Lesser ja Greater Sand Plover, kuten myös Grey Plover, Golden Plover, Kentish Plover, kanssa Turnstone, Stone Curlew, Red-necked Phalarope, Terek, Curlew, Broad-billed ja usean muun Sandpipers. Todennäköisesti nähtävissä myös ovat Oystercatchers, Pied Avocets ja useat muut mahtavat lajit. Tämä paikka on aivan mahtava kahlaajien monimuotoisuuden vuoksi. Samalla viikolla vuonna 2018, olemme löytäneet täältä jopa erittäin harvinaisen Caspian Plover. Tämä on myös loistava paikka tarkkailla tiiroja, kuten Common, Little, Sandwich, Whiskered, Gull-billed, Caspian, White-winged ja silloin tällöin Black Terns. Ympäröivät kaislikot ja rantaliejut, tarjoavat hyvät mahdollisuudet tarkkailla läheltä Little Crake ja Spotted Crake, jotka liittyvät mukaan pieneen Glossy Ibis -parveen. Ei ole epäilystäkään, ettemme viettäisi tällaisessa upeassa paikassa koko päivän.

25.9. keskiviikko | viimeinen lintupäivä

Tänään, meidän viimeisenä lintujen havainnointipäivänä Batumissa, pyrimme käymään petolintujen havainnointipaikalla, station 2, ja Batumi Seaside Parkissa. Lähdemme hotellilta varhaisen aamiaisen jälkeen, kuten yleensä ja ajamme katselupaikalle. Katselupaikalla nautitun lounaan ja kahvin jälkeen, ajamme takaisin kaupunkiin ja vierailemme Batumi Seaside Parkissa jälleen kerran. Valaistus houkuttelee hyvän määrän muuttolintuja, jotka liikkuvat öisin. Mistä vain löydät puiden tai pusikoiden täyttämän alueen rannikolla, saatat kohdata upeita lintuja! Etenkin sateisten öiden jälkeen, suuria määriä varpuslintuja keskeyttää muuttonsa ja suojautuu mitä järjettömämpiin paikkoihin. Kun sade jatkuu koko päivän myös monet muuttomatkalla olevat vaeltajat, ankat ja merilinnut näkyvät helposti rannalta. Havaintoja on tehty: Arctic ja Pomarine Skua, Yelkouan Shearwater, muuttava Black-winged Pratincoles, aina 130 Red-necked Phalaropes… Näissä sääolosuhteissa, myrskyävä meri tuo mukanaan merinisäkkäät lähelle rantaa. Vietämme melkoisen paljon aikaa merenrannalla ja yritämme palata hotellille hieman normaalia aiemmin, koska tänään meillä on jäähyväisillallinen.

26.9. torstai | kotiinpaluu

Aamupalan jälkeen kuljetus lentokentälle, josta Turkish Airlines lento lähtee Istanbulin kautta Helsinkiin.

Turkish Airlines lentoaikataulu:

15.9. TK1762 Helsinki – Istanbul (IST) 1325-1650
16.9. TK390 Istanbul – Batumi (BUS) 0630-0920
26.9. TK391 Batumi – Istanbul 1015-1120
26.9. TK1763 Istanbul – Helsinki 1440-1805

Maksuehto

Ennakkomaksu 500 € / hlö, jolla matkustaja vahvistaa lähtönsä
Loppumaksu 6 viikkoa ennen matkan alkua   

Ryhmästä poikkeaminen ei tällä matkalla ole mahdollista.

Hinnat perustuvat 6.11.2018 päivitettyyn, voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin Matkan toteutuminen edellyttää ryhmän minimikokoa 9. Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Kuvia

Georgian syksyinen lintumatka kuvia

Sulje

Tilaa Kon-Tikin uutiskirje

Tilaa Kontikin uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon matkatarjouksia ja tulevista ryhmämatkoista.

Ei kiitos, sulje ikkuna