Kontiki

”Tervetuloa uskomattoman hienoon ja linnustoltaan monipuoliseen Pohjois-Afrikan maahan, Marokkoon. Itse olen tehnyt Marokkoon kaksi hienoa lintumatkaa ja voin todella suositella kohdetta. Kymmeneen päivään mahtuu kaikkea maan ja taivaan väliltä; Saharan aavikkoa, lumihuippusia Atlaksen vuoristomaisemia, hienoa lehtimetsää, lintukosteikoita ja Atlantin rannikkoa. Kevät on parasta aikaa vierailla maassa, koska paikallisten erikoisuuksien lisäksi siellä näkee myös Eurooppaan matkaavia muuttolintuja. Tällä retkellä meillä on mahdollisuus havaita lähes 200 lintulajia.” –Petri Kuhno, matkamme lintuopas (yläkuvassa ruususiipitulkku)

Petri Kuhno

Matkaohjelma

14.3. KE | Norwegianin lento kohti Marrakechiä Marokkoa
Aamulla lähdetään Norwegianin lennolla Tukholman kautta kohti Marokon Marrakechsia. Saavuttuamme iltapäivällä kohteeseen, Marocco Planetin paikallinen opas on vastassa Marrakech Menara lentokentällä ja kuljettaa ryhmän ensimmäiseen Riadiin illalliselle ja yöpymään.

15.3. TO | päiväretki High Atlas vuoristoon
Lähdemme jeepeillämme kohti Atlas-vuoristoa tutustumaan upeaan vanhaan mäntymetsään ja etsimään sen alueen ensimmäistä pohjois-afrikkalaista endeemiä atlaksenvihertikkaa. Samalla on mahdollisuus havaita marokkolainen versio etelänpuukiipijästä ja kuunnella sen ominaislaulua. Laaksojen puu- ja hedelmätarhat ovat kauneimmillaan keväällä ja todennäköisesti näemme myös ”Afrikanpeippoja”, peipon pohjoisafrikkalaisen vihreäselkäisen alalajin edustajia. Atlas-vuoristo kohoaa 2500 m korkeuteen ja Oukaimedenin hiihtokeskuksen läheisyydestä näemme lisää vuoristoalueelle tyypillisiä lajeja, kuten upeita ruususiipitulkkuja, kalliovarpusia, kuvauksellisia alppivariksia ja alppinaakkoja, kalliopääskyjä sekä tunturikiuruja. Päivän jälkeen palaamme Marrakechiin illalliselle ja yöpymään.

16.3. PE | Marrakech – Tizi Ntichka – Ouarzazate – Skoura – Dadès Canyon
Tänään ylitämme jeepeillämme mahtavan High Atlas alueen upean Tizi n’Tichkan kautta ja matkalla on uudelleen mahdollisuus havaita atlaksenvihertikka. Monimuotoisessa metsässä etsimme myös muita hienoja lajeja, kuten afrikansinitiaista ja laulavaa rusorintakerttua (jotka ovat täällä oranssisempia kuin Euroopassa). Atlaskerttu rakastaa rinteiden matalaa pensaikkoa ja kun nousemme rinnettä ylöspäin, meillä on hyvät mahdollisuudet nähdä tuo Super-Sylvia, harvinainen luoteis-afrikkalainen endeemi sekä rusotasku. Lähellä Ouarzazatea pysähdytään etsimään kiuruja ja mahdollisesti ensimmäisen kerran etsimään aavikkotulkkua ja kalottitaskua. Jos meillä on onnea, kohtaamme myös lännensurutaskun, joka on kaikkein vaikein löytää kaikista marokkolaisista taskuista. Jatkamme itään Dadès-laaksoa pitkin ohi kylien ja keitaiden, joissa kasvatetaan ruusuja ruusu- veden tuottamiseen. Joenrannat ovat mielenkiintoisia ja retkillämme näemme muuttolintuja kuten Marokkolaisia västäräkkejä ja keltavästäräkkejä, pääskyjä, hyönteissyöjiä sekä kahlaajia. Illallistamme ja yövymme Dadès Canyonin alueella.

17.3. LA | Tagdilt – Toudghan rotko
Retkeilemme hienolla, 1600 m korkeudessa sijaitsevalla aavikkoalueella, joka lintuharrastajien keskuudessa tunnetaan nimellä ”Tagdilt Track”. Alueelta löytyy mm. arohiirihaukka, keltapäähaukka, aavikkojuoksija ja kolme lajia hietakyyhkyjä; tavallinen, kruunu- ja täplähietakyyhky. Alueella on paljon erilaisia kiuruja, kuten pikkuaavikkokiuru, sarvikiuru, kirjosiipikiuru ja paksunokkakiuru. Aavikolla elää myös aavikko- ja punaperätaskuja. Siirrymme tämän jälkeen länteen vaikuttavalle Toudgha-rotkolle, jossa tulemme näkemään mm. alppikiitäjiä, kalliopääskyjä ja vuorisirkkuja. Iltapäivällä on hyvä aika havannoida myös vuorikotkaa, joka pesii alueella. Täällä on myös mahdollista nähdä atlaskerttu. Päivän lajilistalle saanemme myös kyläsirkun. Illallinen ja yöpyminen Dadés Canyonissa.

18.3. SU | Dadés Canyon – Goulmima – Oud Ziz – Erfoud – Merzouga
Aamulla käymme uudelleen Tagdilt Trackillä. Siitä jatkamme itään Goulmimaan ja pysähtelemme matkalla hyvillä lintupaikoilla. Jatkamme etelään Oued Zizin suuntaan, kohti Rissania, jossa maisema muuttuu taas aavikkomaisemmaksi. Vanhat maaseinäiset kylätalot ja palmujen reunustamat keitaat johdattavat reittiämme eteenpäin. Etsimme alueelta eksoottista vihermehiläissyöjää ja muita upeita muuttolintuja. Taivaalta saatamme löytää keltapää- ja arabihaukan. Majoitumme erinomaisessa hotelli ”Kasbahissa”, Merzougan eteläpuolella (Erfoudin eteläpuolella), jossa pysymme kahden yön ajaksi. Erg Chebbin, joka on Marokon suurimmista ja upeimmista dyynimuodostelmista, sijaitsee jyrkkien punaisten hiekkadyynien juurella. Mm. käenpiikoja, mehiläissyöjiä, taituri- ja iberiankultarintoja sekä muita Saharan yli pohjoiseen matkaavia muuttolintuja on mahdollisuus havaita. Illallinen ja yö Merzougassa.

19.3. MA | Päiväretki hiekkadyyneille ja Erg Chebbi -dyyneille
Retkemme Saharan hiekkarannoille on yksi matkamme kohokohdista. Monet aavikolla elävät lajit, kuten kiurut, taskut ja hietakyyhkyt, ovat Marokon aavikon tyyppilajeja. Jätämme hotellin aamulla ja kokeilemme onneamme, jos harvinainen aavikkokehrääjä näyttäytyisi meille. Kirjosiipikiuru sekä “ Maghreb Crested Lark” eli töyhtökiurun Marokon alalaji ovat toivelistallamme, kuten myös saharankääpiökerttu, arokorppi, kyläbulbuli, eksoottinen aavikkovarpunen ja idänkaulustrappi, jonka näkeminen tosin vaatii onnea! Mikäli talvi ei ole ollut kovin kuiva, Merzougaan muodostuu väliaikainen “järvi”, joka houkuttelee keväällä muuttolintuja. Vierailemme paikalla katsomassa tilanteen, ja saatamme nähdä paljon vesilintuja, nokikanoja ja jopa flamingoja. Täplähietakyyhkyt tulevat järvelle juomaan ja aavikolla voi nähdä aavikkojuoksijoita ja muita aavikon ihmeitä. Aavikkoaamun jälkeen palaamme lounaalle hotellille, jossa halukkaat voivat ottaa pikku tauon linturetkeilystä ja myöhemmin ihastella auringonlaskua Erg Chebyllä. Iltapäivällä voimme ajella kallioille katsomaan, josko kiikariin osuisi Saharan erikoisuuksia: aavikkohuuhkaja ja arabihaukka!  Illallinen ja yöpyminen Merzougassa.

20.3. TI | Merzouga – Rissani – Draa Valley – Agdez – Ouarzazate
Marokko on iso maa, ja tänään meillä on melkoinen ajomatka, kun ajamme takaisin länteen kohti Ouarzazatea – Marokon ”Hollywoodia”. Kuljemme monimuotoisten elinympäristöjen läpi matkan aikana ja tienvarsien palmujen reunustamissa kaupungeissa voimme nähdä mm. vihermehiläissyöjiä. Keväällä miljoonat muuttolinnut saapuvat Saharan yli pohjoiseen ja käytämme tätä samaa reittiä – ”käytävää”. Näin ollen meillä on missä tahansa matkan varrella mahdollisuus havaita upeaa lajistoa, kuten käärmekotkia, pikkukotkia, kyläpöllösiä, turturikyyhkyjä, iberian- ja vaaleakultarintoja, kerttuja ja punapää- sekä etelänisolepinkäisiä.

21.3. KE | Ouarzazate – Taznaght – Taleouen – Taroudannt
Varhain aamulla lähdetään El Mansour Reservoiriin, jossa meidät palkitaan mukavilla kosteikkolajeilla, kuten kattohaikara, kapustahaikara, pitkäjalka, hietatiira, valkoposkitiira, sääksi, pääskykahlaaja sekä eri alalajien keltavästäräkit. Jatkamme matkaa lähteen kohti Atlantin rannikkoa ja pysähdymme pienille keitaille etsimään muuttolintuja. Mahdollisia ovat mm. peltosirkku, kertut, uunilinnut, siepot ja taskut. Nousemme karuun Anti-Atlas vuoristoon ja laskeudumme alas Aoulouzin rotkoon, jossa virtaa kristallinkirkas Souss-joki. Täällä meillä on ensimmäinen tilaisuus havaita eksoottinen pensaslepinkäinen alueen Argan-puumetsikössä. Pysähdyksillä voimme havaita paljon hienoja lajeja, kuten liitohaukka, punapäälepinkäinen, iberiankultarinta, lännenorfeuskerttu sekä harakan marokkolainen alalaji, jolla on metallinsininen silmäkuvio. Illan päätteeksi yöpymiskohteemme on Taroudanntin muurein ympäröity kaupunki, jonka vilkas ”souk” (markkinat) ovat edelleen ihmettelemisen arvoiset. Paikalla pesivät mm. “marokonlehtopöllö” sekä mustakottarainen. Majapaikkamme on kuin tuhannen ja yhden yön sadusta puutarhoineen ja mosaiikkeineen. Hotellin puutarhassa pesii mm. afrikansinitiaisia ja iberiankultarinta. Illallinen ja yöpyminen Taroudanntissa.

22.3. TO | Taroudannt – Oud Souss – Agadir
Soussin hedelmällinen ja vehreä tulva-alue ulottuu Taroudanntista länteen kohti aurinkoista Atlantin rannikkoa. Matkallamme näemme tuoksuvia sitruspuita ja Argana-pensaikkoja, sekä ihmettelemme kummallisia puissa kiipeileviä vuohia. Ajamme Agadirin rantalomakeskuksen läpi ja suuntaamme pohjoisrannikolle kohti Cap Rhirin kallioista niemenkärkeä. Merikalliot ja niiden harvakseltaan kasvava ruoho ja pensaikko ovat ketterien kalliopyiden ruokailupaikkoja. Kuulemme huilumaisesti laulavia ja yritämme löytää yhden matkamme erikoisuuksista, upean oranssinkirjavan sepelleppälinnun. Merellä on hyvät mahdollisuudet nähdä suulia, karimetsoja sekä keltanokkaliitäjiä, ja ehkä jopa jotain harvinaisempiakin merilintuja. Paikan todellinen eriloisuus on uhanalainen ja erikoisen näköinen töyhtöiibis, jonka maailmanlaajuinen kanta on vain noin 500 yksilöä. Oued Soussin suistoalue on keväisin erinomainen lintujen havainnointipaikka. Iltapäivällä lajilistaamme voivat koristaa mm. flamingo, kapustahaikara, pikkuhaikara, lehmähaikara, räyskä, valkosiipitiira, samettipääkerttu sekä lukuisa määrä kahlaajalajeja, kuten mustapyrstö- ja punakuiri, mustajalkatylli, suo- ja isosirri. Hämärän laskiessa paksujalat aloittavat huutelunsa ja ruosteniskakehrääjät omituisen soidinääntelynsä. Illallinen ja yöpyminen Agadirissa.

23.3. PE | Agadir – Oued Massa and Massa
Varhaisen aamiaisen jälkeen lähdemme hotellista Oued Massaan. Vajaan tunnin ajomatkan päässä Agadirista etelään sijaitseva ”Massa” on oikeutetusti yksi Marokon parhaista lintupaikoista. Täällä poltettujen savitalojen, taatelipalmujen ja viikunapuiden alueella näemme pikkutörmäpääskyjä, liitohaukkoja, heinäkerttuja sekä paljon muuttolintuja, esim. sinirintoja ja etelänsatakieliä.
Eukalyptuspuut tarjoavat suojan pesiville yöhaikaroille ja alueella nähdään myös rääkkähaikaroita ja ruskohaikaroita sekä Marokon valkeavatsaisia merimetsoja. Paikalla on mahdollista havaita myös rytikerttusen alalaji, joka tulevaisuudessa saattaa saada lajistatuksen. Muuttoaikaan paikalla voi tavata melkein mitä tahansa; esimerkiksi kääpiö- ja pikkuhuitteja, kuhankeittäjiä, mehiläissyöjiä, ruostepyrstöjä ja lukuisa määrä hyönteissyöjiä. Baillonin, Little Craken, Golden Oriolen ja Rufous-tailed Scrub Robinin. Pensaslepinkäisten, palmukyyhkyjen ja kyläbulbuleiden äänet luovat hyvinkin eksoottisen tunnelman. Päätämme päivän linturetkeilymme joko Massaan tutustumalla tai vaihtoehtoisesti palaamme Agadiriin viettäen viimeiset tunnit linturikkaan Souss-joen ympäristössä. Jäähyväisillallinen ja yö Agadirissa.

24.3. LA | Agadir – Marrakexh Menaran lentokenttä
Aamiainen Riadissa ja kuljetus Marrakech Menara kansainväliselle lentokentälle. Toivomme, että nautitte Marokon matkan antimista. Hyvää kotimatkaa!

Lennot
14.3. DY4282 Helsinki – Arlanda 0905-0905
14.3. DY4527 Arlanda – Marrakech 1210-1550
24.3. D8 761 Marrakech – Helsinki 1600-2330

Majoitukset: (Huomioitavaa! 1 hh huoneita on Riadeissa hyvin rajoitettu määrä)
Marrakech:
Riad Maialou
Riad Marana
Riad de l´Orientale
Dadès Gorge: Hotel Xaluca
Merzouga: Kasbah Yasmina
Taroudannt: Riad Jnane Ines
Agadir: Hotel Al Moggar

Viisumi, passi, matkavakuutus
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Marokkoon. Matkustusasiakirjaksi alle 90 päivän matkoilla riittää passi, joka on voimassa vähintään 90 päivää maasta poistumisen jälkeen. Suosittelemme kaikille matkalaisille voimassa olevaa matkavakuutusta peruutusturvalla.

Maksuehto
Ennakkomaksu 1000 € / hlö varauksen yhteydessä
Loppumaksu 10 viikkoa ennen matkan alkua 3.1.2018

Hinnat perustuvat 2.8.2017 voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin ja minimi 11 hengen ryhmäkokoon. Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa. Suosittelemme, että kaikilla osan-ottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruu-tusturvan.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd, joka kuuluu Kilpailu- ja kulut-tajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv) noudattaen kaikkia matkai-lualan yleisiä valmismatka-ehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poik-keuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitus-ehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä ja verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyva-tietaa/kon-tiki-toursin-erityisehdot/

Kerää oma ryhmä

Omalla porukalla matkalle

Kutsu kaverisi mukaan ja räätälöidään juuri teidän porukan näköinen matka.

Kutsu Facebookissa

Lähetä ystävillesi kutsu sähköpostiin

Marokon lintumatka

14.-24.3.

2950 €

”Tervetuloa uskomattoman hienoon ja linnustoltaan monipuoliseen Pohjois-Afrikan maahan, Marokkoon. Itse olen tehnyt Marokkoon kaksi hienoa lintumatkaa ja voin todella suositella kohdetta. Kymmeneen päivään mahtuu kaikkea maan ja taivaan väliltä; Saharan aavikkoa, lumihuippusia Atlaksen vuoristomaisemia, hienoa lehtimetsää, lintukosteikoita ja Atlantin rannikkoa. Kevät on parasta aikaa vierailla maassa, koska paikallisten erikoisuuksien lisäksi siellä näkee myös Eurooppaan matkaavia muuttolintuja. Tällä retkellä meillä on mahdollisuus havaita lähes 200 lintulajia.” –Petri Kuhno, matkamme lintuopas (yläkuvassa ruususiipitulkku)

Petri Kuhno