Kontiki
Cordoba

Kotipuutarha-lehden Andalusian lukijamatkan aikana 5.-12.5. näet ja koet Etelä-Espanjan kukkaloistoa, maailmankuuluja kulttuurinähtävyyksiä ja Cordoban suositut patiofestivaalit. Andalusia on tunnettu upeista puutarhoistaan ja viehättävistä sisäpihoistaan. Itsehallintoalueen kulttuurihistoria on pitkä, ja rikkaan kulttuuriperinnön lisäksi myös puutarhakulttuurin juuret yltävät kauas – aina Antiikin Rooman valtakaudelle. Vanhimpien nykypäivään säilyneiden puutarhojen voidaan sanoa olevan peräisin noin 700-luvulta eli islamilaisten maurien ajalta, joiden vuosisatoja kestäneen vallan vaikutus näkyy Andalusiassa monipuolisesti. Vaikka historian saatossa vaihtuneet tyylisuunnat ovat edustettuina myös Andalusian puutarhoissa, alueen oma, arabivaikutteinen tyyli ja estetiikka ovat lisänneet aina oman paikallisen ilmeensä puutarhojen ulkomuotoon. Andalusian puutarhojen monipuolisuuteen on vaikuttanut ratkaisevasti myös alueen erilaiset ilmastot. Välimeren rannalla kukoistavat eksoottiset lajit ja sisämaassa tyyli on yleensä yksinkertaistetumpi.

Matkaohjelma
5.5. l
auantai | Iltalento Malagaan
Finnairin iltalento Helsingistä Málagaan AY1675 klo 20.40-00.15. Lentokentällä on ryhmää vastassa suomenkielinen opas, tilausbussikuljetus lentokentän lähellä sijaitsevaan hotelliin.

6.5. sunnuntai | Jardín Botánico-Histórico La Concepción ja  Palacio de las Dueñas
Hotellissa nautitun aamiaisen jälkeen suuntaamme Málagassa sijaitsevaan upeaan historiallisluonnontieteelliseen puutarhaan Jardín Botánico La Concepción’iin. Málagan pohjoisosassa sijaitseva Jardín Botánico-Histórico La Concepción on yksi Espanjan upeimmista kasvitieteellisistä puutarhoista ja merkittävä myös Euroopan mittakaavassa.
Lue lisää sivun alareunasta *).

Sevillaan saavuttuamme vierailemme Palacio de las Dueñas’ssa eli Alban herttuoiden yksityisessä palatsissa ja sen puutarhoissa. Alban aatelissuvun omistama Dueñasin palatsi sijaitsee Sevillan keskustassa. Se avattiin yleisölle vasta maaliskuussa 2016. Tarkoituksena oli, että yleisö pääsisi ihailemaan Alban suvun upeita taidekokoelmia, itse palatsirakennusta ja tietysti myös sen kauniita sisäpihoja ja puutarhoja. Tyypillisen andalusialaisen pääsisäpihan vierestä löytyvät, löytyy mm. ”Sitruunapuupatio” sekä ”Öljypatio” ja kaunis Pyhän Justan puutarha. Palatsin puutarhoista pidetään erinomaista huolta. Keväällä kun Sevilla ”pukeutuu valkoiseen”, eli kun katuja koristavat appelsiinipuut kukkivat ja kaupungin täyttää huumaava appelsiinikukkien tuoksu, myös Dueñasin palatsin puutarhat puhkeavat kukkaloistoon. Palatsin jokainen puutarha ja patio on oma kokonaisuutensa. Niistä löytyy mm. pelargoneja, ihmeköynnöksiä, Pohjois-Amerikasta peräisin oleva Kalifornian laakeri, Umbellularia california, joka on kaupungin ainut yksilö, Xanthoceras Sorbifolia, eli pieni Kiinasta kotoisin oleva puu/pensas, jolla suuret valkoiset kukinnot keväällä, Isojaakonkukka (Jakobinia carnea) Brasiliasta, Magnoliafiikus sekä lukemattomia yrttejä ja maustekasveja.

Puutarhavierailun jälkeen majoittaudumme keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotellin. Tervetuliaisillallinen nautitaan esim. tunnelmallisessa ravintola Casa Manolo Leónissa, jonka ihastuttava patio, herkullinen ruoka ja hyvät viinit luovat täydellisen ympäristön Sevillan kevätillasta nauttimiseen.

7.5. maanantai | Sevillan puutarhat Palacio del Marqués de la Motilla ja Hacienda de Mejina
Hotellissa nautitun aamiaisen jälkeen suunnataan tutustumiskäynneille Sevillassa sijaitseviin kauniisiin ja huolella hoidettuihin yksityisiin puutarhoihin. Vierailulla on mukana asiantuntija Andalusian puutarha-alan ammattilaisten yhdistyksestä (AMJA).

Palacio del Marqués de la Motilla, eli Motillan markiisin palatsi on firenzeläistyylinen yksityinen palatsi Sevillan vanhassa keskustassa. Palatsiin kuuluu useita upeita patioita lähteineen ja kauniine kukkaruukkuineen. Paikan erikoisuutena mainittakoon vuodelta 1886 peräisin oleva täydessä kukoistuksessa kasvava bambu, joka kurkistaa palatsin muurien yli kadulle. Vierailu palatsiin ja sen patioihin on ainutlaatuinen tilaisuus, sillä sen ovet eivät ole koskaan aikaisemmin avautuneet yleisölle.

Hacienda de Mejina on yksityinen maalaiskartano Sevillan lähellä Aljarafen kunnassa. Kyseessä on entinen roomalainen Villa, joka arabivallan aikana toimi alqueríana, eli maatilana puutarhoineen ja hedelmätarhoineen. Sittemmin siitä tuli alueelle tyypillinen oliivitila. Aljarafessa on rikkaat vesivarat ja hedelmällinen maa, minkä vuoksi siellä harjoitettiin perinteisesti maataloutta, ja vietiin mm. oliiviöljyä, viiniä, vihanneksia ja hedelmiä Sevillaan. Näihin maalaiskartanoihin kuuluu patioita ja vehreitä puutarhoja, joiden katveessa on kesän kuumina päivinä mahdollista nauttia hiukan viileämmistä lämpötiloista.

Vierailujen jälkeen nautimme yhteisen lounaan ja suuntaamme Sevillan maakunnasta kohti Córdobaa, jonne saavuttua majoittaudumme hotelliimme. Loppuilta omaa aikaa kaupunkiin tutustumiselle, patiojuhlasta nauttimiselle sekä omakustanteiselle illalliselle. Illalla voi myös nauttia laadukkaasta flamencoesityksestä Cordoban legendaarisessa Tablao el Cardenalissa, joka sijaitsee 1700-luvulla rakennetussa palatsissa aivan Córdoban sydämessä. Hyvällä säällä esityksistä nautitaan luonnollisesti palatsin kauniilla patiolla (lisämaksullinen.)

8.5. tiistai | Córdoban patiojuhla ja Cordoban moskeija-katedraali
Päivä omistetaan Cordoban patiokilpailuihin osallistuvien patioiden ihailuun. Córdoban patiojuhla on itse asiassa vuosittainen kilpailu, jonka aikana valitaan kaupungin kaunein patio. Juhlan ajankohta on yleensä toukokuun 2. ja 3. viikko, jolloin kilpailuun osallistuvien patioiden ovet ovat tiettynä aikana avoinna ja patiot yleisön ihasteltavina. Kaikki kilpailuun osallistuvat patiot ovat yksityisiä eli asukkaiden ylläpitämiä ja hoitamia, eikä niihin tarvitse maksaa sisäänpääsymaksua. Cordoban patiojuhla julistettiin Unescon aineettomaksi kulttuuriperinnöksi vuonna 2012. Kilpailujen aikaan Cordobassa on kolme erilaista patioreittiä eri kaupunginosissa, joiden jokaisen kävelemiseen on hyvä varata reilusta aikaa (puoli päivää). Suosituin niistä on Barrio Alcázar Viejon alue, joka sijaitsee Córdoban vanhan kaupungin vieressä. Barrio de Santa Marina ja San Lorenzo on toinen kokonaisuus ja Barrio de San Santiago ja Santa Magdaleena kolmas. Lisäksi Vianan markiisien palatsin (Palacio de los Marqueses de Viana) 12 patiota ovat auki koko vuoden, ja kilpailujen aikaan sisäänpääsy sinne on ilmainen.

Ennen tai jälkeen esim. ravintola Puerta de Sevillan patiolla nautitun illallisen teemme sykähdyttävän iltavierailun upeaan 900-luvulta peräisin olevassa Cordoban moskeija-katedraaliin.

9.5. keskiviikko | Córdoba ja Granada
Córdobassa jatkamme vielä aamupäivän patioiden parissa. Patiokierroksen jälkeen on aikaa omakustanteiseen lounaaseen. Matka jatkuu Córdobasta kohti kuvankaunista Granadaa, jonne saavuttua majoittaudumme keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliin. Illalla nautimme yhteisen illallisen tunnelmallisessa ravintolassa.

10.5. torstai | Alhambra ja Carmen de los Mártires
Hotellissa nautitun aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan maurilaisaikaisten kuninkaiden palatsikokonaisuuteen Alhambraan kuuluviin uskomattoman kauniisiin Generalifen puutarhoihin, jotka muodostavat erottamattoman kokonaisuuden alueen arkkitehtuurin kanssa. Keskiaikaiset arabialaisvaikutteiset puutarhat, metsiköt, hedelmä-, vihannes- ja oliivitarhat on aikojen saatossa yhdistetty harmonisesti renessanssi-, barokki- ja romantiikan ajan puutarhatyyleihin. Generalifen puutarhat on epäilemättä espanjalaisarabialaisen puutarhaperinteen merkittävin esimerkki ja puutarhamatkan yksi pakollisista vierailukohteista.

Vierailun jälkeen nautimme yhteisen lounaan, jonka jälkeen vuorossa on vierailu Carmen de los Mártiresiin. Granadan perinteiseen arkkitehtuuriin kuuluu olennaisena osana puutarhat. Kaupungin tunnusomaisia asumusmuotoja edustavat ainoastaan Granadassa sijaitsevat ”carmenit”, eli pienet, tavallisesti rinteeseen rakennut urbaanit tilat, joihin kuuluu asuinrakennus, puutarha sekä hedelmätarha ja kasvimaa. Kyseessä on suljetut alueet, joiden parimetristen muurien yli runsas kasvillisuus houkuttelevasti rönsyilee. Carmen-nimitys tulee arabialaisvaikutteisesta sanasta kar que, joka tarkoittaa viiniviljelmää tai Granadan kaupungin muurien ulkopuolella sijaitsevaa maalaistilaa. Alun perin siihen kuuluikin talon ja puutarhojen lisäksi myös lähteet, varastot ja viiniviljelmät. 1600-luvulta alkaen tämä asumusmuoto tuli suosituksi kaupungin keskustassa, ja sen erityispiirteit vahvistuivat 1700-luvun lopulla/1800-luvun alussa. Tähän päivään asti säilyneet carmenit ovatkin peräisin tältä aikakaudelta. Romantiikan vaikutus näkyy vahvasti arkkitehtoonisten ja maisemallisten kysymysten tärkeytenä.

Carmen de los Mártires
Vierailemme Granadan suurimmassa carmenissa eli Carmen de los Mártiresissa. Se on 7ha:n suuruinen alue Alhambran etelärinteessä. Alueella oli alun perin 1400-luvun lopulla rakennettu kirkko, jonka ympärille rakennettiin myöhemmin luostarirakennus. 1800-luvulla luostarin raunioiden päälle rakennettiin pieni palatsi, jonka ympärille suunniteltiin myös puutarhakokonaisuus. Carmenin puutarhoihin kuuluu perinteistä luostarin kasvimaata ja hedelmäpuutarhaa imitoiva puutarha, jossa viljellään munkkien aikanaan luostarissa kasvattamia vihanneksia ja hedelmiä. Valikoimaan kuuluu niin perunoita, porkkanoita, pinaattia, salaattia, artisokkaa, valkosipuleita, kuin omena-, päärynä ja sitrushedelmäpuita, lääke- ja maustekasveja, kuten rosmariinia, timjamia, oreganoa ja laventelia. Hyötypuutarhan lisäksi paikka oli munkeille levon ja meditoinnin valtakunta, jota kaunistivat sitä ympäröivät kukat ja ikivanhat puut.

Alueeseen kuuluu myös isohko lampi, jossa uiskentelee mustia joutsenia. Lampea ympäröi palmuja, myrttejä ja bambuja ja sen keskellä on romanttinen pieni saareke, jossa kasvaa kaupungin ainoa Cotinus coggygria eli ns. ”peruukkipuu”. Lisäksi siellä kasvaa euroopanvalkopyökkejä, lännenmansikkapuita ja yli 150-vuotias Bussacon setripuu. Paikan päällä pystyy tutustumaan myös erityyppisiin puutarhoihin, sillä sieltä löytyy niin ranskalainen puutarha magnolioineen ja kukkivine pensaineen, kuin Fillip II:lle omistettu englantilainen puutarha palmumetsineen ja lähteineen. Kokonaisuuden kruunaa Espanjan viimeisen muslimidynastian Nasridien puutarha, jossa on tilaa hallitsevana osana pitkittäinen vesielementti, alueelle tyypillisiä kukkaruukkuja, ikkunoita reunustavia huumaavan tuoksuisia jasmiineja ja pieni seinään kaiverrettu luola.

11.05 perjantai | Vapaa aikaa Granadassa, Rosarion puutarha ja Malaga
Hotellissa nautitun aamiaisen jälkeen on vapaata aikaa nauttia Granadan kauniin kaupungin tarjonnasta. Aikaa on myös omakustanteiselle lounaalle. Iltapäivällä jätämme Granadan taaksemme ja suuntaamme kohti Málagaa. Matkan varrella pysähdymme Málagan maakunnassa sijaitsevassa Villanueva de Rosariossa, jossa sijaitsee Rosarion puutarha. Kyseessä on yksityisessä omistuksessa oleva laaja puutarha-alue, jota paikan omistaja – innokas ja aktiivinen puutarhaihminen – on huolella ja rakkaudella hoitanu jo viimeiset 20 vuotta. Samalla puutarhan kasvilajikokoelmat ovat karttuneet todelliseksi kasvitieteelliseksi puutarhaksi. Jokaisella lajilla on oma kylttinsä, josta käy ilmi kasvin alkuperä ja sen istutuspäivämäärä. Viimeiseksi yöksi majoitumme Málagan maakunnassa sijaitsevaan hotelliin, jonka ravintolassa nautimme yhteisen läksiäisillallisen ruokajuomineen.

 12.5. lauantai | kotimatka
Paluulento Málaga-Helsinki AY1672 klo 10.35-16.05.

Majoitukset näissä hotelleissa tai vastaavissa:
Holiday Inn Express Málaga Airport***
www.ihg.com/holidayinnexpress/hotels/gb/en/malaga/agpap/hoteldetail

Hotel Tryp Macarena, Sevilla****
www.hotelsevillamacarena.com/EN/hotel.html

Hotel NH Collection Amistad, Córdoba****
www.nh-collection.com/hotel/nh-collection-amistad-cordoba

Hotel Carmen, Granada****
http://www.hotelcarmen.com/en/

Hotel Cortijo Chico, Málaga
http://hotelcortijochico.com/en/

Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Hinnat perustuvat elokuussa 2017 voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin. Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa. Hinnat sisältävät verot.

Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento -tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut. Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin.

Lisätietoa matkan maksamisesta luottokortilla
Verkkokaupassa matkan voi maksaa luottokortilla (Visa, MasterCard tai American Express). Ennakkomaksu maksetaan heti varauksen yhteydessä ja loppumaksu eräpäivänä. Varauksesta saatte sähköpostiinne vahvistuksen, jossa on myös linkki loppumaksun maksamista varten. Sähköpostitse tehdyistä varauksista lähetämme laskut pankkisiirtolomakkeina. Jos matkan haluaa maksaa luottokortilla (Visa, MasterCard tai American Express)), veloitus tehdään NETs (entinen Luottokunta) puhelinmyyntinä. Nets veloittaa palvelumaksuna 2%+alv. maksettavasta summasta, joka lisätään matkan hintaan. Veloitus hoidetaan puhelimitse Kon-Tiki Toursin toimiston kanssa.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä ja verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyva-tietaa/kon-tiki-toursin-erityisehdot/

*) Jardín Botánico La Concepción on yksi harvoista Euroopassa sijaitsevista puutarhoista, jonka kasvikokoelmaan kuuluu trooppisten kasvien lisäksi myös subtrooppisia kasveja. Puutarhan juuret yltävät 1800-luvun puoleen väliin jolloin kasvillisuudesta sekä arkeologiasta syvästi kiinnostunut markiisipariskunta Loring-Heredia aloittivat suurellisen puutarhaprojektin oman huvialueen luomiseksi. La Concepción edustaa tyylisuunnaltaan englantilaista maisemapuutarhaa, joka syntyi 1800-luvulla vastapainoksi prameileville ja hyvin geometrisille ranskalaisille puutarhoille. Englantilainen maisemapuutarha on mahdollisimman luonnonmukainen ja siihen kuuluu tärkeänä osana veden läsnäolo sekä arkkitehtooniset elementit mahdollisimman harmonisen maisemakokonaisuuden luomiseksi. Vuonna 1990 puistoalueesta tuli Málagan kaupungin omaisuutta. Mittavien kunnostus- ja laajennustöiden jälkeen puisto avattiin yleisölle vuonna 1994. La Concepcionin pinta-ala on yhteensä 55 ha, joista alueen keskellä sijaitsevalle historialliselle puutarhalle kuuluu 5 ha. Ulkoilmapuutarhan kasvillisuus on peräisin viidestä maanosasta: Euroopasta, Amerikasta, Aasiasta, Afrikasta sekä Oseaniasta. Ihastuttavaan historialliseen puutarhaan on vuosien saatossa muodostunut oma mikroilmastonsa, jonka vaikutuksesta sen lämpötila on kesällä muutaman asteen matalampi ja talvella muutaman asteen korkeampi kuin muualla Málagassa. Kosteus puutarhassa on kuin troopiikin metsässä. Puutarhasta löytyy myös vanha arkeologinen museo, jossa on alueelta löytyneitä arkeologisia esineitä, Loringin palatsi, patsaita, pieniä temppeleitä ja siltoja, jotka vievät puutarhassa käyskentelijän mukanaan menneisyyteen… La Concepcionin tutustutaan paikan oman oppaan opastamalla kierroksella. Puutarhan ihasteluun jää myös omaa aikaa. Concepcionissa on myös pieni kahvilarakennus jossa voi nauttia omakustanteisesti välipalaa tai kevyen lounaan. Kasvitieteellisestä puutarhasta matka jatkuu kohti Sevillaa. Myös ajomatkan aikana on mahdollista pitää tauko omakustanteiselle lounaalle.

Kerää oma ryhmä Kerää porukka ja lähde matkalle
Kerää oma ryhmä

Omalla porukalla matkalle

Kutsu kaverisi mukaan ja räätälöidään juuri teidän porukan näköinen matka.

Kutsu Facebookissa

Lähetä ystävillesi kutsu sähköpostiin

Andalusian salaiset puutarhat

5.-12.5.

1920 /1955 €

Kotipuutarha-lehden Andalusian lukijamatkan aikana 5.-12.5. näet ja koet Etelä-Espanjan kukkaloistoa, maailmankuuluja kulttuurinähtävyyksiä ja Cordoban suositut patiofestivaalit. Andalusia on tunnettu upeista puutarhoistaan ja viehättävistä sisäpihoistaan. Itsehallintoalueen kulttuurihistoria on pitkä, ja rikkaan kulttuuriperinnön lisäksi myös puutarhakulttuurin juuret yltävät kauas – aina Antiikin Rooman valtakaudelle. Vanhimpien nykypäivään säilyneiden puutarhojen voidaan sanoa olevan peräisin noin 700-luvulta eli islamilaisten maurien ajalta, joiden vuosisatoja kestäneen vallan vaikutus näkyy Andalusiassa monipuolisesti. Vaikka historian saatossa vaihtuneet tyylisuunnat ovat edustettuina myös Andalusian puutarhoissa, alueen oma, arabivaikutteinen tyyli ja estetiikka ovat lisänneet aina oman paikallisen ilmeensä puutarhojen ulkomuotoon. Andalusian puutarhojen monipuolisuuteen on vaikuttanut ratkaisevasti myös alueen erilaiset ilmastot. Välimeren rannalla kukoistavat eksoottiset lajit ja sisämaassa tyyli on yleensä yksinkertaistetumpi.