Kontiki

Opettaja-lehden lukijamatka Marokkoon hiihtolomalla 17.-24.2. yllättää monipuolisuudellaan. Marokko tarjoaa lumihuippuisen vuoriston, jylhiä luonnonrotkoja, historiallisia kohteita, kulttuuriaarteita, värikkäitä Berberi-kaupunkeja ja Saharan hiekkadyynit. Marokko tuo monille mieleen myös Tuhannen ja Yhden yön tarinat. Värikäs Marrakechin Djemaa el-Fnaa eli Taikureiden tori vastaa hyvin tätä mielikuvaa, mutta Marokko tarjoaa paljon muutakin. Marokon rikkaaseen historiaan ovat jättäneet jälkensä roomalaiset, berberit, arabit ja viimeksi ranskalaiset, jotka hallitsivat Marokkoa vuoteen 1956 saakka. Marokon rikas arkkitehtuuri ja ruokakulttuuri ovat käsitteitä maailmalla. Marokossa on lukuisia UNESCOn maailmanperintökohteita, joista useita näemme matkallamme. Suorat lennot Marrakeshiin helpottavat matkustamista.

Matkaohjelma
17.2. lauantai   Matkapäivä
Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä matkanjohtajan kanssa, Norwegianin suora lento D8 760 Helsinki–Marrakech Menaran kansainvälinen lentokenttä klo 11.30 –15.00. Kuljetus paikallisoppaan kanssa Marrakechin vanhaan kaupunkiin eli Medinaan ja majoittuminen Riadiin. Riadit olivat aikoinaan varakkaiden perheiden koteja ja nykyisin ne ovat 2-3 kerroksisia boutique-tyyppisiä pikkuhotelleja, joissa huoneet on täysin nykyaikaistettu mutta sisustuksessa on säilytetty aito marokkolainen leima. Kadulle päin on hyvin vaatimaton ovi, mutta sisälle astuttaessa avautuu vehreä sisäpiha, jossa saattaa solista suihkulähde ja kasvaa puita. Riadeissa tarjotaan aamiaista sekä päivällistä ja tämä on hyvä mahdollisuus tutustua marokkolaiseen keittiöön. Illalla yhteinen päivällinen.

18.2. sunnuntai Marrakechin kaupunkikierros
Aamupala Riadissa, jonka jälkeen lähdemme tutustumaan Marrakechin. Vierailemme kaupungin kuuluissa puutarhassa Jardin Majorellessa. Yli 300 erilaista kasvilajia käsittävän Jardin Majorellen loi ranskalainen taiteilija Jacques Majorelle 1920- ja 1930-luvuilla. Hän sai innoituksen puistoa leimaavaan kirkkaan siniseen rakennusten väriin ja arkkitehtuuriin berberi-kulttuurista ja Marokon luonnosta. Myöhemmin puutarhan omistivat Yves Saint Laurent ja Pierre Bergé. Yves Saint Laurentin tuhka on siroteltu puutarhaan.

Mellahin eli juutalaiskaupunginosan lähellä sijaitseva palatsi Bahia Palace eli ”Loisto” valmistui 1800-luvun lopussa. Sen sanotaan olevan Marrakechin kaunein palatsi. Palatsi käsittää 150 huonetta (vain osa auki yleisölle) ja siellä asui visiiri Abu Ahmed sekä haaremissa hänen neljä vaimoaan ja 24 jalkavaimoaan.

Palatsissa nähdään loistokkaan käsityötaidon näytteenä zellige-mosaiikeista koostuvia seinäkuvioita, jotka toistuvat matemaattisella tarkkuudella. Käymme katsomassa korkeiden muurien suojassa olevia mahtavan Saadi-dynastian hautoja.Haudat ovat peräisin sulttaani Ahmad I al Mansurin hallintokaudelta 1500-luvulta. Haudat pääsivät unohtumaan vuosisatojen aikana ja oli melkoinen sensaatio, kun hyvin koristeelliset ja kauniit haudat löytyivät uudestaan vuonna 1917.

Marrakechin kaupunkikuvaa hallitsee Koutoubian moskeija ja sen 1100-luvulla rakennettu minareetti, joka kohoaa 77 m korkeuteen. Koutoubian moskeija on lähellä Djemaa el-Fna -aukiota, joka on UNESCOn maailman-perintökohde. Aukio toimi 1000-luvun alussa mestauspaikkana, mutta tänä päivänä se kuhisee elämää aamusta yömyöhään: käärmeenlumoajia, poppamiehiä, käsien hennaajia, katuesiintyjiä ja soittajia. Aukiolta pääset vanhan kaupungin Medinan sokkeloiselle souk-basaarialueelle, joka on oivallinen ostospaikka. Kierroksen aikana nautimme lounaaksi kameli-burgerit. Loppupäivä omaa aikaa.

19.2. maanantai  Päiväretki berberikouluun High Atlas-vuoristossa
Aamiaisen jälkeen nousemme jeeppien kyytiin ja lähdemme ajamaan kohti High Atlas -vuoristoa, joka on Ma-rokon korkein vuoristo (huippu Jebel Toubkal 4167m). Ajamme Lalla Takerkoust -järven kautta ja alamme kiivetä ylemmäs vuoristoon. Ylhäältä aukeaa hieno näköala alhaalla levittyvään laaksoon ja kauempana siintävään Marrakechiin. Ajamme pienien Berber-kylien läpi ja näemme kyläläisiä arkiaskareissaan. Edessämme aukeaa Jebel Toubkal lumihuippuineen.

Saavumme Berberikylään, jossa vierailemme kyläkoulussa. Oppilaat ovat 6-12-vuotiaita tyttöjä ja poikia ja he käyvät kaikille pakollista 6-vuotista peruskoulua. Varsinkin hiekka-aavikolla ja vuoristossa kouluja on kuitenkin harvakseltaan eivätkä kaikki perheet lähetä lapsia kouluun pitkän koulumatkan vuoksi. Vaikka perhe voisikin lähettää lapset kouluun, vielä tänäkin päivänä perheissä saatetaan suosia poikien kouluttamista tyttöjen sijaan, erityisesti maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla. Kouluissa on usein hyvin paljon oppilaita ja sen vuoksi oppilaat käyvätkin koulua usein kahdessa vuorossa: aamupäivällä opetetaan nuorimpia oppilaita ja iltapäivällä vanhempia. Marokko pyrkii parantamaan koulutuksen laatua ja rakentaa lisää kouluja. Tuore päätös lyhentää kesälomaa 42 päivään entisen 47 päivän sijasta ja oppilaat palaavat kouluun syyskuun alussa. Opetus tapahtuu seitsemän viikon jaksoissa, jonka jälkeen on lomaviikko. Opettaja kertoo koulusta ja Morocco Planet tulkkaa tarvittaessa berberi-kieltä englanniksi. Pidämme omatoimisen lounastauon vuoristossa Berberi-kylässä ennen kuin palaamme takaisin Marrakechiin. Illalla nautimme yhteisen päivällisen.

20.2. tiistai  Marrakech – Ounagha – Essaouira
Aamupala Riadissa, jonka jälkeen lähdemme ajamaan Atlantin rantaa kohden Essaouiran satamakaupunkiin, joka on myös UNESCOn maailmanperintökohde. Ajamme pikkukaupunkien läpi ja lähestyessämme rannikkoa näemme Marokon kuuluisat arganpuut. Arganpuun hedelmien siemenistä puristetaan arganöljyä. Erittäin kosteuttava arganöljy on iholle hyväksi, sillä se sisältää iholle välttämättömiä rasvahappoja ja runsaasti ihoa hoitavia E- ja A-vitamiineja. Marokon arganpuut ovat tulleet kuuluisiksi myös vuohista, jotka kiipeilevät puissa syöden niiden mehukkaita hedelmiä. Pysähdymme katsomaan arganpuissa kiipeileviä vuohia ennen kuin jatkamme matkaa Ounaghassa sijaitsevalle viinitilalle. Vierailemme Val d’Argan -viinitilalla, jossa on tilan viinien maistelua asiantuntijan johdolla.

Val d´Argan viinitlan perusti Charles Mélia vuonna 1994. Hänen sukunsa tulee Algeriasta ja hän viettikin parikymmentä ensimmäistä elinvuottaan Pohjois-Afrikassa. Charles Mélian tie vei Ranskaan, kun perhe osti 1940luvulla Rhonesta Chateauneuf du Papesta viinitilan `Château de la Font Du Loup´. Charles Mélia ei tyytynyt helppoon ratkaisuun jatkaa perheensä viinituotantoa vaan halusi luoda jotain omaa. Niinpä hän luovutti viinitilan johdon vanhimmalle tyttärelleen Anne-Charlottelle ja lähti etsimään paikkaa, jonne hän voisi perustaa oman viinitilan. Matka vei Chilen ja Argentiinan kautta lopulta Marokkoon Ounaghaan, jossa kesä on paahtavan kuuma, mutta Atlantilta tuulee viilentävästi.

Alku oli sanamukaisesti kivikkoinen ja vei neljä vuotta raivata maata, vetää sähköjä, perustaa rakennuksia ja rakentaa viinikellari sekä istuttaa Rhonesta tuotuja rypälelajikkeita kuten Grenache, Syrah, Clarette, Viognier ja Roussanne. Nykyään viinitila käsittää noin 50 hehtaaria ja vuosituotanto on noin 900 hehtolitraa eli noin 120 000 pulloa. Tila tuottaa valko-, puna- ja roseviinejä sekä myös Marokon omaa viiniä `Vin Gris´.

Val d´Argan on Marokon ensimmäinen rypäleitään orgaanisesti viljelevä viinitila ja se on saavuttanut EU sertifikaatin EC 834/2007. Tilalla käytetään traktorin sijasta kamelia, joka on muutenkin hyvin sopeutunut kuumaan ilmaan.

Viinitilavierailun jälkeen ajamme noin 20 km päässä olevaan Essaouiraan, jossa nautimme lounaan. Majoitumme Essaouiran vanhassa kaupungissa sijaitsevaan historialliseen Riadiin. Riadin rakennutti rikas kauppias 1700-luvulla perheensä asunnoksi. Riadissa on edelleen nähtävissä maurilainen arkkitehtuuri esim. sisäpihoissa vaikka se muuten onkin täysin restauroitu. Riad sijaitsee lähellä merenrantaa ja sieltä on lyhyt kävelymatka soukbasaarialueelle. Loppupäivä on vapaata omaa aikaa tutustua kaupunkiin.

21.2. keskiviikko  Essaouiran kaupunkikierros
Aamiaisen jälkeen lähdemme paikallisoppaan johdolla Essaouiran kaupunkikierrokselle. Portugalilaiset nimesivät kaupungin Mogadoriksi ja se oli tunnettu kauppapaikka jo antiikin aikana. Siellä valmistettiin hyvin arvokasta purppuran väristä kangasta, joka sai värinsä tällä alueelle sijaitsevien merietanoiden kuoresta uutetusta väriaineesta. 1700-luvun lopussa Essaouira tunnettiin ”Timbuktun porttina”. Se sijaitsi strategisesti merkittävällä merireitillä Euroopan ja syvemmän Afrikan välissä suojaisassa luonnon satamassa. Essaouira oli vilkas kansainvälinen satamakaupunki ja sen kautta kulki kamelikara-vaanien tuomia mausteita, teetä, norsunluuta – mutta myös orjia. Orjat lastattiin Essaouirassa laivaan ja heidän matkansa kohti Amerikkaa alkoi. Portugalilaisten lähdettyä Essaouirasta kaupunkiin alkoi virrata muualta ihmisiä, varsinkin juutalaisia. Tästä muistona Essaouirassa on edelleen synagoga.

Essaouira tarkoittaa berberi-kielellä ”hyvin suunniteltu”. Ranskalainen sotalinnoitusten asiantuntija suunnitteli Essaouiran Medinan eli vanhan kaupungin sen ajan modernin sotilasarkkitehtuurin sääntöjen mukaan. Medina on hyvin säilynyt ja on hieno esimerkki 1700-luvun lopun eurooppalaisvaikutteisesta linnoituskaupungista.

Essaouiran Medina on UNESCOn maailmanperintökohde. Medinan nähtävyyksiä ovat esim. Bab Marrakech -bastioni, sataman Skala du Port -linnoitus sekä Ben Youssefin ja Kasbahin moskeijat.

Essaouiran kaupankäynti alkoi kuihtua seuraavien vuosisatojen aikana, mutta Marokon itsenäistyttyä Ranskasta vuonna 1956 Essaouira nousi uudestaan tunnettuuteen: tällä kertaa hippien ja taiteilijoiden keskuudessa. Sanotaan, että Essaouirassa ovat vierailleet mm. Jimi Hendrix, Cat Stevens ja Frank Zappa. Tänä päivänä Essaouira on tunnettu käsityöntaitajista sekä pitkästä hiekkarannastaan, joka houkuttelee erityisesti laine- ja purjelautailijoita. Kaupunkikierroksella maistelemme hunajaa sekä juustoja ja vierailemme paikallisella torilla. Nautimme yhdessä merellisen lounaan. Loppupäivä vapaata aikaa.

22.2. torstai  Päiväretki Atlantin rannikkoa pitkin Safiin
Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan Atlantin rannikkoa seuraten Safiin. Se tunnetaan satamakaupunkina, jossa on erityisesti sardiinien käsittelyteollisuutta. Tämän lisäksi Safi on tunnettu koristeellisesta keramiikasta ja taitavista savenvalajista.

Portugalilaiset miehittivät Safin 1500-luvun alkupuolella ja hallitsivat sitä 30 vuoden ajan. Sinä aikana he rakensivat useita linnoituksia sataman suojaksi. Portugalilaisten rakennuttama katedraali valmistui vuonna 1519, mutta se muutettiin pian osaksi linnoitusta, josta käytetään nimeä ”Kechla”. Myöhemmin Kehlaa käytettiin vankilana aina 1990-luvulle saakka. Tänä päivänä Kechla on avattu vierailijoille. Käymme tutustumassa Kechlaan, josta on hieno näkymä sekä Safin vanhaan kaupunkiin että rannikolle.

Keramiikkataiteilijoiden kaupunginosa ”Colline des Potiers” sijaitsee mäellä vanhan kaupungin muurien reunalla. Keramiikkataiteilijat ja savenvalajat työstävät savesta sekä käyttö- että koriste-esineitä käyttäen edelleen vanhoja menetelmiä ja puilla lämmitettäviä savenpolttouuneja. Uunien savupiiput ovat hauskasti pulleita ja muistuttavat muurahaiskekoja. Seuraamme savenvalajien työskentelyä, kuin heidän käsissään syntyy täydellinen tagine-pata kansineen ilman minkäänlaisia muotteja. Meillä on aikaa tehdä keramiikkaostoksia. Lounastamme Safissa ennen kuin lähdemme paluumatkalle Essaouiraan. Loppupäivä on vapaata.

23.2. perjantai    Päiväretki arganöljyä tuottavaan naisten osuuskuntaan
Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan Essaouirasta etelään Tamanarin pikkukaupunkiin. Tie kulkee arganpuualueella, jossa vuohilaumat laiduntavat vapaasti. Aiemmin arganpuita kasvoi koko Pohjois-Afrikassa, mutta hakkuut ovat hävittäneet ne suurimmaksi osaksi. Arganpuut ovat nykyään hyvin harvinaisia ja niitä kasvaa enää lounais-Marokossa kapealla Atlantin rantakaistaleella. Arganpuilla on suuri merkitys torjua ilmastonmuutosta Saharan luoteiskulmassa.

Puiden juuret kaivautuvat syvälle maahan ja ne kestävät kovia tuulia hidastaen autiomaan laajentumista. Arganpuuvyöhyke on julistettu UNESCOn biosfäärialueeksi. Myös Marokon valtio suojelee arganmetsiä ja istuttaa arganpuun taimia.

Tamanarissa syntyi ensimmäinen arganöljyä tuottava naisten osuuskunta 1980-luvun lopussa. Alku ei ollut helppo, koska maaseudulla oli vahva berberikulttuuri, jossa naisten kuului olla kotona. Siksi miehet eivät katsoneet aluksi hyvällä osuuskunnan toimintaa.  Naiset työskentelivät osuuskunnassa perinteisin menetelmin ja tuottivat arganöljytuotteita. Tuotteiden myynnistä naiset saivat tuloja, joilla oli suuri merkitys perheen hyvinvoinnille. Naisten tulojen turvin perheet pystyivät tarjoamaan lapsilleen koulunkäyntimahdollisuuden sekä terveydenhoitoa koko perheelle. Vähitellen miehetkin alkoivat ymmärtää, että naisten työssäkäynti kodin ulkopuolella koituu koko perheen hyväksi. Nykyään naisten osuuskuntatoiminta on levinnyt Tamanarista koko arganpuualueelle.

Arganöljyä käytetään sekä ruokaöljynä että kosmetiikkatuotteissa. Arganöljy sisältää runsaasti A- ja E-vitamiineja, jotka ovat tärkeitä ihon hyvinvoinnille. Lisäksi öljy sisältää runsaasti antioksidantteja, Omega-6:tta ja mm. linolihappoa. Tutkimuksissa on osoitettu, että ulkoisesti käytettynä arganöljy kosteuttaa tehokkaasti kuivaa ihoa ja on erinomainen apu ihottumiin, haavaumiin, auringonpolttamiin ja hienojen ryppyjen torjuntaan.

Ruokaöljynä käytettäessä arganöljyä voi lisätä esim. salaattiin, kuskusiin tai tagine-pataan. Arganöljystä, pähkinöistä ja hunajasta valmistetaan amlouta, jota nautitaan leivän päällä. Vierailemme osuuskunnassa, jossa näemme arganöljyn valmistusprosessin. Osuuskunnasta on mahdollisuus ostaa arganöljytuotteita. Pidämme lounastauon ennen kuin lähdemme paluumatkalle. Loppupäivä on vapaata aikaa. Illalla nautimme läksiäisillallisen ja kertaamme matkan kohokohtia valmistautuen samalla seuraavan päivän kotiinpaluuseen.

24.2. lauantai Omaa aikaa ja kotimatka
Aamiainen ja vapaata aikaa ennen kuljetusta Marrakechin lentokentälle, Norwegianin suora lento D8 761 Marrakech–Helsinki klo 16.00–23.30.

Majoitus Riadeissa:
Marrackechissa 17.-20.2. /3 yötä ja Essaouirassa 20.-24.2./4 yötä.

Käytämme kokonaishinnoittelua, jolloin matkan hintaan sisältyy kaikki oleellinen. Hinnat sisältävät verot. Hintaan ei lisätä toimisto- tai palvelumaksuja.                                                                                                                                   

Maksuehto
Ennakkomaksu 400 € / hlö erääntyy noin viikon kuluttua varauksesta, loppumaksu 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Hinnat perustuvat heinäkuussa 2017 voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin. Matkan toteutuminen edellyttää ryhmän minimikokoa 20.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa. Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento -tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut.

Lisätietoa matkan maksamisesta luottokortilla
Verkkokaupassa matkan voi maksaa luottokortilla (Visa tai MasterCard). Ennakkomaksu maksetaan heti varauksen yhteydessä ja loppumaksu eräpäivänä. Varauksesta saatte sähköpostiinne vahvistuksen, jossa on myös linkki loppumaksun maksamista varten.

Sähköpostitse tehdyistä varauksista lähetämme laskut pankkisiirtolomakkeina. Jos matkan haluaa maksaa luottokortilla (Visa tai MasterCard), veloitus tehdään NETs (entinen Luottokunta) puhelinmyyntinä. Nets veloittaa palvelumaksuna 2%+alv. maksettavasta summasta, joka lisätään matkan hintaan. Veloitus hoidetaan puhelimitse Kon-Tiki Toursin toimiston kanssa.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatka-ehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä ja verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyva-tietaa/kon-tiki-toursin-erityisehdot/

 

                                                                                                                                         

 

Kerää oma ryhmä

Omalla porukalla matkalle

Kutsu kaverisi mukaan ja räätälöidään juuri teidän porukan näköinen matka.

Kutsu Facebookissa

Lähetä ystävillesi kutsu sähköpostiin

Mystinen Marokko

17.-24.2.

1870 €

Opettaja-lehden lukijamatka Marokkoon hiihtolomalla 17.-24.2. yllättää monipuolisuudellaan. Marokko tarjoaa lumihuippuisen vuoriston, jylhiä luonnonrotkoja, historiallisia kohteita, kulttuuriaarteita, värikkäitä Berberi-kaupunkeja ja Saharan hiekkadyynit. Marokko tuo monille mieleen myös Tuhannen ja Yhden yön tarinat. Värikäs Marrakechin Djemaa el-Fnaa eli Taikureiden tori vastaa hyvin tätä mielikuvaa, mutta Marokko tarjoaa paljon muutakin. Marokon rikkaaseen historiaan ovat jättäneet jälkensä roomalaiset, berberit, arabit ja viimeksi ranskalaiset, jotka hallitsivat Marokkoa vuoteen 1956 saakka. Marokon rikas arkkitehtuuri ja ruokakulttuuri ovat käsitteitä maailmalla. Marokossa on lukuisia UNESCOn maailmanperintökohteita, joista useita näemme matkallamme. Suorat lennot Marrakeshiin helpottavat matkustamista.